Contactează-ne

Actualitate

In memoriam, Cristian Timofte

Știre publicată în urmă cu

în data de

O veste tristă a luat prin surprindere lumea scriitoricească, presa şi alte medii din Neamţ, în seara zilei de 16 noiembrie 2021 aflîndu-se că a părăsit această lume Cristian Timofte. A activat în cadrul Poliţiei Neamţ, avînd gradul de colonel, fiind purtătorul de cuvînt al instituţiei. A cochetat şi cu scrisul, publicînd cîteva cărţi, dar a semnat şi prin diverse reviste centrale sau locale, aticole avînd şi în presa nemţeană. A fost ani de zile colaborator al cotidianului „Monitorul“, susţinînd o rubrică intitulată „Releul Pietricica“. Cine vrea să-şi amintească de „scriitura“ sa, iată un articol publicat în august 2020, intitulat „Unde-l doare, cel mai tare, pe politicianul român? O fi în pensie, or’ altundeva?“

Premiza: Oare ce-i determină pe unii dintre concetăţenii noştri să intre în politică? Şi ce calităţi trebuie să ai pentru a ajunge la butoiul cu miere? Cât de gros trebuie să-ţi fie obrazul pentru a ignora azi promisiunile sforăitoare făcute ieri, or pentru a umbla, ca flatulaţia prin izmene, de la un partid la altul? În ce lume irespirabilă vieţuiesc aceşti oameni?! Ce ideologii politice îmbrăţişează ei, ce crezuri politice au? Câţi dintre ei au măcar oleacă de şcoală, de cultură politică, de drept? Că ei fac legi.

În câţi dintre ei mai poţi investi încredere? Azi este liberal, mâine social-democrat, poimâine conservator şi invers, el fiind un incult politic. Ce o fi în sufletul lor, ce calcule îşi fac?! Se gândesc din timp la pensie? Adică, mai pe şleau, chiar se gândesc la faptul că la vârsta pensionării, deşi simpli funcţionari în administraţie, ei nu vor mai avea nevoie de „pomana“ incertă, de trăit de azi pe mâine, a pensiei de la stat, de la buget?

Nici ei şi nici ai lor, urmaşi ai mătuşii Tamara? Fiindcă ei, în foarte scurt timp după ce sunt unşi în funcţii, uită mersul pe jos, statul la coadă şi statutul de om normal, de om al cetăţii. Nu mai au timp de ceilalţi, pe care sunt nevoiţi să-i ia la grămadă. Se izolează în statistici şi consilieri, îşi pun măşti, mănuşi chirurgicale la pozat, apoi se trag cu maşina oficială. O vorbă românească, neaoşă, spune că atunci când intri în politică, intri în rahat. Nu putem neglija această perlă a folclorului urban, nu-i aşa?! Unii politicieni români au, cu siguranţă, un start decent, de bun simţ, au intenţii onorabile, dar, în scurt timp, le trece. Din păcate!

Victime colaterale: De ce îşi permit familiile unor politicieni, unii total agramaţi, nulităţi absolute, alţii doar analfabeţi funcţional, dar şmecheri, cu diplome de studii contrafăcute, băieţi deştepţi, ceea ce nu-şi pot permite, nici pe departe, familiile unor profesori universitari sau ale unor străluciţi profesori de colegiu? Or’ ale unor modeşti dascăli sau medici de la ţară (câţi mai sunt), unde, încă, se mai trăieşte aproape normal?

Unde manifestări, de-a dreptul grobiene, ale unor aşa zişi baroni locali, sunt nocive, atacă la rădăcină, ca viermii, traiul decent al oamenilor gospodari, care au, din tată în fiu, pe lângă nişte palme de pământ, cultul muncii oneste, respectul pentru pământ, pentru învăţător, pentru preot, pentru doctor? Obligându-i pe acei fii să plece din ţară. Iar despre cei rămaşi, mai ales despre cei de vârsta a treia, cu banii în batistă, cu pensii jenante, pentru pastile, dacă nu-i omoară virusul, sunt ignoraţi în continuare, că vor muri de moarte naturală, de sărăcie şi inimă rea.

Etapizare: Prima şi prima dată îl doare sufletul de cei din jurul lui, de nedreptate, de sărăcie, de rude, de vecini, de asistenţa medicală precară, de învăţământul cotonogit, de şosele, străzi şi drumuri  bombardate, ehei, are nişte dureri teribile. A doua oară, după ce este ales într-o funcţie politică oarecare, i se lărgeşte orizontul şi începe să-l doară la nivel mai mare: de comună, de judeţ, de ţară, de Europa.

Şi vorbim aici despre dureri patriotice atroce, stă cu mâna la inimă, pe rever, în costum de firmă, când se cântă Imnul de stat la diverse activităţi oficiale pe care le prezidează, îi dau chiar lacrimile. Începe să-l doară şi de politica externă, de UE, de NATO, nasol este că ei, aceştia, nu prea le au nici măcar cu o limbă de circulaţie, se trezesc secretari de stat, miniştri, au întâlniri bilaterale şi se fac de rahat. Iar a treia oară, când este băgat la ţuhaus.

Pentru unii: Atunci când li se frânge zborul, când vineprocurorul şi le gripează motorul, abia atunci încep să le fie diagnosticate, cu adevărat, durerile care-i măcină pe ei. Începe să se vadă, din avion or’ din dronă, cam pe unde-i doare pe ei de electorat, de cei cărora le-au cerşit anterior votul. Începe numărătoarea, se face bilanţul durerilor lor reale: terenuri, vile, case, maşini, hoteluri, crâşme, contracte fără licitaţie, licitaţii trucate, firme la rude, conturi şi proprietăţi în străinătate, multe dureri. Iar durerea lor reală, după ce sunt legaţi şi băgaţi la beci, este exact aceea pe care au avut-o permanent, ca politicieni, pentru electorat, pentru cei care au investit în ei încredere.

O durere pe care o simte acut când se aşează pe un scaun, la Tribunal, unde, cităm: „(…)  a depus o contestaţie la executare, prin care a invocat un recurs în drept intitulat «habeas corpus» – o lege cu caracter constituţional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei“, hă?!

Sunt puţini, foarte puţini cei care au plătit sau îşi vor plăti mârşăviile. Şcoala politică românească postdecembristă are cursuri foarte tari de specializare în domeniul ascunderii hoţiilor, cursuri la seral, e drept, dar este un domeniu în care excelăm, suntem printre cei mai buni din Europa. Poate Republica Moldova ne mai întrece. Este adevărat că se dau în gât unii pe alţii, la rotirea periodică a puterii, dar majoritari sunt cei care se tratează de această durere în continuare, în viaţa politică a României anului 2020.

Unde se tratează? Păi, nu se ştie? Mai ales pe-afară, prin Turcia, prin UE, prin Belgia, prin Germania, or’ pe la clinici private, or’, patriotic, pe la Elias, sau eliberând un etaj întreg de spital (vezi Suceava). Ce să caute ei, nişte domni, cu bizonii, în saloane aglomerate ale Spitalelor judeţene?!

Astfel, se răspunde, indirect, la întrebarea de ce a intrat el în politică? Răspuns: Pentru privilegii. Şi unde-l doare pe el de electorat? Cred că am răspuns, relativ decent. În fapt, ştie tot românul cu umor. Un umor care l-a salvat şi l-a perpetuat în cele mai crunte perioade ale acestei naţii. Chiar şi acum, sub cravata serioasă a unui domn profesor serios, care, la rândul său, se gândea că nu prea se face să trăieşti doar din două pensii de profesor, aşa că a intrat în politică, în imobiliare şi în altele. Normal, are şi el durerile lui. În primul rând să scape poporul de pandemie.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. daniel cazacu

    18 noiembrie 2021 at 2:07 PM

    Dumnezeu sa te aiba in paza Cristel! Mare Om,bun prieten si adevarat ai fost pe pamant si vesnic in inimile celor care te-au cunoscut!Plang si scriu…!Plang!
    Daniel Cazacu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending