Contactează-ne

Actualitate

Imagini unice. Urşi şi mistreţi la „masă“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ camerele instalate de reprezentanţii Ocolului Silvic Bicaz au surprins imagini inedite, cu un urs masiv, care-şi intimidează un rival la locul de hrănire ■ în „scenă“ apar şi mai mulţi mistreţi, care aşteaptă ca urşii să ia „masa“ ■

În zona administrată de Ocolul Silvic Bicaz, camerele de supraveghere montate de silvicultori într-un loc unde este pusă hrană pentru sălbăticiuni au surprins imagini inedite. Într-un filmuleţ făcut public de Romsiva, se poate vedea cum stau „lucrurile“, prin păduri, cel mai puternic făcând legea. Pentru a supravieţui, animalele vin des în locurile unde ştiu că se pot ospăta fără prea mult efort, găsind fân, cereale, sare, fructe, rădăcinoase, granule şi altele.

În film apar doi urşi şi două turme de porci sălbatici, interesant fiind faptul că şi brunii carpatini se „ceartă“ între ei pentru a mânca, iar unul dintre ei se confruntă cu mistreţii. În peliculă se aude şi cum mormăie cel mai mare carnivor din codrii României. Pare a fi un mormăit preventiv, al unui exemplar mare, care îşi anunţă prezenţa în locul unde se afla deja un alt urs, dar mai mic.

„De regulă, urşii sunt animale «tăcute». Nu fac zgomot nici când atacă, auzindu-se doar sunetul specific al alegării unui corp greoi, de câteva sute de kilograme. Cred că mormăitul din filmul Romsilva e unul prin care transmite un «mesaj»: «Sunt aici! Pleacă!». Unul de intimidare a adversarului“, explică un vânător din Piatra Neamţ, comportamentul ursului cu pricina.

În primele secvenţe ale peliculei este surprins un urs cu o pată albă lângă gât, care mănâncă liniştit din cele puse de silvicultori, apoi se sperie de un mormăit prelung şi o ia la fugă. Nu prea departe, se întoarce, dar iar aude mormăitul prelung şi văzând că din pădure şi-a făcut apariţia un exemplar mult mai mare ca el, se îndepărtează, oprindu-se circumsoect la o distanţă de siguranţă.

Cum cel mai puternic are întâietate, aşteaptă o perioadă, iar după plecarea acestuia se întoarce la masă. Este iar luat prin surprindere de zgomotele venite din codru. De această dată coboară o mare turmă de mistreţi, urmată în scurt timp de alta, în total, adulţi şi godaci, circa 40 de exemplare. N-a fost o problemă să îi îndepărteze, dar la un moment dat (minutul 3.38 din film), părea că porcii s-au coalizat pentru a-l alunga.

În finalul peliculei se poate observa cum mistreţii se grănesc cu ce a mai rămas după urşi. Romsilva a menţionat că gestionează 251 de fonduri cinegetice şi anual asigură faunei, în total, peste 2.600 de tone de porumb, 1.450 de tone de fân, peste 290 de tone de cereale, 270 de tone plante furajere, circa190 de tone rădăcinoase şi suculente, aproape 170 de tone de fructe, vreo 40 de tone de hrană granulată şi peste 300 de tone de sare. Filmul poate fi vizionat la adresa https://www.youtube.com/watch?vâKW9KmH6vKpM&featureâyout u.be

Urşii terorizează bicăjenii din Chei

Din păcate, toamna aceasta, ca niciodată în ultimii anii, urşii au coborît mai des prin satele Neamţului, în special în zona de munte. Conform unui comunicat al Jandarmeriei, anul acesta au avut loc 24 de astfel de intervenţii, din care 14 doar în luna septembrie.

„De la începutul anului şi pînă în prezent, jandarmii nemţeni au intervenit la 24 de sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor, atît pe timp de zi, cît şi pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localităţile montane din judeţul Neamţ, în special Bicaz Chei, Ceahlău, Izvorul Muntelui, Grinţieş, Taşca şi Tarcău. Din cele 24 de intervenţii, 17 au avut loc în localitatea Bicaz Chei, iar 14 de la începutul lunii septembrie pînă în prezent “, conform Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriilor. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Din cele relatate de apelanţi echipajelor de jandarmerie ajunse la faţa locului, urşii le-au provocat şi pagube materiale, atacînd animalele din gospodărie, culturile agricole şi pomicole. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi forţele de ordine au procedat la îndepărtarea sălbăticiunilor către pădure.

Una dintre ultimele sesizări şi intervenţie de acest fel a avut loc în seara de 28 septembrie, în jurul orei 19:00, cînd un localnic din Bicaz Chei anunţa, prin apel la 112, prezenţa unui urs în curtea vecinului său. Ajunşi la locul sesizării, jandarmii montani din Bicaz au găsit animalul şi l-au îndepărtat către pădure. Pe perioada cît au mai rămas în zonă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi-a făcut apariţia un alt exemplar de urs, şi acesta fiind gonit către zona împădurită. Din nefericire, în judeţul Neamţ s-a semnalat săptămâna trecută şi un atac la om, un bărbat scăpând, din fericire, doar cu o sperietură straşnică după ce a fost atacat de o ursoaică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

A plecat la Ceruri un alt jurnalist de la Monitorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a trecut în nefiinţă, răpusă de o boală incurabilă, psihologul Lăcrămioara Buga ■ fost jurnalist la cotidianul Monitorul, aceasta a pierdut lupta cu viaţa la doar 50 de ani ■

E parcă un blestem. Veşti negre, despre oameni apropiaţi, de care ne leagă amintiri, vin din ce în ce mai des.

Nu a trecut o lună de cînd, pe 23 septembrie, aveam să aflăm că a murit Ioan Creţu, jurnalistul talentat, dar care nu mai profesa de ceva ani. Şi în noaptea zilei de 20 spre 21 octombrie, aveam să primesc un telefon de la Xenia Dumitriu, şefa redacţiei de la Roman, care printre lacrimi mă anunţa că Lăcrămioara Buga, una din colegele noastre din „vechea gardă“ a plecat la cele veşnice, fiind şi ea răpusă de aceeaşi boală necruţătoare.

Lăcrămioara, născută la 27 mai 1971, a murit la 50 de ani. Imposibil de înţeles o asemenea tragedie. Şi amintirile mă năpădesc. Am lucrat împreună cu echipa Constantin Călimac, Mitruţ Iuştiuc, Lăcrămioara Buga, Tudor Ciubotaru, Vasile Danci, Lia Popa. Lăcrămioara avea în responsabilitate ştirile din Sănătate. Era întotdeauna foarte  informată. Ştia tot ce mişcă în „sector“.

Venea de pe teren, se aşeza la calculator şi redacta ştirile, uneori ne mai contram, eu în calitate de redactor şef, ea în calitate de jurnalist pe domeniu, care-şi apăra ideile. La un moment dat a decis să urmeze o altă carieră. A studiat Facultatea de Psihologie şi atunci cînd a terminat-o a decis să plece în sistemul de asistenţă socială. Aşa a ajuns să se ocupe de bătrînii de la Casa Bunicilor şi aşa a ajuns să aibă în grijă copii de la Centrul Social al Primăriei, acolo unde sînt şcolarizaţi cei provenind din medii defavozatate.

A lucrat şi la Casa Fluturaşilor o vreme. De mai bine de un an însă, de cînd a aflat că e bolnavă, a intrat în concediu medical. A fost operată la Cluj, unde a revenit de cîteva ori, boala recidivînd. Săptămîna trecută a fost adusă acasă şi a rămas cîteva zile în îngrijirea mamei sale, asistentă medicală.

Lăcrămioara era căsătorită cu Radu Buga, angajat la ISU, la Detaşamentul de la Roman, din păcate şi el cu destule probleme de sănătate. Cei doi au împreună un băiat, care anul acesta a terminat facultatea, fiind repartizat în Forţele Aeriene ale României. Din păcate, Lăcrămioara nu a mai avut timp să se bucure de  realizările profesionale ale lui Rareş, care era mîndria ei.

Şi amintirile despre colegii mei, jurnalişti mă năpădesc. Îmi vine în minte episodul din  2018, cînd doar într-o săptămînă avea să se stingă, pe un pat de spital, colegul nostru, Constantin Călimac. Şi acum îi dau dreptate lui Cezar Filip, administratorul Monitorul,  care la aflarea veştii morţii „Moşului“, colegul nostru, Ioan Creţu, nota pe pagina de Facebook amintiri despre cei care am lucrat împreună.

Ziarele trăiesc mai mult decît oamenii. Cu o conditie: să fie scrise de oameni cu inimă mare, cu dragoste pentru condei şi mai ales pentru cititori“. Si Lăcrămioara a făcut parte dintre jurnaliştii aceia care au lucrat cu dăruire pentru meserie. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, în comuna natală a mamei sale, Stăniţa, în satul Ghidion. Dumnezeu să te aibă în pază, Lăcrămioara!

Citește știrea

Actualitate

Detalii din ancheta tatălui care şi-a ucis fiica în vârstă de 5 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadavrul victimei minore era îngropat la numai jumătate de metru adîncime ■ se pare că totul a ieşit la iveală în urma unei sesizări ■ anchetatorii caută şi cadavrul mamei ■ presupusul autor a fost arestat după 15 ani ■

Antonio Ilie Arhip, de 51 de ani, din Tîrgu Neamţ, care-i acuzat că şi-a ucis atît fosta nevastă, cît şi fiica de 5 ani în urmă cu 15 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul A. A.- I.

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 20.10.2021 pînă la data de 18.11.2021 inclusiv, a inculpatului A. A. -I., cercetat în dosarul penal nr. 32/P/2021 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art.188 Cod penal- art. 189 alin. 1 lit.f Cod penal, cu referire la art.199 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă, la pronunţare inculpatul nu a contestat-o, dar mai are timp. Totul a ieşit la iveală la un deceniu şi jumătate de la dispariţia fostei neveste a lui Arhip, Magdalena Ursu, de 26 de ani, din Buhuşi şi a fiicei celor doi, Andreea, atunci de 5 ani.

Pe 19 octombrie 2021, în urma unei sesizări, anchetatorii au descins în curtea inculpatului, ulterior descoperind cadavrul copilei. Era îngropat la o adîncime de numai jumătate de metru. Anchetatorii au găsit osemintele unei persoane minore, cu o înălţime de circa un metru. Oamenii legii presupun că individul ar fi ucis-o şi pe fosta soţie, cel mai probabil cadavrul fiind îngropat tot prin preajma casei, în curte sau în grădină.

Cel mai probabil este o chestiune de timp pînă cînd va fi descoperit. Dacă toate acestea se adeveresc, iar inculpatul va fi găsit vinovat de dublu omor şi-ar putea petrece toată viaţa în închisoare. Conform normelor în vigoare acesta poate fi condamnat la maximul prevăzut de Codul penal, 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Probabil ideea crimei a încolţit încă de pe 7 decembrie 2006, cînd Magdalena Ursu, divorţată fiind de fostul soţ şi locuind deja la casa părintească, la Buhuşi, cu tatăl ei, s-a prezentat la uşa lui Arhip cu un executor judecătoresc pentru a-şi lua fiica pe care instanţa i-o încredinţase. Au plecat împreună la Buhuşi, la bunicul matern. A doua zi, pe 8 decembrie 2006, Arhip a venit la Magdalena Ursu şi nu se ştie cum a convins-o să mergă împreună cu fetiţa în oraş pentru a-i cumpăra hăinuţe. Nu s-au mai întors niciodată acasă.

Ancheta a fost îngreunată de faptul că bunicul matern a anunţat dispariţia la celor două la aproape un an şi jumătate, în martie 2007. Ani de zile au fost căutate fără folos, de neînţeles fiind cum de nu s-a săpat şi în curtea inculpatului, deşi acesta era primul suspect, fiind ultimul care le văzuse. Au existat zvonuri că mama şi fiica ar fi plecat în Germania, dar corespondenţa oficială cu statul străin nu a confirmat acest lucru.

Acum este cautat cadavrul mamei, posibil să fie făcute teste ADN şi să se stabilească exact modul în care victima minoră şi-a pierdut viaţa dar şi mobilul crimei, deşi acesta pare evident, răzbunare sau gelozie. Pînă acum inculpatul nu a mai avut contact cu legea penală.

Citește știrea

Actualitate

Persoană decedată, lăsată într-un apartament care putea lua foc de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii pietreni au avut parte de o intervenţie mai puţin obişnuită, joi, 21 octombrie.

Ei au fost alertaţi pentru că pe casa scării unui bloc din Piatra Neamţ se simţea miros de fum. Au intrat într-un apartament în care au găsit o persoană decedată, iar un dulap ardea mocnit. După ce au stins flăcările, pompierii au stabilit că acestea au fost provocate de la o candelă lăsată nesupravegheată şi că persoana din apartament fusese declarată decedată în cursul acestei dimineţi.

“În jurul orei 09:51, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că se simte miros de fum pe casa scării într-un bloc de locuințe din bulevardul Decebal, municipiul Piatra Neamț.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pompierii au intrat într-un apartament situat la etajul șase, unde au constatat că o persoană era decedată, iar un dulap ardea mocnit.

Miltarii au localizat și lichidat incendiul în limitele găsite și au acționat pentru evacuarea fumului din interiorul apartamentului.

Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unei candele lăsată nesupravegheată (foc deschis în spații închise).

Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc.

Precizăm faptul că persoana nu a decedat din cauza incendiului, aceasta fiind declarată decedată în cursul aceste dimineți, de către un echipaj SAJ”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending