Contactează-ne

Actualitate

Iancu Wexler, președintele Comunității Evreilor din Roman, nouă decenii de viață

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ a fost felicitat de autoritățile locale ■ fost profesor de Limba română, Iancu Wexler este autorul unei monografii despre evreii orașului ■ în Roman, mai trăiesc 24 de personae din comunitatea evreiască ■

Una dintre cele mai proeminente figuri de intelectual romașcan este cea a profesorului Iancu Wexler, cel care conduce destinele Comunității Evreiești de la Revoluție și până în prezent. Luni, 20 martie,  acesta a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani. Reprezentanții autorităților locale l-au vizitat și felicitat pentru întreaga sa activitate. Destinul său profesional și uman este legat de urbea mușatină în care s-a născut, la 20 martie 1933.

Absolvent al Școlii Primare Evreiești, Iancu Wexler a urmat Liceul „Roman-Vodă” și cursurile Facultății de filologie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, promoția 1957. Reîntors în orașul natal, a predat 39 de ani Limba și literatura română. Autor al lucrării monografice „Evreii romașcani” (2018), profesorul Wexler a avut o consistentă contribuție la buna conviețuire a acestei minorități cu populația majoritară.

Conform datelor oferite de profesorul Wexler, evreii s-au stabilit în Moldova în timpul domniei lui Alexandru cel Bun. În monografia amintită, autorul a subliniat evoluția și involuția comunității evreiești din Roman, trecând în revistă dramele din timpul exterminării lor, în lagărele naziste. A fost unul dintre cei care au apreciat activitatea Vioricăi Agarici, președinta Crucii Roșii din Roman.

Eroina, pe 3 iulie 1941, a oprit în Gara Roman „Trenul morții”, oferind îngrijire evreilor transportați de la Iași spre sudul țării. Alături de primărie, comunitatea a sprijinit amplasarea pe peronul gării a bustului Vioricăi Agarici. De la Iancu Wexler se cunosc și condițiile în care în timpul regimului comunist tot mai mulți evrei au emigrat în Israel.

„Încetul cu încetul, evreii romașcani vor dispărea cu toții, va rămâne doar amintirea lor, mai cu seamă contribuția la dezvoltarea orașului și amintirea bunei conviețuiri cu populația majoritară și cu celelalte minorități etnice”, spunea în lucrarea amintită, venerabilul dascăl. În Roman mai sunt în evidență, astăzi, doar 24 de evrei, ultima naștere înregistrată fiind a celor două gemene ale deputatului Silviu Wexler, născute în urmă cu 2 ani. Cel de al doilea fiu, Richard Wexler, este inginer la Primăria Roman. Tot în acest municipiu mai lucrează medicii Herman și o farmacistă.

Activitatea profesorului Wexler în slujba comunității este apreciată și prin preocupările de a asigura protecție socială pentru evreii bătrâni, bolnavi și cu venituri mici. Fiul său, Silviu Wexler, este președintele Comunități Evreiești din România și deputat, fiind căsătorit cu o actriță. Iancu Wexler s-a remarcat și prin eforturile de renovare a Sinagogii Leipziger (monument architectonic), singura rămasă în Roman, din cele trei existente, la un moment dat. La 1900, trăiau 6.432 evrei (39,4%), iar în 1945 un număr de 7.900.

Rolul evreilor la dezvoltarea Romanului

În ciuda vârstei înaintate, Iancu Wexler are încă o participare activă în organizarea manifestărilor locale, care evidențiază viața culturală a Romanului. Merge zilnic la sediul Comunității Evreiești, de pe strada Sucedava. În lucrarea amintită, se precizează că, în 1906, cu prilejul Expoziției Jubiliare Naționale , evreii din Roman au fost premiați pentru producerea, comercializarea și industrializarea diferitelor produse agricole.

Iancu Gros a fost distins, atunci, cu titlul de Cavaler al Ordinului „Steaua României” și „Meritul Comercial”, clasa I. Evreii romașcani au contribuit la dezvoltarea industriei locale, întemeind ateliere, fabrici, din care se menționeză: atelier de tăbăcărie – Maiersohn, turnătoria Ferometal Davidovici, Moara Comercială Moldova Rohrlich.

Mai erau Fabrica de uleiuri vegetale Grunberg, Fabrica de bomboane și marmeladă Ghelberg, Fabrica de piele și talpă Rozenberg, Fabrica de săpun Luceafărul Margulius, Fabrica de articole turnate și presate Leul – Saider, Fabrica de articole din sârmă Vulturul – Leibovici, Fabrica de articole din tablă Fierul – Kendler, Fabrica de articole din sârmă Gloria – Rosen, Fabrica de teracotă  Blecher, etc.

În anul 1926, președinte al Sfatului Negustoresc al orașului era Solomon Singer. În 1927, Secția industrială a Camerei de Comerț și Industrie locală avea în componență pe S. Aizic, I. Bring și J. Goldenberg. În 1937, industriașul Bernhard Rohrlich a fost ales drept unul dintre vicepreședinții naționali ai Secției Industriale a Camerei de Comerț și Industrie. Din obștea evreilor romașcani s-au ridicat, arată Iancu Wexler, numeroase personalități.

Între ele pedagogul Suchard Rivenzon, profesorul Zicman Feider, ajuns professor universitar la Iași, ziariștii B. Brănișteanu, Brunea Fox, cineastul Jean Mihail, actorul Sandu Sticlaru, regizorul Hero Lupescu, compozitorul Richard Stein, artistul plastic Sandu Darie (Haymovici) ajuns în Cuba, arhitectul Marcel Locăr, scriitorii Max Blecher (Cetățean de onoare al Romanului), Haralamb Zincă, Solo Har Herescu (Israel), traducătoarea Antoaneta Ralian, doctorul Iosef Fux (București și Israel), esteticianul Andrei Strihan (București și Israel) și mulți alții.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending