Contactează-ne

Actualitate

Începerea şcolii, sindicatele îngrijorare maximă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ liderii de sindicat susţin că şcolile nu sînt pregătite pentru desfăşurarea în siguranţă a cursurilor ■ nu se vorbeşte despre modul simultan de predare faţă în faţă şi cel on-line ■ nu s-au găsit soluţii pentru testarea cadrelor didactice ■

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de pregătirile în vederea începerii anului şcolar. Se consideră că măsurile luate puţine, doar pe hîrtie, şcolile neavînd prea mari resurse materiale şi umane, necesare asigurării protecţiei sanitare a copiilor, cadrelor didactice şi nedidactice.

Asta în timp ce mai marii învăţămîntului susţin că unităţile au tot ce le trebuie şi-i îndeamnă pe directori să folosească finanţarea complementară pentru asigurarea materialelor sanitare. „Atitudinea sindicatelor e de maximă îngrijorare în ceea ce priveşte modul în care e pregătit debutul şcolii, pe 14 septembrie.

Noi apreciem că nu au fost asigurate toate resursele financiare necesare asigurării măsurilor de securitate sanitară şi mai ales în ceea ce priveşte asigurarea resursei umane, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Să fie clar: şcoală fără profesor nu se face! Aceşti oameni, din prima linie a bătăliei cu virusul păcătos, sînt trecuţi la şi «altele», ceea ce nu e în ordine. În acelaşi timp vedem atîtea luări de poziţie fanteziste, luate din birou, despre cum se poate descurca un cadru didactic să predea pentru jumătate de clasă faţă în faţă şi pentru cealaltă jumătate on-line.

Vreau să o invităm pe doamna ministru Anisie, să ne facă o demonstraţie pentru acest scenariu. Sînt neglijate lucrurile în ceea ce priveşte securitatea actului de predare-învăţare, la care acum toată lumea pare a se pricepe“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ. Acesta susţine că pînă la această dată nu se vorbeşte nimic despre plata orelor suplimentare şi a restului de personal dintr-o şcoală.

„Nu am auzit nimic despre nevoia de personal. Avem semnale de la o grădiniţă din judeţ, care are încadrat un singur om de îngrijire, la trei grupe de preşcolari. Acesta trebuie să primească fiecare copil, să-l ajute să se dezbrace de hainele de acasă şi să se îmbrace cu uniforma de interior.

În acest timp, ceilalţi copii rămîn afară, pe trotuar, la coadă, pentru a fi preluaţi. Sînt extrem de multe lucruri care nu au fost puse la punct“, a mai spus Gabriel Ploscă. Sindicaliştii mai spun că în ceea ce priveşte testarea cadrelor didactice şi a personalului în vederea depistării coronavirusului sînt numai subterfugii şi pretexte de a nu găsi soluţiile legale de decontare a lor şi se îngrozesc de ceea ce se va întîmpla din 14 septembrie încolo, în ceea ce priveşte răspîndirea comunitară a epidemiei.

O altă problemă e a întîrzierii dotării cu tablete şi laptopuri a şcolilor, cauzată de faptul că Neamţul se regăseşte printre cele 13 judeţe unde licitaţia e întîrziată de eternele contestaţii. „Pentru predarea on-line nu s-a mişcat mai nimic de cînd a început pandemia. Foarte puţine şcoli din rural au făcut cîte ceva, atît cît au fost ajutate de primării, care au făcut şi ele ce au putut. Nu văd ce s-ar mai putea face pînă la 14 septembrie“, a mai opinat Gabriel Ploscă.

Inspectorul general, Mihai Obreja, a spus că există în rural încă 11 situaţii de wc-uri în fundul curţii, ceea ce va ridica probleme igienice. „Am reuşit ca pînă acum din cele 58 de şcoli care aveau toalete în curtea şcolii să mai avem pe lista de finanţare doar 10. Îmi pare rău că în cazul a patru unităţi primarii, în ciuda faptului că au avut alocate sume prin Hotărîre de Guvern şi trebuiau să înceapă lucrările nu au făcut-o.

E vorba şi de Şcoala 11 Piatra Neamţ, care are de rezolvat problema unei toalete exterioare lîngă o sală de sport. Alte unităţi cu wc în curte sînt la Ruseni, Borleşti sai Ion Creangă. E vorba de dificultăţi de decontare a unor lucrări finanţate prin vestitul program PNDL, dificultăţi care vin din anii din urmă“, a explicat inspectorul general.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending