Contactează-ne

Prima pagină

Încă un jurnalist a plecat la cele veșnice: Dumnezeu să te ierte, Maestre!.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Alexandru Mihăilă a fost reporter de război în Yugoslavia și Transnistria ■ a scris cîteva cărți bine primite de lumea literară ■ în ultimii ani a fost director al Editurii ”Papirus Media” ■

Joi, 25 noiembrie, o zi ca atîtea altele, din aceast sfîrșit de toamnă cenușie. În jurul orei 17,00 am primit un telefon, de la unul din colegii de presă, Tudor Ciubotaru, la care am răspuns imediat, știindu-l într-o stare de sănătate nu prea bună. Evident că l-am întrebat ce s-a întîmplat și dacă este bine sau are nevoie de vreun ajutor. Mi-a răspuns cu glasul stins:

”Nu, nu despre mine e vorba acum. Am aflat ceva, despre cineva, care știu că vă era apropiat. Știți care este <>?” Nu, nu știam. Nu avem de unde ști pe cine și cum avea Dumnezeu să mai cheme la El și din ce motive. Mi-a spus cu glasul stins: „A mai plecat unul de – ai noștri… Ducu. Ducu Mihăilă! M-a sunat tata și mi-a spus”.

Parcă nu-mi venea să cred această nouă veste despre moartea încă unuia „de-ai noștri”. Și am început să număr: „Moșu” (Ioan Cretu), Lăcrămioara și acum Ducu. Cam prea mulți, în așa scurt timp ! Am început să dau telefoane, în stînga și în dreapta. Și am aflat, că, din păcate e, adevărat. Și pe facebook o singură postare, din partea unei persoane necunoscute mie, Doinița Fuierea. Un semn de doliu și o singură propoziție, destul de evazivă: ”Sper să ne revedem cîndva!”.

Am început să sun cercul de prieteni apropiați, foști colegi de cancelarie, actuali colaboratori. Aveam să aflu de la părintele Cornel Paiu, care tocmai fusese chemat de familie să facă cele creștinește cuvenite la căpătîiul mortului. Părintele, un priten apropiat, mi-a confirmat. Inima generosului ”Maestro”, cum îl alintam noi, a încetat să mai bată. Și atunci am început să-mi adun amintirile.

Pe Alexandru Mihăilă, Ducu, cum îi ziceam noi, l-am cunoscut înainte de Revoluție, în cancelaria Școlii Sagna, unde am fost colegi ani buni. Amîndoi dascăli de ”cetire”. Fost elev al Liceului ”Roman-Vodă” la clasa cunoscutului profesor Nicolae Gr. Stețcu, născut în 16 februarie 1950 la Bozieni, a urmat Facultatea de filologie la Iași, fiind repartizat în 1974 la Școala Sagna. Cunoștea literatura veche, ca nimeni altul, avînd o pasiune pentru cronicari. La Iași, ca toți filologii, a trecut pe la ”Opinia studențească”, publicație formatoare a multor jurnaliști talentați ai acestei țări. A lucrat apoi la ”Flacăra Iașului” și a fost primul jurnalist, care după 14 ani de învățămînt a părăsit sistemul și s-a dedicat presei.

Revoluția din decembrie î89 l-a prins la Roman, unde a sprijinit înființarea Frontului Salvării Naționale, ceea ce l-a apropiat de senatorii Alexandru Radu Timofte și de senatorul Ioan Chelaru.

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Al. Mihăilă a funcționat ca director al primului hebdomadar local ”Romanul liber”, înființat după Revoluție de Sorin Ovidiu Vîntu, după care a plecat la București și a lucrat ca editor senior la ”Curentul”, ca apoi să pună bazele săptămînalului ”Flagrant”.

Dar cea mai importantă contribuție a jurnalistului Ducu Mihăilă a fost aceea de corespondent de război în Yugoslavia și Transnistria, de unde a scris reportaje cutremurătoare. A fost și autor de cărți publicînd o serie de titluri ca ”Target”( Zile și nopți de foc în Yugoslavia), pentru care a primit și o Diplomă de onoare a Ligii de prietenie româno-sârbe, ”pentru contribuții importante la prietenia dintre cele două popoare”.

A urmat apoi ”Între prieteni, sub semnul metaforei”, ”Vremea despărțirii”(reportaje literare de pe fronturile din Yugoslavia și Transnistria) și romanul autobiografic ”Sărută-mă, singurătate”, bine primit de critica literară. Nu a fost străin nici de lumea politică post-decembristă, coordonînd apariția cărților ”Dialoguri în Agora cu Ioan Chelaru” și ”Cazul Timofte-KGB”, apărute în 2008. A coordonat o vreme și postul de televiziune local ”Toppal TV”, dar majoritatea activității sale a desfășurat-o ca director al Editurii Papirus Media”, înfințată de părintele Cornel Paiu. Doar prietenii apropiați, ca profesorul Liviu Șulea, știau pasiunea lui Ducu pentru pescuit, pentru că petreceau adesea zile în șir pe malul Siretului.

Era căsătorit cu o colegă de facultate, Lăcrămioara, o fire bună și înțelegătoare. Are doi copii, o fată și un băiat. Corpul neînsufletit al scriitorului va fi depus de familie în capela Bisericii Sfîntul Gheorge din Roman, iar înmormîntarea va avea loc duminică, 28 noiembrie, în Cimitirul ”Eternitatea” din Roman. Dumnezeu să te ierte, Maestre!.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Ionel Arsene, alte probleme cu iz penal. ANI îl acuză că nu-şi poate justifica averea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat în care arată că şeful CJ Neamţ nu poate justifica vreo 43.500 de euro ■ pentru acest lucru a fost sesizat Parchetul ■ este vorba de un împrumut de 196.100 de lei, acordat de Arsene unei firme ■

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, are alte probleme penale. Asta după ce Agenţia Naţională de Integritate a emis un comunicat în care arată că nu ar putea justifica o parte din avere. Din acest motiv, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul. Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unor diferenţe nejustificate între averea dobîndită şi veniturile realizate şi a sesizat organele de urmărire penală.

„Avere nejustificată şi sesizare Parchet: Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 196.100 Lei (aprox. 43.519 Euro) între averea dobîndită şi veniturile realizate de către ARSENE IONEL, împreună cu familia, în perioada exercitării mandatului. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către ARSENE IONEL.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvîrşirea de către ARSENE IONEL a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucît nu a menţionat în declaraţiile de avere completate în perioada 2017 – 2018, suma totală de 196.100 Lei, reprezentînd împrumuturi acordate în nume personal unei societăţi comerciale“, conform ANI.

De curînd, Arsene a fost condamnat de Tribunalul Bacău la 8 ani şi 4 luni de închisoare pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. Inculaptul, dar şi procurorii DNA au contestat hotărîrea, iar cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bacău, prima înfăţişare fiind tabilită pentru data de 2 iunie 2022. Judecătorii instanţei de fond au mai dispus confiscarea de la inculpat a 80.000 de euro şi 150.000 de lei.

Dosarul a fost pe rolul instanţei de fond de peste 4 ani, de la data de 21 februarie 2018, cînd Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. După opt termene, pe 26 martie 2019, judecătorii au scos dosarul de pe rolul Tribunalului Neamţ, unde cauza a ajuns iniţial şi l-au trimis la Tribunalul Bacău, după soluţionarea unei cereri de strămutare decisă de către magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie.

După alte 33 de înfăţisări, de această dată la Tribunalul Bacău, pronunţarea a venit pe 6 aprilie 2022. Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bacău, care au arătat faptul că traficarea influenţei de către Arsene ar fi avut loc în anul 2013, cînd inculpatul era deputat în Parlamentul României.

Citește știrea

Actualitate

Un bărbat acuzat de uciderea mamei vitrege şi-a recăpătat libertatea deplină

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au revocat măsura preventivă a controlului judiciar pentru inculpat ■ procurorii au contestat decizia fără folos ■ bărbatul de 57 de ani a fost acuzat că a lovit victima, iar în urma leziunilor suferite femeia a murit ■

Un bărbat de 57 de ani, din Iaşi, judecat într-un dosar penal pentru uciderea mamei vitrege, este liber după ce judecătorii nemţeni au revocat cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar.

„În temeiul art. 362 Cod procedură penală, raportat la art. 208 Cod procedură penală, art. 242 alin.1 şi art. 202 Cod procedură penală, revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul P C, trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prevăzută de art. 195 Cod penal, cu aplicarea art. 77 lit. e Cod penal .

Copia prezentei încheieri se va comunica, de îndată, inculpatului şi Politiei Municipiului Iaşi – organ desemnat cu supravegherea inculpatului – precum şi Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al jud. Iaşi şi Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor şi organelor de frontieră“, conform Tribunalului Neamţ.

Parchetul a atacat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Bacău, însă acţiunea a fost respinsă ca nefondată. Următorul termen în procesul în care sînt acuze de loviri cauzatoare de moarte este la data de 18 mai, la final judecătorii urmînd a se pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei inculpatului. Agresiunea a avut loc la Crăcăoani cînd inculpatul a lovit-o pe femeia cu care trăia tatăl sau.

În urma leziunilor suferite, victima de 85 de ani a fost transportată la Spitalul Municipal Roman, însă, din cauza stării grave în care se afla, s-a decis transferul pacientei la un spital din Iaşi. Cu toate eforturile medicilor octogenara nu a mai putut fi salvată şi a decedat. Iniţial inculpatul a fost arestat preventiv, apoi a fost plasat în arest la domiciliu. Mai apoi a fost plasat sub control judiciar, măsură care a fost revocată la finele lunii aprilie. Decizia a devenit definitivă pe 6 mai.

Se pare că bărbatul nu o avea pe mama vitregă la suflet, iar între cei doi era o situaţie tensionată de mai mult timp. Individul nu locuia în casa părintească, ci la Iaşi, însă, atunci cînd revenea acasă, se certa cu octogenara. Conflictul a degenerat pe 25 mai 2021, cînd inculpatul s-a întors de la Iaşi. După ce s-au certat, s-a trecut la violenţe. Chiar daca medicii s-au luptat pentru viaţa victimei, nu au mai putut-o salva.

Citește știrea
Advertisement
Trending