Contactează-ne

Actualitate

Începerea şcolii, sindicatele îngrijorare maximă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ liderii de sindicat susţin că şcolile nu sînt pregătite pentru desfăşurarea în siguranţă a cursurilor ■ nu se vorbeşte despre modul simultan de predare faţă în faţă şi cel on-line ■ nu s-au găsit soluţii pentru testarea cadrelor didactice ■

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Gabriel Ploscă, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de pregătirile în vederea începerii anului şcolar. Se consideră că măsurile luate puţine, doar pe hîrtie, şcolile neavînd prea mari resurse materiale şi umane, necesare asigurării protecţiei sanitare a copiilor, cadrelor didactice şi nedidactice.

Asta în timp ce mai marii învăţămîntului susţin că unităţile au tot ce le trebuie şi-i îndeamnă pe directori să folosească finanţarea complementară pentru asigurarea materialelor sanitare. „Atitudinea sindicatelor e de maximă îngrijorare în ceea ce priveşte modul în care e pregătit debutul şcolii, pe 14 septembrie.

Noi apreciem că nu au fost asigurate toate resursele financiare necesare asigurării măsurilor de securitate sanitară şi mai ales în ceea ce priveşte asigurarea resursei umane, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Să fie clar: şcoală fără profesor nu se face! Aceşti oameni, din prima linie a bătăliei cu virusul păcătos, sînt trecuţi la şi «altele», ceea ce nu e în ordine. În acelaşi timp vedem atîtea luări de poziţie fanteziste, luate din birou, despre cum se poate descurca un cadru didactic să predea pentru jumătate de clasă faţă în faţă şi pentru cealaltă jumătate on-line.

Vreau să o invităm pe doamna ministru Anisie, să ne facă o demonstraţie pentru acest scenariu. Sînt neglijate lucrurile în ceea ce priveşte securitatea actului de predare-învăţare, la care acum toată lumea pare a se pricepe“, a declarat Gabriel Ploscă, liderul FSLI Neamţ. Acesta susţine că pînă la această dată nu se vorbeşte nimic despre plata orelor suplimentare şi a restului de personal dintr-o şcoală.

„Nu am auzit nimic despre nevoia de personal. Avem semnale de la o grădiniţă din judeţ, care are încadrat un singur om de îngrijire, la trei grupe de preşcolari. Acesta trebuie să primească fiecare copil, să-l ajute să se dezbrace de hainele de acasă şi să se îmbrace cu uniforma de interior.

În acest timp, ceilalţi copii rămîn afară, pe trotuar, la coadă, pentru a fi preluaţi. Sînt extrem de multe lucruri care nu au fost puse la punct“, a mai spus Gabriel Ploscă. Sindicaliştii mai spun că în ceea ce priveşte testarea cadrelor didactice şi a personalului în vederea depistării coronavirusului sînt numai subterfugii şi pretexte de a nu găsi soluţiile legale de decontare a lor şi se îngrozesc de ceea ce se va întîmpla din 14 septembrie încolo, în ceea ce priveşte răspîndirea comunitară a epidemiei.

O altă problemă e a întîrzierii dotării cu tablete şi laptopuri a şcolilor, cauzată de faptul că Neamţul se regăseşte printre cele 13 judeţe unde licitaţia e întîrziată de eternele contestaţii. „Pentru predarea on-line nu s-a mişcat mai nimic de cînd a început pandemia. Foarte puţine şcoli din rural au făcut cîte ceva, atît cît au fost ajutate de primării, care au făcut şi ele ce au putut. Nu văd ce s-ar mai putea face pînă la 14 septembrie“, a mai opinat Gabriel Ploscă.

Inspectorul general, Mihai Obreja, a spus că există în rural încă 11 situaţii de wc-uri în fundul curţii, ceea ce va ridica probleme igienice. „Am reuşit ca pînă acum din cele 58 de şcoli care aveau toalete în curtea şcolii să mai avem pe lista de finanţare doar 10. Îmi pare rău că în cazul a patru unităţi primarii, în ciuda faptului că au avut alocate sume prin Hotărîre de Guvern şi trebuiau să înceapă lucrările nu au făcut-o.

E vorba şi de Şcoala 11 Piatra Neamţ, care are de rezolvat problema unei toalete exterioare lîngă o sală de sport. Alte unităţi cu wc în curte sînt la Ruseni, Borleşti sai Ion Creangă. E vorba de dificultăţi de decontare a unor lucrări finanţate prin vestitul program PNDL, dificultăţi care vin din anii din urmă“, a explicat inspectorul general.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Actualitate

Când o vizită la un bar se termină cu o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a încălcat condiţiile arestului preventiv şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Neamţ

Un tînăr în vîrstă19 ani, din Valea Ursului, a vrut musai după gratii şi a şi ajuns. Asta deoarece el era sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă nu s-a putut abţine şi a ieşit la o tură prin sat, oprindu-se la un bar. Pentru încălcarea condiţiilor impuse prin măsura preventivă, a ajuns după gratii.

„Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au depistat şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ un tînăr din localitatea Valea Ursului, pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă“, anunţă Poliţia Neamţ într-un comunicat.

Totul s-a întîmplat pe 14 aprilie 2021, cînd oamenii legii l-au căutat pe tînărul nemţean pentru a pune în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Panciu pe numele localnicului din Valea Ursului. Cel în cauză este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faţă de acesta fiind dispusa anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Asta pentru că pe 29 martie 2021 ar fi părăsit imobilul unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, deplasîndu-se la un bar din localitatea Oniceni, fiind găsit de către un echipaj de poliţie. Întrucît nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tînărul a fost depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Şi un bărbat de 49 de ani, din localitatea Borleşti, a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tîrgu Neamţ, care-l acuză de săvîrşirea infracţiunii de firt calificat. Totul după ce, pe 29 martie 2021, a intrat în locuinta unei femei din Vînători Neamţ, de unde ar fi sustras 50 de lei şi mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-ar fi valorificat la o casă de amanet.

Pe 13 aprilie s-a reuşit identificarea hoţului, iar în baza probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Ulterior individul a fost arestat pentru 30 de zile.

Citește știrea

Trending