Contactează-ne

Actualitate

Incendii fără număr. O misiune a durat 12 ore

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end, pompierii nemţeni au intervenit la mai multe evenimente nedorite ■ una din misiuni, la Pînceşti, a durat vreo 12 ore ■ scurtcircuitul electric a fost la originea producerii majorităţii nedoridelor incidente ■

Week-end-ul care s-a încheiat a fost cu adevărat de foc pentru pompierii nemţeni, aceştia fiind solicitaţi pentru stingerea mai multor incendii, care s-au petrecut în diferite localităţi ale judeţului.

Una din cele mai dificile misiuni a avut loc în localitatea Ciurea, din comuna Pînceşti. Din cauza vîntului, militarii au avut nevoie de vreo 12 ore pentru stingerea flăcărilor. Incendiul a fost anunţat pe 17 decembrie, în jurul orei 22:30.

La locul indicat de apelant s-au deplasat salvatorii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntarii de la SVSU Pînceşti. Incendiul se manifesta în una din camerele unei locuinţe şi la un stog de plante furajere, cu posibilitatea propagării la o altă locuinţă din gospodărie şi la o anexă în care erau depozitate lemne de foc şi fîn.

Forţele de intervenţie au localizat incendiul în limitele găsite. Au ars bunurile materiale din interiorul unei camere, o ladă frigorifică, tîmplăria unei ferestre) şi aproximativ 100 de tone de plante furajere. „Misiunea a fost de durată datorită cantităţii mari de plante furajere şi a condiţiilor meteo, vînt“, au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ.

A doua zi, în jurul orei 10:00, încă se lucra la lichidarea incendiului. Un alt nedorit incident a fost anunţat în dimineaţa de 18 decembrie, în jurul orei 07:22, salvatorii fiind solicitaţi pe strada Bistriţei din Piatra Neamţ. Au intervenit militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. Incendiul se manifesta cu flacără deschisă într-o cameră şi în podul locuinţei.

A ars acoperişul, construit din astereală din lemn şi acoperit cu tablă pe o suprafaţă de 10 mp., articole de îmbrăcăminte, mobilier şi materiale textile. De această dată, cauza a fost o lumînare lăsată nesupravegheată.

Tot pe 18 decembrie, din cauza unui scurtcircuit, s-a aprins o casă din localitatea Văratec, comuna Agapia. Au intervenit voluntari şi pompierii de la Tîrgu Neamţ cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD. La sosirea forţelor, incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajare mare de fum în podul locuinţei, cu posibilitatea propagării la o altă casă din aceeaşi gospodărie, dar şi la alte două locuinţe din vecinătate.

Au fost evacuate mai multe bunuri materiale din interiorul casei. Pînă la final a ars acoperişul casei pe o suprafaţă de circa 250 de metri pătraţi. Specialiştii au ajuns la conluzia că sinistrul a fost provocat de un scurtcircuit electric. O femeie în vîrstă de 53 de ani, proprietara unei gospodării din apropiere, a suferit un atac de panică şi a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD.

Aceeaşi cauză a fost şi la un alt incendiu, la o locuinţă din Urecheni, unde au ars circa 150 de metri pătraţi din acoperişul casei. Tot un scurtcircuit electric a provocat un incendiu la o locuinţă din Negreşti. Focul a mistuit două camere din imobilul, cu parter şi etaj, dar şi o parte din acoperiş. Au ars bunurile materiale aflate în interiorul camerelor şi în pod (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, materiale textile, aparate electrocasnice) şi acoperişul pe o suprafaţă de 130 de metri pătraţi.

În nici unul din aceste cazuri nu au fost înregistrate victime. Pe 19 decembrie, un alt incendiu a fost semnalat la o casă din Ţolici, comuna Petricani. Incendiul a fost anunţat în jurul orei 11:25 şi au intervenit militarii de la Tîrgu Neamţ. Era foc în două camere, cu posibilitatea propagării la întrega locuinţă. Pompierii au evacuat o butelie, evitînd producerea unei explozii.

A ars mobilă, îmbrăcăminte, un aragaz şi s-au deteriorat uşi, ferestre şi pereţii din cele două camere. Cauza probabilă a fost aparatul de gătit defect. În zorii zilei de ieri, 21 decembrie, militarii au intervenit la un alt incendiu, ce se manifesta în balconul unui apartament de la etajul IV al unui bloc de pe strada General Dăscălescu din Piatra Neamţ. Focul a mistuit un uscător de haine şi rufele din interior, din cauza aparatului lăsat sub tensiune.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending