Contactează-ne

Prima pagină

Inițiativă pentru a nu se pierde o parte din istorie. Proiectul „Primul Monument Restaurat“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a trecut de votul Senatului proiectul de lege intitulat Primul Monument Restaurat, unul care statul devine partener al proprietarilor acestor edificii ■ dacă va fi aprobat și de plenul Camerei Deputaților, statul și proprietarii vor avea drepturi și obligații ■

Cu 92 de voturi pentru, pe 14 noiembrie, a trecut în Senat Proiectul de lege L584/2023, pentru stabilirea unor măsuri în vederea implementării programului Primul Monument Restaurat. El aparține senatorului Liviu Brătescu, născut la Roman. „Mulțumesc tuturor colegilor senatori liberali care au susținut și votat cel de-al treilea proiect de lege pe care l-am inițiat.

Venim în sprijnul proprietarilor care păstrează, conservă, restaurează diferite clădiri-monument istoric, acordându-le acestora facilități fiscale și reduceri de taxe, încurajându-i totodată să acceseze o serie de fonduri pentru restaurarea clădirilor monument aflate în proprietate privată. Multuțumesc colegilor senatori din alte formațiuni politice, care au votat pentru adoptarea acestui proiect de lege prin care oferim facilități sau fonduri celor care caută o soluție și doresc să restaureze o clădire-monument”, a consemnat, pe pagina de Faceebook, Liviu Brătescu.

Conform inițiatorului, proiectul Primul Monument arată clar că abordarea problematicii monumentelor se schimbă complet. „Până acum exista obișnuința să ne raportăm la proprietarii de clădiri monument istoric, fie persoane fizice, fie persoane juridice, printr-o abordare de tip «polițistul rău», să îi amendăm pentru că nu întrețin corespunzător aceste clădiri monument. Trebuie să depășim această etapă. Venim cu o inițiativă prin care arătăm că ne pasă de trecut cu adevărat.

Asistăm la un fel de revoluție în abordarea problematicii clădirilor monument istoric, în sensul că se schimbă paradigma și statul devine un partener al proprietarilor acestor edificii, o colaborare care se face prin reguli clare, cu drepturi și obligații de o parte și de cealaltă. Cred că statul are obligația ca, pe de o parte să supravegheze modul în care cei care sunt proprietari păstrează, conservă, restaurează diferite monumente, dar în egală măsură cred că are datoria să vină și în sprijinul lor”, precizează autorul inițiativei legislative.

Mai spune că a inclus în acest al treilea proiect de lege o serie de prevederi care încurajează proprietarii să acceseze fonduri, să beneficieze de facilități fiscale pentru a depăși această abordare greșită pe care statul a avut-o până acum, proiectul având în fapt o abordare de tipul programului „Prima casă”, oferind facilități sau fonduri celor care caută o soluție și doresc să restaureze o clădire-monument.

Senatorul Brătescu a precizat că 850 de clădiri momument din țară se află în stare de colaps și precolaps. Trebuie să intervenim pentru că în joc este identitatea noastră și simboluri naționale de mare valoare. „Am lucrat la un proiect de lege prin care punem în siguranță 100 de monumente în fiecare an. Nu este vorba de reabilitare, ci de stoparea degradării și asigurarea că aceste clădiri nu se vor prăbuși la cel mai mic cutremur.

Proiectul a trecut de Senat, acum este la colegii din Camera Deputaților. De asemenea, am depus un alt proiect de lege prin care autoritățile locale să poată interveni legal și să salveze clădiri monument, care au situații juridice foarte complicate. Și acest proiect a trecut de Senat, acum este în Camera Deputaților. Și iată, că proiectul Primul Monument se află de acum, de asemenea, în mâinile colegilor din Camera Deputaților“.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending