Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Hram la Mãnãstirea Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare, de la Bodesti

Știre publicată în urmă cu

în data de

• hramul are loc în prima zi a anului 2006, invitati fiind prelati, oficialitãti si pelerini

Credinciosii nemteni sînt invitati sã participe, pe 1 ianuarie 2006, la Hramul Mãnãstirii Bodesti, în ziua în care este prãznuit Sfîntul Ierarh Vasile cel Mare. Au fost invitati arhimandrit Toderitã Petru Pavel, staretul Mãnãstirii Bistrita si exarh al mãnãstirilor din tinutul Neamt, precum si numeroase oficialitãti nemtene. Pe 31 ianuarie, la ora 22, va fi oficiatã Slujba Privegherii, iar a doua zi, în prima a noului an, de la ora 8.30, va fi oficiatã Sfînta Liturghie, urmatã de o agapã frãteascã la care vor putea participa toti cei prezenti. Pentru cititorii Monitorului, egumenul Ierom leronim Andrescu, staretul Mãnãstirii Bodesti, a detaliat importanta Sfîntului Vasile cel Mare.

„Sfîntul Ierarh Vasile s-a nãscut în anul 330 în Cezareea Capadochiei, din pãrinti crestini Vasile si Emilia, fiind al treilea fiu al unei familii binecuvîntate cu zece copii. Spun binecuvîntatã de Dumnezeu nu dupã numãrul de copii, desi si acesta este un semn al binecuvîntãrii, ci pentru sfintenia vietii lor. Primul profesor al sfîntului a fost tatãl sãu, care era de profesie retor. De la el a primit primele cunostinte de gramaticã, istorie si poezie, discipline care l-au ajutat si deschis spre lectiile de filosofie ale altor retori si filosofi vestiti din marile orase ale imperiului roman, cum ar fi Cezareea, Constantinopol si Atena, avîndu-i ca profesori pe vestitii Himeriu, Libaniu si Proheresiu. Sfîntul Vasile s-a distins în filosofie, poezie, istorie, dialecticã, astronomie, geometrie, matematicã si medicinã, dar si în exegeza Sfintei Scripturi, precum si în cea patristicã. Dupã terminarea studiilor (355), s-a întors în Cezareea, unde a deschis, pentru scurt timp, o scoalã de retoricã. Abandonîndu-o, la 27 de ani (357) a primit botezul, prilej cu care a vizitat marele lavre egiptene, palestiniene, siriene, mesopotamiene, dupã care s-a retras pe malul rîului Iris, ce strãbãtea satul Annesi din Pont, trãind, ca un monah, timp de 5 ani. De altfel, aici, ajutat si de colegul sãu Grigorie, viitor episcop de Nazians, a înfiintat o obste monahalã, stabilindu-i rînduieli în ascultare si rugãciune (asa numitele Reguli mari si mici), pe de o parte, iar pe de alta punînd în practicã cele studiate în medicinã: gimnastica trupului (metania, postul) si cea a sufletului (rugãciunea, meditatia, zãbava în descifrarea tainelor teologice). În anul 364, Sfîntul Vasile a fost hirotonit preot de cãtre episcopul-mitropolit Eusebiu, iar în anul 370, ajutat de episcopul Grigorie din Arianz, tatãl Sf. Grigorie de Nazianz, a fost ales episcop-mitropolit al Cezareei, devenit centru de apãrare a ortodoxiei niceene, si exarh al Pontului. Ca ierarh a stiut sã împleteascã armonios activitãtile culturale cu cele pastoral-misionare si administrativ-filantropice.

„Opera Sfîntului Vasile cel Mare este glasul trãirii lui interioare“ Opera Sfîntului Vasile cel Mare este glasul trãirii lui interioare. Pe fondul acestei trãiri au apãrut rãspunsurile la marile întrebãri dogmatice privind omul, credinta sa si însãsi viata Bisericii. Sfînta Liturghie, ce-i poartã numele si care se sãvîrseste de 10 ori pe an, una dintre cele mai superbe creatii ale geniului litugic ortotox, care reprezintã textul vechi al anaforei Sf. lacov remaniat, precum si Exorcismele, sînt cele mai accesibile tuturor. În Cezareia Capadochiei, Sfîntul Vasile si-a încheiat misiunea, ca ierarh, la 1 ianuarie 379, la vîrsta de 49-50 de ani, continuîndu-o în împãrãtia lui Dumnezeu, ca acel care a purtat numele împãrãtiei, nu doar pentru capadocieni, ci pentru toate popoarele crestine, care îl cunosc si recunosc, urmîndu-i credinta, cinstindu-i sfintele lui moaste, purtîndu-i numele, construindu-i biserici si case filantropice. Asa se face cã, aici la Bodesti, cu 8 ani în urmã, cu binecuvîntarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucuvinei, PS Calinic Botosãneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei lasilor, se punea piatra de temelie a noii biserici, pusã sub protectia Sf. Ierah Vasile cel Mare. Lucrãrile au durat mai bine de opt ani, fiind conduse de familia F. Elena si Vasile Iovu, cei care, de altfel, au donat terenul pentru construirea noului edificiu, cu sprijinul mãnãstirii Bistrita, a preotilor, monahilor, credinciosilor si credincioaselor, donatorilor si binefãcãtorilor din toatã tara. Din ziua de 28 octombrie 2005, la Schitul Sfîntul Vasile – Bodesti se aflã o obste formatã din 12 pãrinti, egumen fiind ierom. Icronim Adrescu, care zilnic sãvîrsesc Sfînta Liturghie si toate celelalte slujbe statornicite de Sfînta noastrã Bisericã. Cu prilejul Anului Nou si a hramului Schitului Sfîntul Vasile cel Mare – Bodesti, obstea Sfintei Mãnãstiri vã doreste Ani multi cu sãnãtate de la Dumnezeu si vã asteaptã sã petreceti liturgic sãrbãtoarea pãstorului din Cezareea Capadochiei“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending