Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Iarnã grea pentru datornicii la întretinere

Știre publicată în urmă cu

în data de

• la nivelul lunii noiembrie, datoriile populatiei cãtre principalul furnizor de utilitãti se ridicã la 50 miliarde de lei • în numai 3 sãptãmîni, Aqua Calor a înaintat 200 de dosare în instantã, pentru recuperarea datoriilor • actionate în judecatã vor fi si asociatiile de proprietari sau locatari • cei care nu vor plãti, vor rãmîne fãrã apã caldã si agent termic •

Preluînd o datorie înrobitoare din cauza, pe de o parte, a neachitãrii subventiilor la energia termicã si a agentului termic furnizat unitãtilor de învãtãmînt, iar pe de alta – debitelor înregistrate de populatie, noua conducere a societãtii Aqua Calor a schimbat, încã de anul trecut, tactica de recuperare a creantelor, recurgînd la urmãrirea permanentã a datornicilor si luarea mãsurilor de rigoare. Reprezentantii societãtii furnizoare de utilitãti au mers atît pe calea amiabilã – încheind contracte de cesionare a datoriilor cu proprietarii de apartamente, ori cu locatarii, cît si pe cea extremã – a actionãrii în instantã a rãu-platnicilor si a sistãrii furnizãrii utilitãtilor. Potrivit lui Radu Stîncescu, managerul de proiect al Aqua Calor, în contextul în care, la rîndul ei, societatea trebuie sã îsi achite datoriile cãtre furnizorii de materie primã – cele mai mari consumuri, cu precãdere în perioada sezonului friguros, fiind înregistrate la gaz metan – tinerea sub control a situatiei financiare este foarte importantã. În caz contrar, nu doar furnizorul de utilitãti ar avea de suferit, ci toti cetãtenii ale cãror apartamente au rãmas cuplate la sistemul centralizat. La momentul actual, din cele 188 de asociatii care au încheiat contracte de furnizare a utilitãtilor cu societatea Aqua Calor, numai 30 sînt cu plata datoriilor la zi. În acest context, la nivelul lunii noiembrie, datoriile populatiei se cifreazã la circa 50 miliarde de lei. Mai mult decît atît, Distrigaz a aplicat societãtii Aqua Calor penalitãti de 2,3 miliarde de lei. „Am trimis 20 de angajati pe teren, din rîndul personalului TESA, care fac eforturi pentru revigorarea activitãtii asociatiilor. Împreunã cu reprezentantii acestora, încearcã sã impulsioneze datornicii în a-si onora obligatiile financiare. Cert este cã am început sã transmitem penalitãtile ce ne-au fost aplicate cãtre asociatiile de proprietari/ locatari, în functie de debitele înregistrate si de vechimea acestora“, a declarat Radu Stîncescu. Asociatiile au fost sfãtuite sã afiseze, în scãrile de bloc, listele cu datornicii, la aceeasi metodã urmînd sã recurgã si Aqua Calor – pînã la publicarea lor în presã – indiferent dacã este vorba despre persoane „cu greutate“ ale municipiului, ori despre proprii angajati.

Noiembrie, luna proceselor pentru recuperarea debitelor Prin cesionarea datoriilor, Aqua Calor a reusit sã recupereze circa 45% din datoriile de la nivelul lunii noiembrie. Astfel, din cele 2.273 de dosare, cu o valoare totalã de 35,15 miliarde lei, în 634 de cazuri, datoriile au fost achitate integral, suma totalã recuperatã fiind de peste 16 miliarde de lei. În perioada 1-23 noiembrie, au fost înaintate în instantã 200 de dosare, acestea fiind în diferite faze. Încasãrile pentru cele aflate în curs de judecare se situeazã la nivelul de 60,92 milioane lei, la cele în pronuntare – de 140,25 milioane lei, iar la cele ajunse în faza de executare silitã – de aproape 96 milioane de lei. Aqua Calor a trecut la mãsuri drastice si împotriva asociatiilor. Cele cu datorii foarte ridicate au fost, deja, actionate în instantã. Este o mãsurã menitã sã impulsioneze încasãrile, acolo unde interesul pentru buna administrare a acestora este foarte scãzut. „Mergem pe toate planurile, pentru cã nu avem de ales. Cei care nu îsi achitã datoriile trebuie sã se gîndeascã si la faptul cã vor avea de suferit si cei care sînt cu plãtile la zi. Sîntem singura societate din Piatra neamt care, la momentul actual, «cîntãrim» marfa livratã împreunã cu reprezentantii asociatiilor. Citirea grupelor de mãsurã se face în prezenta reprezentantilor asociatiilor, iar valoarea indexului este trecutã sub semnãturã. Nu se trec date din burtã. Garantãm pentru corectitudinea citirilor, iar tot ceea ce consumã trebuie achitat“, a adãugat managerul Stîncescu.

Datornicii vor rãmîne fãrã utilitãti Conducerea societãtii de interes local va trece si la debransarea de la cãldurã si va sista apa caldã celor care vor continua sã consume fãrã sã plãteascã. Între asociatiile vizate se numãrau, la începutul lunii noiembrie, Asociatiile Dãrmãnesti Sud – cuplatã la CT 19, si nr. 38B si 116 – arondate la CT 16. Aceste asociatii nu îsi respectaserã graficele de esalonare stabilite de comun acord. Au fost somate sã îsi onoreze obligatiile asumate, în caz contrar urmînd sã rãmînã fãrã agent termic. În cele 3 asociatii sînt circa 400 de apartamente. La Asociatia Dãrmãnesti Sud, datoriile înregistrate se cifrau la 6 milioane lei/ apartament, valoarea totalã fiind de 1,3 miliarde lei, la Asociatia 38B – de 5,2 milioane lei/ apartament, respectiv 806 milioane lei, iar la Asociatia 116 – 7,5 milioane lei/apartament, cu o valoare totalã de 529 milioane lei. Asociatia 38B si-a cesionat datoriile în valoare de 746 milioane lei, din care Aqua Calor reusise sã recupereze 126 milioane lei, Asociatia Dãrmãnesti Sud – 883 milioane lei, din care recuperase 473 milioane lei, iar la Asociatia 116 – 323 milioane lei, din care fuseserã recuperati 124 milioane lei. Potrivit managerului Radu Stîncescu, o pondere importantã este cea a pietrenilor care au datorii de 3-4 milioane lei la întretinere. Însã, nici acestia nu vor fi iertati, reprezentantii Aqua Calor nemaifiind de acord cu plãtirea penalitãtilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending