Contactează-ne

Actualitate

Încă o zi liberă în învățământ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ este vorba de ”Ziua Națională a Învățătorului”, prevăzută ca zi liberă prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă din Învățământ Preuniversitar ■ ziua de 5 iunie are, deci,  același statut ca și celelalte 20 de zile nelucrătoare din timpul unui an calendaristic n   

Elevii, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, care lucrează în sistemul de educație românesc,  vor avea, miercuri, 5 iunie, o nouă zi liberă, prilejuită de marcarea ”Zilei Naționale a Învățătorului”, prevăzută ca zi liberă prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură.

Secretarul general al Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământ(SLSÎ) Neamț, profesor Gabariela Grigore, a explicat pentru ”Monitorul” regimul zilei de 5 iunie 2024. ”Conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă din Învățământul Preuniversitar, document normativ  unic la nivelul învățământului preuniversitar din România, în ziua de 5 iunie, recunoscută ca <<Ziua Națională a Învățătorului>> a fost și ea declarată ca zi nelucrătoare. În această situație toți angajații din sistemul de educație au aceleași drepturi ca în oricare zi liberă nelucrătoare. Așadar în această zi nu se organizează nici un fel de activități didactice. Deci elevii, cadrele didactice, personalul auxiliar și de îngrijire din toate unitățile școlare se bucură de o zi liberă, acest lucru apărând ca element de noutate în CCM negociat de federațiile sindicale din Educație, în cursul anului 2023. Noi, la Neamț am hotărât să-i lăsăm pe colegi să se bucure de această zi liberă, dar precizăm că, de ani de zile,  organizăm o festivitate de recunoaștere a meritelor cadrelor didactice care s-au pensionat în anul școlar precedent, și în cel în curs, în ziua de 5 octombrie când se sărbătorește << Ziua Mondială a Educației>>, care are același statut de zi nelucrătoare. Această zi este denumită generic și SĂRBĂTOAREA PENSIONARILOR”, a precizat profesor Gabriela Grigore. Mai trebuie spus faptul că acest act normativ-Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar (înregistrat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, sub nr. 1199/05.07.2023 și publicat în Monitorul Oficial, Partea a V-a nr. 1/26.07.2023), prevede la art. 27( aliniat 4), care sunt zilele nelucrătoare de  repaus săptămânal: 1 şi 2 ianuarie; 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza; 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, precum și prima, a doua zi şi a treia zi de Paşti; 1 Mai; 1 Iunie; 5 Iunie – Ziua Naţională a Învăţătorului; prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei; 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; 25 şi 26 decembrie; două zile lucrătoare pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte; alte zile care precedă şi/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

Potrivit sursei citate, „Instituirea zilei de 5 lunie ca zi nelucrătoare este rezultatul negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Educației în anul 2023, pornind de la proiectul de contract colectiv elaborat de F.S.E „SPIRU HARET” și F.S.L.I. și reprezintă una dintre clauzele favorabile salariaților din învăţământ, prin care s-a reglementat un drept suplimentar (în plus față de cele prevăzute în contractul colectiv anterior). Trebuie spus că astfel angajații din sistenul de educație și pe cale de consecință și elevii beneficiază într-un an calendaristic de 20 zile nelucrătoare, atunci când acestea cad în timpul săptămânii sau mai puține când acestea cad în weekend. De regulă însă, Guvernul dă o hotărâre prin care se creează o punte între aceste sărbători, cu indicația ca zilele respective să fie recuperate în alte zile pentru salariații din sistemul bugetar. În astfel de zile, însă, angajații din sistemul privat care lucrează, trebuie să se descurce și să găsească soluții pentru copiii rămași acasă.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending