Contactează-ne

Actualitate

Ia kana, dă kana, sau cum să mori în spitale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ conceptul referitor la protecţia pacienţilor în spitale a fost îngropat în hîrtii, consideră medicul Filip Panait ■ din 2016 şi pînă azi, lucrurile au înaintat în pas de melc ■ doctorul nemţean mai spune că spitalele româneşti colcăie de balauri, fără ca pacienţii să aibă habar ■

Filip Panait, medic de familie la Bîra, este unul dintre cei care a studiat infecţiile asociate actului medical, realizînd un studiu ştiinţific referitor la acestea.

Conform doctorului, în România, ani la rînd, aceste infecţii au fost subraportate. Într-o recentă postare pe pagina sa de socializare, Filip Panait readuce în discuţie problema  infecţiilor asociate actului medical făcînd o paralelă, destul de sugestivă, între ele şi metoda originală de irigaţii din timpul regimului ceauşist,  numită „IA KANA, DA KANA“, împrumutată, spune medicul, din tehnologia japoneză.

„Cum la noi nu prea a mers cu tehnologia, am început să irigăm, folosind cana tradiţională românească. Cană după cană, agricultura românească avea un sistem de irigaţii original. Sper că vă descurcaţi cu noua metodă de irigaţie, căci a fost implementată şi în domeniul sanitar, după ce au aprobat legislaţia privind combaterea infecţiilor din spitale.

După ce mi-au luat studiile şi le-au folosit, fără să mă întrebe cum văd eu rezolvarea problemelor şi fără să-mi aprobe un spor de doctorat, pe care toţi plagiatorii din ţară îl primesc, acum au îngropat în hîrtii tot conceptul referitor la protecţia pacienţilor în spitale.

În anul 2016 am transmis Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT-ului) studiul făcut de mine, legat de infecţiile din spitale, ca parte a tezei mele de doctorat. Era primul studiu profesionist pe această temă. După 7 ani de cercetare, am ajuns la concluzia că România raportează prea puţine infecţii din spitale.

Am cerut în presă, încă din martie 2016, să se treacă la un sistem modern de combatere şi control al infecţiilor din spitale, aşa cum există în toată lumea occidentală. Mai de voie, mai de nevoie, CSAT a trecut la schimbarea legislaţiei din domeniu. În luna septembrie 2016, a fost aprobat Ordinul MS nr.1101, care a adaptat legislaţia românească, la cea europeană. Din 2016 şi pînă azi, lucrurile au înaintat în pas de melc“, spune Filip Panait, care exemplifică cu realităţile din spitale de renume din România, precum unul foarte mare din capitală, unde conducerea nu a catadicsit măcar să schimbe denumirea infecţiilor şi să  precizeze numărului ordinului de ministru în baza căruia se operează.

Medicul nemţean este de părere că în spitalele româneşti preocuparea de combatere a infecţilor asociate actului medical a intrat de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, într-un soi de neglijare.

„Nu doar că au îngropat în hîrţoage tot conceptul despre prevenirea şi combaterea infecţiilor, dar au făcut în aşa fel încît, pacientul să nu ştie nimic despre subiect şi să intre în spital pentru tratamente performante, chiar dacă locul respectiv colcăie de balauri, care-l pot ucide în cîteva ore.

Niciun spital din România nu este obligat să publice, pe pagina sa de internet, numărul infecţiilor din propria unitate, raportat la media europeană, astfel încît, pacientul, să poată lua o decizie informată, dacă mai are nevoie de internare, sau fuge mîncînd pămîntul.

Spitale mari, doctori buni, dar mizeria şi infecţiile te fac să mori de spaimă, înainte de a ajunge pe masa de operaţie. Faptul că o infirmieră ia mopul de la budă, şi-l aduce prin saloane, pentru curăţenie, te poate costa viaţa. Cum să publice domnii guvernanţi aşa ceva, cînd ei au mîinile băgate pînă la gît, în buzunarele spitalelor, prin firmele căpuşă?

Mie mi-au răspuns că medicii de familie nu fac parte dintre privilegiaţii ţării, care primesc sporuri de doctorat, ci doar plagiatorii, dar vouă, stimaţi pacienţi, ce vă vor răspunde, cînd veţi cere să se publice numărul infectaţilor din toate spitalele ţării?

Aproximativ 100 000 de pacienţi ar fi trebuit să fie salvaţi, prin noile metode de control ale infecţiilor şi să se facă aproximativ un miliard de euro economie la bugetul statului. Sînt şase ani de cînd aştept să se schimbe ceva serios în domeniul securităţii pacientului, la internarea în spitalele româneşti.

De reţinut că lipsa de transparenţă în acest domeniu înseamnă pacienţi morţi şi spitale prost administrate. Cînd pacienţii vor înţelege că transparenţa în domeniu sanitar înseamnă viaţă, multe spitale vor intra în faliment!“, afirmă medicul citat.

În clasamentul european,  România este, potrivit unui document OECD, în grupa ţărilor cu cele mai puţine raportări, media fiind în 2018 de doar 2,65% în timp ce media UE era de 5,5%.

În 2019, cu un an înainte de izbucnirea pandemiei,  DSP Neamţ anunţa că au fost raportate 242 infecţii nosocomiale, din care 86 cazuri la Spitalul Judeţean, 110 cazuri la Spitalul Roman şi 31 la Spitalul Orăşenesc  Tîrgu Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Culmea filantropiei politice sau cum ne “învaţă” un politician să fim omenoşi de Crăciun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

 

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

 

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

 

Citește știrea

Actualitate

Tânără accidentată în timp ce traversa prin loc nepermis

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tânără ce s-a aventurat să traverseze DN 15, dar nu pe o trecere pentru pietoni, a fost victima unui accident rutier, produs miercuri, 7 decembrie. Nedoritul incident a avut loc în localitatea Gâdinţi, iar şoferul implicat, un bătrân de 80 de ani, este anchetat pentru vătămare corporală din culpă.

„La data de 7 decembrie, în jurul orei 12:30, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 15 D, în localitatea Gâdinți.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 80 de ani, din județul Iași, conducea un autoturism pe sectorul de drum anterior menționat, ar fi acroșat o tânără de 19 ani, din Gâdinți, ce se afla angajat în traversarea străzii, prin loc nepermis.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Daruri pentru copiii internați

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ personalul SMU Roman și liceenii voluntari de la Seminarul Melchisedec Ștefănescu, la inițiativa preotului unității sanitare, Silviu Petrea, au cumpărat cadouri pentru copiii pe care sărbătoarea Sfântului Nicolae i-a găsit internați

Ziua de Moș Nicolae nu a trecut neobservată de copiii internați în secțiile de Pediatrie și Chirurgie-Ordopedie de la Spitalul Municipal de Urgență Roman, angajații unității și elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec Ștefănescu devenind Moșul cel darnic.

„Îngerii în halate albe, fie ei medici, asistenți, infirmieri sau personal auxiliar, s-au alăturat într-un gest de omenie, călăuziți de preotul Silviu Petrea, slujitor al capelei spitalului și în același gând bun cu elevii Liceului Teologic Episcop Melchisedec, coordonați de cadre didactice – monahia profesor Olimpiada Goga, profesor Felicia Arcana și profesor Mădălina Bozieanu, au făcut pachete.

În ele au fost dulciuri, fructe și jucării, acțiunea având loc în cadrul proiectului Dăruind vei dobândi – Și eu sunt voluntar pentru Sfântul Nicolae. Toate acestea au adus zâmbete pe chipurile copiilor internați în Spitalul Municipal de Urgență Roman pe Secțiile Chirurgie-Ortopedie infantilă și Pediatrie. Gestul a avut efectul scontat și, preț de câteva clipe, durerea a dispărut de pe chipurile copiilor internați în spital, lăsând loc bucuriei“.

Acestea sunt precizările făcute de Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al unității, care a mai adăugat că, pe lângă dăruirea cu care își fac zilnic meseria, omenia este o altă calitate a colectivului spitalului. Aceasta a ținut să mulțumească elevilor că s-au alăturat personalului sanitar pentru acest act caritabil. Cele câteva zeci de copii aflați pe patul de suferință au primit 55 pachete de la angajații spitalului și 60 de la voluntari.

.

Citește știrea
Advertisement
Trending