Prima pagină
„În această grevă e vorba nu doar de salarii, ci și de statutul social al cadrului didactic”

■ cu gradul didactic I și gradație de merit, profesoara Maria Campău primește 4.900 de lei net ■ deși aflată în grevă, făce pregătire cu elevii clasei a VIII-a ■ șefa de promoție de la Școala „Sergiu Celibidache”, Ariana Cârcu, este îngrijorată de înghețarea anului școlar ■
Profesoara Maria Campău predă disciplina Matematică de peste 40 de ani și a parcurs toate treptele evoluției profesionale. A absolvit și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, are gradul didactic I, gradație de merit și primește în mână un salariu de 4.900 de lei, în care este cuprinsă și indemnizația de dirigenție, 10% din salariu.
„Mă număr printre cadrele didactice care mă aflu în grevă, de la declanșarea acesteia, din 22 mai. Lucrez în sistemul de educație de peste 40 de ani. Am predat matematica și la școli din mediul rural: la Nisiporești (Botești) și la Barticești (Botești). În oraș am fost profesor la Liceul Danubiana, la Școala Nr.1 Vasile Alecsandri și acum la Școala de Arte Sergiu Celibidache. La ora documentării dumneavoastră mă aflu la școală și fac pregătire cu elevii clasei a VIII-a.
La școala noastră nu toți elevii provin din familii cu posibilitatea de a le asigura pregătire suplimentară copiilor. Eu am optat pentru grevă nu doar pentru salarizare, ci și pentru statutul nostru social. Suntem oameni care toată viața dăm examene: cele de obținere a gradelor didactice, de titularizare, de perfecționare, dar cel mai important examen este cel pe care-l dăm, zilnic, în fața a 120-150 elevi, din cele 4-5 clase la care predăm.
Se tot vorbește despre faptul că în învățământ profesorii ar trebui retribuiți după performanță. Am urmărit și eu în aceste zile discuțiile despre ceea ce înseamnă performanță în domeniul nostru. După mine, a obține performanță înseamnă a reuși să aduci un elev de la o anumită notă, cu care l-ai preluat de la învățământul primar, la două-trei puncte peste nota respectivă.
Una este să predai Matematica în buricul târgului, la o școlă de elită și alta e să predai același obiect la Vadu Vejii, Nistria sau Ghidion. În cariera mea am avut și satisfacția ca, doar prin munca mea, să ridic un elev de la nota 4 la 7 și de la 7 la 9 și chiar 10. Am și o vastă experiență managerială. Din cei 40 de ani de carieră didactică 21 am fost director la Nisiporești, la Barticești, la Școala Vasile Alecsandri Roman și la Școala de Artă Sergiu Celibidache.
La unitățile de elită din oraș întotdeauna am avut elevi care au reușit la CNRV cu nota 9 și 10, dar satisfacția mai mare a fost când aceleași rezultate le-am avut și la școlile din mediul rural, unde părinții nu își permit să dea bani pentru meditații. La școlile din oraș am avut și eu elevi cu performanțe la olimpiadele școlare.
În școală noi avem misiunea nobilă de a modela caractere și sufletele copiilor ce ne sunt încredințați. La școala noastră, care e una vocațională învață și elevi care sunt buni la muzică instrumentală sau desen. Ei fac aceste obiecte suplimentar, față de programa gimnazială și muncesc foarte mult pentru a avea performanțe la disciplina artistică”, a declarat Maria Campău.
Profesoara mai spune că, din punct de vedere finaciar, greva a însemnat asumarea unor riscuri, pentru că în casă intră salariul ei și o pensie de boală a soțului. La ora de pregătire a profesoarei Maria Campău se afla și șefa de promoție a Școlii de Artă Sergiu Celibidache, Ariana Cârcu. Din discuția purtată, aceasta se arată vădit îngrijorată de faptul că nu știe ce se va întâmpla în următoarele săptămâni.
„Cred că domnii profesori sunt îndreptățiți să facă grevă. Îi înțelegem că au salarii mici. Suntem alături de ei, dar în același timp suntem îngrijorați de viitorul nostru. În toți acești ani de școală am fost șefă de promoție, terminând gimnaziu cu 10 pe linie. Acum sunt îngrijorată pentru că mi-e frică de înghețarea anului școlar. Părinții mei au făcut eforturi finaciare să mă dea la pregătire la Matematică.
La Română nu am avut nevoie, dar sunt îngrijorată cu nu ne-a fost predată întreaga materie. Doamna profesoară nu a făcut pregătire, pentru că e în grevă de pe 22 mai. Intenționez să dau admitere la Colegiul Emil Racoviță din Iași, pentru că doresc să urmez Facultatea de Medicină și sunt convinsă că am nevoie de o pregătire temeinică pentru că admiterea depinde de media la Evaluarea Națională”, a mărturisit Ariana Cârcu.

-
Prima pagină3 zile,
Trebuie să mulţumim celor 9 judecători ai CCR că au reuşit să facă orice ca să stopeze intrarea României într-un mare rahat, dacă se respectă Constituţia
-
Prima paginăo săptămână,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima pagină2 săptămâni,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Prima pagină2 zile,
A riscat și a pierdut o mică avere. TIR confiscat cu tot cu lemnul transportat
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină4 zile,
Pe urmele voievozilor, lui Creangă și Veronica Micle. Târgu Neamț este în finala Destinației Anului la categoria Orașe care inspiră FOTO
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică