Prima pagină
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
■ reprezentanții Camerei Federative a Medicilor au solicitat conducerii Colegiului Medicilor să determine conducerea CNAS să țină cont de propunerile specialiștilor la întocmirea bugetului pentru 2025 ■ există temeri potrivit cărora din cauza cheltuielilor disproporționate din acest an, nu vor exista bani pentru sistem ■ îngrijorare cauzează și de lipsa strategiilor guvernamentale de acoperire a deficitului de medici de familie ■ în țară lipsesc din sistem 800 de medici de famile, din care 80 în Neamț ■ la Icușești, de 10 ani nu există un asemenea doctor ■
O delegație din care a făcut parte și vicepreședintele Camerei Federative a Medicilor, doctor Victor Eșanu, structură sindicală din care face parte și SINMED Roman, a avut la începutul lunii noiembrie o întâlnire cu noua conducerea a Colegiului Medicilor din România, căreia i s-a solicitat o întrevedere expresă cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în vederea discutării problemelor majore pe care le întâmpină sistemul medical.
Este vorba despre cele care îi vizează pe pe medicii care lucrează în cabinetele de medicină de familie și în ambulatoriile de specialitate, dar și pe cei din spitale. La solicitarea redactorului Monitorul, medicul Victor Eșanu a punctat îngrijorările majore ale celor care lucrează în sistemul de Sănătate, din cauza lipsei de măsuri și a secretomaniei reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„Finanțatorul principal al sistemului de Sănătate din România rămâne Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În afară de aceste fonduri, mai vin ceva alocări de la bugetul statului și alte câteva de la bugetele locale. MApN și MAI au casele proprii de sănătate. Așa cum se știe, anul acesta, la Colegiul Meicilor (for profesional care asigură dreptul la liberă practică – n.r) au existat alegeri, în urma scrutinului la conducere ajungând prof. dr. Cătălina Poiană, de la care se așteaptă o conducere mai dinamică.
La întâlnirea pe care am avut-o am rugat-o pe doamna profesor să aibă o întâlnire urgentă cu cei din conducerea CNAS pentru a primi garanții în ceea ce privește asigurarea fondurilor necesare finațării sistemului de sănătate în anul 2025, măcar la nivelul bugetului din anul 2024. Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla la anul, ținând cont că 2024 a fost an electoral, cu 5 rânduri de alegeri, în care au fost făcute cheltuieli mari în toate domeniile. Este clar pentru toată lumea că în anul 2025 va veni decontul acestor cheltuieli și că vor exista probleme majore în toate domeniile.
În aceste condiții, nici sănătatea nu va fi o excepție. Dar îngrijorarea noastră legitimă este aceea că nici un factor de decizie nu se sinchisește să ne explice ce se va întâmpla din punct de vedere al finanțării sistemului de Sănătate. De altfel, noua conducere a Colegiului Medicilor a venit și cu un comunicat de presă prin care își arată nemulțumirea că s-a încălcat Legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătății, în sensul în care pe site-ul CNAS a fost postat un document, în transparență decizională, fără să existe un dialog sau o negociere cu reprezentanții medicilor în prealabil.
Proiectul de buget al sănătății a fost trimis către Ministerul de Finanțe fără a se lua în considerare propunerile Colegiului Medicilor, ba, mai mult, conducearea CNAS nici măcar nu a catadicsit să răspundă memoriului înaintat de Colegiul Medicilor”, a declarat Victor Eșanu, care a precizat și faptul că în documentul Colegiului existau propuneri concrete privind modul de finanțare pentru medicina de famile și pentru spitale. Sindicaliștii din sănătate mai spun că nu așteaptă de la CNAS decât asigurări că personalul din sistemul de sănătate publică va putea desfășura activitatea în anul viitor, măcar la nivelul anului 2024.
Medicina de familie cea mai afectată
Doctorul Victor Eșanu punctează toate neajunsurile cărora medicii trebuie să le facă față, cel mai afectat fiind sistemul de medicină de familie și cabinetele din policlinici. „Medicina de familie și medicina din ambulatoriu (cabinetele aflate în comodat – n.r) se află, așa cum se știe, în contract cu CJAS și activează ca un SRL, unde cheltuielile trebuie să fie susținute de venituri. Într-o astfel de societate trebuie să existe profit, ori în sănătate nu totdeauna este cazul. Ceea ce se uită este faptul că facturile la utilități au crescut uluitor și aproape că s-a ajuns la situația ca ele să nu mai pot fi acoperite.
Un medic de familie trebuie să achite facturile la utilități, salariul asistentei și al îngrijitoarei, costurile cu medicamentele, costurile cu materialele sanitare, etc. Toți acești colegi ai noștri se află în pericol să nu mai poată acoperi costurile acestor facturi și să închidă cabinetele. Din păcate, conducerea CNAS nu a dat nici un răspuns memoriului Colegiului Medicilor, ignorând opinia specialiștilor, dar a trimis la Ministerul de Finanțe acel plan de buget de care nimeni nu știe nimic.
Repet, îngrijorarea noastră este maximă întrucât ne așteptăm la probleme majore cu bugetul de anul viitor, cu atât mai mult cu cât numărul serviciilor medicale crește în continuare și tot ceea ce este necesar pentru a asigura o asistență medicală de calitate înseamnă bani”, a spus dr. Victor Eșanu. A vorbit și despre inexistența unei strategii guvernamentale de asigurare a înlocuirii actualei generații de medici de familie, care în procent de 20% au peste 70 de ani și în condițiile în care 800 de localități din România nu au acum medic de familie.
În județul Neamț, deficitul de medici de familie este de 80, așa cum declară doctor Angela Bica, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Famile Neamț, care spune că la Icușești de 10 ani nu există medic de familie. Medicul Eșanu recunoaște că există o problemă cu deficitul de medici de familie în întreaga Europă, dar spune că pe noi ne interesează ceea ce se întâmplă în România, unde indiferent de culoarea politică a guvernelor nu s-a reușit încropirea unei strategii coerente de atragere în sistem a unor medici de familie, care să-i înlocuiască pe cei în etate.
Asta în condițiile în care de 28 de ani se tot clamează că medicina primară este o prioritate și e singura care poate diminua afluxul de non-urgențe către spitale. „Nu s-a întreprins nimic pentru oprirea exodului de medici tineri către alte sisteme sanitare. Marea problemă vine și din faptul că, în timpul fiecărui an electoral, guvernele dau tot felul de legi prin care medicii de familie sunt obligați să acorde asistență medicală și celor neasigurați.
A se vedea recenta ordonanță prin care trebuie să consulte pacienții neasigurați, care se prespune că ar avea cancer. Pe lângă consultația gratuită aceștia au și dreptul la două analize, sursa de finanțare fiind tot bugetul de stat, care și așa este <<șvaițer >>. Eu am făcut acea declarație de presă, care nu a fost bine privită, prin care am arătat că numai în România există 22 de categorii sociale scutite de contribuțiile la sănătate, fără ca vreun minister să acopere costurile serviciilor acordate acestor persoane.
Din păcate, în lume există doar trei țări: Geramnia, Danemarca și Olanda care oferă servicii medicale <<All inclusive >> (termen împrumutat din turism care se referă la includerea în prețul unei vacanțe a tuturor servicilor posibile – n.r.). La noi nu e posibil un asemenea lucru în condițiile în care bugetul de stat acordă doar 5,5% din PIB pentru sănătate, buget total neacoperitor al nevoilor din sistem. Ce se va întâmpla în 2025? Habar nu avem!” a mai declarat, în încheiere, doctorul Victor Eșanu.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate7 zile,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate5 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate5 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină5 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți
-
Actualitate6 zile,
SC Balky Com SRL