Contactează-ne

Actualitate

Începe şcoala, ce ar fi bine, ce e rău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Prefectura Neamţ a avut loc o videoconferinţă la care au participat ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Afacerilor Interne ■ întîlnirea a vizat principalele probleme legate de deschiderea noului an şcolar ■

O videoconferinţă la care au participat conducerile inspectoratelor şcolare judeţene, instituţiile descentralizate din teritoriu (DSP, ISU) care au responsabilităţi în pregătirea deschiderii noului an de învăţămînt, 2021-2022, a avut loc, marţi, 24 august, la sediul Prefecturii Neamţ .

“La videoconferinţa pe tema pregătirii deschiderii noului an de învăţămînt au participat domnul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, doamna ministru a Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi domnul Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne. În acest cadru a fost analizată situaţia pregătirilor pentru deschiderea noului an şcolar. În raportul prezentat de către domnul prefect a fost subliniat faptul că sîntem în grafic cu ceea ce înseamnă igienizarea şi reparaţiile la şcoli, reparaţia mobilierului şcolar, întreţinerea şi pregătirea instalaţiilor de încălzire – centrale termice sau sobe.

Din acest raport a rezultat faptul că anul acesta stăm bine şi în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţilor de securitate la incendiu. De altfel, domul ministru Lucian Bode a şi citat judeţul Neamţ ca aflîndu-se în primele 3-4 judeţe care au cele mai puţine şcoli neautorizate, respectiv 9 unităţi, şi a fost subliniat faptul că pentru o parte din acestea au fost depuse documentele de autorizare.

Şi la autorizaţiile de funcţionare eliberate de DSP stăm relativ bine, existînd anul acesta doar 17 situaţii în care nu a fost eliberate astfel de autorizaţii. S-a luat încă de ieri ( 24 august n.r) legătura cu directorii de şcoli. O parte dintre aceste unităţi şcolare vor putea obţine aceste autorizaţii, dacă se vor implica mai mult conducerile primăriilor. În acest sens în zilele următoare domnul prefect va convoca o şedinţă la care să fie invitaţi primarii, pentru că şcolile aparţin autorităţilor publice locale.

Nu au încă autorizaţii la incendiu Şcoala Tămăşeni, Şcoala Mastacăn, Borleşti, Şcoala Trifeşti, Şcoala Dragomireşti, Şcoala Izvoare, Şcoala Bahna, LPS Piatra Neamţ, Şcoala Giurgeni, Valea Ursului, şi Şcoala Ţolici, Petricani. Este greu de acceptat, de exemplu, de ce la Şcoala Oniceni nu există încă autorizaţie sanitară, în ciuda faptului că există reţea de apă şi canalizare. Primăria nu le-a pus şcolilor la îndemînă documentaţiile cadastrale şi nici nu le-a asigurat finanţarea pentru eliberarea acestor autorizaţii sanitare.

Există şi situaţii în care în perioada următoare vom rezolva aceste probleme de autorizare, ca în cazul şcolilor de la Bozieni, Icuşeşti, Dragomireşti, Oniceni, Mărgineni, Tarcău (o grădiniţă), Pipirig (Şcoala Pluton). La aceeaşi videoconferinţă s-a ridicat o altă problemă majoră a sistemului de învăţămînt, aceea a transportului şcolar. La nivel de judeţ avem 120 de microbuze şcolare şi trei autobuze funcţionale. Din păcate există şi 10 microbuze şi un autobuz, care nu mai pot fi folosite, fiind depăşite din punct de vedere tehnic.

Am fost asiguraţi că la nivelul Guvernului este agreată achiziţia a 3.200 de microbuze şcolare electrice (8 plus 1), ce vor fi procurate din fonduri europene, în medie fiind repartizate fiecărui judeţ cam 70 astfel de microbuze, urmînd ca în localităţile unde vor ajunge să fie construite şi staţii de încărcare a acestora”, a declarat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Cum stăm cu vaccinarea personalului din şcoli

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat organigrama ISJ Neamţ, pentru cele 21 de posturi de inspectori şcolari de specialitate şi a celor 3 funcţii de conducere. Începînd cu 1 septembrie va trece la catedră inspectorul şcolar general adjunct Genoveva Erimia, ea fiind înlocuită de profesorul Cătălin Bălţătescu, de la Tîrgu Neamţ. La conducerea ISJ va rămîne ca inspector general Mihai Obreja şi, pentru zona Roman, responsabil Dana Păiuş. Singura problemă de personal nerezolvată este aceea a înlocuirii inspectorului de resurse umane, Silvia Botnariu, conducerea ISJ aflîndu-se, încă, în căutarea unui înlocuitor al acesteia.

O altă problemă majoră în pregătirea deschiderii noului an de învăţămînt a fost aceea a vaccinării personalului didactic, didactic auxiliar şi de întreţinere şi pregătirea trecerii la imunizarea elevilor. “Ne vom preocupa de promovarea vaccinării pentru că de aceasta depinde deschiderea fizică a şcolilor, în condiţii de sănătate deplină a elevilor şi cadrelor didactice.

Din evidenţele noastre din 4.664 cadre didactice sînt vaccinate puţin peste 2.000, ceea ce înseamnă că ne aflăm la 45-46% grad de vaccinare a personalului. Stăm mai slab la vaccinarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar. Am transmis la minister pentru fiecare unitate şcolară persoana care se va ocupa de monitorizarea a ceea ce înseamnă vaccinare şi respectarea măsurilor de sănătate în şcoală. Aceste persoane vor avea obligaţia de a organiza întîlniri cu părinţii, pentru a-i lămuri să-şi dea acordul privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani.

Vom primi nişte formulare prin care vor fi culese date din care să rezulte dacă respectivul elev a trecut prin boală sau nu şi dacă părintele acceptă imunizarea acestuia. Am cerut directorilor să treacă şi la refacerea stocurilor de măşti şi materiale dezinfectante, la ora aceasta în şcolile din Neamţ existînd încă 7.000 de măşti şi 6.000 litri de dezinfectant, ceea ce înseamnă că stăm relativ bine. S-a transmis de către Ministerul Sănătăţii că nu sînt acceptate decît măştile medicale, fiind interzise cele din materiale textile.

S-a discutat inclusiv problema scenariilor în care va funcţiona şcoala din 13 septembrie. Se va merge pe prezenţa fizică la sub 6 cazuri la mia de locuitori. A fost acceptată poziţia Consiliului Elevilor, ca peste această rată de infectare să se înveţe exclusiv on-line şi nu hibrid”, a mai adăugat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Acesta a adăugat faptul că în această perioadă se lucrează intens la încadrări, aflîndu-se în plină desfăşurare repartizarea cadrelor didactice care au participat la examenul de titularizare şi au obţinut note sub 7, după care catedrele rămase vacante vor fi ocupate cu pensionari calificaţi, care vor fi angajaţi în regim plată cu ora şi în final se va trece, dacă mai rămîn posturi libere, la angajarea suplinitorilor necalificaţi, unde nu se vor găsi cadre didactice de specialitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

Sistemul de management inteligent al traficului – de ce avem mai multe semafoare în oraş?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Piatra Neamţ se implementează un proiect de management adaptiv al traficului, care are o valoare de 35 de milioane de lei ■ până la finalizarea lui vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne doar cele noi ■

În vederea menţinerii unei fluenţe a circulaţiei pentru vehiculele private, asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public la trecerea prin intersecţiile semaforizate, precum şi pentru creşterea siguranţei deplasărilor pentru toate tipurile de participanţi la trafic (şoferi, pietoni, biciclişti), se implementează un proiect de management adaptiv al traficului.

Acesta vine în completarea proiectelor de modernizare a principalelor artere din oraşul nostru şi asigură eficienţa lor. Valoarea totală a proiectului este de 35 de milioane de lei, iar implementarea lui se va realiza corelat cu celelalte proiecte de mobilitate urbană aflate în execuţie.

Străzile care sunt cuprinse în proiect sunt următoarele: Bd. Decebal, Piaţa Mihail Kogălniceanu, Bd. Traian, Bd. 9 Mai, str. Dimitrie Leonida, str. Mihai Viteazu, str. Petru Rareş, reprezentând un total de 53 intersecţii înfiinţate sau modernizate. Sistemul de gestiune inteligentă a traficului este implementat pentru a îndeplini următoarele funcţii importante:

  1. Asigurarea priorităţii pentru vehiculele de transport public în intersecţiile semaforizate şi a adaptării în timp real a ciclurilor de semaforizare în funcţie de informaţiile referitoare la poziţia vehiculelor de transport public.

  2. Asigurarea unui management adaptiv al traficului prin capacitatea de modificare a timpilor de semaforizare în funcţie de informaţiile în timp real asupra traficului; 3. Monitorizarea video în locaţiile semaforizate, în vederea creşterii siguranţei pentru toţi participanţii la trafic; 4. Oferirea de informaţii relevante pentru şoferi, cu efectul alegerii unor rute optime.

„În acest moment, sunt montate în paralel atât semafoarele vechi, cât şi cele noi. Până la finalizarea proiectului vor funcţiona vechile semafoare, iar la final vor rămâne în funcţiune doar cele noi, care fac parte din sistemul de management inteligent al traficului. Important de menţionat este şi că nu toţi stâlpii montaţi în prezent sunt pentru sistemul de semaforizare, ci pentru mai multe echipamente: camere, radare şi panouri de informare“, se arată într- un comunicat al Primăriei Piatra Neamţ.

Pentru asigurarea funcţionării optime a sistemului de management al traficului este necesară şi controlarea trecerilor de pietoni dintre intersecţiile semaforizate, astfel încât sistemul să poată calcula cu o predictibilitate suficientă corelarea semafoarelor din locaţii aflate în apropiere una de alta.

Trecerile de pietoni sunt prevăzute cu butoane de cerere pentru pietoni/biciclişti, după caz, astfel încât acestea să poată fi corelate cu diagramele de semaforizare din intersecţiile alăturate şi să asigure o perturbare cât mai mică a fluxului de vehicule, dar şi o traversare în condiţii de siguranţă de către pietoni.

În mod similar, pentru intersecţiile cu străzi laterale cu trafic redus, sistemul va asigura un timp de verde pentru ieşirea de pe străzile laterale doar în momentele în care sunt sesizate vehicule care vor să execute această mişcare. Prin aceste funcţionalităţi, fluxul de vehicule de pe direcţia principală va fi oprit în locaţiile respective doar dacă este sesizată o cerere din partea pietonilor sau a vehiculelor de pe străzile laterale.

Creşterea vitezei de circulaţie în special pentru transportul public şi respectarea graficelor de circulaţie sunt corelate cu alte măsuri de promovare a acestui mod de transport: achiziţia de vehicule ecologice şi implementarea de staţii inteligente de transport, care să permită planificarea călătoriei, comunicarea în timp real a momentului sosirii în staţie a vehiculelor de transport public, precum şi un confort sporit al aşteptării.

Toate acestea sunt măsuri care au rolul de a creşte gradul de utilizare a transportului public, prin renunţarea la deplasările cu vehicule personale. Scăderea traficului pe principalele artere rutiere ale municipiului şi implementarea sistemului adaptiv de management al traficului vor conduce la menţinerea unei fluenţe bune a circulaţiei pentru traficul general, conducând astfel la reducerea poluării, a gazelor cu efect de seră şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului.

Citește știrea

Actualitate

Investiții în rețeaua de apă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Roman se lucrează, de zor, la înlocuirea conductelor din str. Anton Pann ■ viceprimarul și-ar dori plecarea Romanului de la ApaServ ■ el critică lentoarea celorlate investiții asumate de municipalitate, făcînd supoziția că se vrea finalizarea lor înainte de viitoarea campanile electorală, din 2024 ■

După scandalul imens din această vară legat de avariile repetate care au lăsat Romanul fără apă zile întregi, după furnizarea în continuare a apei potabilie în regim de oprire a acesteia pe timp de noapte, la presiunile Primăriei Roman s-a trecut la programul de schimbare a rețelelor de apă, în zonele unde acestea au și cea mai mare vechime. Viceprimarul Radu Samson a anunțat că în aceste zile se lucrează la schimbarea conductelor de aducțiune în cartierul cel mai vechi al municipiului, pe strada Anton Pann.

”În octombrie 2021 am participat la o negociere între Primărie și ApaServ, unde am stabilit cine și ce își asumă dintr-o listă de probleme urgente. Noi, Primăria, ne-am asumat un proiect de sectorizare a rețelei de apă, adică să construim 8 cămine noi de sectorizare și să montăm debitmetre la cele 6, care deja există. Totodată, am agreat să reparăm rezervorul care este nefuncțional, respectiv cel de la autogară. Celelalte puncte din listă au fost asumate de ApaServ. Din primăvară, de cînd coordonez activitatea de furnizare a apei, am avut, periodic, discuții cu reprezentanții tehnici și conducerea companiei ApaServ, despre soluțiile optime și despre stadiul proiectelor”. “Contrar unor opinii, activitatea mea nu se rezumă la a-mi face poze lîngă gropile de la avarii”, spune viceprimarul Radu Samson, ca răspuns la admonestările unor romașcani, de pe paginile de socializare, cînd a fost ironizat că-i place să se fotografieze lîngă locurile în care se lucrează la remedierea avariilor.

Edilul șef adjunct trece apoi în revistă investițiile în rețeaua de apă a municipiului, cu referire la cele de la Stația de captare Pildești, de înlocuire în acestă vară a 360 metri de conductă în zona de captare pentru eliminarea pierderilor din acest sector. „Punctele 4 și 5 vizează înlocuirea conductelor de transport a apei, pe străzile Anton Pann și Libertății. Conductele mari de transport duc apa din rezervoare în diferite zone ale orașului, iar din acestea apa trece în conductele mai mici, de distribuție, la care sînt branșate casele noastre. Majoritatea conductelor de transport au între 30 și 100 de ani vechime și se sparg frecvent. Săptămîna trecută a început lucrarea de înlocuire a conductei de transport pe strada Anton Pann, cu foraj orizontal dirijat. Se fac găuri la distanță de 180 de metri, se execută forajul și apoi se introduce conducta. Curat, eficient și modern, fără să întoarcem strada pe dos. În maxim 3 săptămîni va fi gata lucrarea de pe Anton Pann (720 metri), după care utilajele se mută pe Libertății”, a mai spus viceprimarul Radu Samson.

Acesta nu ezită însă să critice lentoarea cu care se derulează celelalte investiții asumate de Primărie. ”Sub coordonarea domnului primar abia s-au montat 2 debitmetre și se lucrează la al 3-lea. Despre cămine pentru sectoare noi nu există nicio discuție. Pentru rezervor abia e gata studiul de fezabilitate și e aprobată finanțarea lucrării cu fonduri de la Guvern, mai urmează, proiect, avize, autorizație, licitație și apoi execuție. Adică o să-l termine domnul primar de reparat aproape de alegerile din 2024, numai bun de o inaugurare electorală. Sau poate domnul primar consideră că dacă dumnealui nu face mare lucru în legătură cu problema apei mă sabotează politic pe mine. Dacă aș avea ocazia să votez plecarea de la ApaServ, încă aș vota cu două mîini PENTRU. Părerea mea rămâne neschimbată pînă cînd o să avem apă non-stop, echipă de mentenanță și intervenții destinată doar municipiului Roman, nu întregii zone de operațiuni (Roman + 9 comune),” mai spune Radu Samson.

Citește știrea
Advertisement

Trending