Actualitate
Horia, o comună în plină transformare. Proiecte implementate, altele de viitor și probleme cu care se confruntă primarul Cristian Baciu

■ în doar câțiva ani, localitatea și-a schimbat înfățișarea ■ comuna are asfaltate toate străzile ■ au fost obținute finanțări europene și naționale pentru rezaolvarea unor probleme majore ale comunității ■ există însă și aberații legislative, care împiedică implementarea unor proiecte ■ localitatea ar putea pierdere o finanțare pentru construirea unei aducțiuni proprii de apă ■ Horia, ca și alte comune, din cauza companiei ApaServ, nu are apă suficientă ■
Comuna Horia, amplasată geografic la o „azvârlitură de băț” de municipiul Roman, despărțită fiind doar de podul de peste râul Moldova și traversată de E-85, este una din zonele rezidențiale râvnite, cu un potențial imobiliar uriaș și nu numai. Cristian Baciu, primar liberal la al doilea mandat, este pentru cei care-l cunosc, tipul de edil onest, care vorbește cu modestie, deschidere și sinceritate despre reușitele și mai puțin reușitele încercări de modernizare a comunității.
Toți cei care trăiesc în această comunitate știu faptul că localitatea rămăsese „anchilozată”, din toate punctele de vedere, în „greaua moștenire”, în care primarii post-decembriști s-au complăcut. Ajuns pe fotoliul de edil-șef, Cristian Baciu și-a suflecat mânecile și a demarat proiecte. Mai sunt și neajunsuri, la care trebuiesc găsite soluții. La unele s-a putut, dar la altele primarul s-a izbit de birocrație și de o legislație adesea aberantă.
Anumite proiecte au fost aprobate ca fiind foarte bune, dar fiinanțatorul, Compania Națională de Investiții (CNI), nu mai are bani. „Anul acesta am reușit și am finalizat două obiective importante: construirea unui sediu pentru Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și am construit un trotuar la DJ207, pe strada Plopului, în satul Cotu-Vameș, având în vedere că a fost reabilitată axa strategică de la Horia la Icușești, pe drumul județean amintit.
Am obținut acordul Consiliului Județean de a ne da în administrare o parte din terenul aferent drumului, pentru a construi acel trotuar necesar asigurării siguranței copiilor și cetățenilor, care circulă spre școală sau spre instituții din localitate. Un alt proiect implementat prin AFIR e legat tot de SVSU și ține de dotarea acestui compartiment important din primărie. Proiectul a fost finalizat în luna august 2023 și a constat în dotarea serviciului cu o lamă necesară deszăpezirilor. Chiar dacă, aparent, iernile la noi nu mai sunt cu zăpezi abundente, în fiecare an tot apare unul sau mai multe episoade de iarnă, cu zăpadă abundentă și lumea vrea să se intervină prompt pentru curățarea străzilor.
Cu utilajele pe care le aveam, o lamă și un tractor, ne erau necesare ore bune pentru degajarea zăpezii de pe toate străzile. Acum, în 2-3 ore înlăturăm zăpada de pe toate străzile din Horia și Cotu-Vameș. Tot în acest scop am achiziționat și o sărăriță de mare capacitate (3 tone), care împrăștie material antiderapant, imediat ce a trecut lama. Pe același proiect european am procurat și o măturătoare cu bazin pentru apă, cerință obligatorie.
Horia e situată pe E-85, șosea cu un potențial ridicat de accidente. Într-o situație de acest gen suntem obligați de lege să măturăm resturile de cioburi sau caroserie și să spălăm strada. Ca accesoriu din acest proiect a fost procurat și un buldoescavator și un picamer. La toate aceste echipamente ni s-a livrat și un generator electric, necesar în cazul avariilor majore în sistemul de distribuție a energiei electrice.
Valoarea proiectului este de 160.000 de lei”, a declarat primarul Cristian Baciu. În ceea ce privește infrastructura rutieră, tot în 2023, conducerea Primăriei Horia a reușit să realizeze asfaltarea străzilor din comunitate, așa încât anul acesta au fost accesate fonduri prin PNI – Anghel Saligny în valoare de 86 de milioane lei, sumă necesară asfaltării unui număr de 4 străzi în Horia și 5 în Cotu-Vameș, proiect realizat în proporție de 95%.
Investiții stopate de aberații legislative
Ca în multe localități din România și din județul Neamț, una din problemele majore ale comunei Horia rămâne aprovizionarea cu apă. Asta în condițiile în care actuala aducțiune operată de ApaServ, în condițiile secetei pedologice din ultimii ani, nu mai face față. În această situație, primarul localității, Cristian Baciu, a trebuit să găsească fonduri pentru o nouă aducțiune, lucru rezolvat, teoretic, prin accesarea de fonduri tot prin Programul Național Anghel Saligny. Este vorba despre proiectul „Înființare sistem alimentare cu apă”, cu o finanțare aprobată de 60 milioane lei.
Din păcate, acest proiect este blocat, în momentul de față, din cauza faptului că singurul teren în care s-a depistat apă face parte din baza materială a Liceului Tehnologic «Ion Ionescu de la Brad». Conform Ordinului MEC nr.6031, din 31 decembrie 2021, pentru aprobarea procedurii privind elaborarea avizului conform, schimbarea destinației bazei materiale și a terenului folosit de instituțiile și unitățile de învățământ preuniversitar de stat se poate da de MEN, doar în primii 3 ani calendaristici de la întreruperea activității educaționale.
Actul normativ a fost publicat în MO nr.37/13 I 2022. „Din păcate, în aceste condiții legislative aberante, chiar liceul rămâne rămâne fără sursă de apă. Zilele trecute, o echipă de la DSP a luat probe și s-a constatat că apa folosită de liceu nu este bună. Nici într-un caz DSP nu va da aviz favorabil pentru acest liceu, având în vedere situația dată. Este necesar să primim aviz pentru a putea investi acolo, într-o stație de tratare a apei.
E vorba, conform studiului de prefezabilitate, de o investiție majoră, devizul fiind estimat la 12 miliarde lei vechi, sumă care nici într-un caz nu poate fi suportată de comunitatea locală. Dacă am reuși deblocarea proiectului am putea furniza apă potabilă pentru locuitori și liceu. Situația ar putea fi rezolvată, punctual, doar printr-o hotărâre de guvern, a cărei documentație ar trebui alcătuită de CJ și înaintată Guvernului, prin MEN. Problema majoră este însă cea legată de timpul care presează.
Obținerea acestor aprobări și toate demersurile sunt de durată. Conform proiectului finanțarea obținută, expiră în luna iunie 2024”, a declarat Cristian Baciu. Acesta mai spune că rețeaua de distribuție a apei, gestionată de ApaServ aparține CJ-ului. „Ca peste tot, ApaServ a făcut un pospai de lucrări pentru decolmatarea puțurilor, dar pentru modernizarea aducțiunii compania nu a prins bani în buget. Legislația prevede că primăria ar trebui să cofinanțeze un proiect, dar nu poate face acest lucru din cauza faptului că proprietarul investiției e CJ”, mai spune edilul.
Infrastructura școlară, o prioritate
Primăria Horia s-a implicat în accesarea unui important proiect cu finanțare AFIR, care ar putea fi implementat de Liceul „Ion Ionescu de la Brad”, pentru a rezolva o serie de probleme ale unității. Fondurile vor fi utilizate pentru reabilitarea imobilelor, care au nevoie urgentă de înlocuirea acoperișului, de anvelopare a clădirilor, mobilier și tehnică de calcul, dotări pentru laboratoare, etc. Se vor putea accesa fonduri pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru clădirea principală și pentru internat și se va schimba în totalitate instalația electrică.
Primarul susține că investițiile la unitățile școlare rămâne o preocupare constantă a mandatului său. „Anul trecut am reușit înlocuirea ferestrelor de lemn ale liceului, cu altele din termopan, am investit în reabilitarea clădirii internatului, am achiziționat două centrale termice pe lemn, scoțând din funcțiune centrala pe motorină, care era energofagă și poluantă. Acum, fiecare clădire are centrală proprie, iar pentru internat ne-am programat anul acesta să schimbăm, din nou, centrala, inclusiv coșul de evacuare.
Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei baze sportive cu gazon sintetic la școala de centru. Vom reamenaja locurile de joacă pentru copii de la cele două grădinițe din Horia și Cotu Vameș. Prin CNI am depus un alt proiect de reabilitare a școlilor gimnaziale din Horia și Cotu Vameș, prioritar fiind proiectul de construire a unui grup sanitar la Grădinița Cotu Vameș, care presupune extinderea clădirii actuale”, a precizat primarul.
Ca în fiecare an, comunitatea din Horia are și probleme legate de „personalitatea juridică“ a școlilor, ținând cont de faptul că la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” nu s-a reușit ocuparea locurilor. „Riscul ca liceul să piardă personalitatea juridică e major. Conform Legii educației, liceul având gradul cel mai înalt va rămâne tot el cu personalitate juridică, ceea ce presupune că Școala Gimnazială Horia își va pierde personalitatea juridică, condiții în care un elev sau un părinte, care ar avea nevoie de un document ar trebui să bată 4 km până la secretariatul liceului, amplasat în câmp.
Liceul Horia are acum 230 elevi, Școala Horia 320 și cea de la Cotu-Vameș 200”, a adăugat primarul Cristian Baciu. Acesta cunoaște foarte bine problemele unităților școlare, implicându-se în rezolvarea acestora. S-au făcut demersuri zadarnice de a solicita, de exemplu, Inspectoratului Școlar transformarea unui post de muncitor necalificat, care face toate treburile în ferma zootehnică a liceului, sector aflat pe profit, care asigură produse alimentare pentru cantina liceului.
Unitarea școlară își cultivă singură cele 50 de hectare de teren, obținând fonduri din care asigură burse pentru elevi, întreținerea clădirilor, masa și cazarea. „Mi se pare inadmisibil ca acel post să nu poată fi transformat în unul de muncitor calificat, pentru a asigura o salarizare ceva mai stimulativă pentru lucrătorul de la fermă, care îngrijiște câteva zeci de capete de oi, vaci, purcei”, mai spune edilul.
Un alt proiect la care se lucrează este acela de construire a unui trotuar care va porni din sensul giratoriu de la Horia și va străbate localitatea pe același DJ 207 C, până va face joncțiunme cu trotuarul de la Cotu-Vameș, proiect pentru care s-au obținut aprobările de la CJ, de trecere a terenului din administrarea „județului“ în cea a CL Horia. „În această toamnă vom iniția procedura de achiziții lucrări, care vor începe la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie”, a conchis primarul Cristian Baciu. .

-
Prima pagină2 săptămâni,
Nereguli în afaceri cu lemn. A fost indisponibilizat un camion de 45.000 de euro și cherestea de 48.200 de lei
-
Actualitate7 zile,
Totul pentru Ucraina: fermierii români, în pragul disperării
-
Actualitateo săptămână,
Despre o întâlnire de suflet și spiritul romanvodist
-
Actualitateo săptămână,
Bilete de tratament pentru pensionarii nemțeni
-
Actualitate2 săptămâni,
Trăim periculos! La 19 stații GPL din Neamț a fost suspendată activitatea
-
Actualitate2 săptămâni,
ANIVERSARE 50 DE ANI DE LA TERMINAREA LICEULUI
-
Prima pagină3 zile,
Traficul de droguri în Neamț, în atenția ministrului de Interne
-
Evenimento săptămână,
August: 78 de cazuri gestionate de Salvamont Neamț