Arhivă 2005-2017
„Înfiati“ de familia printului Sturdza
Împroprietãrirea familiei Sturdza cu suprafetele de teren pe care le revendicã în judetul Neamt, circa 27.000 de hectare de pãdure, desi a pãrut un lucru de neconceput, naste situatii paradoxale. La un moment dat, dupã ce a fost fãcutã solicitarea (în vara anului trecut), unele voci au sustinut cã oamenii din comunele unde se aflã pãdurile în cauzã – Ceahlãu, Hangu, Borca, Poiana Teiului, se vor împotrivi. Ieri, dupã cum am arãtat într-un articol publicat în Monitorul, retrocedãrile de la nivel de tarã se repercuteazã asupra activitãtii Romsilva, care rãmînînd fãrã importante suprafete se vede nevoitã sã disponibilizeze peste 7.000 de angajati. La Neamt s-a vehiculat cã 100 de persoane din cadrul Directiei Silvice vor pleca acasã. Asa se face cã Ocolul Silvic Ceahlãu va dispãrea în totalitate, suprafata revendicatã de printul Sturdza fiind cu 10.000 de hectare mai mare decît cea pe care o administreazã acum ocolul. La Ceahlãu fãrã locuri de muncã rãmîn 54 de persoane, pãdurari, muncitori si soferi. Singura sansã pe care o au cei vizati sã nu fie dati afarã este ca familia princiarã sã organizeze o administratie proprie si ca ei sã fie reangajati sau sã încheie un contract de administrare cu Romsilva. Desi lucrurile par sumbre, oamenii din acest ocol silvic nu sînt prea speriati de viitor, deoarece multi dintre ei au vorbit cu printul Gheorghe Sturdza si de la care au aflat cam ce anume se doreste sã se realizeze în comuna de la poalele muntelui. „Nu conteazã cine vine, noi vrem sã ne facem meseria“
Seful Ocolului Ceahlãu, Toader Cojocariu, pare cã stie mai multe despre ce anume vrea sã realizeze în zonã printul Sturdza, iar din acest motiv are încredere cã, în viitor, lucrurile ar putea fi bune. „Nu am crezut cã voi ajunge sã muncesc la particulari, dar, dacã îmi voi putea face meseria asa cum trebuie, nu este nici o problemã. La ceea ce doreste familia Sturdza sã realizeze, nu paza este problema, ci proprietãtile particulare. Din cîte am înteles de la Gheorghe Sturdza nu vor sã taie mai nimic din aceste pãduri, iar în continuare acestea vor fi administrate pe baza amenajamentelor silvice si nu vom mai face prestãri de servicii. Vor sã investeascã aproape 10 milioane de euro în aceastã zonã si sã conlucreze cu populatia din comunã. Din cîte stiu eu au dat deja comandã pentru 10 TAF-uri Catepillar, foarte performante si cîteva gatere cu lamã orizontalã“, a declarat Toader Cojocariu. Acesta a mai afirmat cã a aflat de la reprezentantii casei princiare cã se doreste certificarea pãdurilor, iar tot ce se va tãia se va face legal si se va exporta în Italia si Olanda. „Nu pot spune ce va fi în viitor, dar sper cã ne va fi bine si nouã si cetãtenilor din comunã“, a mai mentionat Toader Cojocariu. „Noi ne dorim sã lucrãm în continuare aici, în acest ocol si, dacã vom cãdea de acord cu domnul Sturdza asupra veniturilor pe care le vom primi si asupra muncii pe care trebuie sã o depunem, nu va fi nici o problemã. Vrem doar sã muncim“, a declarat unul dintre cei care încã mai figureazã ca angajat al Ocolului Silvic Ceahlãu.
Sperante are si primarul comunei Ceahlãu. „Am mare nãdejde cã fata comunei va fi alta. Am purtat deja o discutie cu printul Gheorghe Sturdza si i-am explicat cã o reabilitare a drumului axial si o prelungire a pîrtiei de schi din Durãu ar mãri considerabil potentialul turistic al zonei. A fost de acord cu mine. Chiar a spus cã asta doreste. Nu vine aici sã taie pãdurea“, a afirmat Constantin Schiopu. Reamintim cã printul Dimitrie Sturdza a cerut sã i se restituie circa 27.000 de hectare de pãdure, situate în comunele Ceahlãu, Hangu, Poiana Teiului si Farcasa, Borca.
Sãptãmîna trecutã, în urma discutiilor purtate între subprefect si reprezentantii familiei Sturdza a rezultat cã, în cazul în care se vor primi suprafetele de teren împãdurit pe care le solicitã, se doreste ca acestea sã fie administrate si pãzite de angajati ai Directiei Silvice. Plus cã sînt interesati sã facã investitii foarte serioase în zonã. Începînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea a lemnului pînã la amenajarea unor pîrtii de schi si dezvoltarea unei retele de turism si agroturism.
FOTO: Toader Cojocariu, Seful Ocolului Ceahlãu, are încredere cã, în viitor, lucrurile ar putea fi bune.

-
Decese2 săptămâni,
În memoria lui Adrian Doaga – Mesaj de condoleanțe COMES S.A.
-
Actualitate2 săptămâni,
Schimbare de şefie la USR Neamţ. Ce a declarat noul preşedinte
-
Actualitate2 săptămâni,
Vești excelente: vin banii pentru cei care locuiesc la curte – panouri solare și reabilitare gratuită!
-
Actualitate2 săptămâni,
Noul şef al USR Neamţ despre priorităţile judeţene şi salariile unor bugetari
-
Actualitate2 săptămâni,
“Sentinţă” dureroasă pentru ştrandul din Piatra Neamţ: “O ruină”. Cine a dat sentinţa?
-
Actualitateo săptămână,
Guvernul e în chinurile facerii. Ce spun parlamentarii nemţeni despre… “travaliu”
-
Actualitate2 săptămâni,
Care va fi soarta Mall-ului de la Piaţă? Unde se vor muta serviciile
-
Actualitateo săptămână,
“Comercianţi” din Ilfov, luaţi la întrebări în Neamţ