Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Încã o tulpinã foarte patogenã al gripei aviare

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Taiwanul a anuntat cã a descoperit tulpina H7H3, care poate infecta oamenii, la fel ca H5N1 • în Vietnam existã indicii cã H5N1 ar putea sã se fi modificat genetic foarte periculos pentru oameni •

Taiwanul a anuntat luni cã a descoperit o tulpinã înalt patogenã a virusului gripei aviare, H7H3, în excrementele pãsãrilor migratoare, si cã efectueazã teste pentru a afla dacã virusul s-a rãspîndit la fermele de pãsãri aflate în apropiere. La fel ca tulpina ucigasã H5N1 a virusului gripei aviare, care a provocat moartea a peste 60 de oameni în Asia, tulpina H5N3 poate infecta oameni, a declarat un oficial al Consiliului agriculturii din Taipei. „Sîntem preocupati cel mai mult în legãturã cu H5 si H7, deoarece aceste douã tulpini pot infecta oameni si pãsãri de curte. Efectuãm teste pe pãsãri de crescãtorie pe o razã de trei kilometri“, a declarat Huang Kwo-ching, director al Departamentului de inspectie veterinarã al Consiliului agriculturii. Proba de H7N3 a fost descoperitã într-o zonã mlãstinoasã din orasul Tainan, situat în sudul tãrii, a precizat Consiliul agriculturii într-un comunicat, adãugînd cã nu a fost gãsite pãsãri moarte în zona respectivã. Este pentru a doua oarã cînd tulpina respectivã este detectatã în Taiwan. Primul caz de H7N3 a fost descoperit la periferia capitalei Taipei în luna aprilie, a precizat oficialul taiwanez. H7N3, care se poate transmite la oameni, a fost detectat prima datã la curcani în Marea Britanie în 1963 si ultima datã a apãrut la pãsãri de curte în Canada, în aprilie si mai 2004, potrivit Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii (OMS) si Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii Animale (OMSA). Conform OMS, virusii H5 si H7 sînt singurele subtipuri de gripã aviarã care sînt implicate în izbucnirea unei maladii înalt patogene.

Un nou focar de gripã aviarã descoperit în centrul Chinei China a anuntat luni aparitia unui nou focar de gripã aviarã de tip H5N1 într-o fermã din provincia Anhui, din centrul tãrii, cel de-a nouãlea focar descoperit în aceastã tarã în cursul ultimei luni. Circa 800 de pãsãri au murit din cauza acestei boli în orasul Fanwei, în apropiere de Huainan, în estul provinciei, a precizat Ministerul Agriculturii. Pãsãrile moarte au fost descoperite la data de 6 noiembrie, iar rezultatele testelor a confirmat luni cã este vorba despre virusul H5N1 al gripei aviare, a adãugat ministerul. În urma acestei descoperiri autoritãtile locale au ordonat sacrificarea tuturor pãsãrilor pe o razã de trei kilometri, fiind ucise 126.185 de pãsãri. Alte circa 280.000 de pãsãri au fost vaccinate în regiune, a adãugat ministerul, si posturi de control au fost înfiintate pentru a dezinfecta toate vehiculele care pãrãsesc regiunea.

Indicii privind mutatii genetice ale virusului Gripa aviarã se extinde rapid în Vietnam si afecteazã acum 10 din cele 64 de provincii ale tãrii, unde autoritãtile medicale au minimalizat luni informatiile referitoare la posibile mutatii ale virusului H5N1 într-o formã mai periculoasã. Sapte provincii din nord, între care Hanoi, figureazã pe lista celor mai afectate regiuni de gripa aviarã în acest an, potrivit unui anunt al Ministerului Agriculturii vietnamez. Peste 33.000 de pãsãri au fost ucise de maladie sau sacrificate ca mãsurã de precautie de la începutul lunii octombrie pe cuprinsul tãrii, unde virusul H5N1 este endemic. Recent, cercetãtorii vietnamezi au estimat cã virusul H5N1 dã semne de mutatii genetice potential periculoase, subliniind totusi cã nu a fost identificatã pînã în prezent nici o transmitere la om. Expertii se tem cã virusul ar putea deveni transmisibil în rîndul oamenilor si sã provoace astfel o pandemie mondialã. Vietnamul a anuntat sãptãmîna trecutã cã a identificat cea de-a 42-a victimã a virusului H5N1 de la sfîrsitul anului 2003, detinînd astfel douã treimi din bilantul provocat de maladie pe plan mondial.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending