Contactează-ne

Prima pagină

În învățământ, tot mai multă birocrație și abuzuri. Declarația de interese este criticată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conform unui ordin al MEN, supus dezbaterii publice, toate cadrele didactice sunt obligate să depună o declarație de interese ■ prin aceasta trebuie să-și asume că nu fac meditații cu elevii de la clasă ■ acest lucru e stipulat în noua Lege a Educației, intrată în vigoare la 1 septembrie ■ sindicatele consideră noul ordin un abuz ■

O măsură, care nu este de dată recentă, fiind cunoscută în sistemul de educație românesc, este prevederea expresă din noua Lege a Educației, potrivit căreia cadrele didactice sunt obligate să depună o declarație de interese din care să rezulte care sunt elevii cu care fac meditații. Acest lucru rezultă și dintr-un ordin de ministru aflat în dezbatere publică. Reacția sindicatelor, inclusiv a celor de la Neamț, a fost una extrem de dură.

„Este evident un alt abuz de care auzim. Dar, deocamdată, e doar un ordin aflat în dezbatere publică și nu va putea rămâne așa. Campanii de astea au mai fost și nu ne mai speriem de fiecare aberație. În Legea Educației este trecută o prevedere că nici un cadru didactic nu are voie să facă meditații cu elevii săi. De aici și până la emiterea de către minister a unui ordin expres pe acest subiect e cale lungă”, a declarat Gabriel Ploscă, președinte de onoare al FSLI Neamț.

Și profesorii au avut o reacție pe măsură. „Este o altă aberație de care auzim. Chiar au fost rezolvate toate problemele din sistem și cum cadrele didactice nu mai aveau ce face trebuie să depună și o astfel de declarație. În primul rând meditații nu se fac decât la câteva obiecte: Română, Matematică la gimnaziu și obiecte de Bacalaureat la liceu” , a declarat un cadru didactic din Roman.

Conform proiectului de act normativ, această declarație de interese trebuie să fie completată și predată conducerii școlii, până la 31 decembrie a fiecărui an. Directorul trebuie să desemneze o persoană care să se ocupe de strângerea acestor declarații, care urmează a fi trimise către inspectoratele școlare județene. Aceste declarații vor fi înscrise într-un  Registru special.

„Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează”, se stipulează în ordinul semnat de ministrul Educației, Ligia Deca.

Modelul declarației de interese, cuprins în ordin, prevede și o rubrică pentru meditații care duce la interpretări, mai susțin sindicatele. Profesorul ar trebui să scrie acolo numele elevului cu care face meditație și școala de unde provine acesta, ori este știut faptul că acest lucru ar încălca regulamentul de protecția a datelor cu caracter personal. De altfel, interdicția de a face meditații datează din 2018, fiind cuprinsă în Codul etic al personalului didactic.

Pe de altă parte, cadrele didactice care fac meditații acasă trebuie, teoretic, să declare veniturile suplimentare la ANAF, ori acest lucru nu se întâmplă decât în puține cazuri. Un studiu din 2021, realizat de IRES și Societatea Academică, arăta că 1 din 3 elevi face meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, 80% se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime la română sau limbi străine.

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Maya

    4 noiembrie 2023 at 9:23 PM

    ,,Ministresa metresa” poate reuseste sa explice, daca e capabila, de ce cadrele didactice trebuie sa depuna declaratie de interese privind meditatiile, in conditiile in care medicii au cabinete private si salarii exorbitante si nu ii intereseaza de bolnavii din spitale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending