Prima pagină
Informații extrem de utile: obligațiile angajatorilor la pensionarea unui angajat

■ Inspectoratul Teritorial de Muncă face cunoscut faptul că, la încetarea contractului de muncă al unui angajat, angajatorul este obligat să-i elibereze, fără solicitarea salariatului, adeverințe de vechime ■ în cazul unei solicitări scrise de la un fost angajat, în termen de 15 zile, angajatorii trebuie să elibereze adeverința/adeverințele care atestă vechimea în câmpul muncii ■
ITM Neamț informează că angajatorii sunt obligați să elibereze adeverințe de vechime la încetarea activității unui salariat, fără a fi necesară o cerere prealabilă.Astfel, potrivit unui comunicat de presă, la solicitarea scrisă a fostului salariat, adeverințele trebuie furnizate în maximum 15 zile. În cazul în care angajatorul este în insolvență sau faliment, această atribuție revine administratorului judiciar sau lichidatorului, iar termenul de eliberare este de 60 de zile.
La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru (art. 7 alin. 5 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificată şi completată), fără a fi necesară vreo solicitare în acest sens, din partea acestuia.
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze un extras din registru (carte de muncă), datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată, durata, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la solicitare, conform prevederilor art. 7 alin. 6 din H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificată şi completată.
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate (art.34 alin.5 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, modificată şi completată), în termen de 15 zile de la data solicitării. Acest document aduce informaţii necesare despre perioada de activitate la angajator şi cuprinde mai multe elemente.
Este vorba despre datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data şi numărul contractului de muncă, tipul de contract, data începerii activităţii, funcţia ocupată, salariul de bază şi sporurile prevăzute în contract, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absenţe nemotivate şi concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului şi ştampila.
Până la data de 31.12.2010, actul oficial prin care s-a dovedit vechimea în muncă, vechimea neîntreruptă în muncă, vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, vechimea în funcţia avută, meserie sau specialitate, timpul lucrat în locuri de muncă cu condiţii deosebite, retribuţia tarifară de încadrare şi alte drepturi ce se includ în aceasta, a fost carnetul de muncă.
Persoanele care au fost încadrate în muncă până la data de 31.12.2010 pot solicita adeverinţe de vechime aferente perioadelor lucrate, în cazul pierderii carnetului de muncă, în cazul în care în carnetul de muncă nu se regăsesc toate perioadele lucrate sau în cazul în care nu au avut întocmit carnet de muncă.
În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvenţă, faliment sau lichidare conform prevederilor în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaţilor, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfăşurată de aceştia, conform prevederilor art. 34 alin. (5) din Legea nr. 53/2003– Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Succesorii în drepturi ai angajatorilor desfiinţaţi au obligaţia de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinţe cu datele existente în documentele pe care aceştia le deţin.Cererea poate fi depusă în format letric sau în format electronic. În cazul în care fostul angajator nu mai există, adeverinţele se vor solicita în scris, după cum urmează:
Unităţii care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat şi mixt; inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document. În cazul în care angajatorul este desfiinţat fără ca activitatea să fie continuată de un alt angajator, obligaţia de a elibera adeverinţele de vechime o au operatorii autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice.
Prin urmare, pentru a identifica operatoratul economic căruia trebuie să îi solicite adeverinţa, fostul salariat se va adresa Arhivelor Naţionale sau, după caz, serviciilor judeţene/Serviciului Municipiului Bucureşti ale/al Arhivelor Naţionale. Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.
Date privind societăţile şi succesorii în drepturi ai acestora pot fi obţinute de la Oficiul Național al Registrului Comerțului(ONRC). Adeverinţele, se eliberează în format letric şi se predau, la sediul deţinătorilor de documente, personal sau prin reprezentant legal, ori se transmit prin servicii de curierat/poştale, cu confirmare de primire. Costul serviciilor de curierat/poştale este suportat de către solicitant.
Încălcarea de către angajator sau de către succesorul în drepturi a acestuia, a obligaţiei de a elibera adeverinţa de vechime, se constată şi se sancţionează de către Inspecţia Muncii prin inspectoratele teritoriale de muncă. Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice a obligaţiei de a elibera adeverinţa de vechime se constată şi se sancţionează de către Arhivele Naţionale şi, după caz, de serviciile judeţene ale Arhivelor Naţionale.
Care sunt veniturile nepermanente avute în vedere: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru.
Mai intră în această categorie sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor; indemnizațiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent, dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

Lasă un răspuns
-
Actualitate2 săptămâni,
Iarna din aprilie. Ce spune prognoza meteo pentru următoarele zile
-
Actualitate2 săptămâni,
Premieră la Piatra-Neamț: Târg de Florii
-
Actualitateo săptămână,
Dezinformarea electorală: cum să recunoaștem informațiile false și unde raportăm neregulile
-
Actualitateo săptămână,
Cea mai mare afacere de lux a anului: Cine a cheltuit 1,25 miliarde EURO pentru un imperiu al modei
-
Prima pagină2 săptămâni,
Greu, tare greu și cu ilfovenii de la Afumați. Ceahlăul a învins cu 2-1 FOTO
-
Actualitateo săptămână,
Accident grav pe DN15, în Dumbrava Roșie: Mamă și fiică, rănite după ce un șofer beat și fără permis a provocat un accident rutier
-
Prima pagină2 săptămâni,
Agenția Anti-Doping, ce a „căutat” la CSM Ceahlăul. Clubul este singurul din provincie care a solicitat o astfel de întâlnire FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
Surpriză maximă! La doar 13 ani, prins de polițiști într-o ipostază total nedorită
Ionela
21 octombrie 2024 at 3:39 PM
Un ghid util pentru angajatori! Este important ca toată lumea să știe care sunt obligațiile legale în procesul de pensionare.