Prima pagină
În Himalaya, Adrian Laza a urcat încă doi optmiari. „13/14. Încă unul şi vei scrie istorie pentru România!“
■ temerarul nemţean şi-a trecut în cont noi reuşite în Himalaya ■ a cucerit K2, al doilea vârf din lume şi Gasherbrum I ■
Adrian Laza, un alpinist de 59 de ani, de loc din judeţul Neamţ, şi-a trecut în cont noi recorduri în Himalaya. Recent, a cucerit K2 – căruia i se mai spune „Muntele sălbatic“ şi Gasherbrum I. Cu aceste reuşite, temerarul român a ajuns la al treisprezecelea optmiar din carieră. Mai are doar unul, în China, Shishapangma (înălţimea lui ar fi de 8.027 de metri, fiind o controversă, datele oscilând între 8.013 şi 8.046 de metri), pentru a stabili un record – ascensiunea pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri aflate pe Terra.
Pe 27 iulie 2023, la 11.00, ora Pakistanului, Adrian Laza punea piciorul pe al doilea vârf ca înălţime din lume după Everest, K2, ajungând la cota 8.611 metri. Asta după ce, pe 18 iulie, tot anul acesta, păşise pe Gasherbrum I – 8.080 de metri, care mai este numit şi „Muntele ascuns“. Se petrecea la 05.50, tot ora Pakistanului.
„Unde e steagul României, acolo e numele lui Adrian. În această dimineaţă (27 iulie 2023 – n.red.) pe K2! Despre «isprava» aceasta imensă şi condiţiile mai mult decât dificile în care s-a petrecut, lasaţi-mă să vă scriu după ce voi şti că Adrian a ajuns cu bine înapoi în tabăra de bază“, a transmis Ina Laza, soţia alpinistului, care ţine, pe Facebook, un jurnal al expediţiilor soţului.
Pe 18 iulie, în postarea despre Gasherbrum I a scris că Muntele ascuns, un munte urcat doar de cei curajoşi, i-a îngăduit şi lui Adrian să-i stea pe vârf. Spre marea noastră mândrie, continuă, cu încăpăţânare şi răbdare, cu muncă multă şi tenacitate, să-şi depăşească limitele spre îndeplinirea unui vis „înalt“. Un vis ce se vrea a fi un exemplu ce nu ţine cont de vârstă şi arată că oricând se poate.
Revenind la K2, soţia alpinistului spune că şi-a dorit ca Adrian să nu încerce să-l urce vreodată. Este o imensă piramidă impunătoare, solitară, întunecoasă, al cărei bir pe vieţi este prea mare, cu vremea veşnic capricioasă şi cu pericole mari la tot pasul. Un munte greu de urcat şi în condiţii bune, dar aproape imposibil şi foarte riscant când vremea nu e bună.
„În condiţii absolut dificile: zăpadă foarte mare, instabilă (…), mulţi alpinişti care încercau să facă toţi vârful în singura zi de vreme acceptabilă şi care încetinesc ritmul (…) după 16 ore, plecat direct din Camp 3, Adrian a fost îngăduit şi pe cel de-al doilea uriaş al lumii. După alte 7 ore a revenit în Camp 3 (7.300 m), iar astăzi a coborât în Base Camp. Mâine va pleca spre casă“, scria Ina Laza, pe 28 iulie, despre ascensiunea pe K2.
Inginerul silvic Adrian Laza, care are şi cetăţenie canadiană, reuşea, pe 25 mai 2023, o altă performanţă. La ora 07.30, în Nepal, a urcat pe vârful Kangchenjunga, 8.586 de metri, astfel că palmaresul său ajunsese la al unspezecelea optmiar urcat. Iar în 2022, succes a avut în alte trei ascensiuni din Himalaya (în doar 27 de zile), iar în 2021, alte patru.
Despre Kangchenjunga, alpinistul spunea că a depăşit toate limitele de voinţă şi răbdare, împingându-l aproape de epuizare totală, urcându-l pe ninsoare, vânt şi la -35 grade. Bucuria reuşitei a fost unbrită de faptul că unul dintre membrii grupului a dispărut, fiind găsit decedat după câteva zile. Este vorba despre germanul Luis Stitzinger, care era extrem de cunoscut în lumea alpinismului. Tot Ina Laza a detaliat despre expediţia pe K2:
„Toţi cei ce am stat cu sufletul la gură şi am urmărit punctele acelea mici date de GPS zi şi noapte suntem epuizaţi. Un exercitiu mai degrabă dureros de inutil prin repetitivitatea lui obsedantă – doar să vezi, din jumătate în jumătate de oră (asta dacă funcţionează cum trebuie) că e acolo, trăieşte, înaintează. Iluzia faptului că totul e bine pentru că, în realitate, nu ştii dacă e bine şi orice s-ar întâmpla nu poţi face nimic. 13/14. Încă unul şi vei scrie istorie pentru România!“.
-
Actualitate4 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate7 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate7 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină7 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți