Contactează-ne

Prima pagină

Imaginea unei urbe cu locuitori „civilizați”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Roman și zonă, salubritatea este făcută de Rossal, care are contract cu municipalitatea pentru 25 de ani ■ din păcate, nu toți romașcanii cunosc prevederile legate de reciclarea deșeurilor ■

S-a adeverit afirmația că „o imagine face cât o mie de cuvinte”. Și se mai spune că  gradul de civilitate al unei națiuni se poate constata și din modul în care societatea, în ansamblul ei, sau fiecare individ în parte, poate păstra curățenia în casa lui sau pe stradă. Din  păcate, românii, în general și destui romașcani în particular, nu fac excepție de la această „regulă” nescrisă.

Și unii sunt adesea destul de mazaci, dovadă fiind munții de gunoaie de lângă majoritatea ghenelor din întreg municipiul. În zadar s-au montat, în foarte multe zone, zeci de camere de luat vederi. Sunt inutile aceste dispozitive electronice în a supraveghea străzile, pentru a preveni faptele antisociale, de la traversarea străzii pe culoarea roșie a semaforului, până la încălcarea regulilor și de șoferi inconștienți.

Numai în anul 2020, primăria anunța investiții pentru modernizarea și extinderea sistemului de supraveghere video, cu alte 19 camere amplasate în zone importante ale municipiului, valoarea lucrărilor executate atunci de Electro Univers fiind  de 135.417,24 lei cu tva. Tot în 2020, municipalitatea anunța, „cu surle și trâmbițe”, realizarea unui sistem video stradal, prin camere fixe și speed-dome la intrările și ieșirile din Roman.

Și la  platformele de gunoi de pe Cuza Vodă, Piața Smirodava, Anton Pann, lucrări de 135.417,24 lei. Acestea s-au adăugat la camerele existente deja. Zilele trecute, pe pagina de Facebook a unei romașcance apărea o postare, ilustrată cu o fotografie, în care apărea mizeria de la un punct de colectare de pe Anton Pann, în spatele blocului 40, în care se văd, aruncate claie peste grămadă,obiecte de mobilier, deșeuri textile, scânduri, saltele, obiecte de uz casnic, etc.

Evident, postarea a adunat multe comentarii, din care rezultă că situația este similară la mai toate platformele de gunoi. Interesant este că cei care au făcut postările se întrebau cine poate curma această stare de lucruri. Nimeni dintre cei care au „atacat”  subiectul nu cunoștea faptul că în Neamț există o asociație intercomunitară, ADIECO, care se ocupă cu salubrizarea localităților și la care acționari sunt unitățile administrative, care funcționează în baza unui regulament de salubrizare.

Reguli necunoscute majorității populației

El este aprobat și de CL Roman, pe 19 iunie 2019. Secțiunea 2, Colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară/exterioară, prevede obligații și drepturi atât ale operatorului de salubritate Rossal Roman, cât și ale beneficiarilor: persoane fizice, PF-uri sau entități juridice. Societatea are concesionat serviciul pentru 25 de ani, încă din timpul mandatului ex-primarului Dan Cărpușor.

Între alte obligații intervine și aceea de colectare selectivă a deșeurilor pe categorii: reziduale, biodegradabile, reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă) inclusiv ambalaje, parte din deșeurile periculoase care se găsesc și în deșeurile menajere, etc. Autoritățile locale aveau obligația de a atinge, până în decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reciclarea a 50% din valoarea totală generală a deșeurilor pentru hârtie, metal, plastic, sticlă, ca urmare a aplicării Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD).

Acesta a fost aprobat pri HG nr.942/2017 și Decizia Comisiei 2011/753/UE. Urmare a acestui act normative, UAT-urile ar fi trebuit să aibă în vedere reglementarea unor tarife penalizatoare pentru neconformități. Astfel, în baza Hotărârii nr. 13/22.11.2022 a AGA a ADIECO Neamț – Zona 2, începând cu luna decembrie 2022, tarifele de prestare ale serviciului de salubrizare au fost modificate după cum urmează: tarife pentru utilizatorii casnici din rural și pentru cei din urban.

Referitor la tarifele pentru utilizatorii casnici din mediul urban, fără TVA, care inclus și activitățile desfășurate în beneficiul întregii comunități locale sunt: Reciclabil: 497.42 lei/tonă // 4.36 lei/persoană/lună (colectare la platformă/ poartă). Rezidual: 354.42 lei/tonă // 10.34 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022.

Tarif total cu tva – reciclabil plus rezidual  (lei/persoană/lună): 17.49 lei/persoană/lună (colectare la platformă/la poartă) la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022. Tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale: tarif rezidual +50% pentru nerespectarea colectării selective la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022.

Tarife pentru utilizatorii non-casnici (fără TVA) – Reciclabil:  497.42 lei/tonă (colectare urban/colectare la platformă rural), 678.41 lei/tonă (colectare din poartă în poartă rural). Rezidual: – 354.42 lei/tonă (colectare urban/colectare la platformă rural) la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022, – 475.65 lei/tonă (colectare din poartă în poartă rural) la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare, conform art. 281 din OUG 133/2022.

Tarif pentru separarea incorectă a deșeurilor municipale: tarif rezidual +50% pentru nerespectarea colectării selective la care se adaugă Contribuția pentru economia circulară și taxa de depozitare. Din păcate, nici municipalitatea și nici operatorul nu au găsit cele mai eficiente mijloace de popularizare a conținutului Regulamentului amintit, de unde și situația că populația nu este cointeresată să recicleze corect.

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement





Trending