Contactează-ne

Actualitate

Imagini unice. Urşi şi mistreţi la „masă“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ camerele instalate de reprezentanţii Ocolului Silvic Bicaz au surprins imagini inedite, cu un urs masiv, care-şi intimidează un rival la locul de hrănire ■ în „scenă“ apar şi mai mulţi mistreţi, care aşteaptă ca urşii să ia „masa“ ■

În zona administrată de Ocolul Silvic Bicaz, camerele de supraveghere montate de silvicultori într-un loc unde este pusă hrană pentru sălbăticiuni au surprins imagini inedite. Într-un filmuleţ făcut public de Romsiva, se poate vedea cum stau „lucrurile“, prin păduri, cel mai puternic făcând legea. Pentru a supravieţui, animalele vin des în locurile unde ştiu că se pot ospăta fără prea mult efort, găsind fân, cereale, sare, fructe, rădăcinoase, granule şi altele.

În film apar doi urşi şi două turme de porci sălbatici, interesant fiind faptul că şi brunii carpatini se „ceartă“ între ei pentru a mânca, iar unul dintre ei se confruntă cu mistreţii. În peliculă se aude şi cum mormăie cel mai mare carnivor din codrii României. Pare a fi un mormăit preventiv, al unui exemplar mare, care îşi anunţă prezenţa în locul unde se afla deja un alt urs, dar mai mic.

„De regulă, urşii sunt animale «tăcute». Nu fac zgomot nici când atacă, auzindu-se doar sunetul specific al alegării unui corp greoi, de câteva sute de kilograme. Cred că mormăitul din filmul Romsilva e unul prin care transmite un «mesaj»: «Sunt aici! Pleacă!». Unul de intimidare a adversarului“, explică un vânător din Piatra Neamţ, comportamentul ursului cu pricina.

În primele secvenţe ale peliculei este surprins un urs cu o pată albă lângă gât, care mănâncă liniştit din cele puse de silvicultori, apoi se sperie de un mormăit prelung şi o ia la fugă. Nu prea departe, se întoarce, dar iar aude mormăitul prelung şi văzând că din pădure şi-a făcut apariţia un exemplar mult mai mare ca el, se îndepărtează, oprindu-se circumsoect la o distanţă de siguranţă.

Cum cel mai puternic are întâietate, aşteaptă o perioadă, iar după plecarea acestuia se întoarce la masă. Este iar luat prin surprindere de zgomotele venite din codru. De această dată coboară o mare turmă de mistreţi, urmată în scurt timp de alta, în total, adulţi şi godaci, circa 40 de exemplare. N-a fost o problemă să îi îndepărteze, dar la un moment dat (minutul 3.38 din film), părea că porcii s-au coalizat pentru a-l alunga.

În finalul peliculei se poate observa cum mistreţii se grănesc cu ce a mai rămas după urşi. Romsilva a menţionat că gestionează 251 de fonduri cinegetice şi anual asigură faunei, în total, peste 2.600 de tone de porumb, 1.450 de tone de fân, peste 290 de tone de cereale, 270 de tone plante furajere, circa190 de tone rădăcinoase şi suculente, aproape 170 de tone de fructe, vreo 40 de tone de hrană granulată şi peste 300 de tone de sare. Filmul poate fi vizionat la adresa https://www.youtube.com/watch?vâKW9KmH6vKpM&featureâyout u.be

Urşii terorizează bicăjenii din Chei

Din păcate, toamna aceasta, ca niciodată în ultimii anii, urşii au coborît mai des prin satele Neamţului, în special în zona de munte. Conform unui comunicat al Jandarmeriei, anul acesta au avut loc 24 de astfel de intervenţii, din care 14 doar în luna septembrie.

„De la începutul anului şi pînă în prezent, jandarmii nemţeni au intervenit la 24 de sesizări făcute prin apel la 112, care semnalau prezenţa urşilor, atît pe timp de zi, cît şi pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localităţile montane din judeţul Neamţ, în special Bicaz Chei, Ceahlău, Izvorul Muntelui, Grinţieş, Taşca şi Tarcău. Din cele 24 de intervenţii, 17 au avut loc în localitatea Bicaz Chei, iar 14 de la începutul lunii septembrie pînă în prezent “, conform Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamţ.

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriilor. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Din cele relatate de apelanţi echipajelor de jandarmerie ajunse la faţa locului, urşii le-au provocat şi pagube materiale, atacînd animalele din gospodărie, culturile agricole şi pomicole. Au fost şi situaţii în care prezenţa ursului s-a confirmat şi forţele de ordine au procedat la îndepărtarea sălbăticiunilor către pădure.

Una dintre ultimele sesizări şi intervenţie de acest fel a avut loc în seara de 28 septembrie, în jurul orei 19:00, cînd un localnic din Bicaz Chei anunţa, prin apel la 112, prezenţa unui urs în curtea vecinului său. Ajunşi la locul sesizării, jandarmii montani din Bicaz au găsit animalul şi l-au îndepărtat către pădure. Pe perioada cît au mai rămas în zonă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi-a făcut apariţia un alt exemplar de urs, şi acesta fiind gonit către zona împădurită. Din nefericire, în judeţul Neamţ s-a semnalat săptămâna trecută şi un atac la om, un bărbat scăpând, din fericire, doar cu o sperietură straşnică după ce a fost atacat de o ursoaică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația „Culiță Tărâță“, un real sprijin pentru Spitalul Municipal de Urgență din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență a anunțat finalizarea unei noi investiții în unitatea sanitară, ea fiind realizată grație unei sponsorizări. Este vorba de modernizarea accesului în Centrul de Primiri Urgențe, prin fonduri asigurate de omul de afaceri Mihai Tărâță, președintele Asociației „Culiță Tărâță“.

„Datorită unei sponsorizări a Asociației «Culița Tărâță», a fost schimbat întreg sistemul de acces în Centrul de Primiri Urgențe Roman. Investiția este în valoare de 103.969 de lei cu TVA inclus. Au fost schimbate ușile automate de acces în Centrul de Primiri Urgențe, ușă triaj central, ușă hol, montîndu-se opt confecții din tîmplărie de aluminiu, echipate cu geam tip comex (uși culisante aferente sistemelor automate).

A fost montată și tîmplărie PVC, de culoare albă, ușă exterior echipată cu un kit, mîner exterior inclusiv iluminator lateral; sistem automat tip dorma, șină în trei canate, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior, încuietoare electromagnetică; sistem automat tip dorma și șină într-un canat, acționate electric, senzori tip magic switch, selector KT3 cu deschidere exterior și încuietoare electromagnetică. Mai este vorba despre un selector cu card cu acționare exterior”.

Aceasta este declarația oferită de către Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgență Roman, care spune că această nouă donație a Asociației „Culiță Tărâță” se adaugă celor anterioare. Reamintim faptul că în iunie 2020, în plină pandemie de Coronavirus, la unitatea sanitară menționată a ajuns unul din cele mai performante aparate de testare a virusului.

Aparatul Real Time PCR a fost achiziționat din donațiile generoase ale unui grup de oameni de afaceri romaşcani, adunați în jurul lui Mihai Tărâță şi a costat aproximativ 45.000 de dolari, fiind primul aparat de acest fel din județul Neamț. Ulterior și la Spitalul Județean a ajuns un aparat Real Time PCR, darn u era așa de performant.

În 2021, Asociația „Culiță Tărâță” achiziționa pentru SMU Roman un extractor de ARN (acid ribonucleic), folosit tot în depistarea virusului SARS Cov 2, acesta oferind posibilitatea de a lucra probe în serii mai mici, rezultatele fiind oferite mai repede și mărind capacitatea de testare, reducînd substanțial timpul de așteptare în izolare al pacienților. În același an au fost achiziționate și șase tărgi hidraulice, utile pentru poziționarea și ridicarea pacienților.

Citește știrea

Actualitate

Avantajele streamingului online și evoluția industriei de divertisment

Știre publicată în urmă cu

în data de

Vă mai amintiți vremurile fără internet, fără calculator sau telefon? Dar ce ziceți de vremurile când muzica și filmele erau greu de găsit și de cele mai multe ori trebuia să le cumpărăm pe CD-uri sau le împrumutam de la unii la alții pentru că erau și scumpe?

Acum nu ne putem imagina viața fără smartphone și fără internet. Am ajuns atât de dependenți de tehnologie încât primul lucrul pe care-l facem când ne trezim este să deschidem telefonul și nu să ne dăm jos din pat. Poate fără apă caldă sau căldură mai rezistăm, dar fără internet oare cât putem rezista?

Internetul este folosit pentru majoritatea activităților cotidiene, atât pe plan personal, dar și în zona de business. Totodată, avem streaming online și platforme digitale pentru a putea accesa filme, muzică, emisiuni tv și chiar posturi de televiziune live. Totul este la îndemâna noastră.

Streamingul online a venit la pachet cu numeroase avantaje și dezavantaje. La elementele negative putem spune că oamenii sunt mai comozi și nu prea mai merg în cinematografe și nici nu mai au răbdare să aștepte episod de episod la săptămână, vor totul instant. Internetul ne-a făcut mai comozi și asta se traduce prin socializare și interacțiune redusă între oameni.

În același timp există multe alte avantaje ale streamingului online și putem spune că a schimbat industria divertismentului pentru totdeauna.

Înainte de apariția internetului și implicit a tehnologiei de live streaming, conținutul multimedia de divertisment era limitat, fără prea multe opțiuni. În schimb internetul a adus divertismentul și mai aproape de noi. Nu mai depindem de televiziuni pentru a urmări un film, pentru a asculta muzica favorită sau să vedem știrile de ultimă oră.

Streamingul online a dus la o diversificare a conținutului multimedia și de divertisment. Există foarte multe platforme de streaming unde putem urmări sute de seriale, filme artistice și documentare de toate genurile, pentru toate gusturile. Astfel, industria divertismentului este mult mai competitivă și încearcă să creeze cât mai mult conținut posibil.

Odată cu dezvoltarea streamingului online, răbdarea noastră nu mai este pusp la încercare și cu toate acestea încă mai suntem entuziasmați când sunt lansate episoade noi din serialele preferate sau vedem noi producții cinematografice.

Oamenii nu mai au răbdare să stea la coadă pentru un bilet la teatru sau să aștepte ca filmul preferat să fie difuzat exclusivist. Își doresc ca totul să fie ACUM pe streamingul online. Prin urmare, totul trebuie să fie prezentat online pe toate platformele digitale. Ba mai mult, sunt creatori care nu mai urcă pe platformă fiecare episod la un interval de timp, ci au început să prefere să urce toate episoadele simultan. Astfel, userii pot face binging, adica un maraton în fața ecranului pentru a urmări toate episoadele noi lansate.

Pe lângă clasicele formate de conținut (filme, seriale), platformele de streaming online au facilitat și crearea de conținut multimedia original. Astfel, creațiile respective nu le veți putea găsi pe altă platformă sau la televiziuni. Și influencerii sunt încurajați să producă conținut video de calitate.

Streamingul online a influnețat foarte mult și industria jocurilor online. Dacă în urmă cu câțiva ani, ne jucam individual pe desktop-uri sau în rețele locale, iată că astăzi putem să ne jucăm cu sute de alți jucători din întreaga lume prin intermediul acestor platforme de live streaming. Inclusiv în industria de gambling se simt influențele acestei tehnologii. Jocuri precum Ruleta, Poker sau Blackjack se pot juca acum online prin streamling online cu dealer real live.

Dincolo de conținutul de calitate și diversificat, streamingul online a facilitat și interacțiunea dintre utilizatori și creatori. Clienții pot oferi feedback în timp real, pot lăsa review-uri și pot distribui conținutul preferat. Aceste acțiuni duc la realizarea de topuri pe baza like-urilor și comentarii, influențând astfel succesul unei producții cinematografice, a unui joc sau serial.

Sunt platforme de streaming specializate în realizarea unui tip de conținut sau pe o nișă specifică, în funcție de preferințele userilor și abonaților. Au dispărut vremurile în care trebuie să continuați să schimbați canalele pentru a găsi conținutul preferat de vizionat. În schimb, dacă sunteți în căutarea unui tip de conținut, acum trebuie doar să accesați platformă digitală preferată.

Pentru că platformele de streaming au impus taxa de abonare, conținutul difuzat nu mai este fragmentat cu reclame ca la televizor, iar acest beneficiu este foarte apreciat de useri. Inclusiv industria de publicitate s-a adaptat noului conținut și reclamele la produse și servicii se fac direct în conținutul creat. Data viitoare când vedeți un brand de laptop, smartphone sau băutură în cadrul unui serial sau silm, să știți că este o formă de publicitate prin plasare de produse.

Un alt avantaj al platformelor de streaming stă în faptul că le putem accesa inclusiv de le smartphone-uri prin intermediul aplicațiilor dedicate, ceea ce înseamnă că ne putem bucura de conținutul respectiv în orice moment. Industria divertismentului se schimbă, de asemenea, odată cu evoluția internetulpentru a aduce publicului lucruri noi și interesante. Iar viitorul este promițător odată cu dezvoltarea și adoptarea noilor tehnologii cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și multe altele.

Inclusiv trecerea internetului la vitezele 6G va influența foarte mult industria de divertisment pentru că vitezele mai mari vor duce la conținut mai bun, de calitate. Vom vedea tot mai multe creații 4K și chiar la rezoluții mai mari. Totodată, vom puteam comunica în timp real cu unii producători de conținut și chiar să schimbăm fluxul evenimentelor.

Din punct de vedere al cifrelor, piața de streaming online va depăși 90 de miliarde de dolari în 2023, iar platformele OTT (Over-the-top media service) vor depăși 400 de milioane de abonați. Tehnologia video a evoluat de-a lungul anilor, iar oamenii consumă din ce în ce mai mult conținut video online. Se estimează că la nivel global, conținutul difuzat prin streaming online va constitui peste 80% din totalul traficului de internet consumat.

Citește știrea

Actualitate

Accident cu două victime pe artera ocolitoare a Romanului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier provocat de o neacordare de prioritate s-a soldat cu două victime, marţi, 27 septembrie, pe artera ocolitoare a municipiului Roman.

“Astăzi, 27 septembrie, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe artera ocolitoare vest,  în municipiul Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 38 de ani, din  județul Galați, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi efectuat manevra de schimbare a direcției de deplasare, intrând în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat de 64 de ani, din  București.

În urma evenimentului rutier, a rezultat rănirea conducătorului auto de 64 de ani și a unui pasager de 54 de ani, din același autoturism.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
Advertisement

Trending