Contactează-ne

Actualitate

În doar cinci ore, 20 de şoferi au devenit pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ toţi au căzut în aceeaşi abatere, nu au acordat prioritate de trecere pietonilor ■ în ultima perioadă, au avut loc mai multe accidente pe „zebră“ ■

Numărul mare de accidente de circulaţie care au avut loc în ultima perioadă de timp în zona trecerilor pentru pietoni, i-a făcut pe oamenii legii să organizeze acţiuni pentru a preveni astfel de evenimente nedorite.

Nu a fost de bine pentru că, în numai cîteva ore, 20 de şoferi au rămas fără permise. Totul s-a întîmplat pe 23 septembrie 2020, în intervalul orar 07:00 – 12:00, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ, în colaborare cu cei ai Serviciului Rutier, au acţionat pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sînt implicaţi pietonii, precum şi pentru combaterea nerespectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunea i-a avut în vedere atît pe şoferii care nu accordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentară, cît şi pe pietonii care traversează prin loc nepermis. O atenţie deosebită a fost acordată zonelor cu potenţial de risc rutier, precum şi celor în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul acestor două cauze.

„Pentru nerespectarea normelor care reglementează circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public. Poliţiştii rutieri continuă acţiunile în vederea creşterii gradului de siguranţă pe drumurile publice şi reducerii victimizării populaţiei prin accidente rutiere“, anunţă Poliţia Neamţ.

Oamenii legii vin şi cu recomandări utile pentru pietoni cărora le reamintesc să traverseze numai pe trecerile semnalizate sau pe la colţ de stradă, fiind interzisă traversarea prin faţa sau prin spatele autovehiculelor oprite. „La traversare, opriţi-vă în afara părţii carosabile, asiguraţi-vă din stînga, din dreapta, şi apoi din stînga, din nou. Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul ca atunci cînd traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens, sau cînd vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să fiţi mai prudenţi. Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, acesta fiind drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol. Daţi şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare. Copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri, ei sînt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi, copiii imită comportamentul rutier al adulţilor. Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti. Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cît mai aproape de marginea drumului, astfel încît să aveţi traficul în faţă. Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere – indicatoare sau semafor – şi nu circulaţi pe drumurile publice dacă aţi consumat alcool, caz în care posibilitate de a fi accidentat creşte semnificativ. Fiţi prudenţi pe vreme rea sau întuneric. Pentru a fi vizibili, purtaţi haine de culori deschise şi elemente reflectorizante”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Autoturism în şanţ, pasager la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un tânăr în vârstă de 19 ani a ajuns la spital, vineri seara, 22 ianuarie, după ce a fost victima unui accident rutier produs în comuna Gârcina.

“În jurul orei 22:29, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD.

În urma accidentului rutier produs, în care un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț, a rezultat o victimă.

Până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi ocupanți ai autoturismului erau ieșiți din autoturism. Pasagerul, un tânăr de 19 ani, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor autoturismului”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Vreme bună pînă la final de lună

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice pozitive pînă la început de februarie ■ arareori minimele vor fi negative ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

După ce cîteva zile de ger, vremea s-a încălzit spectaculos, iar din prognoză rezultă că aşa vor fi condiţiile meteo pînă la începutul lunii viitoare. Meteorologii anunţă zile senine, cu valori termice diurne ce se vor încadra între 3 şi cel mult 8 grade Celsius, nefireşti de mari pentru acest moment al anului.

Şi minimele nocturne vor fi preponderent pozitive şi rare vor fi intervalele cînd mercurul din termometre scade sub pragul îngheţului. Precipitaţiile vor fi rare şi nensemnate din punct de vedere cantitativ. Pînă atunci trebuie spus că chiar de ieri, 21 ianuarie, vremea s-a mai îmbunat şi la ora 10:00 termometrele indicau -3 grade la Roman, 1 grad cu plus era la Piatra Neamţ, 2 grade erau la Roman, iar la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca termometrele indicau, la acelaşi moment, -5 grade.

Din cauza vîntului, pe munte indicele de răcire era de -18 grade. Mai este şi ceva zăpadă, în strat de 3 – 5 centimetri în teritoriu şi 37 de centimetri pe munte. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că şi azi, 22 ianuarie, va fi soare şi timp bun, iar la amiază maxima saltă la valoarea de 6 grade. Noaptea aduce valori termice negative, de -1 grad. Cel mai cald va fi în week-end. Sîmbătă şi duminică, în perioada 23 – 24 ianuarie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă meteorologii nu dau greş, în zona noastră se va înregistra o maximă spectaculoasă pentru momentul din an în care ne aflăm, de 8 grade.

Din acest motiv şi peste noapte va fi mai cald şi trecem la minime nocturne pozitive, de 1, respectiv 2 grade. Singura zi în care aşteptăm ceva precipitaţii va fi cea de luni, 25 ianuarie 2021. Cerul va fi acoperit şi va ploua slab la o maximă diurnă în scădere pînă la 5 grade. Cu toate acestea noaptea va fi blîndă cu o minimă de 1 grad. De marţi, 26 ianuarie, revedem soarele, dar nu prea mai are vlagă, astfel încît la amiază se vor atinge cu greu 3 grade, astfel că rămînem totuşi cu valori termice pozitive. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi minima rămîne cantonată la 1 grad.

La fel va fi vremea şi miercuri, 27 ianuarie, cînd va fi cer variabil cu soare, 3 grade ziua. Noaptea va fi mai rece şi minima va fi negativă, de -2 grade. Joi, 28 ianuarie, se readună norii, dar nu vor mai fi precipitaţii. Rămînem cu maxima diurnă de 3 grade şi o minimă nocturnă de -1 grad. Vineri, 29 ianuarie, nu este nici un fel de schimbare în registrul meteo. Ceva mai bine va fi week-end-ul viitor.

Pe final de lună, sîmbătă, 30 ianuarie, va fi cer acoperit, dar nu vor fi precipitaţii. Maxima diurnă va fi în creştere, pînă la 4 grade, iar peste noapte va fi 1 grad. În ultima zi a lui ianuarie revedem soarele ce aduce o maximă de 5 grade.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între două autoturisme, două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier produs joi seara, 21 ianuarie, la Roznov, s-a soldat cu două victime. În accident au fost implicate două autoturisme, unul dintre şoferi fiind scos dintre fiarele contorsionate de pompieri şi transportat la spital. O altă persoană, pasager, a fost de asemenea transportată la unitatea medicală.

“Prin apel la 112, în jurul orei 20:48, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DJ 156 A în orașul Roznov. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme au rezultat două victime,  din care una încarcerată.

La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială de stingere, o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD,  pompierii voluntari din cadrul SVSU Roznov cu autospeciala din dotare și două echipaje cu ambulanță de la SAJ.

Pompierii au descarcerat victima, conducătorul unuia dintre autoturisme, în stare critică. Acesta a fost preluat de echipajul de la SAJ.

Cea de-a doua victimă, pasager din celălalt autoturism, a fost găsit de către forțele de intervenție pe partea carosabilă. Acesta a fost preluat de echipajul SMURD care i-a acordat primul ajutor calificat după care a fost transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor prin deconectarea bornelor de la cele două autoturisme și vor curăța/degaja carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier produs și lichidele combustibile”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending