Contactează-ne

Actualitate

Împrumut boicotat pentru a doua oară, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în valoare de de 8.500.000 euro, împrumutul este sursa neînţelegerilor dintre primar şi viceprimar ■ proiectul a căzut, obţinînd doar voturi „pentru“ ■ el nu mai poate fi trecut pe ordinea de zi decît de două ori ■ s-ar putea ajunge la blocarea investiţiilor ■

La doar o lună diferenţă, în şedinţa ordinară a CL de vineri, 29 octombrie, proiectul de hotărîre privind aprobarea accesării unui împrumut bancar, în valoare de 8.500.000 euro sau echivalentul în lei, necesar finanţării mai multor investiţii a evidenţiat, din nou, neînţelegerile de la vîrful administraţiei, unde edilul şef, Leonard Achiriloaei şi cel adjunct, Radu Samson, par a nu se mai înţelege pe ceea ce înseamnă priorităţi investiţionale la Roman.

De la şedinţă au lipsit consilierii Teodora Baciu (PÎM) şi Alexandra Andreea Broască (PSD), la şedinţă fiind prezenţi 19 din 21 aleşi locali. Pe ordinea de zi s-au aflat 24 de proiecte. Primarul a retras proiectul 15, referitor la actualizarea inventarului terenurilora aparţinînd domeniului privat al Romanului. De departe cel mai spinos a fost cel cu numărul 21, care se referea la împrumutul bancar, respins de plenul CL pentru a doua oară.

În ciuda eforturilor primarului Achiriloaei de a explica importanţa accesării acestui împrumut bancar pentru dezvoltarea oraşului, consilierii locali s-au împotrivit aprobării listei de investiţii, cu toate că alocarea sumei aminitite fusese aprobată anul trecut. Primăria nu a reuşit, însă, să acceze nici un leu din împrumut. În încercarea de a-i convinge pe aleşii locali să voteze favorabil, edilul şef a trecut în revistă fiecare proiect de hotărîre şi sursa lui de finanţare: fonduri europene sau fonduri de la bugetul naţional.

„Trebuie analizate, cu maximă responsabilitate, toate aceste proiecte importante pentru dezvoltarea municipiului Roman, avizate de CL, care trebuie să-şi urmeze cursul, aflîndu-se în diverse faze de lucru“, a spus primarul.

Acesta a enumerat proiectele europene: iluminat public, reabilitare extindere Ambulatoriu de specialitate la SMU Roman, echiparea corpului B al Liceului Vasile Sav şi a atelierelor, reabilitarea imobilelor sociale din strada Fabricii, construirea Centrului multicultural Unirea şi a căilor de acces, reabilitarea unui corp de la Şcoala Sergiu Celibidache, reabilitarea Şcolii Costache Negri şi a Şcolii Carol I, precum şi un proiect în colaborare cu CJ, referitor la Comunitate pentru Alternative Familiale, Recuperare şi Egalitate (de dezvoltare a infrastructurii serviciilor sociale pentru copiii cu dizabilităţi din judeţul Neamţ). Au fost enumerate şi proiectele cu finanţare guvernamentală: locuinţele sociale din strada Islazului, reţeaua de canalizare din stradaTeiului, reabilitarea Policlinicii.

„Să nu perseverăm în greşeală“ şi „soluţii futuriste“

Vicele Radu Samson a atras atenţia că nu trebuie perseverat în greşeli:

„E adevărat că noi am aprobat indicatorii tehnico-economici, dar să nu perseverăm în greşeală. E necesar ca pe viitor să ni se pună la dispoziţie întreaga documentaţie şi soluţiile tehnice care, din păcate, la Policlinică sînt învechite. Noi, membrii grupului USR, nu susţinem proiectul în forma actuală“.

În replică, Leonard Achiriloaei a ţinut să-i atragă atenţia vicelui că soluţiile avansate de acesta, în ceea ce priveşte reabilitarea Policlinicii sînt „futuriste“ şi în opoziţie cu proiectul tehnic elaborat de experţi, pentru o clădire construită în anul 1969, nefinanţabilă din fonduri PNRR:

„Studiul de fezabilitate nu este egal cu proiectul tehnic, care va fi completat şi îmbunătăţit. Acestea sînt doar teritupuri de a amîna împrumutul“. Şi a venit răspunsul viceprimarului: „La mijloc e vorba de un credit pe 12 ani. Noi vrem modernizarea Policlinicii şi pentru a vota cerem retragerea punctului 11 din anexă şi corectarea sumelor pentru a vota“.

Leonard Achiriloaei s-a aflat în situaţia de a recunoaşte că la mijloc este vorba despre o eroare, din partea personalului din primărie, care nu a dat întregul titlu al proiectului, omiţîndu-se operaţii esenţiale: înlocuirea instalaţilor tehnice, sanitare, electrice, precum şi a celor de detectare a fumului. În discuţie a intervenit şi consiliereul IPM, Bogdan Roman, care a atras atenţia privind calitatea necorespunzătoare a multor investiţi realizate de primărie în actualul mandat, dar şi în cele anterioare, exemplificînd cu o ultimă investiţie, aceea de reabilitare a corpului B al Şcolii Vasile Alecsandri, clădire monument arhitectonic, undeexistă multe vicii de execuţie, precum aceea că nu a fost realizat un sistem de colectare a apelor pluviale, ceea ce va aduce mari probleme.

În interior a fost montată gresie lunecoasă, ce va conduce la accidentări ale copiilor. Consilierul a mai făcut vorbire de existenţa unor balustrade exterioare tăioase, existenţa unor probleme la uşile de intrare în clădire, dar şi despre lipsa termostatelor la instalaţia de încălzire.

Radu Samson a încercat, înainte de votul final, să-l determine pe primar să retragă punctual 11, cu policlinica, pentru a nu bloca împrumutul, lucru neagreat de primar, care a condus în final la respingerea proiectului, în favoarea acestuia votînd doar cei opt consilieri PNL şi consilierul PPUSL, Dragoş Moroşanu.

De reţinut şi faptul că primarul Achiriloaei nu mai poate trece pe ordinea de zi proiectul, în forma actuală, decît de două ori. Iar neaccesarea împrumutului va bloca finanţarea proiectelor, majoritatea în fază de execuţie.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un colonel veteran, aniversat la 101 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, şi-a rezervat o parte din ziua de lucru de luni, 17 ianuarie, pentru a face o vizită unui veteran de război, Vasile Găitan, care a ajuns la venerabila vîrstă de 101 ani.

În opinia edilului şef, „adevăratele poveşti de viaţă se creionează prin muncă şi dragoste de ţară! La vîrsta de 101 ani, domnul Găitan Vasile, veteran de război, ne reaminteşte de adevăratele valorile pe care nu trebuie să le ignorăm. I-am trecut pragul casei din municipiul Roman, pentru a ne strînge din nou mîna, aşa cum ne-am promis cu prilejul fiecărei aniversări.

M-a primit cu bucurie şi mi-a transmis fără prea multe cuvinte să ne cinstim tara, jertfa si sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare şi violente încleştări militare din istoria noastră. Am înţeles că nu va uita niciodată preţul greu plătit de Armata Română pentru generaţiile viitoare“, a declarat primarul.

Acesta reaminteşte faptul că Vasile Găitan a fost încorporat în anul 1943 la Regimentul 15 Curtea de Argeş, a urmat cursurile Şcolii de Subofiţeri de Artilerie şi a participat în luptele de pe front, iar după 23 August 1944 a fost trimis să lupte pe frontul de Vest. „Domnule colonel în rezervă, respect şi mulţi ani! Să ne revedem cu bine!“ i-a mai urat edil.

Citește știrea

Actualitate

Necazuri de la vînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ rafalele au lăsat fără energie electrică cîteva mii de consumatori ■ din cauza vîntului şi salvamontiştii au avut probleme, o antenă fiind doborîtă ■

Avertizările cod galben şi portocaliu de vînt puternic s-au adeverit, iar rafalele au făcut pagube în seara de 17 ianuarie 2022.

Localităţile Dumbrava, Urecheni, Păstrăveni, Rădeni, Ţibucani, Ţibucanii de jos, Lunca Moldovei, Davideni şi Podoleni au fost afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

În jurul orei 22:00 un număr de 4.510 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică. Ieri, 18 ianuarie, localitatea Dumbrava era afectată, iar 43 de consumatori nu aveau curent electric, lucrîndu-se pentru remedierea defecţiunilor.

Salvamontiştii nemţeni au avut de lucru în week-end. Necazuri au fost atît din pricina vîntului puternic, care a bătut cu rafale de peste 130 de km/h distrugînd echipamentul de comunicare, dar au fost multe alte intervenţii pe pîrtia de la Durău.

„Sfîrşit de săptămînă extrem de aglomerat şi plin de evenimente în Ceahlău. Salvatorii montani au asigurat permanenţa atît în Baza Dochia unde au avut de înfruntat o furtună a cărei intensitate a depăşit 130 km /h ce a distrus echipamentul de comunicaţii, care asigura derularea operaţiunilor noastre pe o rază de 100 de kilometri în jurul Vîrfului Toaca.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2022, o ehipă operativă a reuşit să repoziţioneze echipamentele şi să restabilească legăturile radio“, se arată într-un comunicat al Serviciului Salvamont Neamţ.

Pîrtia de la Durău a fost plină de turişti, care nu au putut rata un sfîrşit de săptămînă la schi sau săniuş. Cei mai mulţi s-au bucurat de zăpadă, însă unii au suferit accidente, fiind nouă la număr.

„Din păcate, unii turişti nu înţeleg că viteza exagerată în coborîre şi faptul că plasele de protecţie nu-ţi garantează o siguranţă totală. Ele sînt instalate, la fel ca parapeţii de pe şosele, în scopul reducerii efectelor unui impact cu mediul exterior pistelor.

Rezultatul a constat în nouă intervenţii din care cinci grave , persoanele în cauză suferind comoţie cerebrală, traumatism cranio-crebral, fractură deschise, fractură cominutivă şi ruptură de ligamente încrucişate. Răniţii au fost predaţi serviciului SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ“, a mai anunţat Salvamont.

Citește știrea

Actualitate

Hoţi fără Dumnezeu! Au vrut să prade două biserici

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un major şi un minor au intrat să fure în două biserici, în sediul unei firme şi în două locuinţe ■ la ultima dintre case au fost prinşi în flagrant, dar au reuşit să fugă ■ în scurt timp au fost identificaţi şi încătuşaţi ■

Un minor şi un major au făcut un adevărat tur de forţă într-o singură noapte, încercînd, iar în unele cazuri chiar au reuşit, să prade nu mai puţin de cinci obiective între care două biserici, două locuinţe particulare şi un bar.

În una din case au fost prinşi în flagrant de proprietar, însă au reuşit să fugă. Au fost sesizaţi oamenii legii, care la scurt timp au dat de spărgătorii de 15, respectiv 18 ani şi i-au încătuşat. Prada a fost modică, fiind recuperată şi restituită victimelor.

Totul a ieşit la iveală în zorii zilei de luni, 17 ianuarie 2022. În jurul orei 06:30 poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns într-un lăcaş de cult, din localitatea Zăneşti.

„În baza activităţilor investigative realizate în cauză, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptei, un minor în vîrstă de 15 ani şi un tînăr, de 18 ani, ambii din localitatea Zăneşti, care în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în interiorul lăcaşului de cult“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

În urma anchetei efectuate a reieşit că, în cursul aceleiaşi nopţi, cei doi ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale din Zăneşti, de unde ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice şi alte bunuri, fiind creat un prejudiciu de aproximativ 2.000 de lei.

Totodată, în noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2022, persoanele în cauză ar fi încercat să pătrundă, prin forţarea uşii de acces, în incinta unui alt lăcaş de cult din localitatea de baştină. De asemenea, prin escaladarea gardului, cei doi ar fi pătruns în curtea a două imobile din aceeaşi localitate şi ulterior în incinta locuinţelor, unde ar fi răvăşit mai multe bunuri, moment în care au fost surprinşi de persoanele vătămate, aceştia părăsind locul faptei.

Bunurile sustrase au fost recuperate de anchetatori, fiind restituite persoanelor vătămate. Pe 17 ianuarie, în baza probatoriului administrat, cei doi spărgători au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de tentativă de furt calificat şi furt calificat. Ambii urmează a fi prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Ultimele articole

Advertisement


Trending