Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

În casa Domnului, greva nu-si are locul

Știre publicată în urmă cu

în data de

• seminariile teologice nu participã la greva dascãlilor • preotii profesori sînt de acord cu revendicãrile sindicale, dar nu au voie sã fie membrii de sindicat • elevii seminaristi trebuie sã renunte la multe din plãcerile permise liceenilor de vîrsta lor •

Greva din învãtãmînt s-a oprit la poarta seminariilor teologice, specificul acestor unitãti nepermitînd cooptarea preotilor profesori la protestul sindicalistilor. Ascultarea rãmîne cuvîntul de ordine atît pentru profesori, cît si pentru elevii seminaristi, datã fiind dubla subordonare a institutiei, fatã de Ministerul Educatiei si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Chiar dacã nu participã la grevã, slujitorii Domnului sînt de acord cu toate revendicãrile sindicalistilor, constienti de realitãtile triste din învãtãmîntul românesc. Cu toate acestea, ei nu pot adera la actiuni de rãzvrãtire fatã de autoritãti, pentru a nu încãlca unul din principiile de bazã ale bisericii: „Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“. De altfel, în cadrul slujbelor, preotii îi mentioneazã si pe reprezentantii institutiilor statului atunci cînd se roagã pentru „conducãtorii acestei tãri, mai marii oraselor si ai satelor“.

Dacã preotii nu au voie sã fie nici membrii de sindicat sau de partid pentru a evita motivele de dezbinare, în schimb, mobilizarea profesorilor laici a fost ratatã în lipsa organizãrii sindicale. Astfel, interdictia de a subscrie la grevã e valabilã doar pentru cei 5 profesori care sînt hirotoniti si predau disciplinele teologice, restul corpului profesoral putînd sã adere la protest dacã ar fi avut lider sindical. „Colegii nostri care predau disciplinele de culturã generalã puteau sã participe la grevã dacã ar fi fost înscrisi în sindicat si ar fi avut lider, dar stiu cã la noi nu a venit, niciodatã, vreun reprezentant al sindicalistilor. La noi, situatia e mai complicatã si prin faptul cã toti elevii nostri au regim de internat si achitã în avans cheltuielile pentru cazare si masã. Sîntem de acord cu lista de revendicãri a colegilor nostri, mai ales cã problemele financiare ne intereseazã pe toti, dar angajamentele noastre ne împiedicã sã participãm la astfel de actiuni“, a declarat preot profesor Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfintii Împãrati Constantin si Elena“. Ca unitate de învãtãmînt, seminarul teologic nu se deosebeste prea mult de colegii sau grupurile scolare, nici în ceea ce priveste activitatea didacticã, dotãrile, metodologiile si programele scolare, nici în ceea ce priveste miscarea sau perfectionarea cadrelor didactice. Cadrele didactice trebuie sã aibã, la încadrarea în unitate, binecuvîntarea mitropolitului, precum si recomandarea preotului si consiliului parohial al bisericii de care apartin. Grevã nu a fost nici la Seminarul Teologic Franciscan si Seminarul Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe“, ambele din Roman. „Seminarul este o scoalã sub patronajul Episcopiei. În Casa Domnului nu s-a fãcut niciodatã grevã. Trebuie sã ne încadrãm în rînduiala bisericii. Binecuvîntãm, însã, pe cei care fac grevã si luptã pentru drepturile cadrelor didactice“, a spus preotul director Ioan Bîrliba, de la Seminarul „Sfîntul Gheorghe“ Roman.

Drumul pînã la altar este pavat cu sacrificii În schimb, tinerii seminaristi trebuie sã renunte la multe din plãcerile permise liceenilor de vîrsta lor, lucru de înteles avînd în vedere cã si-au ales, cel putin pentru urmãtorii 4 ani, un drum grevat de sacrificii. Astfel, ei trebuie sã stea la internat, chiar dacã sînt din oras, si sã se antreneze pentru a face fatã rigorilor vietii pastorale. Incursiunile în discoteci sînt excluse, desi seminaristii pot asculta muzicã în timpul liber. Pregãtirea practicã este coordonatã de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, tinerii fiind nelipsiti de la slujbele oficiate în paraclisul seminarului sau în bisericile din oras. „În afara orarului, elevii nostri desfãsoarã un program de pregãtire duhovniceascã prin participarea la Sfintele Slujbe, deoarece practica liturgicã este unul din aspectele importante ale instruirii. Toti elevii trebuie sã stea la internat, dat fiind cã trebuie respectat programul de rugãciune, respectiv de dimineatã, seara si la mesele principale. În timpul posturilor de peste an, dar si în zilele de miercuri si vineri, ei mãnîncã doar mîncãruri de post. Si noi mergem prin tarã, dar nu în excursii, ci în pelerinaje, desi nu ocolim obiectivele de interes cultural. Cãutãm sã ajungem în toate zonele din tarã, iar, prin intermediul Mitropoliei Moldovei, mai participãm si la pelerinaje în strãinãtate, mai ales în Grecia si la Muntele Athos“, a mai sustinut directorul seminarului teologic pietrean. Canoanele vietii de seminarist nu îi împiedicã pe acestia sã se implice în viata comunitãtii, atît la olimpiadele de religie, la activitãtile culturale sau actiuni de caritate organizate la nivel local sau judetean. Primarul elevilor din Piatra Neamt a ajuns, în acest an, Mihai Cezar Dascãlu, elev în clasa a XII-a a Seminarului Teologic „Sfintii Împãrati Constantin si Elena“. De altfel, la absolvirea liceului, ei nu sînt obligati sã meargã în învãtãmîntul universitar teologic, ci îsi pot alege si alte domenii de activitate. În plus, chiar în cadrul facultãtilor de teologie, existã specializãri la care pot studia si cei care opteazã sã rãmînã în viata laicã. Spre exemplu, în afara specializãrii Teologie ortodoxã pastoralã, destinatã celor care vor deveni preoti, tinerii absolventi mai pot deveni profesori de religie, la Teologie ortodoxã didacticã, pictori bisericesti sau restauratori, precum si muzeologi, la Artã sacrã sau asistenti sociali, la Teologie socialã.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending