Contactează-ne

Actualitate

Incendii, iată care-i vinovatul principal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în fiecare zi alarma a sunat, în medie, de 45 de ori ■ numărul intervenţiilor a crescut cu 52 de procente, faţă de decembrie 2020 ■ luna trecută au fost şase alarme false ■ 480 de misiuni au fost de verificare a secţiilor ATI ■

Luna decembrie a anului trecut a fost una cu adevărat de foc pentru militarii din cadrul ISU Neamţ.

Conform analizei activităţii instituţiei pentru decembrie 2021, rezultă că, în medie, alarma a sunat de 45 de ori în fiecare zi, iar numărul intervenţiilor a fost cu peste 50 de procente mai mare decît în decembrie 2020.

„În luna decembrie 2021, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ s-au produs 1.394 de evenimente care au necesitat intervenţia serviciilor profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă (în medie 45 pe zi), numărul evenimentelor la care s-a intervenit cu forţe specializate crescînd cu 52,02% faţă de perioada similară din anul anterior cînd s-au produs 917 evenimente“, conform ISU Neamţ.

Au fost 1.172 cazuri de urgenţă asistate de SMURD, 75 incendii, 61 alte situaţii, 30 acţiuni de asistenţa persoanei, 56 acţiuni de protecţia comunităţilor. De asemenea, forţele de intervenţie au mai fost solicitate în 59 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive: în 12 situaţii echipajele au fost întoarse din drum, întrucît nu mai era necesară deplasarea acestora la locul evenimentului (6 la echipajele de stingere şi 6 la echipajele SMURD), în 41 de situaţii echipajele au ajuns la locul evenimentului, însă nu au acţionat (17 situaţii au fost rezolvate de SVSU, iar în 24 de situaţii persoanele au refuzat evaluarea medicală de specialitate), în 6 situaţii echipajele au ajuns la adresa indicată, dar au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu exista (3 la echipajele de stingere şi 3 la echipajele SMURD).

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (SVSU) din judeţul Neamţ au acţiont singure sau în sprijinul forţelor profesioniste la 32 misiuni de stingere a unor incendii, 12 misiuni pentru stingerea unor incendii de vegetaţie şi altele, ori 2 misiuni pentru asistenţa persoanelor. În ce priveşte incendiile, din totalul de 57, 56 au avut loc în Neamţ şi unul în Iaşi, unde ISU Neamţ intervine pe baza unui plan comun de intervenţie. În altă ordine, 17 incendii s-au produs în mediul urban (30,36%) şi 39 în mediul rural (69,64%).

Cele mai multe evenimente, 16, au fost provocate de coşul/burlanul de fum defect sau necurăţat, 9 au fost determinate de instalaţii electrice defecte, 6 de cenuşă, jar şi scîntei de la sistemele de încălzit. În 4 cazuri a fost vorba de acţiuni intenţionate. Altele au fost provocate de sisteme de încălzire defecte, fumat, autoaprindere, foc deschis ori sudură.

„În luna decembrie 2021 incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti, o persoană a fost rănită, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut cînd două persoane au decedat iar două persoane au fost rănite“, mai arată ISU Neamţ.

În decembrie au avut loc 18 de incendii de vegetaţie uscată şi altele – fără pagube materiale, spre deosebire de anul anterior cînd au fost înregistrate 4 incendii de vegetaţie. Numărul solicitărilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare a fost în creştere în luna decembrie 2021, fiind executate 1.172 de misiuni (din care 101 intervenţii ale echipajelor de terapie intensivă mobilă), spre deosebire de decembrie 2019 cînd au fost executate 610 misiuni (din care 119 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă mobilă).

Echipajele S.M.U.R.D. au asistat 698 persoane, din care 673 adulţi şi 25 copii. Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul S.M.U.R.D. Neamţ au executat misiuni pentru: acordarea primului ajutor calificat şi a asistenţei medicale de urgenţă – 682 misiuni; descarcerarea la accidente rutiere – 2 misiuni; asistenţa persoanelor degajate din alte situaţii – 1 misiune; asistenţa persoanelor blocate în apartament – 3 misiuni; epidemii – 4 misiuni.

În afara misiunilor pentru acordarea primului ajutor calificat, a asistenţei medicale de urgenţă sau pentru efectuarea operaţiunilor de descarcerare s-au mai executat 480 misiuni de verificare a secţiilor ATI de pe raza judeţului. În ce priveşte intervenţiile pirotehnice, echipa specializată a ISU Neamţ a executat 8 misiuni, din care: 3 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, 3 misiuni de pregătire de specialitate în teren şi 2 misiuni pentru monitorizare fenomen zăpor.

În urma misiunilor de asanare executate au fost descoperite următoarele elemente de muniţie: un proiectil exploziv de calibru 45 mm; o bombă de aruncător de calibru 82 mm; o grenadă de mînă ofensivă; 5 cartuşe de calibru 7,92 mm.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending