Contactează-ne

Actualitate

Înaintaşii căzuţi în lupte vor fi comemoraţi şi la Tîrgu Neamţ. ,,Eroii nu se plîng, ei se slăvesc”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ manifestarea organizată de autorităţile locale va fi organizată la monumentul din vecinătatea Ocolului Silvic Tîrgu Neamţ

Autorităţile locale din Tîrgu Neamţ vor marca, joi, Ziua Eroilor, ca în fiecare an de marea sărbătoare creştină Înălţarea Domnului. Programul va fi derulat alături de Casa Culturii Ion Creangă şi va începe la ora 12.30, la monumentul din vecinătatea Ocolului Silvic Tîrgu Neamţ, unde va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor, vor fi intonate imnul de stat şi imnul eroilor şi vor avea loc depuneri de coroane. După obicei, în memoria ostaşilor căzuţi pe cîmpurile de luptă ale ţării va fi săvîrşită o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi din cadrul Protopopiatului Tîrgu Neamţ. Vor fi şi alocuţiuni susţinute de oficialităţi şi invitaţi, apoi evenimentul se va încheia cu un program prezentat de elevii şcolilor din oraş. Monumentul (FOTO ZiarTarguNeamt.ro) se află pe traseul spre Cetatea Neamţ şi, conform informaţiilor de pe pagina de internet a primăriei, a fost ridicat în anul 1926 în onoarea eroilor din cartierul Ţuţuieni căzuţi în Marele Război pentru Întregirea Neamului, din perioada 1916-1919. Edificiul a fost construit din piatră, într-o arhitectură specifică monumentelor comemorative dintre cele două războaie mondiale din România. Are trei plăci de marmură aplicate pe faţadă şi pe părţile laterale. Pe cea din dreapta este trecut sloganul ,,Eroii nu se plîng, ei se slăvesc” şi textul ,,Pentru slăvirea în veci a eroilor din suburbia Ţuţuieni căzuţi pe altarul patriei”, iar pe partea stîngă sînt menţionaţi cei care au contribuit la realizarea obiectivului. În anul 2013, la iniţiativa autorităţilor locale, Monumentul Eroilor din Tîrgu Neamţ a fost renovat, structura monolit fiind placată în granit negru. Ziua Eroilor, prilej de omagiere a militarilor şi civililor care au murit în timpul Primului Război Mondial, sărbătorită în aceeaşi zi cu Înălţarea Domnului, a fost hotărîtă şi de Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920 şi, la scurt timp, consfinţită prin două hotărîri sinodale în anii 1999 şi 2001 drept sărbătoare naţională bisericească. În anul 1919 a fost înfiinţată Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, devenită, în anul 1927, Societatea Cultul Eroilor, care se afla sub înaltul patronaj al Reginei Maria, de aceea în anul 1940 a primit denumirea de Aşezămîntul Naţional Regina Maria. Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormîntului Ostaşului Necunoscut în anul 1923, amplasat prima dată în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol. Ulterior, prin Decretul nr.71/1948 şi Decretul nr.117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative, Ziua Eroilor se sărbătorea pe dată fixă, 9 mai, de Ziua Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului. După căderea comunismului, în anul 1995, a fost adoptată Legea nr.48 privind proclamarea Zilei Eroilor şi Legea nr.379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, în care se precizează că ,,Ziua Eroilor se sărbătoreşte cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prefectul de Neamţ ameninţă cu judecata liderii PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, spune că îi va da în judecată pe liderii liberalilor nemţeni, după ce aceştia au făcut public un comunicat de presă în legătură cu lucrările efectuate pe podul de pe drumul naţional DN2, la intrarea în municipiul Roman.

Prefectul s-a declarat deranjat de “minciunile și calomniile pe care semnatarii acestui comunicat le-au făcut la adresa mea” şi face precizarea că “îi voi chema în judecată pentru a răspunde civil pentru prejudiciul de imagine pe care mi l-au produs”.

El mai spune şi care este motivul pentru care a luat această decizie: “Această decizie am luat-o deoarece nemțenii nu sunt datori să asiste la bălăcărelile publice proliferate de politicieni care nu s-au remarcat în activitatea lor politică și administrativă decât prin circ și comportament de mahala”.

În ceea ce priveşte starea şi evoluţia lucrărilor la pod, în comunicatul de presă emis de prefect se fac următoarele precizări:

“Reprezentanții DRPDP Iași ne-au comunicat că această activitate a fost contractată de o firmă specializată respectându-se procedurile legale. Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi.

Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilatație are termen de finalizare de cel puțin 5 zile/fir. Termenul nu poate fi devansat deoarece sunt folosite în procesul tehnologic betoane speciale cu termen strict de întărire și protecție. Având în vedere complexitatea operațiunii și instalațiile folosite, activitatea nu se poate desfășura pe timpul nopții, ci doar pe timpul zilei. Totodată, în procesul tehnologic există și pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operațiuni și nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul contractual de finalizare a lucrării este sfârșitul lunii august a.c.

Se încearcă finalizarea lucrărilor într-un timp mai scurt, dar fără a fi afectate etapele tehnologice”.

Citește știrea

Actualitate

Calvarul va mai dura. Cozi de kilometri pe E-85, din cauza lucrărilor de la podul de Horia

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ neexistînd rută alternativă, cozile de maşini se întind pe 6-7 kilometri în ambele sensuri ■ problema descongestionării traficului nu are soluţie ■ lucrările ar trebui să fie terminate la finalul lunii august ■

Direcţia Regională de Drumuri Iaşi a început reparaţii la mai multe poduri din raza sa de responsabilitate, printre acestea numărîndu- se şi lucrarea de la cel de Horia, care asigură accesul prin Roman, pe E-85, spre Suceava, Iaşi sau Bacău. Numai că, pe ambele sensuri, zilnic, aglomeraţia depăşeşte limitele normalului.

Se formează cozi de 6-7 kilometri pe ambele sensuri, lucru care irită la maxim conducătorii auto, sau pe cei care tranzitează zona, fiind în concediu. Florin Marius Sima, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Pentinenciare, filiala Bacău, care face naveta, are de fiecare dată probleme, fiind nevoit să plece că cel puţin o oră înainte, pentru a nu întîrzia la serviciu.

„Traficul este îngreunat şi la modul glumeţ aş spune că ar trebui să se aducă un bac care să folosească la traversarea rîului Moldova. Fac naveta de la Roman la Bacău şi de la începutul lunii am mari probleme, pentru că trebuie să iau în calcul un timp suficient pentru a nu întîrzia la serviciu. Luni, 8 august, am stat în trafic 3 ore pentru a ajunge la Bacău, iar astăzi, cînd m-am întors de la Bacău am aşteptat două ore şi jumătate să intru în Roman.

Coada era pînă la Secuieni. În acest timp, la pod nu lucra nimeni. Vreo patru muncitori stăteau în staţia de benzină de la intrarea pe pod, la o cafea şi o ţigară. În coloană erau maşini cu numere din toate judeţele ţării şi foarte multe TIR-uri cu număr de Ucraina. Lumea e nervoasă, iese din maşină, înjură, dar nu are pe cine întreba ce se întîmplă, pentru că nu există cineva care să dirijeze traficul“, a declarat Florin Sima.

Purtătorul de cuvînt al DRDP Iaşi, Neculai Popovici, a declarat că lucrarea are ca termen de execuţie sfîrşitul lunii august: „Operaţiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea şi realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Din punct de vedere tehnic, lucrarea de înlocuire a unui rost de dilataţie are termen de finalizare de cel puţin 5 zile/fir.

Termenul nu poate fi devansat, deoarece sînt folosite în procesul tehnologic betoane speciale, cu timp strict de întărire şi protecţie. Avînd în vedere complexitatea operaţiunii şi instalaţiile folosite, activitatea nu se poate desfăşura pe timpul nopţii, ci doar ziua. Totodată, în procesul tehnologic există şi pauze obligatorii în care nu pot fi executate alte operaţiuni şi nici nu se poate circula pe sectorul respectiv. Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul lunii august“.

Poliţia Neamţ cunoaşte problema, dar nu are nici o pîrghie de rezolvare, ţinînd cont că nu există variantă ocolitoare. „În acest moment, valorile de trafic sînt foarte ridicate şi din cauza TIR-urilor din Ucraina, care transportă cereale spre Constanţa. Constructorul are un anumit termen de execuţie şi ne dorim respectarea lui.

Dacă lucrarea se prelungeşte, în septembrie începe şcoala şi traficului existent i se va adăuga cel specific transportului şcolar. E adevărat că nu există poliţişti care să dirijeze traficul, dar vorbind de situaţia complicată. Noi verificăm permanent valorile de trafic, pentru a nu exista incidente, dar nu ajută cu nimic“, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

VIDEO: Turist din Iaşi, accidentat de o stâncă desprinsă din Chei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din judeţul Iaşi, a fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă dintr-un versant muntos din Bicaz-Chei.

“Astăzi, 10 august, în jurul orei 15.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au fost sesizați cu privire la faptul că, o bucată de stâncă din zona Bicaz-Chei s-a desprins, accidentând o persoană.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 34 de ani, din județul Iași, se afla împreună cu mai multe persoane în zona turistică Bicaz-Chei, ar fi fost accidentat de o bucată de stâncă desprinsă din versantul muntos.

Polițiștii efectuează verificări pentru a stabili, cu exactitate, cum s-a produs acest eveniment”, a declarat subinspector Ciofu Ramona, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Conform unor surse neoficiale, în momentul în care s-a produs nedoritul incident, bărbatul era cu soţia şi cei doi copii.

Vom reveni.

UPDATE: Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical şi transportat la spital. A fost solicitat un elicopter SMURD pentru a fi transportat la un spital din Iaşi.

UPDATE 2: Victima a suferit traumatisme la nivelul capului și se află într-o stare gravă – sursa ISU Neamţ

FOTO: generica

Citește știrea
AdvertisementTrending