Contactează-ne

Actualitate

Încâlcita poveste a apei de la Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru justificarea celor enunţate mai sus, se impune următoarea introducere lămuritoare: localitatea care figurează în scriptele administrative ca fiind satul Văratec este formată în realitate din două entităţi etnografice distincte şi total diferite între ele.

Prima este cea cunoscută drept vechea şi arhicunoscuta atracţie a turismului nemţean, respectiv pitoreasca zonă mănăstirească, iar cealaltă este cea a locuitorilor mireni, aparţinători de parohia Sfânta Varvara şi concentrată de-a lungul a două căi principale de acces ce coboară în pantă, romantic botezate acum vreun an Codrii de aramă şi Pădurea de argint.

Aceste nume romantice, inspirate din lirica eminesciană, nu au nimic comun cu realitatea din teren. E drept că unii dintre locuitori, mânaţi de sărăcie să lucreze prin străinătăţuri, şi-au construit case noi sau le-au renovat pe cele părinteşti dar, aşa cum se poate constata la faţa locului, în respectiva zonă nu poate fi vorba despre străzi în adevăratul sens al cuvântului, ci doar despre două uliţe banale, neinteresante pentru turişti.

Drept este că prima, Codrii de aramă, are acum un aspect mai civilizat deoarece a fost asfaltată, pe când cealaltă a rămas uitată la nivelul ruralului autohton de acum două secole. Asfaltarea cu pricina a durat nepermis de mult – din primăvară până-n toamnă – fiind făcută cu numeroase poticneli şi stârnind multă nemulţumire din partea localnicilor, cărora le-a fost blocat cu lunile accesul spre poarta propriei gospodării.

A rezultat o stradelă îngustă pe care două autoturisme reuşesc cu greu să se strecoare unul pe lângă celălalt, dar cei de la volan sunt mulţumiţi că au scăpat de coşmarul denivelărilor de până atunci. În paralel, geamăna sa, Pădurea de argint, aflată într-o pantă şi mai accentuată, a rămas plină de hârtoape şi bolovani, spre „bucuria“ şoferilor care se văd obligaţi s-o parcurgă, riscând să-şi deterioreze cauciucurile şi scutul maşinii.

În pofida aspectului diferit, cele două uliţe au, totuşi, un punct comun: rămân periodic fără apă curentă. Acum vreo doisprezece ani, a fost luată, în sfârşit, iniţiativa de a introduce şi în Văratec o reţea de distribuire a apei, reţea alimentată dintr-o captare naturală, prin intermediul unor bazine de acumulare. Spre bucuria celor care până atunci căraseră apa de la fântână, racordarea propriu-zisă s-a făcut destul de repede şi, în mod surprinzător, apa venită pe ţeavă era gratuită.

Aşa este şi în prezent. Anul trecut, Primăria Agapia a montat apometre la toţi beneficiarii, dar nimeni nu le-a citit vreodată. Toate au fost bune şi frumoase până când cererea a depăşit oferta. Mai cu fereală, unii localnici afirmă că principalul consumator de apă ar fi mănăstirea. Şi de ce n-ar fi adevărat?! De ce să raţionalizezi consumul de apă necesar funcţionării numeroaselor anexe gospodăreşti, de ce să nu-i primeşti pe importanţii oaspeţi în condiţii optime de confort şi ce motiv ai avea să forezi pentru azilul de bătrâni un puţ propriu, pe care să-l echipezi cu hidrofoare, atât timp cât nu te obligă nimeni s-o faci?!

Evident că, în timp, dezechilibrul dintre necesităţile mănăstirii şi cele ale locuitorilor uliţelor sus-amintite s-a accentuat şi, drept urmare, s-a trecut periodic şi fără vreun avertisment prealabil din partea Primăriei Agapia la întreruperea totală a furnizării apei către zona sătească. Şi nu puţine au fost cazurile când s-a revenit la normal doar datorită articolelor din presă.

Aşa spre exemplu, pe la începutul verii, situaţia s-a remediat abia după intervenţia Monitorului de Neamţ. Tot gura satului susţine că cei care fac manevrele de oprire sau de repornire ale apei n-ar fi angajaţi ai primăriei, ci ai mănăstirii. În realitate, nu se prea ştie câte bazine sunt, cine le administrează şi care este regimul lor de funcţionare.

Poate că măsura aceasta arbitrară putea fi justificată în timpul unui interval de timp mai secetos dar, deşi întreaga lună iulie şi la începutul lui august a plouat din abundenţă, apa a fost întreruptă complet în zona celor două uliţe cu nume de inspiraţie eminesciană timp de şapte zile, începând cu data de 11.08.

După ce zilele praznicului Adormirii Maicii Domnului au trecut şi nevoile mănăstireşti s-au mai redus, a primit sporadic ceva apă şi restul localităţii (spre exemplu în 17 şi 20, 21 şi 23 august), însă doar timp de aproximativ două ore. Vestea îmbucurătoare a fost transmisă peste gard, din vecin în vecin, tot fără vreo înştiinţare prealabilă.

Suntem atenţionaţi prin toate canalele mass-media că este necesar să purtăm mască şi să ne spălăm cât mai des pe mâini. Ştiut fiind că în Văratec au existat deja câteva cazuri de COVID-19, se pune în mod serios întrebarea: Cum pot respecta sătenii aceste norme şi se pot apăra de pericolul noului virus? Cărând apa cu găleţile de la fântânile aflate destul de departe de casă, fântâni care pot fi numărate pe degete, sau doar purtând mască?!

Ana DELNEA

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending