Actualitate
Inculpaţi de DNA, patroni şi firmele lor

■ procurorii anticorupţie vorbesc de fraudă cu fonduri europene, evaziune fiscală şi spălare de bani ■ în cauză sînt şapte inculpaţi, trei fiind agenţi economici ■ ar fi fost creat un prejudiciu în valoare de 871.265 de lei ■
Un număr de şapte inculpaţi, între care trei firme şi patronii lor, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru o pagubă destul de consistentă, fiind acuzaţii de faudă cu fonduri europene, evaziune fiscală şi spălare de bani.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a şapte inculpaţi (din care trei sînt societăţi comerciale) pentru săvîrşirea unor infracţiuni de folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului şi a complicităţii)“, se arată într-un comunicat al DNA.
Anchetatorii au arătat că în cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului Creşterea Competitivităţii Economice, administratorul de drept al SC Katel Group SRL ar fi depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADR NE) mai multe documente (facturi) în care au fost înscrise împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la preţul produselor achiziţionate în cadrul realizării proiectului.
Practic, ar fi conceput şi aplicat un mecanism de creştere artificială a preţului acelor echipamente beneficiind de sprijinul celorlalţi inculpaţi care au acceptat cu ştiinţă ca societăţile comerciale pe care le deţineau să fie interpuse în lanţul de achiziţie a echipamentelor finanţate din fonduri europene în vederea măririi substanţiale a preţului de producţie.
Prin aceste demersuri, Katel Group SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 392.578 lei. Procurorii anticorupţie mai arată faptul că, în perioada 2010 – 2015, administratorii SC Katel Group SRL, SC Katel Route SRL şi ai Optisem Service SRL, inculpaţi şi ei în acest dosar, ar fi înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, respectiv prestări servicii ce nu au fost efectuate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
Acţionînd în această manieră, ar fi fot cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 871.265 lei, din care impozit pe profit de 334.372 lei şi TVA de 536.892 lei. În cauză, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-au constituit parte civilă. Pentru recuperarea pagubei, procurorii DNA au dipus măsuri asiguratorii faţă de toţi oamenii de afaceri inculpaţi în acest dosar.
Cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse de anchetatori. De acum înainte, timp de cel mult două luni, dosarul va fi în procedură de Cameră preliminară, apoi judecata intră în linie dreaptă, cu audieri de martori şi administrări de probe, în vederea stabilirii vinovăţiei, sau nevinovăţiei, celor inculpaţi.

-
Actualitate2 săptămâni,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitateo săptămână,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate5 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină7 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină5 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate6 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate5 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț