Contactează-ne

Actualitate

Începe şcoala, ce ar fi bine, ce e rău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Prefectura Neamţ a avut loc o videoconferinţă la care au participat ministrul Educaţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Afacerilor Interne ■ întîlnirea a vizat principalele probleme legate de deschiderea noului an şcolar ■

O videoconferinţă la care au participat conducerile inspectoratelor şcolare judeţene, instituţiile descentralizate din teritoriu (DSP, ISU) care au responsabilităţi în pregătirea deschiderii noului an de învăţămînt, 2021-2022, a avut loc, marţi, 24 august, la sediul Prefecturii Neamţ .

„La videoconferinţa pe tema pregătirii deschiderii noului an de învăţămînt au participat domnul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, doamna ministru a Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi domnul Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne. În acest cadru a fost analizată situaţia pregătirilor pentru deschiderea noului an şcolar. În raportul prezentat de către domnul prefect a fost subliniat faptul că sîntem în grafic cu ceea ce înseamnă igienizarea şi reparaţiile la şcoli, reparaţia mobilierului şcolar, întreţinerea şi pregătirea instalaţiilor de încălzire – centrale termice sau sobe.

Din acest raport a rezultat faptul că anul acesta stăm bine şi în ceea ce priveşte eliberarea autorizaţilor de securitate la incendiu. De altfel, domul ministru Lucian Bode a şi citat judeţul Neamţ ca aflîndu-se în primele 3-4 judeţe care au cele mai puţine şcoli neautorizate, respectiv 9 unităţi, şi a fost subliniat faptul că pentru o parte din acestea au fost depuse documentele de autorizare.

Şi la autorizaţiile de funcţionare eliberate de DSP stăm relativ bine, existînd anul acesta doar 17 situaţii în care nu a fost eliberate astfel de autorizaţii. S-a luat încă de ieri ( 24 august n.r) legătura cu directorii de şcoli. O parte dintre aceste unităţi şcolare vor putea obţine aceste autorizaţii, dacă se vor implica mai mult conducerile primăriilor. În acest sens în zilele următoare domnul prefect va convoca o şedinţă la care să fie invitaţi primarii, pentru că şcolile aparţin autorităţilor publice locale.

Nu au încă autorizaţii la incendiu Şcoala Tămăşeni, Şcoala Mastacăn, Borleşti, Şcoala Trifeşti, Şcoala Dragomireşti, Şcoala Izvoare, Şcoala Bahna, LPS Piatra Neamţ, Şcoala Giurgeni, Valea Ursului, şi Şcoala Ţolici, Petricani. Este greu de acceptat, de exemplu, de ce la Şcoala Oniceni nu există încă autorizaţie sanitară, în ciuda faptului că există reţea de apă şi canalizare. Primăria nu le-a pus şcolilor la îndemînă documentaţiile cadastrale şi nici nu le-a asigurat finanţarea pentru eliberarea acestor autorizaţii sanitare.

Există şi situaţii în care în perioada următoare vom rezolva aceste probleme de autorizare, ca în cazul şcolilor de la Bozieni, Icuşeşti, Dragomireşti, Oniceni, Mărgineni, Tarcău (o grădiniţă), Pipirig (Şcoala Pluton). La aceeaşi videoconferinţă s-a ridicat o altă problemă majoră a sistemului de învăţămînt, aceea a transportului şcolar. La nivel de judeţ avem 120 de microbuze şcolare şi trei autobuze funcţionale. Din păcate există şi 10 microbuze şi un autobuz, care nu mai pot fi folosite, fiind depăşite din punct de vedere tehnic.

Am fost asiguraţi că la nivelul Guvernului este agreată achiziţia a 3.200 de microbuze şcolare electrice (8 plus 1), ce vor fi procurate din fonduri europene, în medie fiind repartizate fiecărui judeţ cam 70 astfel de microbuze, urmînd ca în localităţile unde vor ajunge să fie construite şi staţii de încărcare a acestora”, a declarat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Cum stăm cu vaccinarea personalului din şcoli

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat organigrama ISJ Neamţ, pentru cele 21 de posturi de inspectori şcolari de specialitate şi a celor 3 funcţii de conducere. Începînd cu 1 septembrie va trece la catedră inspectorul şcolar general adjunct Genoveva Erimia, ea fiind înlocuită de profesorul Cătălin Bălţătescu, de la Tîrgu Neamţ. La conducerea ISJ va rămîne ca inspector general Mihai Obreja şi, pentru zona Roman, responsabil Dana Păiuş. Singura problemă de personal nerezolvată este aceea a înlocuirii inspectorului de resurse umane, Silvia Botnariu, conducerea ISJ aflîndu-se, încă, în căutarea unui înlocuitor al acesteia.

O altă problemă majoră în pregătirea deschiderii noului an de învăţămînt a fost aceea a vaccinării personalului didactic, didactic auxiliar şi de întreţinere şi pregătirea trecerii la imunizarea elevilor. „Ne vom preocupa de promovarea vaccinării pentru că de aceasta depinde deschiderea fizică a şcolilor, în condiţii de sănătate deplină a elevilor şi cadrelor didactice.

Din evidenţele noastre din 4.664 cadre didactice sînt vaccinate puţin peste 2.000, ceea ce înseamnă că ne aflăm la 45-46% grad de vaccinare a personalului. Stăm mai slab la vaccinarea personalului nedidactic şi didactic auxiliar. Am transmis la minister pentru fiecare unitate şcolară persoana care se va ocupa de monitorizarea a ceea ce înseamnă vaccinare şi respectarea măsurilor de sănătate în şcoală. Aceste persoane vor avea obligaţia de a organiza întîlniri cu părinţii, pentru a-i lămuri să-şi dea acordul privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani.

Vom primi nişte formulare prin care vor fi culese date din care să rezulte dacă respectivul elev a trecut prin boală sau nu şi dacă părintele acceptă imunizarea acestuia. Am cerut directorilor să treacă şi la refacerea stocurilor de măşti şi materiale dezinfectante, la ora aceasta în şcolile din Neamţ existînd încă 7.000 de măşti şi 6.000 litri de dezinfectant, ceea ce înseamnă că stăm relativ bine. S-a transmis de către Ministerul Sănătăţii că nu sînt acceptate decît măştile medicale, fiind interzise cele din materiale textile.

S-a discutat inclusiv problema scenariilor în care va funcţiona şcoala din 13 septembrie. Se va merge pe prezenţa fizică la sub 6 cazuri la mia de locuitori. A fost acceptată poziţia Consiliului Elevilor, ca peste această rată de infectare să se înveţe exclusiv on-line şi nu hibrid”, a mai adăugat inspectorul şcolar general Mihai Obreja.

Acesta a adăugat faptul că în această perioadă se lucrează intens la încadrări, aflîndu-se în plină desfăşurare repartizarea cadrelor didactice care au participat la examenul de titularizare şi au obţinut note sub 7, după care catedrele rămase vacante vor fi ocupate cu pensionari calificaţi, care vor fi angajaţi în regim plată cu ora şi în final se va trece, dacă mai rămîn posturi libere, la angajarea suplinitorilor necalificaţi, unde nu se vor găsi cadre didactice de specialitate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending