Contactează-ne

Actualitate

Iată cine e autorul unui jaf în Ungaria

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Claudiu Laurenţiu Păvălucă a fost privat de libertate în baza unui mandat european de arestare ■ el este acuzat că a jefuit un magazin de bijuterii şi a produs o pagubă de 33.000 de euro ■ în urmă cu un deceniu a fost implicat în tentativa de omor asupra lui Puiu Mironescu, comandată de Ţîţă ■ a fost condamnat la 9 ani de închisoare ■

Nemţeanul care a atacat un magazin de bijuterii din Ungaria şi a plecat cu o pradă de 33.000 de euro, era un apropiat al liderului Academei Infractorilor Români, Marin Botez Adrian, zis Ţîţă. Este vorba de Claudiu Laurenţiu Păvălucă, în vîrstă de 40 de ani, din Roznov. Acum a fost privat de libertate în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare din Ungaria.

El are un trecut destul de întunecat, iar în urmă cu un deceniu a fost implicat în tentativa de asasinat asupra lui Dumitru Mironescu, faptă pentru care a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare. Revenind la tîlhăria din Ungaria, aceasta a avut loc la început de noiembrie 2020, cînd Păvălucă a prădat un magazin de bijuterii din ţara vecină şi s-a făcut nevăzut cu prada valoroasă. Autorităţile judiciare din străinătate au stabilit identitatea făptaşului, însă la acel moment el nu mai era în Ungaria, fiind plecat în România.

În acest condiţii, străinii au emis un mandat european de arestare pentru prinderea tîlharului. Pe 27 iunie 2021, individul din Roznov, căutat de autorităţile din Ungaria, a fost depistat de poliţiştii din Neamţ, acesta fiind urmărit, la nivel internaţional, pentru tîlhărie. Oamenii legii nu l-au găsit acasă, ci în localitatea Zăneşti. Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc pe 4 noiembrie 2020, cînd Păvălucă, împreună cu o altă persoană, ar fi pătruns într-un magazin din Ungaria, de unde ar fi sustras mai multe bijuterii.

„Pentru a-şi asigura scăparea, cei doi ar fi exercitat acte de violenţă asupra proprietarului. Prejudiciul total a fost estimat la 33.000 de euro“, anunţa Poliţia Neamţ. Nemţeanul a fost prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, ulterior fiind privat de libertate la Curtea de Apel Bacău.

„Admite propunerea Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Bacău şi, în consecinţă: În baza art.102 al.5 lit.a din Legea nr.302/2004, dispune luarea masurii arestarii provizorii în vederea predării  persoanei solicitate Păvăluca Claudiu – Laurenţiu pentru o durată de 15 zile, de la data de 28.06.2021 la 12.07.2021 inclusiv. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare provizorie în vederea predării.

Cu drept de contestaţie în termen de 24 ore de la pronuntare pentru procuror şi de la comunicare pentru persoana solicitată. Amînă soluţionarea cauzei la data de 8.07.2021, ora 12.00 pentru prezentarea mandatului european de arestare tradus în limba română în condiţiile art. 102 alin. 7 din Legea nr.302/2004 (republicată). Va fi citată persoana solicitată pentru termenul stabilit, fără aducere, urmînd a participa la judecată prin videoconferinţă“, conform instanţei.

La finele procesului, judecătorii îl vor preda pe inculpat către autorităţile judiciare din Ungaria. Dacă va fi găsit vinovat şi condamnat la închisoare cu executare, Păvălucă va fi returnat în România pentru executarea sancţiunii.

Dosarul „Bariera“

Aşa se numea dosarul care l-a făcut „celebru“ pe Păvălucă, în urmă cu circa un deceniu. Faptele au avut loc pe 14 februarie 2011, în localitatea Lilieci din judeţul Bacău, fiind implicat atît liderul grupării infracţionale, Marin Botez Adrian, cît şi Claudiu Laurenţi Păvălucă, fratele acestuia, dar şi alte persoane.

În cauză au fost acuzaţii de asociere în vederea săvîrşirii de infracţiuni, tentativă la omor calificat şi distrugere. Anchetatorii au stabilit că, sub coordonarea lui Marin Botez Adrian, zis Ţîţă, alţi inculpaţi între care şi Claudiu Laurenţiu Păvălucă au plănuit să-l ucidă pe Ioan Dumitru Mironescu, zis „Puiu“, duşmanul lui Ţîţă. Aşa se face că Mironescu a fost urmărit pe traseul Piatra Neamţ – Bucureşti şi retur. La întoarcere, la trecerea la nivel cu calea ferată de la ieşirea din Bacău, spre localitatea Lilieci, un BMW condus de Claudiu Laurenţiu Păvălucă a lovit cu intenţie autoturismul Audi condus de Mironescu.

Cum maşina acestuia a rămas blocată pe calea ferată, cel urmărit a încercat să fugă, dar a fost prins de alţi acuzaţi care i-au aplicat mai multe lovituri cu bîte şi răngi. Mironescu a scăpat cu viaţă în urma intervenţiei unui martor şi a unui echipaj de poliţie aflat în zonă. La finele procesului, inculpaţii au primit pedepse care au totalizat 80 de ani de închisoare. Cel mai mult avea de executat liderul grupării, Adrian Marin Botez, zis Ţîţă, 12 ani de închisoare. Cel care a condus maşina în atac, Claudiu Păvălucă, a primit 9 ani, la fel ca şi Constantin M.

Restul acuzaţilor, un fratele lui Păvălucă, Cătălin R., Constantin C, Vasile S. şi Romeo S., au avut sancţiuni de cîte 10 ani de închisoare. Claudiu Păvălucă a fost obligat să-i dea prietenei lui Mironescu despăgubiri de 3.500 de lei, plus 70.000 de lei pentru cel care a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Restul inculpaţilor datorau victimei 100.000 de lei noi. şi au fost obligaţi de judecători la prelevarea de probe biologice, ADN-ul fiecăruia fiind introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending