Contactează-ne

Actualitate

Încă trei cazuri de rujeolă au fost depistate prin Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Printr-un comunicat de presă, Direcția de Sănătate Publică face cunoscut faptul că, în ultimele două săptămâni, în județul Neamț, au fost confirmate încă trei cazuri de rujeolă, toate fiind în zona Roman. Conform sursei citate, anul acesta, în Neamț, au fost înregistrați șase pacienți cu această afecțiune, fiind vorba de copii cu vârste între 3 și 16 ani.

Nu erau vaccinați sau aveu scheme incomplete de imunizare. Pentru fiecare caz, conform metodologiei, a fost efectuată ancheta epidemiologică cu depistarea contacților direcți și a fost anunțat medicul de familie, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice.

Reamintim faptul că rujeola este o boală virală foarte contagioasă, care poate fi contactată la orice vârstă, aceasta răspândindu-se mai ales la persoanele nevaccinate. Medicii epidemiologi estimează că o persoană bolnavă de rujeolă poate transmite infecția la 12 până la 18 persoane.

Singurul mod de prevenire a îmbolnăvirilor rămâne vaccinarea cu minim două doze de  ROR, care trebuie administrat conform Calendarului național de vaccinare la vârsta de 1 an și la cea de 5 ani. Imunizarea se face în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificate de naștere.

Mai trebuie știut faptul că, începând cu luna decembrie 2023, când a fost declarată, de către Ministerul Sănătății, epidemie de rujeolă, ca măsură de limitare a efectelor acesteia s-a decis administrarea unei doze suplimentare și copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni.

Dacă este posibil, în termen de 3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă de rujeolă, oreion sau rubeolă, persoanele nevaccinate ar trebui să primească un vaccin ROR. Este vorba de pacienți  începând cu vârsta de 9 luni sau persoanele care nu au fost vaccinate sau au fost vaccinate doar o singură dată, dar și cele ale căror situație de imunizare nu este clară.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending