Contactează-ne

Actualitate

Încheiem anul cu vreme bună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Revelion se anunţă valori termice la limita îngheţului ■ în prima zi din 2021 ne vom bucura de soare şi pînă la 8 grade ■ temperaturi diurne pozitive se preconizează pînă la finele primei decade a lui ianuarie ■

Dacă zilele de Crăciun au adus zăpadă şi temperaturi negative, pe final de an vremea se îndreaptă, precipitaţiile se opresc, iar cu începere de azi trecem la maxime diurne pozitive.

Vor fi temperaturi în creştere, iar în prima zi a Noului An este prognozat soare şi destul de cald, pînă la 8 grade. Apoi se mai răceşte niţel, însă cel puţin în prima decadă a lui Gerar nu ne aşteptăm la precipitaţii de nici un fel, iar valorile termice diurne vor fi pozitive.

Pînă atunci, ziua de ieri, 29 decembrie, a fost destul de rece, iar la ora 10:00 termometrele indicau -5 grade la Roman, -6 grade erau la Tîrgu Neamţ, iar cel mai frig era în Piatra Neamţ unde se înregistrau -7 grade. A fost inversiune termică pentru că la acelaşi moment, staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca era cel mai cald din tot judeţul, -2 grade. Din cauza vîntului se resimţeau valori mai mici, de -9 grade a Piatra şi Tîrg.

Este şi zăpadă, 15 centrimetri la Tîrgu Neamţ, 19 la Piatra , 21 la Roman şi 61 de centimetri pe Ceahlău. Cu începere de astăzi, 30 decembrie, trecem la valori termice diurne pozitive, dar modeste, de 1 grad, în timp ce minima nocturnă se opreşte la -6 grade. Se încălzeşte treptat, astfel că în ultima zi a lui 2021, vineri 31 decembrie, va fi cer variabil cu soare şi pînă la 6 grade.

Cine vrea să iasă în stradă în noaptea dintre ani, trebuie să ştie că sînt prognozate valori la limita îngheţului, 0 grade. Cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 1 ianuarie 2021, cînd ne vom bucura de soare şi 8 grade. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă cu o minimă pozitivă, de 2 grade. Duminică, 2 ianuarie, revin norii, dar nu aduc şi precipitaţii, însă se răceşte tranşant, astfel că nu vor fi decît vreo 2 grade. Şi noaptea devine mai rece şi revin valorile negative, de -3 grade.

O zi mai caldă şi una mai rece, pentru că luni, 3 ianuarie, este anunţat cer variabil cu soare şi o maximă de 6 grade. Cu toate acestea, după lăsarea întunericului minima rămîne cantonată la -3 grade. La fel va fi şi ziua de marţi, 4 ianuarie, soare şi cel mult 6 grade, dar peste noapte este mai bine, cu o minimă de 1 grad. Miercuri, 5 ianuarie, cerul va fi acoperit, dar nu influenţează regimul termic, deci va fi o maximă de 6 grade şi o minimă de 0 grade.

Din a doua parte a săptămînii se face mai rece, astfel că joi, 6 ianuarie, de Bobotează, va fi cer acoperit dar nu va fi ger ci 3 grade, în timp ce peste noapte minima ajunge la -1 grad. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi vineri, 7 ianuarie, cer acoperit şi cel mult 2 grade. Dacă prognoza de acum se adevereşte, în week-end, în perioada 8 – 9 ianuarie va fi cer variabil cu soare, 2 grade ziua şi o minimă nocturnă de -3 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending