Prima pagină
În noul PSD Neamţ nu va mai domina târgoveţirea, navetismul, lipsa de comunicare, imunitatea şi impunitatea

Luni, 31 iulie, a avut loc o îndelung aşteptată întrunire de dezbatere a gravelor probleme interne ale PSD Neamţ, care s-a vrut a fi considerată o tentativă de a deveni istorică. Au avut loc lucrările Comitetului Politic Judeţean al formaţiunii, în care președintele nou ales, Daniel Harpa a făcut o dezvăluire șocantă, în raport cu realitatea locală că PSD Neamţ și-a propus să câştige alegerile din 2024 la toate capitolele.
Această dezvăluire întârziase mult prea mult, deoarece PNL Neamţ ne trâmbiţase aproape zilnic, pe toate canalele, că are exact acelaşi obiectiv. Dar cu această ocazie, Daniel Harpa a mai șocat cu încă o dezvăluire. Că organizația PSD Neamţ este ca şi destructurată motivând că „suntem în momentul zero al ceea ce înseamnă organizarea partidului în Neamţ”. Această dezvăluire justifică formularea titlului de mai sus, destul de restrâns din raţiuni editoriale, pe care încerc să-l dezvolt în cele ce urmează.
Târgovețirea PSD-ului
FSN-ul, înfiinţat ca partid în 6 februarie 1990, a fost unul din precursorii, atât al PSD-ului, cât şi al PNL-ului de astăzi. În martie 1992 a avut loc Convenţia FSN, ocazie în care Petre Roman a fost ales ca preşedinte. Opozanţii lui Petre Roman şi ai echipei lui condusă de Radu Berceanu au părăsit lucrările, pentru a constitui un nou partid în iunie 1992, denumit FDSN.
FDSN, situat ceva mai la stânga FSN-Roman, a fost precursorul principal al PSD-ului de astăzi. La rândul său, FSN-ul lui Petre Roman a fost precursorul PD-ului (înfiinţat în 1993) urmat de PD-L (2007), care au tot glisat spre dreapta până în PNL, cu care a fuzionat în 2014. Putem spune, fără riscul de a greși, că FSN, prin FSN Roman a fost un precursor al PNL-ului de astăzi.
După martie 1992, FSN-ul lui Petre Roman a dominat politic în Piatra Neamţ, aşa că în aceste circumstanţe FDSN Neamţ s-a „organizat” la Târgu-Neamţ în mai 1992, de unde s-a extins în tot judeţul, după Congresul FDSN din iunie 1992 de la Bucureşti. Ulterior, FDSN s-a redenumit PDSR (1993) şi apoi PSD (2001). Istoriceşte vorbind, este incontestabil faptul că FSN-ul lui Ion Iliescu a fost unul din precursorii, atât al PSD-ului, cât şi al PNL-ului de astăzi.
Pepeniera PSD-ului în Neamţ s-a oficializat la Târgu Neamţ în 1992, când s-a declanşat „târgovețirea” acestui partid. Astăzi, domnul Harpa îşi propune să aducă o corecţie istorică şi să „organizeze de la zero PSD-ul”, dar la Piatra Neamţ de data aceasta. Mai rămâne de rezolvat înscrierea oficială a noii organizări. Târgoveţirea PSD-ului mai are şi o altă conotaţie, cea lucrativă, care s-a oficializat prin anul 2000, când unii nemţeni, în calitate de întreprinzători, au văzut în succesul electoral al PSD, potenţialul ca acest partid să devină un hab de afaceri.
Anul 2000 a fost pentru PSD un an de cotitură, în care acest partid a câştigat electoral puterea, plasându-şi în Guvern o echipă valoroasă, cu premierul Adrian Năstase în frunte, iar în Parlament o majoritate confortabilă. Anul 2000 a fost totodată şi cel în care în PSD s-a declanşat bătălia între adepţii menţinerii spiritului ideologic al activităţii şi adepţii spiritului lucrativ, care intraseră în partid sub deviza „geaba ideologie, dacă nu iese banul”.
Din punct de vedere ideologic PSD era menit să pună în manoperă acea filosofie socială care asigură un acord între principiile guvernării şi aşteptările propriului electorat, de sorginte social-democrată. Spiritul lucrativ al unor membri, urcați în trenul PSD din mers, coborâți prin hălți din alte trenuri, au înclinat balanţa puterii în acest partid, urmărind mai mult profitul propriu decât ideologia. Convingerea acestora pornea de la premiza momentului, că cea mai profitabilă afacere este să investești în politică.
Au apărut oameni de afaceri în PSD, care începând cu anul 2000 au confiscat puterea, înlăturând vechea gardă, şi-au plasat locotenenţii în poziţii cheie, au preluat ei înşişi poziţii cheie în partid, în Parlament, în Guvern, în structurile administraţiei centrale şi locale, înlocuind filosofia socială cu filosofia profitului propriu. Putem spune că şi în anul 2000, PSD Neamţ a trecut printr-o „organizare de la zero”. În acest peisaj, organizaţia PSD Târgu Neamţ şi-a adus contribuția, furnizând la vârf oameni ca Arsene sau Andrușcă.
Bineînţeles, toate acestea s-au realizat sub coordonarea atentă a noilor lideri, instalaţi la conducerea destinelor PSD pe criteriul că au un dezvoltat simț al afacerilor. Modelul de urmat a fost cel al lui Viorel Hrebenciuc, eminența cenuşie a PSD-ului central, pe care unii, ca Iulian Țocu, l-au avut ca mentor. După anul 2000, în PSD Neamţ au apărut primii politicieni preocupaţi mai mult de afaceri în domeniul privatizărilor rapide, declanşate de ambiţia liberalilor de a transforma România într-o colonie, obiectiv atins.
Dintre aceşti politicieni s-au detaşat specimene controversate, subiecţi de dosare penale şi condamnări, care au compromis social-democraţia. Începând cu alegerile din 2004, s-a accentuat treptat declinul PSD Piatra Neamţ, în favoarea liberalilor, care au preluat sub control nu numai municipiul, dar şi organizaţia PSD respectivă. Dintre specimenele controversate aflate la conducerea PSD Neamţ, un ultim exemplar, Ionel Arsene, hălăduie prin Italia.
Alţii hălăduie prin Germania sau aiurea, ori au trecut la cele veşnice. Într-un astfel de context, Daniel Harpa, primarul din Târgu Neamţ, care are meritele sale incontestabile, preluând conducerea PSD Neamţ, vine şi transmite electoratului PSD, că „organizează de la zero” acest partid în judeţ. Dacă s-ar ghida după modelul „organizării de la zero”, aplicat pentru prima oară în anul 2000, Daniel Harpa ar trebui să înceapă cu înlocuirea vechii gărzi de la manete. Garda veche fiind cea a lui Ionel Arsene, preluată de acesta de la Ion Munteanu.
Dacă Harpa are un astfel de obiectiv, întrebarea care se pune nu este dacă poate, ci de unde va promova, din noul PSD organizat de la zero?Au trecut de mult vremurile când PSD Neamţ era mobilat numai cu lideri, parlamentari, primari, consilieri şi şefi de descentralizate cu state vechi în acest partid, care constituiau așa-zisa „vechea gardă”. Cu timpul, la PSD Neamţ, s-a instalat o conducere alogenă, ca o oaste de strânsură, cu oameni de prin alte partide, aflaţi în căutare de „pământ şi apă”, vorba poetului.
Ce este drept, Daniel Harpa, noul preşedinte al PSD Neamţ, promovat cu binecuvântarea lui Marcel Ciolacu, din pepeniera Târgu Neamţ, nu va avea o viaţă uşoară. Va fi într-o veşnică alergare între Târgu Neamţ unde este primar, Piatra Neamţ unde este preşedinte PSD și Roman unde este președinte PSD interimar. Binecuvântarea lui Marcel Ciolacu nu a avut decât darul să confirme valoarea pepenierei din Târgu Neamţ, valoare aflată în ascensiune şi datorită viitoarei autostrăzi A8, care va induce dezvoltare ce poate da naştere unei „Zone Metropolitane Târgu Neamţ”, în care Piatra Neamţ poate ajunge o suburbie.
Modelul feudal de promovare în PSD Neamț
„Viaţa bate filmul” este un aforism cu care trebuie să ne obişnuim şi în politică. Ne place să credem că principiul „meritocraţiei” stă la baza oricărei promovări din orice domeniu, inclusiv în politică, respectiv în PSD. În PSD, partid mare în care trădările sunt la ordinea zilei, meritocraţia a fost înlocuită cu loialitatea faţă de seniorul feudei şi a liotei sale. Formele de loialitate sunt diverse, de la caz la caz.
Clienterismul, nepotismul, cumetria, amiciția în viaţa privată sau în afaceri, amantlâcul, sunt cele mai frecvente cazuri, la care se adaugă supușenia şi lingușirea băloasă față de lider. O formă mai subversivă de promovare este aplicarea schemei „interimatului pe funcție”. Prin această schemă aplicată, un interimar nu organizează alegeri și este ca și ales. Trebuie să ai mare trecere în fața liderului, ca să fii promovat ca interimar.
Una din cele mai detestabile modalităţi de promovare este cea din rândul racolaților de prin alte partide. Este un paradox, că în cel mai mare partid rezerva de cadre este epuizată, apelându-se la mercenari. Te înscrii într-un partid nesemnificativ sau fără viitor, sau „organizezi” un astfel de partid, pentru a face către PSD o ofertă „ispititoare” de fuziune ori transfer. Astfel, un portărel de la un partid de doi lei, ajunge prin asimilare MARE PORTAR la PSD.
În acest timp, membrii PSD, loiali prin vocaţie şi nu din interes, vor rămâne de regulă pe tușă în partid, cu statut permanent de plătitori de cotizație. Este suficient să ne uităm doar cu coada ochiului la lista liderilor PSD Neamţ şi vom sesiza ciudate cazuri de promovare în această formaţiune. Un caz de referinţă ar putea fi cel al domnului Adrian Nită, căftănit de Ionel Arsene ca prefect al judeţului Neamţ în ianuarie 2022.
Acesta avea atunci meritul că-şi făcuse stagiul în politică la PD (PD-L) vreo şapte ani, după care a trecut la M-10; partidul Monicăi Macovei, o înflăcărată admiratoare a PSD-ului. Astăzi, domnul Niță dirijează destinele pesediştilor nemțeni, de pe funcţia de prim vicepreşedinte al PSD Neamţ. Pentru diverse calităţi dovedite cu prisosinţă de domnul Nită, Daniel Harpa l-a desemnat pe acesta să preia interimar și funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Piatra Neamţ.
A înlocuit-o pe Florentina Moise din această funcţie. Principial ar fi ca Adrian Nită să nu candideze pentru funcţia căreia îi asigură interimatul, ceea ce ar fi o minune în PSD. Doamna Florentina Moise îşi făcuse stagiul politic în UNPR-ul condus local de răposatul Culiță Târâță. Dumneaei este trecută acum la „munca de jos”, pentru că a refuzat să candideze ca primar la Piatra Neamţ în 2024, deşi Andrei Carabelea nu va fi greu de bătut, dacă ar mai candida.
Florentina Moise a fost trimisă să păstorească Colegiile electorale nr. 1 şi 2, din care poate candida pentru Parlament în 2024, drept compensație pentru afrontul primit. Tot pentru motiv de refuz să candideze pentru funcţia de primar la Roman, preşedinta organizaţiei PSD Roman, deputatul Oana Bulai a fost îndepărtată din funcție şi înlocuită interimar tocmai de Daniel Harpa, neexistând altă soluţie mai eficientă.
Pentru doamna Bulai, funcţia de primar este mult prea angajantă şi nesigură, decât cea de deputat, aşa că a preferat să accepte păstoritul Colegiului electoral nr. 4, în care îşi va lansa pentru continuitate candidatura, pentru un nou mandat de deputat. În acest caz, criteriul de promovare a fost tocmeala, nu meritocraţia confirmată de plenul PSD. Doamna Oana Bulai a fost lansată ca deputat în 2020 de către Ionel Arsene, aflat în căutare de personalităţi feminine, în virtutea principiului „egalităţii de şanse”.
Este de remarcat totuşi faptul că în cazul Oanei Bulai, PSD a fost singurul partid din viaţa ei. Deputatul Ciprian Şerban este colegul de Parlament al Oanei Bulai. Ascensiunea acestuia este atipică, motiv pentru care stârneşte nedumeriri. În mediile publice are profilul traseistului politic. A fost ales consilier judeţean în 2012 pe listele PP-DD. În mandatul respectiv a demisionat din PP-DD, înscriindu-se în UNPR, organizaţie condusă de cel care a fost Culiță Tărâță.
A intrat în PSD prin Alianţa electorală PSD-UNPR. În 2016 a fost desemnat ca președinte interimar al TSD Neamţ, poziţie din care a candidat şi a ajuns deputat din partea PSD. În Camera Deputaţilor a primit mai multe funcţii importante consecutiv. Ciprian Şerban a primit funcţia de preşedinte al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură, deşi nu este de specialitate.
O astfel de funcție reclamă profesionalism în domeniu. A primit una din funcţiile de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar acum este liderul Grupului Parlamentar al PSD. Singura lui carte de vizită relevantă este cea de absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, instituţie care a lansat multe cariere în România. Această succintă trecere în revistă a câtorva dintre liderii PSD Neamţ, relevă o anumită stare de lucruri, de care Daniel Harpa ar trebui să țină cont, dacă vrea s-o ia cu PSD-ul de la zero.

Lasă un răspuns
-
Actualitateo săptămână,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Eveniment2 săptămâni,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț
-
Prima pagină4 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
Garcea
8 august 2023 at 6:53 AM
Un octogenar mereu…FRUSTRAT !Mereu cu găndul la, ce mai e de furat.
Dan
8 august 2023 at 11:59 AM
Totul, dar absolut totul, se “bazează” in PSD…PSD Neamț bineînțeles, pe “ce îmi dai” și…”eu ce câștig”, nimic în ajutorul nemțenilor, a… tălpii. PSD Neamț nu trebuie reorganizat , ci “ras” și asta aud din ce in ce mai des printre oameni.
Să aibă oare dreptate…”opincarii”? …noi , cei care aducem voturi?
Codrin
9 august 2023 at 2:30 PM
Niste excroci, in schimb suntem un electorat prost crescut, cum sa mai votezi PSD când știi ce a făcut și a fost condamnat Președintele consiliului județean Neamț I.A….senie. cat de nătângi sa fim sa ne mai prostească încă o dată.cum săi mai votezi pe PSD și PNL când au distrus Tata. Au scumpit energia și combustibilu artificial să aibă ei mai multi bani la buget sa aibă ce fura, cum sa mai votezi așa trădători de Tara