Contactează-ne

Eveniment

Ieşit din puşcărie, s-a răzbunat pe viceprimar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Ionuţ Tofan şi Silviu Băluşel au organizat o răzbunare în stil mafiot şi l-au lăsat lat în bătaie pe viceprimarul comunei Pînceşti ■ în ziua în care a comis actele, Tofan era învoit din penitenciar, unde ispăşea o condamnare pentru tîlhărie ■ după ce l-au altoit pe viceprimar, cei doi au intrat într-o casă locuită de o familie de bătrîni ■ distrugerile au fost majore, infractorii vrînd, se pare, să dea foc locuinţei ■

Un caz de o agresivitate rarisimă a avut loc la Pînceşti, unde viceprimarul localităţii, om în etate de 77 de ani şi o familie de bătrîni au fost victimele a doi descreieraţi. Vasile Judescu, numărul doi în administraţia locală a comunei amintite, a ajuns la Spitalul Roman mai mult mort decît viu, iar consăteanul acestuia, Vasile Iovu, de 70 de ani, împreună cu soţia sa, s-au ales cu o spaimă soră cu moartea şi cu gospodăria devastată. Filmul tărăşeniei a debutat miercuri, 7 martie, cînd pe meleagurile natale a revenit, într-o „permisie“ de o zi, Ionuţ Tofan, în vîrstă de 38 de ani, localnic al satului Ciurea, individ care ispăşea în Penitenciarul Vaslui o pedeapsă privativă de libertate de peste 12 ani, pentru tîlhărie. Cunoscut drept „răul satului“, acesta s-a întîlnit cu un tovarăş de nelegiuiri, Silviu Băluşel, în vîrstă de 27 de ani şi, la un pahar, au ticluit o răzbunare sîngeroasă asupra celor care au fost martori sau chiar părţi vătămate în dosarele care i-au trimis după gratii. Prima dată s-au înţeles să îl atace pe viceprimarul Vasile Judescu, găsind momentul prielnic atunci cînd respectivul a venit acasă de la serviciu, cu maşina. Din cîte se pare, au intrat peste el în curte, în momentul în care a deschis poarta, pentru a parca autoturismul. A urmat o ploaie de lovituri, în urma cărora bătrînul de 77 de ani a rămas inconştient. Ulterior, Tofan şi Băluşel s-au deplasat la domiciliul familiei Iovu, cu gînd să intre peste proprietari. Dîndu-şi seama ce se întîmplă, bătrînii s-au refugiat care pe unde a apucat, femeia la vecini, iar bărbatul prin anexe. Casa celor doi a rămas, astfel, la dispoziţia nelegiuiţilor, care au sfărîmat tot ce au găsit în cale. Distrugerile au fost totale, începînd de la geamuri şi terminînd cu mobilierul. Din cîte se pare, aceştia au distrus şi soba aflată în funcţiune, cu gînd ca flăcările astfel izbucnite să ardă totul şi să le şteargă urmele. Au furat de prin curte ce le-a căzut în mîini şi au plecat, dar numai pentru a se reîntoarce, înarmaţi cu bîte, pentru a termina ce începuseră. Între timp, la faţa locului ajunseseră echipajele de intervenţie, de la Poliţie şi Ambulanţă, oamenii legii nereuşind, în primă instanţă, să îi captureze, cu toate că a fost tras şi un foc de avertisment. Rănit grav, vicele Vasile Judescu a fost transportat între timp la spital. Acesta a fost diagnosticat cu politraumatism şi contuzii, investigaţiile radiologice scoţîndu-i la iveală fracturi la trei coaste. Vicele a fost internat în Secţia chirurgie toracică, evoluţia stării sale de sănătate fiind una favorabilă.

Au băgat spaima-n oameni

Încă din seara de miercuri, zona satului Ciurea a fost împînzită de forţe de ordine, pentru capturarea nelegiuiţilor. Reţinerile au avut loc în cursul zilei de 8 martie, mai întîi fiind capturat, în jurul orei 10, Silviu Bălăşel. La interval de două ore, Tofan a fost prins în judeţul Vaslui, în apropierea penitenciarului. „În aceste cauze sînt în derulare cercetări pentru infracţiunile de violare de domiciliu, loviri şi alte violenţe, distrugere şi furt calificat. Persoanele în cauză au fost reţinute în cursul zilei de 8 martie“, a precizat inspector Elena Bulgărea, purtător de cuvînt al IPJ Neamţ. La Pînceşti, acesta a fost cel mai grav caz petrecut în ultimii ani, satul Ciurea fiind situat chiar la marginea judeţului, la limita cu Iaşi. Oamenii răsuflă uşuraţi că răufăcătorii au fost prinşi, aceştia terorizîndu-şi ani la rînd cătunul de baştină. Au lovit oameni pentru a-i deposeda de bunuri, au intrat peste ei în casă şi au dat foc gospodăriilor, în semn de răzbunare. Nu de mult, Băluşel a furat maşina viceprimarului şi, după ce a fost prins, s-a rugat insistent de păgubit să fie iertat. De aici se pare că i s-a acumulat şi ura faţă de Vasile Judescu. „La un moment dat, în primii ani de la înfiinţarea comunei, eram pe locul I la criminalitate, mai ales că nu era nici post de Poliţie dar, între timp, lucrurile se reglementaseră. Indivizii cunoscuţi drept puşi pe rele au fost prinşi şi lumea îşi vedea de treaba ei. A fost şocant ce s-a întîmplat acum, numai pentru o liberare de o zi a respectivului individ. În seara cînd s-a petrecut totul, am fost alături de viceprimar, la spital şi pot să spun că era parcă «de moarte», aşa tare a fost lovit. Acest incident nu poate fi pus pe seama nimănui, decît a unor indivizi care nu au comportamente compatibile cu societatea. Poliţiştii de la noi îşi fac treaba, mai mult, am asfaltat drumul spre Ciurea pentru un acces rapid. Acolo este un sat de oameni gospodari, însă anumite elemente pot strica totul. Legea să îşi spună cuvîntul. Au fost agresaţi şi atacaţi în case oameni în etate, care nu se pot apăra şi vrem pedepse cît mai drastice pentru vinovaţi“, a precizat Augustin Holmanu, primarul comunei Pînceşti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Campanie de prevenire a fraudelor din mediul virtual

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultima vreme au avut loc mai multe incidente de securitate informatică tip fraudă ■ atacatorii au în vedere atît vînzătorii, cît şi cumpărătorii din mediul on-line ■ oamenii legii vin cu recomandări utile ■

Poliţia Română, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) atrag atenţia cu privire la incidentele recente de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunţuri din ţară şi alansat o campanie de conştientizare menită să protejeze clienţii împotriva fraudelor on-line.

Se recomandă persoanelor care au postat anunţuri de vînzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidenţiale şi folosite exclusiv pentru achiziţii şi nu pentru încasări. Utilizatorii sînt sfătuiţi să verifice detaliile înainte de a efectua o tranzacţie.

„Mecanismul utilizat este unul dual, atacatorii ţintind atît cumpărătorii, cît şi vînzătorii din platformă. Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor şi redirecţionarea lor către alte aplicaţii de comunicare. Următorul pas este convingerea potenţialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori. Astfel, sînt obţinute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacţie de tip transfer (care va debita contul de card al vînzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacţii frauduloase“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, este necesar ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări: să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informaţii de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacţionare; angajaţii băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informaţii indiferent prin ce mijloace se primeşte solicitarea – e-mail, sms, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanţă; să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking; datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular şi trebuie completate doar cînd acesta efectuează cumpărături online pe site- uri securizate; să nu deschidă ataşamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute; să nu intre pe link-uri primite prin e- mail-uri necunoscute sau nesolicitate; să nu instaleze aplicaţii din surse necunoscute şi programe necertificate descarcăte de pe website-uri dubioase; să aiba instalat un program antivirus bun şi actualizat şi să actualizeze permanent sistemul de operare. Important este şi faptul să nu mai introducă alte coduri şi să anunţe imediat banca emitent în cazul în care observă în browser: imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii; apariţia unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidenţiale; că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucît s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Poliţia Română, CERT-RO şi Asociaţia Română a Băncilor recomandă tuturor cetăţenilor să se informeze din surse oficiale şi să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

Citește știrea

Actualitate

Sexagenar, 18 ani de detenţie pentru crimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul şi-a ucis consoarta ■ a contestat fără folos decizia Tribunalului Neamţ ■

Gheorghe Purcariu, de 65 de ani, din Borleşti, acuzat de săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, rămîne cu pedeapsa de 18 ani de detenţie pentru uciderea consoartei. El a contestat la Curtea de Apel Bacău hotărîrea Tribunalului Neamţ, dar nu a avut parte de clemenţă. Apelul lui a fost respins ca nefondat, astfel că decizia a devenit definitivă.

„În baza art.421 pct.1 lit.b c.pr.pen. respinge apelul formulat de apelantul-inculpat Purcariu Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.138/P/21.12.2020, pronunţată în dosarul nr.2080/103/2020 al Tribunalului Neamţ, ca nefondat. În baza art.422 c.pr.pen. deduce în continuare arestul preventiv de la 21.12.2020 la zi. În baza art.275 alin.2 c.pr.pen. obligă inculpatul la plata a 300 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă“, conform Curţii de Apel Bacău. Judecătorii au aplicat o sancţiune dură ce au stabilit că sexagenarul a premeditat fapta şi nu a fost vorba de o altercaţie spontană.

Altercaţia dintre soţi s-a terminat cu o acuzaţie de crimă, deşi iniţial bărbatul violent a fost cercetat şi arestat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La acel moment victima a ajuns pe patul de spital după ce fusese înjunghiată. Pînă la finele urmăririi penale femeia a decedat, astfel că magistraţii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ l- au trimis în judecată pe Purcariu pentru săvîrşirea infracţiunii de omor.

Fapta a avut loc pe 7 august 2020, cînd sexagenarul s-a luat la ceastă cu soţia sa. Nu s-au înteţeles de nici un fel, conflictul a degenerat şi, orbit de furie, a înjunghiat în abdomen femeia în vîrstă de 59 de ani. Rănită grav, victima a fost transportată la spital fiind supusă unei intervenţii chirurgicale pentru salvarea vieţii. Între timp făptaşul a fost prins, iar mai apoi reţinut fiind pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor.

A fost prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, fiind privat de libertate. Ulterior, cu toate eforturile medicilor, femeia a decedat, iar încadrarea juridică a faptei a fost schimbată în omor calificat.

Citește știrea

Actualitate

Femeie arsă de vie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

O femeie a ars de vie, sâmbătă, 10 aprilie, în urma unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Doina, comuna Girov.

“Prin apel la 112, în jurul orei 09:00, pompierii au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Doina, comuna Girov.

La locul solicitării s-au deplasat patru echipaje pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și voluntari din cadrul SVSU Girov.

Incendiul se manifesta generalizat în interiorul unei locuințe

Forțele de intervenție au localizat și lucrează pentru lichidarea incendiului.

Din păcate,  în interiorul locuinței a fost găsit trupul carbonizat al unei femei de 59 de ani”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending