Prima pagină
În coaliţia PSD – PNL există o bombă cu ceas. Care ticăie!
Prin actuala coaliţie de guvernare bântuie dihonia despărţirii, dacă este să ne luăm după semnalele venite din partea unor organizaţii PSD sau PNL din teritoriu. Din ce vedem la Neamţ, activitatea conducerii PNL nu ne oferă niciun indiciu că liderii acestei formaţiuni au aflat că la nivel central guvernează împreună cu PSD. Că dacă ceva merge prost în ţara asta sau în judeţul Neamţ, aceasta se datorează, în egală măsură, şi liberarilor.
Pentru liderii nemţeni ai PNL există două Românii distincte, România de la Bucureşti şi România de la Neamţ. Pentru tot ce nu se înfăptuieşte sau se înfăptuieşte prost în cele două Românii, liderii nemţeni ai PNL, plus ai lor parlamentari, „scrufuloși la datorie”, ne informează prompt, criticând vârtos PSD-ul, de parcă ei, liberalii, nici usturoi n-au mâncat şi nici gura nu le miroase.
Rămân siderat când văd cu cât tupeism îşi bombează pieptul parlamentarii nemţeni ai PNL, când ne trâmbiţează, pe la conferinţele lor de presă, despre unele iniţiative ale lor, când în realitate sunt ale Guvernului. Când vine vorba despre unele iniţiative mai neinspirate ale Guvernului, le critică cu dezinvoltura parlamentarului aflat în Opoziţie. Pe cine cred aceşti parlamentari că au găsit să prostească?
Formaţiuni ca AUR şi USR, aflate într-o Opoziţie reală, nici nu mai au loc să-şi facă numărul, că scena este ocupată de liberalii, care joacă toate rolurile, de putere la Bucureşti şi de opoziţie în teritoriu. La nivel local, liderii PNL aplică liderilor PSD lovituri, în devălmăşie, sub centură şi deasupra ei. La rândul lor, liderii PSD nu fac decât să ia poziţia mută a sacului de box.
Ar fi fost de aşteptat ca măcar la loviturile sub centură date de PNL, PSD-ul nemţean să riposteze, amintindu-le de pilda paiului din ochii lor şi a bârnei din ochii liberalilor. În publicaţia locală „Ziar Piatra Neamţ.ro”, din 4 iulie 2023, sub titlul „PNL Neamț şi drumul spre înfrângere”, se semnalau principalele derapaje ale acestei formaţiuni, încă de pe vremea fostului preşedinte Dorinel Ursărescu, coleg de DNA cu Ionel Arsene.
Dorinel Ursărescu a aplicat strategia păguboasă a atacului constant la adresa PSD Neamţ şi a liderilor acestuia, de pe urma căruia PNL s-a ales cu praful de pe tobă. Rezultatul electoral dezastruos, obţinut de Dorinel Ursărescu, văd că nu face obiect de studiu şi de învăţăminte pentru George Lazăr, actualul preşedinte al PNL Neamţ, care aplică exact aceeaşi strategie, a atacului constant la adresa PSD şi mai ales la adresa liderului respectivei formaţiuni, Daniel Harpa.
Acesta îşi exercită mandatul de lider PSD, având ca handicap statutul de urmaş al penalului Ionel Arsene. La rândul său, nici George Lazăr nu se simte mai bine în postura de urmaş al penalului Dorinel Ursărescu. Din puhoiul de comunicate de presă ale lui George Lazăr se remarcă faptul că acesta îl consideră pe Daniel Harpa cea mai mare problemă a judeţului. De regulă, pentru tot ce este de criticat în activitatea Consiliului Judeţean, Lazăr ne transmite că de vină este Harpa.
De parcă instituţia respectivă nu ar avea un preşedinte cu obligaţii, responsabilităţi şi retribuţie pe măsură. Liderul Harpa, fiind din zona Târgu Neamţ, se pare că este mai dus pe la biserică, decât romaşcanul George Lazăr, aşa că în loc să riposteze pe măsură, întinde şi celălalt obraz. Amândoi pot candida în 2024 pentru Parlament. Funcţia le asigură reuşita 100%, iar în Parlament, pot continua păruiala, scutind astfel nemţenii să le mai facă galerie de pe margine.
Dar, până la Parlament, George Lazăr nu prea este omul care poate ridica primul piatra, dacă ne aduceam aminte de unele imputații reziduale, încă de pe vremea când era prefect la Neamţ. La Neamţ, târgoveţirea PSD-ului este în competiţie cu romanizarea PNL-ului, competiţie pe care George Lazăr susţine că o va câştiga la alegerile din 2024. Daniel Harpa conduce şi Primăria Târgu Neamţ, în condiţiile în care acolo creşte semificativ influența AUR.
Harpa nu este preocupat atât de creşterea imaginii PNL în Târgu Neamţ, cât de creșterea imaginii AUR, acolo. În absenţa reacţiei publice a lui Daniel Harpa, faţă de atacurile sistematice ale lui George Lazăr, primarul de la Târgu Neamț dovedeşte disponibilitatea de a menţine coaliţia în viaţă şi de a merge împreună cu PNL, inclusiv în anumite runde de alegeri.
Acelaşi lucru îl preocupă la centru şi pe Marcel Ciolacu, care păstrează intactă relaţia cu Nicolae Ciucă, pe care, măcar declarativ, il respectă. Pe de altă parte, vedem un George Lazăr refractar la ideea continuării coabitării cu PSD pe plan local şi central. Eliminând orice posibilitate de cooperare pe mai departe cu PSD, liberalii atacă cu orice ocazie această formaţiune şi pe liderii ei, nerealizând nicio selecţie a cazurilor de atac, privind oportunitatea lor.
Întreaga strategie a liberalilor nemţeni a fost sintetizată declarativ de George Lazăr, când a anunţat public că sunt dominaţi de certitudinea că la alegerile din 2024 vor câştiga pe linie. Liberalii nemţeni vor să transfere această certitudine şi la centru. Strategia poate fi încununată cu un oarecare succes, doar într-un singur caz, subliniat şi de către analişti politici de marcă. În cazul în care PNL părăseşte cât mai repede coaliţia de guvernare, lăsând PSD-ului obligaţia de a guverna singur, dar minoritar.
Cu această ocazie, PSD-ul ar deveni ţinta de atac a PNL-ului, care va intra în competiţie, pe aceastăp temă, cu AUR şi USR, pentru a împărţi voturile. Este o aventură pe care nici Klaus Iohannis nu o va accepta, decât în condiţia în care PNL se va despărţi şi de acesta, devenind autonom, sub conducerea lui Nicolae Ciucă, sau a cui s-o nimeri. Marţi, 24 octombrie, pentru a nu-l uita că există, Klaus Iohannis a produs la Cotroceni o dezbatere pe tema „Schimbări climatice şi dezvoltare : perspective pentru România”.
La dezbatere au fost prezenți reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului, dar şi ai altor instituţii. A subliniat că în România, pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este nevoie de un pact transpartinic şi de un parteneriat între instituţiile statului, societate civilă, sectorul privat şi mediul academic. Acest parteneriat, preşedintele a spus că poate fi încheiat, „depăşind interesele particulare şi viziunile politice uşor diferite”, referindu-se la actorii existenţi.
Cu alte cuvinte, de la înălţimea funcţiei sale, dar şi a celei proprii, Klaus Iohannis sugera că în România este instalată o stare de echilibru, având în vedere că partidele decidente „au viziuni politice uşor diferite”. Dacă este să-l luăm pe Klaus Iohannis în serios, nu prea se vede pricină de gâlceavă între cele două partide, dacă viziunile lor politice sunt „uşor diferite”. Sigura cauză a gâlcevei rămâne în „interesele particulare”, pe care Klaus Iohannis ne îndeamnă, să le depăşim.
Liderul PNL, George Lazăr ignoră un fapt evident, acela că în Neamţ, ca în multe alte judeţe „interesul particular” a devenit transpartinic de multă vreme şi aşa a rămas. Singurul obiectiv motivaţional, care-l animă pe George Lazăr în acţiunile sale de atac, este „interesul particular” al unor liberali independenți, care vor să se detașeze astfel de liberalii transpartinici.
Dacă George Lazăr vrea să facă ceva, în afară de vorbe, atunci să nu intre cu măturoiul în PSD, ci în propria ogradă liberală. Dacă este consecvent, George Lazăr şi cu parlamentarii săi, să-şi convingă liderii de la Bucureşti să rupă alianţa cu PSD, cât mai curând posibil, ori dacă nu, să tacă, ca să poată judeca în linişte, pentru a nu traversa complexul cocoşului de munte, care cade victimă tocmai atunci când cântă.
Liberalii României, ignoră faptul că dacă ar fi să câştige alegerile parlamentare, nu vor putea guverna țara decât cu AUR şi USR, formulă de „Doamne, fereşte-ne!”. S-au gândit la asta, liberalii? Dacă da, succes!
-
Actualitate15 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia
-
Actualitate2 săptămâni,
Un cal a fost salvat dintr-un bazin în comuna Bârgăuani