Actualitate
În trei zile au ars 35,7 ha de vegetație uscată
■ pompierii au intervenit în 9 localități ■
ISU Neamț a semnalat un număr în creștere de incendii de vegetație uscată. Conform datelor ISU, în doar trei zile au ars 35,7 ha de vegetație uscată pe toată raza județului Neamț.
În data de 29.03.2024 s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea unor incendii în municipiul Roman, pe strada Fabricii unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 600 mp; în Cordun, Simionești, unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 6000 mp; la Vânători Neamț, în localitatea Nemțișor, unde a ars vegetație pe o suprafață de aproximativ un hectar; la Bicaz Chei unde au ars vegetație uscată, mărăciniș, doboraturi și cioate pe o suprafață de aproximativ 20 ha; în Dămuc unde a ars vegetație uscată și material lemnos pe o suprafață de aproximativ 5 ha.
La 30.03.2024 s-a intervenit la incendii în comuna Tașca – incendiu extins pe aproximativ 5 ha; Crăcăoani, Poiana Crăcăoani, unde a ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 400 mp; la Poienari – aproximativ un hectar.
În 31.03.2024 s-a intervenit în Piatra Șoimului, unde a ars vegetația pe circa 3 hectare. La aceste intervenții au participat alături de pompierii militari și membrii ai SVSU din comunele unde au avut loc intervențiile.
Astfel de intervenții sunt dificile deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza zonelor greu accesibile. De asemenea, în multe zone nu exista surse de alimentare cu apă, iar suprafața pe care se manifestă incendiul este foarte întinsă.
În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale, depozitelor de furaje, locuințesau fondul forestier. Aceasta, conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi la anexele acestora, fiind înregistrate pagube importante și chiar pierderi de vieți omenești!
Arderea vegetației uscate este ‼️
ISU Neamț reamintește că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., punând în pericol viața oamenilor și provocând pagube materiale. De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
-
Actualitate13 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Actualitate6 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
46 de școli din Neamț vor folosi catalogul electronic în noul an școlar