Actualitate
Ierarhi din țară și din străinătate, la o mare sărbătoare religioasă de la Stănița
■ înalte fețe bisericești din țară și străinătate au participat la sfințirea lucrărilor de reînnoire a ansamblului eclezial al Parohiei Stănița, localitatea natală a IPS Ioachim, arhiepiscopul Arihiepiscopiei Romanului și Bacăului ■ manifestările s-au desfășurat timp de două zile, slujbele fiind oficiate de un sobor de ierarhi din România, Basarabia, Franța și Canada ■
Într-un amplu material, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preotul Valentin Băltoi, consilier cultural, a dat detalii despre un eveniment religios de mare însemnătate pentru viața bisericească din județul Neamț, un impresionant sobor de ierarhi participând la ceremoniile religioase de binecuvântare a lucrărilor de reînnoire a ansamblului eclezial al Parohiei Stănița.
„În contextul sărbătorii închinate Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul comunei Stănița, un sobor de ierarhi a binecuvântat lucrările de reînnoire a ansamblului eclezial derulate în Parohia Stănița, în perioada 2019-2024, la inițiativa și cu sprijinul IPS Părintele Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, fiu al satului.
Evenimentul a debutat vineri, 19 iulie, cu oficierea Vecerniei arhierești de către un sobor de preoți din administrația eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sub protia PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, pe o scenă amenajată în latura de Sud-Est a bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, în prezența enoriașilor, dar și a pelerinilor veniți din parohiile învecinate.
După Vecernie, PS Veniamin i s-au alăturat cinci ierarhi care au oficiat sluba de sfințire a corpului de clădiri, care alcătuiesc ansamblul eclezial: Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Europei Occidentale și Preasfințitul Părinte Emilian, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului”.
Cu același prilej a fost oficiată și sfințirea Casei de prăznuire, a Lumânărarului cu hramul Sfânta Muceniță Fotini, a Altarului de vară închinat Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Sfintei Cuvioase Parascheva și a Așezământului social-cultural, ocrotit de sfinții cuvioși nemțeni Cleopa și Paisie, edificiu care are în componența sa o capelă mortuară cu hramul ”Sfântul Lazăr” și un birou parohial.
Cu prilejul ceremoniei religioase, IPS, Părinte Ioachim, principalul ctitor al lucrărilor de reînnoire a ansamblului arhitectural parohial, s-a adresat pelerinilor vorbindu-le despre frumusețile plaiurile mioritice ale Stăniței, făcând trimitere la personalitățile monahale care au plecat de la Stănița. În cea de-a doua zi a evenimentului, sâmbătă, 20 iulie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie Tesviteanul, sărbătoarea a continuat prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești și a slujbei de resfințire a Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae.
Încă de la primele ore ale dimineții, soborul celor șase ierarhi, la care s-a adăugat și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcop al Episcopiei Ortodoxe a Canadei, a fost întâmpinat la intrarea în incinta ansamblului eclezial cu pâine și sare, semne ale ospitalității românești, de ieromonahi, stareți și duhovnici ai mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, preoți consilieri și inspectori din administrația eparhială, protopopi, preoți, preacuvioase maici starețe, precum și de credincioși și pelerini veniți din toate colțurile eparhiei care au participat la acest eveniment.
În finalul cuvântului său, se spune în relatarea preotului Băltoi, PS Timotei a remarcat faptul că pentru IPS Ioachim evenimentul din cele două zile este unul important, deoarece numele primit la botez în urmă cu 70 de ani, în biserica satului Stănița, a fost Ilie. A mai fost evidențiat faptul că din comuna Stănița au plecat în jur de 30 de călugări și călugărițe, care au îmbrățișat viața monahală.
IPS Ioachim, declarat Cetățean de Onoare al comunei Stănița
La finalul Sfintei Liturghii, după citirea Hrisovului de către preotul Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, soborul ierarhilor și al preoților a înconjurat lăcașul de cult citind pericopele evanghelice specifice și însemnând la exterior cu Sfântul și Marele Mir, în semnul Sfinte Cruci, cele patru laturi ale edificiului. Aceeași sursă relatează și faptul că au fost resfințite altarul și pictura murală, lăcașul de cult primind cu acest prilej un al doile hram, avându-i ca ocrotitori, alături de Sfântul Ierarh Nicolae, pe Sfinți Părinți Ioachim și Ana.
Credincioșilor prezenți li s-a oferit posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar, sfintelor moaște ale Sfântului Teodosie de la Brazi, Episcopul Romanului, așezate în piciorul Sfintei Mese. La finalul slujbei de resfințire, Laurențiu Todireanu, primarul comunei Stănița, a oferit IPS Ioachim titlul de ”Cetățean de Onoare” al comunei Stănița, pentru implicarea deosebită în promovarea valorilor culturale și spirituale ale acestei localități.
De asemenea, preotul Ionuț Grecu, parohul Parohiei Stănița, a mulțumit ierarhului pentru încrederea acordată prin numirea ca paroh al acestei comunități de credință și pentru sprijinul material și spiritual oferit în perioada reabilitării ansamblului eclezial de la Stănița, apoi, în numele comunității parohiale și al consiliului parohial, a oferit un dar IPS Ioachim. În cele două zile ale evenimentului, IPS Ioachim și-a manifestat recunoștința față de ctitorii, binefăcătorii și constructorii care au contribuit la desfășurarea și finalizarea lucrărilor ansamblului eclezial de la Stănița, oferindu-le distincția „Ordinul Melchisedec”, Clasa I, pentru mireni.
Pelerinii prezenți în cele două zile ale evenimentului au avut posibilitatea de a se închina veșmântului Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, oferit Eparhiei Romanului și Bacăului de Patriarhul Daniel și raclei cu sfinte moaște de la Catedrala arhiepiscopală din Roman, așezate pe toată durata sărbătorii în Altarul de vară al parohiei. Aceștia au primit apă și pachete cu hrană, dar și iconițe, pliante și broșuri, împărțite de voluntari ai ASCOR Bacău, în care sunt evidențiate lucrările realizate în perioada de reabilitare a bisericii și clădirilor ansamblului administrativ de la Stănița.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Diaconia al Catedralei arhiepiscopale Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman. De menționat și faptul că, anul acesta, biserica din Stănița împlinește 415 ani de la atestarea sa documentară din 1609. Biserica actuală, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, păstrează un „martor” străvechi, din acele timpuri, piciorul din piatră al mesei vechiului altar, acoperit cu un „blat”, dăltuit dintr-un singur lemn de stejar.
Biserica monumentală de astăzi a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea pe locul unei biserici mai vechi cu același hram. În 2009 a fost descoperit altarul vechii biserici din secolul al XVII-lea, construită din nuiele și vălătuci, care a servit comunitatea creștină ortodoxă timp de peste două secole. Preoții și enoriașii au înzestrat vechea biserică cu obiecte de cult valoroase, din care încă se păstrează un chivot din lemn și cărți cu litere chirilice.
În secolul al XIX-lea, comunitatea din Stănița a hotărât să ridice o nouă nouă biserică a cărei construcție a început în 1862 și a fost finalizată în 1868, edificiul fiind realizat din piatră și cărămidă, cu un plan treflat și un turn clopotniță. Catapeteasma și mobilierul au fost realizate de Iorga Săpătoru și pictate de Ioan Secoșanu. Biserica deține numeroase obiecte de cult din secolele XVIII și XIX, cu valoare istorică și patrimonială.
-
Actualitateo zi,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate7 zile,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate7 zile,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină7 zile,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină6 zile,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima paginăo săptămână,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitateo săptămână,
Alegeri prezidențiale 2024: Ghid complet pentru votanți