Contactează-ne

Actualitate

UPDATE Incidente electorale: 13 posibile incidente, 9 soluționate, 4 în curs de verificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ USR a reclamat încercări de intimidare a membrilor săi de către Poliție ■ Poliția a invocat legislația în vigoare privind rețelele sociale ■

Nereguli în secțile de vot,  semnalate de USR

Purtătoarea de cuvânt a USR Neamț, Teodora Baciu, a declarat pentru ”Monitorul” despre neregulile semnalate în procesul electoral din județ și despre faptul că juriștii USR analizează modul de sesizare a acestora către forurile competente. ”Noi am primit la USR mai multe sesizări privind posibile nereguli în secțile de vot, Dintre acestea două ni se par flagrante. E vorba despre un simpatizat USR din Roman care a fost chemat la Poliție și a fost obligat  să șteargă un story de pe un cont privat accesat de el și câțiva prieteni. Era vorba despre promovarea candidatei noastre, Elena Lasconi. Noi nu credem că rolul Poliției  e acela de a urmări ce scriu pe paginile de socializare simpatizanții noștri și de a-i pune să șteargă postările.

În ceea ce privește Legea electorală  trebuie să se meargă după aceleași prevederi. La acestă oră(19,43 n.r) simpatizantul nostru discută cu juriștii USR de la București pentru a se vedea care sunt căile legale de a contesta măsura poliției.

O altă situație a fost aceea din ziua de duminică, 24 noiembrie, ziua votului, când ceea ce s-a întâmplat la Roznov ni s-a părut un abuz strigător la cer. Colega noastră de la Roznov, Andreea Manole, a primit un telefon de la Poliție, în jurul prânzului, când se afla în oraș. S-a deplasat la Poliție unde i s-a spus că Poliția ar fi fost sesizată despre o postare nelegală a acesteia pe pagina de socializare. Colega noastră s-a întâlnit cu polițiștii și le-a arătat că postarea ei a fost făcută vineri, 22 noiembrie, la ora 23, în condițiile în care campania electorală s-a încheiat sâmbătă dimineață, la ora 6,00. I s-a întocmit proces-verbal de contravenție. Conform legii colega noastră ar fi trebuit să primească o copie după procesul-verbal. Nu i s-a permis să fotografieze actul respectiv și au mers la Secția de poliție, unde polițiștii au primit ordin să nu elibereze copie după procesul-verbal, deși acest lucru e împotriva legii, pentru că cea vizată de sancțiune are dreptul să conteste actul respectiv. Până la urmă au venit doi polițiști de la Piatra Neamț și i s-a eliberat o copie din care rezultă clar că postarea a fost făcută în termenul legal amintit. Ni se pare nefiresc că s-a ajuns cu intimidarea atât de departe, încât ești chemat la Poliție să dai socoteală de o faptă legală. Acum juriștii noștri, de la USR București, discută toate aceste nereguli din teritoriu și se va stabili modul în care se va acționa.Ni se pare incredibil ca cineva care respectă legea să fie ținut 2 ore și jumătate într-o secție de poliție și să nu i se elibereze copie după procesul-verbal care trebuie contestat de cel sancționat”, a precizat Teo Baciu, purtător de cuvânt al USR Neamț.

UPDATE: Prezența la vot în județ, la prele 21.00 era de 42,29%.

Incidente comunicate de Centrul de Conducere Integrată constituit la nivelul județului Neamț:

În jurul orei 16:30, un bărbat din Timișești a apelat serviciul SNUAU 112, pe motiv că nu a fost lăsat să își exercite dreptul de vot. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, în conformitate cu articolul 66 din Codul Penal, bărbatul ar fi avut interdicția de a alege sau a fi ales, pe o perioadă de 4 ani. Acesta a fost sancționat contravențional, pentru apelare abuzivă a Serviciului Național Unic de Urgență 112.
În jurul orei 17:30, un bărbat din Roman s-a prezentat la o secție de votare, din aceeași localitate, în stare de ebrietate, manifestându-se recalcitrant. Acesta a fost sancționat contravențional, de Jandarmeria Neamt, în conformitate cu Legea 61.
La nivelul județului Neamț a fost finalizat procesul de votare cu urna mobilă, toate solicitările fiind soluționate.
***

Național, la orele 14.48, prezența la urme era de 31%. Conform hotnews.ro, în numătoarea

în timp real a voturilor la alegerile prezidențiale din 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată ”procentul de prezență la vot din țară, laolaltă cu cel din diaspora. Cum diaspora a votat și vineri și sâmbătă și au fost 220.000 de voturi, poate apărea confuzia că s-a votat deja mult mai mult. În realitate, atât în diaspora, cât și în România, s-a votat, deocamdată, mai puțin ca în 2019”.

În județul Neamț, au fost organizate 490 de secții de votare, iar numărul persoanelor înscrise pe listele permanente a fost de 453.976. Dintre aceștia, până la orele 14.40, 115.951 au votat pe listele permanente, în timp ce 10.623 au votat pe liste suplimentare. Nu au existat votanți prin corespondență, însă 809 persoane au votat utilizând urna mobilă. În total, numărul votanților a fost de 127.383, ceea ce reprezintă o prezență la vot de 28,05%.

Incidente electorale 

Centrul de Conducere Integrată constituit la nivelul județului Neamț a informat că nu au fost înregistrate incidente grave care să afecteze procesul electoral, până la orele 14.00.

Au fost sesizate 18 posibile incidente electorale: 12 sunt confirmate, 6 sunt în curs de verificare. De la începerea votării, 12 persoane au fost sancționate contravențional cu avertisment, pentru continuarea proagandei electorale.

De asemenea, polițiștii s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă de vot, sub forma tentativei, după ce un alegător ar fi primit două buletine de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. ”Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, sub forma tentativei” a precizat inspectorul de poliție Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Centrului de comunicare IPJ-ISU-IJJ-IPJN Neamț.

Secretarul general al PNL Neamț, Adrian Ciobanu, a fost cel care a semnalat că, la Secția de votare nr. 45 din Piatra-Neamț, aflată în sediul companiei județene ApaServ Neamț, un cetățean a încercat să introducă două buletine de vot în urnă.

În favoarea alegătorului respectiv ar fi faptul că buletinele de vot nu beneficiază de o hârtie de calitate și că două buletine, plasate unul într-altul, cu o hârtie subțire, de proastă calitate, ar reprezenta o posibilă explicație și confuzie a persoanei în cauză.

”Angajații MAI de la nivelul județului Neamț rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.

Având în vedere solicitările pe acest subiect, reiterăm că, potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă.

Potrivit Deciziei nr. 4546 din 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public, deci este interzisă continuarea promovării electorale inclusiv pe aceste rețele.

Precizăm că în cursul zilei de ieri au fost aplicate sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale, doar avertismente, reprezentanților și simpatizanților mai multor formațiuni politice.

Totodată, la nivelul județului Neamț au fost depuse 948 de solicitări privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei mobile, 227 la nivelul unităților medicale, 24 la nivelul Centrului de Arest Preventiv Neamț și 697 de alte situații” a declarat doamna Ramona Ciofu,

.

Camelia VARVARA

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending