Contactează-ne

Actualitate

Încâlcita poveste a apei de la Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru justificarea celor enunţate mai sus, se impune următoarea introducere lămuritoare: localitatea care figurează în scriptele administrative ca fiind satul Văratec este formată în realitate din două entităţi etnografice distincte şi total diferite între ele.

Prima este cea cunoscută drept vechea şi arhicunoscuta atracţie a turismului nemţean, respectiv pitoreasca zonă mănăstirească, iar cealaltă este cea a locuitorilor mireni, aparţinători de parohia Sfânta Varvara şi concentrată de-a lungul a două căi principale de acces ce coboară în pantă, romantic botezate acum vreun an Codrii de aramă şi Pădurea de argint.

Aceste nume romantice, inspirate din lirica eminesciană, nu au nimic comun cu realitatea din teren. E drept că unii dintre locuitori, mânaţi de sărăcie să lucreze prin străinătăţuri, şi-au construit case noi sau le-au renovat pe cele părinteşti dar, aşa cum se poate constata la faţa locului, în respectiva zonă nu poate fi vorba despre străzi în adevăratul sens al cuvântului, ci doar despre două uliţe banale, neinteresante pentru turişti.

Drept este că prima, Codrii de aramă, are acum un aspect mai civilizat deoarece a fost asfaltată, pe când cealaltă a rămas uitată la nivelul ruralului autohton de acum două secole. Asfaltarea cu pricina a durat nepermis de mult – din primăvară până-n toamnă – fiind făcută cu numeroase poticneli şi stârnind multă nemulţumire din partea localnicilor, cărora le-a fost blocat cu lunile accesul spre poarta propriei gospodării.

A rezultat o stradelă îngustă pe care două autoturisme reuşesc cu greu să se strecoare unul pe lângă celălalt, dar cei de la volan sunt mulţumiţi că au scăpat de coşmarul denivelărilor de până atunci. În paralel, geamăna sa, Pădurea de argint, aflată într-o pantă şi mai accentuată, a rămas plină de hârtoape şi bolovani, spre „bucuria“ şoferilor care se văd obligaţi s-o parcurgă, riscând să-şi deterioreze cauciucurile şi scutul maşinii.

În pofida aspectului diferit, cele două uliţe au, totuşi, un punct comun: rămân periodic fără apă curentă. Acum vreo doisprezece ani, a fost luată, în sfârşit, iniţiativa de a introduce şi în Văratec o reţea de distribuire a apei, reţea alimentată dintr-o captare naturală, prin intermediul unor bazine de acumulare. Spre bucuria celor care până atunci căraseră apa de la fântână, racordarea propriu-zisă s-a făcut destul de repede şi, în mod surprinzător, apa venită pe ţeavă era gratuită.

Aşa este şi în prezent. Anul trecut, Primăria Agapia a montat apometre la toţi beneficiarii, dar nimeni nu le-a citit vreodată. Toate au fost bune şi frumoase până când cererea a depăşit oferta. Mai cu fereală, unii localnici afirmă că principalul consumator de apă ar fi mănăstirea. Şi de ce n-ar fi adevărat?! De ce să raţionalizezi consumul de apă necesar funcţionării numeroaselor anexe gospodăreşti, de ce să nu-i primeşti pe importanţii oaspeţi în condiţii optime de confort şi ce motiv ai avea să forezi pentru azilul de bătrâni un puţ propriu, pe care să-l echipezi cu hidrofoare, atât timp cât nu te obligă nimeni s-o faci?!

Evident că, în timp, dezechilibrul dintre necesităţile mănăstirii şi cele ale locuitorilor uliţelor sus-amintite s-a accentuat şi, drept urmare, s-a trecut periodic şi fără vreun avertisment prealabil din partea Primăriei Agapia la întreruperea totală a furnizării apei către zona sătească. Şi nu puţine au fost cazurile când s-a revenit la normal doar datorită articolelor din presă.

Aşa spre exemplu, pe la începutul verii, situaţia s-a remediat abia după intervenţia Monitorului de Neamţ. Tot gura satului susţine că cei care fac manevrele de oprire sau de repornire ale apei n-ar fi angajaţi ai primăriei, ci ai mănăstirii. În realitate, nu se prea ştie câte bazine sunt, cine le administrează şi care este regimul lor de funcţionare.

Poate că măsura aceasta arbitrară putea fi justificată în timpul unui interval de timp mai secetos dar, deşi întreaga lună iulie şi la începutul lui august a plouat din abundenţă, apa a fost întreruptă complet în zona celor două uliţe cu nume de inspiraţie eminesciană timp de şapte zile, începând cu data de 11.08.

După ce zilele praznicului Adormirii Maicii Domnului au trecut şi nevoile mănăstireşti s-au mai redus, a primit sporadic ceva apă şi restul localităţii (spre exemplu în 17 şi 20, 21 şi 23 august), însă doar timp de aproximativ două ore. Vestea îmbucurătoare a fost transmisă peste gard, din vecin în vecin, tot fără vreo înştiinţare prealabilă.

Suntem atenţionaţi prin toate canalele mass-media că este necesar să purtăm mască şi să ne spălăm cât mai des pe mâini. Ştiut fiind că în Văratec au existat deja câteva cazuri de COVID-19, se pune în mod serios întrebarea: Cum pot respecta sătenii aceste norme şi se pot apăra de pericolul noului virus? Cărând apa cu găleţile de la fântânile aflate destul de departe de casă, fântâni care pot fi numărate pe degete, sau doar purtând mască?!

Ana DELNEA

Actualitate

Zilele Orașului Piatra-Neamț 2021 Piatra Fest și Piatra Food Fest

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primăria Municipiului Piatra-Neamț organizează în perioada 23-27 iunie 2021 evenimentul „Piatra Fest”, prilejuit de Zilele Orașului Piatra-Neamț. Pe parcursul celor cinci zile de sărbătoare vor avea loc manifestări cultural-artistice, concerte, un festival gastronomic și evenimente religioase dedicate sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, patronul spiritual al orașului. Festivalul gastronomic Piatra Food Fest se va desfășura în Piața Ștefan cel Mare, zona din fața Parcului  Central, ce va fi transformată în acea perioadă în pietonal, iar spectacolele la scenă vor fi organizate în Piața Curtea Domnească.

Duminică, pe scena de la Curtea Domnească va avea loc Gala Generațiilor, eveniment în cadrul cărora vor fi premiați șefii de promoție din anii terminali de la unitățile de învățământ din municipiu, dar și cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie.

Toate manifestările se vor organiza cu respectarea măsurilor de prevenire Covid în vigoare.

Pregătim  programul detaliat al evenimentului și vom face publice toate detaliile în zilele următoare!

Citește știrea

Actualitate

Se încălzeşte spectaculos!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice de 30 de grade ■ din a doua parte a săptămînii viitoare se mai răcoreşte ■ vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate atmosferică ■

Ultima decadă a lunii iunie aduce o apreciere considerabilă a reistrului termic, iar meteorologii anunţă valori de pînă la 30 de grade. Acest lucru se va întîmpla pînă la mijlocul săptămînii viitoare, iar în a doua parte a intervalului se mai răcoreşte niţel. Acelaşi trend îl cunosc şi valorile termice nocturne.

Vestea proastă este că nu scăpăm de instabilitate şi va ploua, cam în fiecare zi, cel puţin pînă la final de Cireşar, conform prognozei. Pînă atunci, trebuie spus că toată ţara, inclusiv judeţul Neamţ, este sub o informare meteo de vreme rea, ce intră în vigoare de azi, 18 iunie, de la ora 12:00 şi expiră pe 20 iunie, la ora 22:00, anunţîndu-se cantităţi de apă însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică accentuată.

„În sudul, estul şi centrul ţării va ploua abundent şi vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25-50 l/mp“, conform ANM. Şi ziua de azi, 18 iunie, va fi plăcută din punct de vedere termic şi ne vom bucura de o maximă de 24 de grade, dar nu scăpăm de furtuni. Noaptea va fi cea mai caldă din ultimul timp, iar minima va fi de 18 grade. Furtuni vor avea loc şi sîmbătă, 19 iunie, cînd sînt prognozate numai 19 grade.

Peste noapte mercurul din termometre ajunge la 17 grade. Duminică, 20 iunie, vor fi 24 de grade, însă nu scăpăm de instabilitate, furtuni cu toată suita de fenomene caracteristice, vînt, descărcări electrice şi poate grindină. Aprecierea regimului termic începe de luni, 21 iunie, iar meteorologii dau asigurări că în zona noastră mercurul din termometre saltă la 28 de grade, în timp ce minima nocturnă va fi de 17 grade.

Sînt posibile furtuni atît luni, cît şi marţi, 22 iunie, cînd va fi cea mai caldă zi din acest sezon şi vom avea parte de valori estivale de pînă la 30 de grade. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn, astfel că minima va fi de 18 grade. Miercuri, 23 iunie, va fi la fel de cald şi se vor înregistra 30 de grade, dar din nou vor fi furtuni. Urmează cea mai caldă noapte din vara aceasta şi minima se opreşte la valoarea de 21 de grade. Din a doua parte a intervalului se mai răcoreşte, iar joi, 24 iunie, vor fi doar 25 de grade, cu furtuni după amiază.

Noaptea aduce temperaturi în scădere, 19 grade. Vineri, 25 iunie, cerul va fi degajat în prima parte, apoi după amiază vin ploi consistente. Maxima diurnă nu trece de 26 de grade, iar minima nocturnă va fi de 20 de grade. Week-end-ul viitor, în perioada 26 – 27 iunie, vor fi temperaturi diurne de 25 de grade, cu furtunile de rigoare, iar peste noapte se vor înregistra 18 grade.

Citește știrea

Actualitate

Pene de curent, furnizorul taxat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cazul întreruperior neanunţate, furnizorul poate acorda despăgubiri ■ apelurile clienţilor trebuie preluate mai repede de reprezentanţii firmelor de distribuţie ■ în caz contrar, amenzile pot ajunge la 200.000 lei ■

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energieie a stabilit că de acum înainte furnizorii îşi vor despăgubi clienţii în cazul întreruperilor care nu au fost anunţate. Cele scurte, între 3 secunde şi 3 minute, au fost incluse în categoria întreruperilor care se monitorizează şi pentru care operatorii de distribuţie sînt obligaţi să acorde compensaţii la depăşirea numărului maxim stabilit prin standard.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel: înalta tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an; medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă; joasa tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămînă. Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte şi prevederea acordării de compensaţii utilizatorilor la depăşirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide şi eficiente pentru remedierea disfuncţionalităţilor care în prezent se manifestă în diferite zone de reţea de joasă tensiune şi care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum şi generarea de disconfort clienţilor.

O altă noutate constă în aceea că apelurile efectuate de clienţi către furnizorul de energie electrică, trebuie preluate de acesta din urmă într-un timp mai scurt. Astfel, au fost stabilite intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii reţelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuţie, şi anume: maximum 30 de secunde de la iniţierea apelului de către utilizator pînă la preluarea acestuia, fără intervenţia operatorului uman; maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opţiunea de a transfera apelul la un operator uman; maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmăreşte îmbunătăţirea comunicarii între utilizator şi operatorul de distribuţie astfel încît evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cît mai rapid în scopul remedierii, precum şi reducerea timpilor de aşteptare în beneficiul utilizatorilor. „Deşi numărul de apeluri telefonice pentru care nu sînt respectate intervalele de timp menţionate anterior este doar monitorizat, nerespectarea acestor valori poate fi sancţionată conform prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile în situaţia nerespectării de către operatorul de distribuţie a prevederilor standardului de performanţă cu amendă de la 10.000 lei pînă la 200.000 lei“, conform ANRE.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanţă privind calitatea curbei de tensiune operatorul e obligat să acorde compensaţii, după cum urmează: pentru persoane juridice: 270 lei, la 110 kV, respectiv 130 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei 110kV, respectiv 70 lei la joasă tensiune şi medie tensiune pentru fiecare perioadă de monitorizare.

Racordarea unui client trebuie să se realizeze în maxim 90 zile, în cazul clienţilor casnici şi finali noncasnici ale căror locuri de consum sînt alimentate prin instalaţii de racordare cu lungimi de pînă la 2.500 metri. Cuantumul compensaţiei cuvenite în această situaţie este de 100 lei. ANRE a reglementat şi un calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuităţii în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii tehnice a energiei electrice. Pînă la finele anului 2026, România trebuie să aibă capacitatea de monitorizare a tuturor staţiilor electrice.

Citește știrea

Trending