Contactează-ne

Actualitate

Guvernul revine la teza comunistă „Partidul este în toţi şi-n toate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Din proiectul preşedintelui Klaus Iohannis „România educată“, care zace prăfuit prin sertarele Cotroceniului, actuala coaliţie de guvernare nu dă dovadă că rezolvă vreo problemă care vizează interesul general.

Pentru că interesul general însumează interesele tuturor românilor, cu problemele lor nerezolvate. Ori, preşedintele Iohannis, liderul de facto al coaliţiei guvernamentale, a limitat interesul general doar la interesele celor care au votat PNL, USR – PLUS şi UDMR.

Restul votanţilor nu sunt consideraţi decât nişte rătăciţi, din punct de vedere politic, care trebuie supuşi unui proces intens de reeducare. Aceştia trebuie resetaţi ideologic, pentru a se alinia în acelaşi rând şi pas cu aleşii neamului, care se găsesc abia pe locurile doi, trei şi cinci, în preferinţele electoratului. Recentele sondaje de opinie arată că 73% dintre cetăţenii României cred că ţara merge într-o direcţie greşită.

Soluţia de îndreptare spre direcţia cea bună, după mintea guvernanţilor, ar fi mărirea influenţei politicului asupra unor domenii cheie, cum ar fi Justiţia şi instituţia prefectului. În aceste circumstanţe, coaliţia de guvernare a muncit pe brânci 30 de zile, de la instalare, timp în care s-au realizat temeinic trei lucruri. În primul rând, s-au împărţit funcţiile. În al doilea rând, s-au scris lozinci despre cât de bine o să trăim după „epoca PSD“, de o să ne invidieze întreaga Europă. În al treilea rând, a continuat alert opera de îndatorare a României, împrumutându-se de la băncile care ne mai bagă în seamă, pentru ca cea mai mare realizare a Guvernului să fie doar datoria publică.

Ministrul Ion Stelian vrea reinstalarea „Republicii procurorilor, desfiinţând SIIJ

Dacă Klaus Iohannis a declarat că vrea o „republică normală“, ministrul Justiţiei, Ion Stelian, a înţeles că aceasta nu poate fi decât o „republică a procurorilor“, pe care se grăbeşte a o reinstala până nu i se termină mandatul.

Autoapreciatul ministru, după ce a fost cocoţat în scaun, a promis că nu se dă jos de acolo decât după ce desfiinţează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). SIIJ a fost înfiinţată în octombrie 2018, ca secţie independentă, urmare a valurilor de contestaţii publice la adresa practicilor de lucru ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care instrumenta dosare penale după ghidul protocoalelor încheiate cu SRI.

DNA promova actul de justiţie în spaţiul public, practicând ani de zile „telejustiţia“, pentru a mări artificial cota de convingere că România este cea mai coruptă ţară. Pe soclul acestor convingeri s- a ridicat statuia Laurei Codruţa Kovesi. S-a ajuns la situaţii aberante, în care judecătorii au fost cercetaţi penal şi trimişi în judecată pentru soluţiile pronunţate de aceştia. Au fost deschise multe dosare penale, pentru care ulterior s-a stabilit că „fapta nu există“.

De la înfiinţare şi până în octombrie 2018, DNA a deschis 2.902 dosare penale pentru magistraţi, dintre care 1.962 dosare pentru judecători şi 845 pentru procurori. Pentru toate aceste dosare, DNA a aplicat 5.935 de măsuri de supraveghere a magistraţilor respectivi. Toate aceste practici au distrus cariera multor magistraţi, dovediţi ulterior nevinovaţi, de prin judecătorii, curţi de apel ICCJ, CCR sau procuraturi.

Foarte multe dosare au fost ţinute ani întregi la sertar, ajungându-se până la perioade de 12 ani. Majoritatea acestor dosare au fost clasate de DNA , înainte de înfiinţarea SIIJ, dar carierele distruse nu au mai putut fi reabilitate. Imediat după înscăunarea sa, pe 31 decembrie 2020, ca Ministru al Justiţiei, Ion Stelian a depus un proiect de lege, pe care l-a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, prin care propune desfiinţarea SIIJ. În data de 18 ianuarie 2021, mai multe asociaţii profesionale de prestigiu ale magistraţilor din România, au căzut de acord că „Independenţa Justiţiei“ a fost grav afectată de DNA, atât prin procedurile aplicate sub conducerea, tip „mână de fier“, a Laurei Codruţa Kovesi, cât şi prin crearea binomului DNA-SRI.

Asociaţia Magistraţilor din România ( AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România ( UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au cerut public DNA- ului să-şi asume responsabilitatea pentru „măsurile şi metodele abuzive pe care le-a folosit în anchetarea judecătorilor şi procurorilor“. Asociaţiile respective nu consideră oportună desfiinţarea SIIJ, ci doar corectarea legislaţiei de organizare şi funcţionare a acestei secţii. Toate aceste aspecte nu au avut nici o relevanţă în faţa cerbiciei lui Ion Stelian, care contesta SIIJ încă înainte de înfiinţarea acesteia, pentru faptul că era o iniţiativă PSD şi pentru că asigura independenţa justiţiei faţă de factorul politic.

Principiul USR „Ce nu funcţionează eficient trebuie desfiinţat“ este periculos

Întrebat care este rostul şi urgenţa desfiinţării SIIJ, ministrul Justiţiei, acest menestrel al circului parlamentar din anii 2016-2020, a răspuns că are o căruţă de motive. Principalul motiv, care a declarat că l-a scos din pepeni, este că în cei doi ani de existenţă, SIIJ nu a pus pe altarul luptei anticorupţie decât şase rechizitorii la adresa unor magistraţi.

După Ion Stelian, SIIJ este departe de performanţele DNA-ului lui Kovesi, dar ignoră că dosarele DNA au fost clasate pe bandă rulantă şi a nenorocit nevinovaţi. Chemat la ascultare, într-o emisiune televizată, înaltul şi vremelnicul dregător Ion Stelian, întrebat de ce existenţa SIIJ îi provoacă insomnii, a dat un răspuns menit să lase posteritatea cu gura căscată. A motivat că SIIJ a fost ineficientă şi că „avea posibilitatea să ne demonstreze tuturor, care am contestat înfiinţarea ei, că am greşit“. În concluzie, SIIJ-ului nu i se pot imputa porcăriile pe care le-a făcut DNA, dar i se impută că face puţine dosare şi pe cale de consecinţă este ineficientă.

Prin proiectul său, ministrul Stelian nu urmăreşte să corecteze ce nu funcţionează bine în SIIJ, ci urmăreşte să redea procurorilor DNA şi DIICOT competenţele pierdute în octombrie 2018, acelea de a ancheta magistraţii, sub presiunea comenzilor politice. După spusele ministrului Stelian „SIIJ nu a avut rezultate deosebite în combaterea corupţiei“. Dar în România sunt mai multe autorităţi care „nu au rezultate deosebite în combaterea corupţiei“ şi nu i-a trecut nimănui prin cap să le desfiinţeze, ci doar să le corecteze reglementările de organizare şi funcţionare sau să schimbe incompetenţii.

Procurorii DNA şi DIICOT- subordonaţi politic, procurorii SIIJ – independenţi politic

Diferenţa dintre procurorii DNA sau DIICOT şi procurorii SIIJ este că primii fiind numiţi pe filieră politică sunt dependenţi de factorul politic. Reglementările UE susţin independenţa justiţiei, atât faţă de factorul politic, cât şi faţă de serviciile secrete, dar intenţiile ministrului Ion Stelian sunt paralele cu aceste deziderate. Procurorii SIIJ sunt numiţi de CSM, care este un organism neutru politic, asigurându-se astfel independenţa politică a justiţiei.

Acum, puterea discreţionară a procurorilor asupra magistraţilor, pe care aceştia o aveau în DNA, pierdută prin înfiinţarea SIIJ , este pe cale să le fie redată de către Ion Stelian, exponentul stradal al susţinerii Laurei Codruţa Kovesi. În prezent, marea preocupare a coaliţiei de guvernare este să schimbe prefecţii, dovediţi toţi ineficienţi. De asemenea, să opereze schimbări la nivelul tuturor structurilor din Poliţie, tot pe motive de ineficienţă. După principiul lui Ion Stelian, Prefectura şi Poliţia ar trebui desfiinţate.

Sub competenţa investigării magistraţilor de către procurorii DNA şi DIICOT, ministrul Ion Stelian îi include şi pe membrii CSM, care astfel se pricopsesc cu prima zgardă politică. Este mai mult decât necesar ca independenţa magistraţilor să fie apărată, dat totodată este necesar ca aceştia să răspundă atunci când greşesc.

Pentru echilibrul dintre independenţa şi responsabilitatea magistraţilor, ar trebui să militeze acest ministru imberb al Justiţiei, dar să o facă astfel, încât să îl înţeleagă şi baba Rada din Văşcăuţi, fără a fi nevoie să fie resetată prin programul „România educată“. Sperăm ca vremurile în care DNA practica „justiţia televizată“ sub bagheta lui Kovesi, Portocală şi Onea să nu se mai repete, ceea ce useristul Ion Stelian nu ne promite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    4 februarie 2021 at 8:03 AM

    Partidul e-n tonti si-n toante…….era la PSD !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Actualitate

Nu ieşim din zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ informarea de instabilitate atmosferică expiră azi, la ora 21:00 ■ totuşi, nu scăpăm de precipitaţii nici săptămîna viitoare ■ valorile termice diurne vor oscila între 14 şi 22 grade ■

Cea de-a doua jumătate a lunii mai nu aduce timp bun şi foarte aproape de vara calendaristică meteorologii anunţă ploi consistente, iar în cea mai rece zi a săptămînii viitoare nu vor fi mai mult de 14 grade. Singura veste bună este că nopţile vor fi mai calde, iar minimele se vor situa între 9 şi 11 grade.

O informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată expiră azi, 14 mai, la ora 21:00, dar specialiştii spun că vor fi perioade în care va ploua în averse ce vor avea şi caracter torenţial, vor fi descărcari electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp şi, pe arii restrînse, 25…35 l/mp.

La acest moment, la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca mai sînt 15 centimetri de nea. Astăzi, 14 mai, regimul termic va fi bunişor, 20 de grade ziua şi cam 10 grade vor fi peste noapte. Temperatura se apreciază pe parcursul zilei de sîmbătă, 15 mai, iar la jumătatea lui Florar vor fi 21 de grade, dar nu scăpăm de furtunile care vor fi în special după amiază.

Nu sînt schimbări în regimul termic nocturn şi vor fi vreo 10 grade. Duminică, 16 mai, în prima parte a zilei va fi soare, însă la amiază maxima ajunge cu greu la 20 de grade şi sînt aşteptate ploi în aversă. Noaptea vor fi 10 grade. Cea mai caldă zi de săptămîna viitoare va fi cea de luni, 17 mai, cînd meteorologii prognozează o maximă îndrăzneaţă de 22 de grade.

Cu toate acestea, nu scăpăm de instabilitate şi sînt anunţate ploi mai după amiază. Minima nocturnă rămîne cantonată la 10 grade. Conform prognozei, de marţi, 18 mai, începe depreciarea regimului termic, astfel că la amiază în zona noastră vor fi 19 grade. Instabilitatea îşi face de cap şi din nou pot veni furtuni. Va fi ceva mai bine după lăsarea întunericului şi minima saltă la 11 grade.

Urmează cea mai rece zi, cea de miercuri, 19 mai, cînd maxima atinge cu greu valoarea de 14 grade. Cerul va fi acoperit şi va ploua mărunt întreaga zi. Precipitaţii sînt anunţate şi după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra cam 10 grade. Joi, 20 mai, se mai încălzeşte niţel, revedem şi soarele şi vor fi vreo 17 grade.

Nu trebuie să uitaţi umbrelele acasă pentru vor fi ceva stropi de ploaie, în aversă. Urmează cea mai rece noapte din întreg intervalul de prognoză, iar minima va fi de 9 grade. Vineri, 21 mai, norii se cantonează în zona noastră şi va ploua mai tot timpul. Termic nu stăm prea bine pentru începutul ultimei decade a lui mai şi vor 17 grade ziua şi vreo 11 grade după lăsarea întunericului.

Sîmbătă, 22 mai, este anunţat cer variabil cu soare, ceva ploi după amiază, 19 grade ziua şi vreo 11 grade vor fi peste noapte. Singura zi fără ploi pare a fi cea de duminică, 23 mai, cînd se vor înregistra 21 de grade.

Citește știrea

Actualitate

E căutat un minor fugar

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Neamţ şi cei ai Poliţiei municipiului Roman fac verificări pentru depistarea unui minor de 17 ani, dar dispărut acum cîteva zile.

„La data de 11 mai 2021, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost sesizaţi cu privire la faptul ca minorul Mereuţă Vlăduţ Ionuţ, în vîrstă de 17 ani, din Roman, a părăsit voluntar Centrul de asistenţă socială în care se afla şi nu a mai revenit“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Adolescentul are o înălţime de circa 1,65 metri, greutate de aproximativ 66 de kilograme, părul brunet, tuns scurt, ochi căprui. Nu se cunosc detalii referitoare la obiectele de îmbrăcaminte pe care acesta le purta la momentul dispariţiei.

Anchetatorii au efectuat verificări pe raza municipiului Roman, precum şi a localităţilor limitrofe, în vederea depistării acestuia, dar fără folos, astfel că cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanei căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

De regulă, în astfel de cazuri, copii fugari hoinăresc prin oraş sau merg la rude timp de cîteva zile, după care revin în centrele unde sînt instituţionalizaţi.

Citește știrea

Trending