Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

În cautarea mostenirii pierdute în negura anilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un pietrean încearca sa obtina o suprafata de teren pe care parintii sai au primit-o ca despagubire în anul 1963, dupa ce au fost stramutati din comuna Hangu • terenul de 3.702 metri patrati se afla în comuna Alexandru cel Bun • autoritatile locale afirma ca nu pot onora cererea pietreanului, pe motiv ca terenul este ocupat de un alt stramutat si pentru ca familia Chiuariu nu figureaza în Registrul Agricol •

Ernest Chiuariu, din Piatra Neamt, se straduieste de mai bine de un an sa recupereze o suprafata de teren care, spune el, a apartinut parintilor sai, stramutati în anii ’60 din comuna Hangu. Omul crede ca suprafata de 3.702 metri patrati i se cuvine, însa autoritatile locale refuza sa-l puna în posesie. Povestea terenului este cel putin atipica, în sensul ca desi Chiuariu (foto) detine documente care arata ca ar avea un teren în comuna respectiva, suprafata cu pricina nu figureaza în Registrul Agricol pe numele familiei. Pantelimon Rosu, primarul comunei, crede ca terenul respectiv nu a fost niciodata în proprietatea familiei Chiuariu care ar fi renuntat sau ar fi fost despagubita pentru suprafata respectiva. Numai ca Ernest Chiuariu sustine ca dreptatea este de partea lui si se va adresa instantelor. „Parintii mei au avut casa si teren în comuna Hangu. Cînd s-a construit barajul, ei au fost stramutati si au primit în compensare, în anul 1963, suprafata de 1.200 de metri patrati în Piatra Neamt si 3.702 metri patrati în punctul „Tabara“, din comuna Viisoara. În Piatra Neamt si-a facut casa, însa terenul celalalt nu l-a primit niciodata. Nu a fost trecut în Registrul Agricol si nici nu i s-au dat acte de proprietate. Acolo este fînat, iar acum e liber de orice sarcini, asa ca Primaria mi-l poate da. Eu, personal, nu am stiut de acest teren pîna în anul 1968. Am identificat terenul si am cerut Primariei date suplimentare, însa am constatat ca nu figuram cu acel teren“, a declarat Ernest Chiuariu.

„Cred ca au primit alt teren“

Pantelimon Rosu, primarul comunei Alexandru cel Bun, spune ca stie foarte bine aceasta poveste, însa crede ca ceva este necurat la mijloc. „Stiu despre ce este vorba, pentru ca domnul Chiuariu a fost la noi si i-am explicat. Nu apare în Registrul Agricol, ceea ce înseamna ca nu au intrat niciodata în posesia acestui teren si nici nu l-au folosit. Actul pe care îl are este un precontract nefinalizat printr-un document autentic. Sînt foarte multe familii în comuna Alexandru cel Bun care au fost stramutate, însa acestea detin acte de proprietate sub forma autentica, schita terenului cu ce au primit la schimb. Este posibil ca familia Chiuariu sa fi refuzat acest teren la acea vreme si sa fi primit în loc un altul în alta zona. Acum, terenul respectiv este ocupat de mostenitorii familiei Dodu care, la rîndul lor, au fost stramutati. Însa acestia au acte de proprietate, tot ce trebuie. Acest teren, revendicat de Ernest Chiuariu, ar fi o mostenire de la parinti si ar fi fost bine sa faca dezbaterea succesorala dupa decesul lor. Este posibil ca acest teren sa fi fost luat în alta parte, iar acum sa-l foloseasca unul dintre mostenitori. La fel de probabil este sa fi fost vîndut de parintii lui sau sa fi primit despagubiri din partea statului, iar mostenitorii sa nu cunoasca acest lucru. Si, repet, documentul pe care îl are nu este autentic, nefiind un titlu de proprietate. Trebuia sa fie stampilat si autentificat la Tribunalul Neamt, asa cum se proceda la acea vreme. Deci, din punctul nostru de vedere, terenul revendicat acum nu a fost niciodata în proprietatea familiei Chiuariu, pentru ca nu exista acte care sa demonstreze acest lucru“, a declarat primarul Pantelimon Rosu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending