Contactează-ne

Actualitate

„În ţinutul mănăstirilor, pe urmele plăieşilor“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este titlul monografiei comunei Crăcăoani, care a văzut lumina tiparului la Editura Cetatea Doamnei ■ autori sînt profesor doctor Daniel Dieaconu, profesor Dionisie Savin şi învăţător Ilie Alexandru ■ „Vă invităm să descoperiţi prin această monografie o localitate frumoasă ca, de altfel, toate din ulucul subcarpatic nemţean, cu o istorie bogată, cu o viaţă spirituală intensă, aşa cum este firesc în ţinutul mănăstirilor“, spun semnatarii volumului, îndemnînd la lectură ■

„Această unitate administrativă se trage dintr-un teritoriu pe domeniul domnesc, un fost sat răzeşesc, ce a devenit sat mănăstiresc, trecînd de la un arendaş la altul, pentru ţăranul de valea Cracăului fiind puţine perioadele de linişte.

Nici Cuza nu a putut să ostoiască foamea de pămînt a ţăranului şi abia reforma de după marele război a făcut pe cei mai mulţi dintre săteni să devină proprietari.

De-a lungul timpului oamenii locului erau de multe ori siliţi să muncească pe moşii străine, încercînd să-şi asigure cele necesare traiului din creşterea vitelor, din exploatarea şi prelucrarea lemnului, cărăuşie, exploatarea pietrei de construcţie sau a varului“, se arată în cuvîntul de deschidere a unei lucrări, ce a văzut lumina tiparului la Editura Cetatea Doamnei.

Monografia, care este intitulată „În ţinutul mănăstirilor, pe urmele plăieşilor – Crăcoani“, a fost alcătuită de trei autori, profesor doctor Daniel Dieaconu, profesor Dionisie Savin şi învăţător Ilie Alexandru şi începe cu un „necesar studiu geografic“, care prezintă toate cele „pe care Dumnezeu le-a dăruit omului de pe aceste locuri: ape, pămînturi, flori şi arbori, animale, munte şi şes, ploi şi vînturi…“.

„Prezentarea istoriei comunei a respectat criteriul cronologic, excursul abordat trecînd prin fiecare epocă cu luminile şi umbrele sale. Am acordat o atenţie deosebită şcolii, vieţii religioase şi aspectelor etnografice, cărora le-am dedicat capitole separate.

Sursele de informare au fost diverse, de la arhive, colecţii de documente, cărţi vechi, studii istorice, memorialistică la studiilegeografice, monografiile locale, publicate sau aflate în manuscris, texte ale învăţătorilor sau profesorilor comunei“, afirmă autorii. De mare interes a fost volumul coordonat de revizorul şcolar Constantin Luchian, ce a cules date de la învăţători pînă la 1935.

Despre comuna Crăcăoani a mai consemnat Gheorghe Săvinescu. Pentru evoluţia proprietăţii funciare în secolul al XIX-lea de mare folos a fost lucrarea prof. dr. Mihai Şurubaru, care a ajutat la ilustrarea perioadei de zbucium pentru satele ce ţineau de Mănăstirea Buhalniţa.

„La aceste lucrări s-au adăugat, cele aparţinînd lui Neculai Frăsinel şi Doina Verdeş, universitari la Timişoara cu rădăcini la Crăcăoani, care au realizat două studii dedicate comunei, un studiu alcătuit de Constantin Luchian, «Locuri, oameni, şcoli de pe plaiuri nemţene,- călăuză pentru iubitorii de drumeţie, date monografice culese cu contribuţia învăţătorilor din judeţul Neamţ pînă la anul 1935, Piatra-Neamţ, 1996».

De un real folos au fost şi alte informaţii ale unor oameni de cultură cu vocaţie scriitoricească. Menţionăm şi lucrarea de mare dimensiune şi valoare intitulată sugestiv «Neamţul, ţinutul tezaur. Monografie», la care a colaborat Dionisie Savin, trăitor pe valea Cracăului din munte, călăuza noastră în ale documentării“, se mai arată în cuvîntul de deschidere.

„Menţionăm faptul că autorii participă din 2014 la tabere ranger junior în Parcul Natural Vânători- Neamţ şi an de an sînt oaspeţi ai comunei de la poalele Stânişoarei“, a declarat profesor doctor Daniel Dieaconu unul dintre principalii autori ai monografiei, avîndu-i alături pe Dionisie Savin şi învăţătorul Ilie Alexandru din Grinţieş.

Să amintim şi dicţionarele geografice realizate la sfîrşitul veacului al XIX-lea, care le-au oferă informaţii deosebite în acţiunea de documentare. „Vă invităm să descoperiţi prin această monografie o localitate frumoasă ca, de altfel, toate din ulucul subcarpatic nemţean, cu o istorie bogată, cu o viaţă spirituală intensă, aşa cum este firesc în ţinutul mănăstirilor. Lucrarea se vrea şi considerăm că este o frescă a unei comunităţi cu o existenţă seculară, ce-a fremătat în umbra Cetăţii Neamţului şi a mănăstirilor şi care-şi află începuturile în vremea primilor muşatini“, au fost vorbele de încheiere a lucrării dedicate comunei Crăcăoani.

Cât despre localitate, pe pagina de internet a comunei, la „Descrierea evoluţiei istorice“ se arată că prima menţiune documentară este la 1399: „Primele date scrise despre existenţa aşezărilor oamenilor din satele comunei sunt din anul 1399, într-un hrisov a lui Iuga Voievod, în care se arată «că au dat Sarban Hindău pentru slujbele ce au făcut Domnitorilor de mai înainte precum şi Domniei Sale trei sate, unul Solomoneţii pe Topoliţa şi două sate, Muntenii şi Pinteceştii pe Cracău. Iar hotarul să fie hotarele vechi»“.

Actualitate

Cadavru găsit într-o fosă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unei femei de 74 de ani a fost găsit de pompierii nemţeni într-o fosă, în comuna Gherăieşti, vineri, 16 aprilie.

“Prin apel la 112, în jurul orei 11:04, pompierii au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzută într-o fosă, în comuna Gherăești.

La locul solicitării s-au deplasat pompieri din cadrul Detașamentului Roman cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și un echipaj cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au scos din interiorul fosei  o femeie de 74 de ani, ce nu prezenta semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Accident neverosimil: autoturism lovit de roata unui camion

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier mai puţin obişnuit s-a produs vineri, 16 aprilie, în comuna Bălţăteşti. O femeie a ajuns la spital după ce autoturismul pe care îl conducea a fost lovit de o roată desprinsă de la un autocamion încărcat cu lemne.

“Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Bălțătești. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Târgu Neamț.

O roată de la un autocamion încărcat cu lemne s-a desprins și a lovit un autoturism. În autoturism se afla doar conducatoarea auto, o femeie de 40 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD,  ulterior fiind transportată la CPU Târgu Neamț.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și au curățat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Primăvară … timidă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la finele săptămînii viitoare se anunţă temperaturi „călii“ ■ maximele diurne vor oscila între 9 şi 13 grade ■ în cea mai caldă noapte nu vor fi mai mult de 6 grade ■ în cea mai mare parte a intervalului sînt aşteptate ploi ■

Primăvara aceasta a fost capricioasă şi la fel va rămîne vremea chiar dacă am trecut în a doua parte a anotimpului. Cea de-a doua decadă a lui aprilie nu ne aduce timpul bun la care sperăm, iar meteorologii anunţă valori termice sub media perioadei, indiferent dacă vorbim de cele nocturne sau de cele diurne.

Şi mai rău este faptul că în majoritatea intervalului supus analizei sînt aşteptate precipitaţii sub formă de ploaie. Aşa stînd lucrurile trebuie spus faptul că meteorologii de la staţia de pe Ceahlău – Toaca au anunţat faptul că pe munte este un strat consistent de nea, ce măsoară 100 de centimetri de nea, iar o vorbă din popor spune că nu vine primăvara pînă nu se topeşte zăpada de pe munte.

Ieri, 15 aprilie 2021, la jumătatea primăverii, la ora 10:00 erau 2 grade la Tîrgu Neamţ, 3 grade erau la Roman, iar în reşedinţa de judeţ se înregistrau la acelaşi moment 5 grade. Pe munte erau valori negative, de -6 grade. Astăzi, 16 aprilie, am putea zări soarele în răstimpuri, iar la amiază se vor înregistra 11 grade.

Minima nocturnă va fi mult sub media perioadei, doar 2 grade. Ceva mai bine va fi sîmbătă, 17 aprilie, cînd se anunţă cer varoabil cu soare şi pînă la 13 grade. Regimul termic diurn nu-l influenţează şi pe cel nocturn, iar minima rămîne la 2 grade. Duminică, 18 aprilie, se strică vremea. Se readună norii şi plouă destul de mult, iar maxima se opreşte la 12 grade. Singura veste bună este că mai creşte maxima nocturnă care ajunge la 6 grade.

Fix la fel va fi vremea şi luni, 19 aprilie, cînd cerul va fi acopereit, plouă slab întreg intervalul la o maximă diurnă de 12 grade şi o minimă nocturnă staţionară la 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de marţi, 20 aprilie, cînd nu vor fi mai mult de 9 grade şi continuă să plouă. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile, iar minima rămîne la 6 grade.

Mai zărim soarele abia miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva nori lipsiţi de importanţă. Se ajunge la valori termice diurne de 11 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 5 grade. Joi, 22 aprilie, se readună norii şi reîncep precipitaţiile, chiar dacă ziua se mai încălzeşte şi se ajunge la 13 grade. Se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la 4 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer acoperit, dar pare că precipitaţiile încetează.

Maxima zilei nu trece de 13 grade, iar minima nocturnă ajunge la 6 grade. Week-end-ul viitor aduce timp mohorît. Sîmbătă şi duminică, în perioada 24 – 25 aprilie, ploile vor face legea. În ce priveşte temperaturile nu avem mari speranţe, pentru că ziua vor fi cam 12, cel mult 13 grade, iar minima nocturnă va fi de 6 grade.

Citește știrea

Trending