Contactează-ne

Actualitate

Guvernul revine la teza comunistă „Partidul este în toţi şi-n toate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Din proiectul preşedintelui Klaus Iohannis „România educată“, care zace prăfuit prin sertarele Cotroceniului, actuala coaliţie de guvernare nu dă dovadă că rezolvă vreo problemă care vizează interesul general.

Pentru că interesul general însumează interesele tuturor românilor, cu problemele lor nerezolvate. Ori, preşedintele Iohannis, liderul de facto al coaliţiei guvernamentale, a limitat interesul general doar la interesele celor care au votat PNL, USR – PLUS şi UDMR.

Restul votanţilor nu sunt consideraţi decât nişte rătăciţi, din punct de vedere politic, care trebuie supuşi unui proces intens de reeducare. Aceştia trebuie resetaţi ideologic, pentru a se alinia în acelaşi rând şi pas cu aleşii neamului, care se găsesc abia pe locurile doi, trei şi cinci, în preferinţele electoratului. Recentele sondaje de opinie arată că 73% dintre cetăţenii României cred că ţara merge într-o direcţie greşită.

Soluţia de îndreptare spre direcţia cea bună, după mintea guvernanţilor, ar fi mărirea influenţei politicului asupra unor domenii cheie, cum ar fi Justiţia şi instituţia prefectului. În aceste circumstanţe, coaliţia de guvernare a muncit pe brânci 30 de zile, de la instalare, timp în care s-au realizat temeinic trei lucruri. În primul rând, s-au împărţit funcţiile. În al doilea rând, s-au scris lozinci despre cât de bine o să trăim după „epoca PSD“, de o să ne invidieze întreaga Europă. În al treilea rând, a continuat alert opera de îndatorare a României, împrumutându-se de la băncile care ne mai bagă în seamă, pentru ca cea mai mare realizare a Guvernului să fie doar datoria publică.

Ministrul Ion Stelian vrea reinstalarea „Republicii procurorilor, desfiinţând SIIJ

Dacă Klaus Iohannis a declarat că vrea o „republică normală“, ministrul Justiţiei, Ion Stelian, a înţeles că aceasta nu poate fi decât o „republică a procurorilor“, pe care se grăbeşte a o reinstala până nu i se termină mandatul.

Autoapreciatul ministru, după ce a fost cocoţat în scaun, a promis că nu se dă jos de acolo decât după ce desfiinţează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). SIIJ a fost înfiinţată în octombrie 2018, ca secţie independentă, urmare a valurilor de contestaţii publice la adresa practicilor de lucru ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care instrumenta dosare penale după ghidul protocoalelor încheiate cu SRI.

DNA promova actul de justiţie în spaţiul public, practicând ani de zile „telejustiţia“, pentru a mări artificial cota de convingere că România este cea mai coruptă ţară. Pe soclul acestor convingeri s- a ridicat statuia Laurei Codruţa Kovesi. S-a ajuns la situaţii aberante, în care judecătorii au fost cercetaţi penal şi trimişi în judecată pentru soluţiile pronunţate de aceştia. Au fost deschise multe dosare penale, pentru care ulterior s-a stabilit că „fapta nu există“.

De la înfiinţare şi până în octombrie 2018, DNA a deschis 2.902 dosare penale pentru magistraţi, dintre care 1.962 dosare pentru judecători şi 845 pentru procurori. Pentru toate aceste dosare, DNA a aplicat 5.935 de măsuri de supraveghere a magistraţilor respectivi. Toate aceste practici au distrus cariera multor magistraţi, dovediţi ulterior nevinovaţi, de prin judecătorii, curţi de apel ICCJ, CCR sau procuraturi.

Foarte multe dosare au fost ţinute ani întregi la sertar, ajungându-se până la perioade de 12 ani. Majoritatea acestor dosare au fost clasate de DNA , înainte de înfiinţarea SIIJ, dar carierele distruse nu au mai putut fi reabilitate. Imediat după înscăunarea sa, pe 31 decembrie 2020, ca Ministru al Justiţiei, Ion Stelian a depus un proiect de lege, pe care l-a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, prin care propune desfiinţarea SIIJ. În data de 18 ianuarie 2021, mai multe asociaţii profesionale de prestigiu ale magistraţilor din România, au căzut de acord că „Independenţa Justiţiei“ a fost grav afectată de DNA, atât prin procedurile aplicate sub conducerea, tip „mână de fier“, a Laurei Codruţa Kovesi, cât şi prin crearea binomului DNA-SRI.

Asociaţia Magistraţilor din România ( AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România ( UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au cerut public DNA- ului să-şi asume responsabilitatea pentru „măsurile şi metodele abuzive pe care le-a folosit în anchetarea judecătorilor şi procurorilor“. Asociaţiile respective nu consideră oportună desfiinţarea SIIJ, ci doar corectarea legislaţiei de organizare şi funcţionare a acestei secţii. Toate aceste aspecte nu au avut nici o relevanţă în faţa cerbiciei lui Ion Stelian, care contesta SIIJ încă înainte de înfiinţarea acesteia, pentru faptul că era o iniţiativă PSD şi pentru că asigura independenţa justiţiei faţă de factorul politic.

Principiul USR „Ce nu funcţionează eficient trebuie desfiinţat“ este periculos

Întrebat care este rostul şi urgenţa desfiinţării SIIJ, ministrul Justiţiei, acest menestrel al circului parlamentar din anii 2016-2020, a răspuns că are o căruţă de motive. Principalul motiv, care a declarat că l-a scos din pepeni, este că în cei doi ani de existenţă, SIIJ nu a pus pe altarul luptei anticorupţie decât şase rechizitorii la adresa unor magistraţi.

După Ion Stelian, SIIJ este departe de performanţele DNA-ului lui Kovesi, dar ignoră că dosarele DNA au fost clasate pe bandă rulantă şi a nenorocit nevinovaţi. Chemat la ascultare, într-o emisiune televizată, înaltul şi vremelnicul dregător Ion Stelian, întrebat de ce existenţa SIIJ îi provoacă insomnii, a dat un răspuns menit să lase posteritatea cu gura căscată. A motivat că SIIJ a fost ineficientă şi că „avea posibilitatea să ne demonstreze tuturor, care am contestat înfiinţarea ei, că am greşit“. În concluzie, SIIJ-ului nu i se pot imputa porcăriile pe care le-a făcut DNA, dar i se impută că face puţine dosare şi pe cale de consecinţă este ineficientă.

Prin proiectul său, ministrul Stelian nu urmăreşte să corecteze ce nu funcţionează bine în SIIJ, ci urmăreşte să redea procurorilor DNA şi DIICOT competenţele pierdute în octombrie 2018, acelea de a ancheta magistraţii, sub presiunea comenzilor politice. După spusele ministrului Stelian „SIIJ nu a avut rezultate deosebite în combaterea corupţiei“. Dar în România sunt mai multe autorităţi care „nu au rezultate deosebite în combaterea corupţiei“ şi nu i-a trecut nimănui prin cap să le desfiinţeze, ci doar să le corecteze reglementările de organizare şi funcţionare sau să schimbe incompetenţii.

Procurorii DNA şi DIICOT- subordonaţi politic, procurorii SIIJ – independenţi politic

Diferenţa dintre procurorii DNA sau DIICOT şi procurorii SIIJ este că primii fiind numiţi pe filieră politică sunt dependenţi de factorul politic. Reglementările UE susţin independenţa justiţiei, atât faţă de factorul politic, cât şi faţă de serviciile secrete, dar intenţiile ministrului Ion Stelian sunt paralele cu aceste deziderate. Procurorii SIIJ sunt numiţi de CSM, care este un organism neutru politic, asigurându-se astfel independenţa politică a justiţiei.

Acum, puterea discreţionară a procurorilor asupra magistraţilor, pe care aceştia o aveau în DNA, pierdută prin înfiinţarea SIIJ , este pe cale să le fie redată de către Ion Stelian, exponentul stradal al susţinerii Laurei Codruţa Kovesi. În prezent, marea preocupare a coaliţiei de guvernare este să schimbe prefecţii, dovediţi toţi ineficienţi. De asemenea, să opereze schimbări la nivelul tuturor structurilor din Poliţie, tot pe motive de ineficienţă. După principiul lui Ion Stelian, Prefectura şi Poliţia ar trebui desfiinţate.

Sub competenţa investigării magistraţilor de către procurorii DNA şi DIICOT, ministrul Ion Stelian îi include şi pe membrii CSM, care astfel se pricopsesc cu prima zgardă politică. Este mai mult decât necesar ca independenţa magistraţilor să fie apărată, dat totodată este necesar ca aceştia să răspundă atunci când greşesc.

Pentru echilibrul dintre independenţa şi responsabilitatea magistraţilor, ar trebui să militeze acest ministru imberb al Justiţiei, dar să o facă astfel, încât să îl înţeleagă şi baba Rada din Văşcăuţi, fără a fi nevoie să fie resetată prin programul „România educată“. Sperăm ca vremurile în care DNA practica „justiţia televizată“ sub bagheta lui Kovesi, Portocală şi Onea să nu se mai repete, ceea ce useristul Ion Stelian nu ne promite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    4 februarie 2021 at 8:03 AM

    Partidul e-n tonti si-n toante…….era la PSD !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Undă verde în procesul unui traficant de arme

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii nemţeni au pus punct procedurii de Cameră preliminară, iar judecata intră în linie dreaptă ■ inculpatul a scos la vînzare un Kalaşnikov, muniţie şi o grenadă pentru 1.500 de euro ■ el ascunsese totul într-o groapă, la Cluj, dar nu a mai găsit locul ■

Magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ au pus punct procedurii de Cameră preliminară şi au dispus începerea procesului în care Gheorghiţă Purice, de 28 de ani, din Borleşti, a fost inculpat pentru infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

„În temeiul art. 346 alin. 1 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 51/D/P/2020 din 16.07.2021 al D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamţ, prin care a fost trimis în judecată inculpatul P G pentru săvîrşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor în formă continuată, prev. de art. 342 alin.1 şi 5 din Cod penal, cu aplicarea art. 41 Cod penal şi art. 35 Cod penal (2 acte materiale), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (2 fapte). Dispune începerea judecăţii în dosarul nr. 1729/103/2021, privind pe inculpatul P G.“, conform instanţei.

Cercetările în acest caz au stabilit că bărbatul a intrat în posesia unei arme Kalaşnikov (AK 47), două încărcătoare, 63 de cartuşe şi o grenadă defensivă, undeva în perioada 2012 – 2013. Le-ar fi achiziţionat de la Bucureşti, iar de acolo s-a deplasat la Cluj, cu marfa la el, a ales un teren viran, a săpat o groapă, ascunzînd arma, încărcătoarele, cartuşele şi grenada. O vreme nu s-a mai întîmplat nimic, dar la începutul lunii august 2020, Purice a plecat la Bucureşti. A căutat un cumpărător, l-a găsit, dar era un investigator sub acoperire, înţelegîndu-se pentru 1.500 de euro.

Pe 16 august 2020, nemţeanul a mers la Cluj, iar la adăpostul întunericului a căutat locul unde îngropase „comoara“, dar se pare că între timp peisajul s-a schimbat şi nu a mai dat de groapa în care avea marfa. Aceasta a fost decoperită recent de un clujean, a fost predată autorităţilor, astfel că ancheta s-a finalizat cu punerea sub acuzare. Pe 27 mai 2021 a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsură care a fost admisă, ulterior fiind prelungită succesiv.

Purice nu este uşă de biserică, în mai 2009, cînd avea numai 17 ani, fiind condamnat la 4 ani de închisoare pentru omor. Fapta a avut loc pe 16 octombrie 2008. Minorul locuia sub acelaşi acoperiş cu părinţii, sora mai mare şi soţul acesteia, Constantin Marin, care avea 43 de ani. Între adolescent şi cumnat exista o stare conflictuală mai veche legată de faptul că Marin stătea în casa socrilor şi nu fusese în stare să aibă propria lui locuinţă. În ziua crimei a izbucnit iar un scandal, Purice reproşîndu-i din nou cumnatului că nu are grijă de sora lui, că el este „măritat“ şi nu însurat atît timp cît stă în casa lor. Marin a abandonat cearta şi s-a dus la culcare. Viitorul criminal a rămas în bucătăria de vară cu tatăl lui.

La o vreme cei doi s-au luat la ceartă, din cauza faptului că tatăl nu-l lăsase să-i arate cumnatului unde îi este locul. Marin s-a trezit din cauza gălăgiei şi a ieşit să vadă ce se întîmplă. A mers în bucătăria de vară, iar cînd minorul a dat cu ochii de el şi-a amintit de vechile animozităţi. A înşfăcat un cuţit şi l-a lovit o singură data, în zona toraco-abdominală, victima decedînd în scurt timp. Înainte de venirea oamenilor legii Purice a spus că pleacă să se predea, dar s-a oprit la un bar, acolo unde a şi fost găsit de anchetatori.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Adresabilitate scăzută la centrele de vaccinare din Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ primarul municipiului le cere romaşcanilor să se prezinte la cele trei centre de vaccinare ■ DSP intenţionează reanalizarea programului acestora ■

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a început conferinţa săptămînală de presă, de vineri, 17 septembrie printr-un nou apel adresat romaşcanilor neimunizaţi anti Covid, de a se prezenta la cele trei centre de vaccinare, atrăgînd atenţia asupra virulenţei cu care atacă varianta Delta, în cel de-al patrulea val dezlănţuit în această toamnă.

„Aş vrea să încep conferinţa de presă de astăzi (17 septembrie n.r) cu rugămintea şi îndemnul adresat romaşcanilor şi nu numai, de a se vaccina, în cele trei centre de imunizare: cel fix de la Colegiul Miron Costin, cel de la Piaţa Centrală şi centrul drive- thru, din parcarea de la Roman Centre Value, centre care îşi menţin, deocoamdată, acelaşi program.

Există, însă, o analiză la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, referitoare la posibilitatea unei reaşezări a programului avînd în vedere adresabilitatea foarte mică din ultimele săptămîni şi ţinînd cont de faptul că, în condiţiile în care la aceste centre se vaccinează doar cîteva persoane, zilnic, costurile salariale sînt extrem de ridicate şi consumă foarte multe resurse din bugetul Ministerului Sănătăţii.

De aceea îndemn pe romaşcani să se vaccineze, cu atît mai mult cu cît a început şcoala şi noua tulpină a virusului -Delta- este mult mai agresivă şi contagioasă, iar gravitatea cazurilor este mai mare. Vaccinul este gratuit, aşa cum se ştie, şi e bine să fim mai precauţi cu sănătatea noastră”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Actualitate

Criza apei: Primăria pune tunurile pe Apa Serv şi CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Romanul a rămas în 2021 peste 20 de zile fără apă din cauza avarilor majore ■ pierderile au fost substanţiale şi sînt plătite de noi toţi ■ reprezerntanţii Primăriei Roman s-au întâlnit cu şefii Apa Serv ■ s-au stabilit, de principiu, obligaţiile asumate de companie şi de municipalitate, ca proprietară a reţelelor de distribuţie ■ primarul susţine că Romanul a fost discriminat la rectificarea bugetară, pentru că a primit din partea Consiliului Judeţean zero lei, asta în timp ce la Tîrgu Neamţ s-au alocat 27 milioane lei ■

Conform monitorizării realizate de Direcţia Tehnică din Primăria Roman în cursul anului 2021 romaşcanii au avut întreruptă apa, din cauza avariilor, timp de 20 de zile, cu neplăcerile respective şi cu pierderile aferente suportate indirect de către noi, toţi. Urmare a numeroaselor avarii apărute la Roman în ultima vreme, la solicitatea Primăriei Roman joi, 16 septembrie, s-a organizat o întîlnire cu managementul companiei ApaServ, pentru a se pune cărţile pe masă şi a se vedea concret care sînt obligaţiile asumate atît de operator, cît şi de municipalitate.

În conferinţa de presă de vineri, 17 septembrie, primarul municipiului Roman a prezentat jurnaliştilor principalele concluzii ale întîlnirii de lucru amintite. ” Întîlnirea am convocat-o ca urmare a multiplelor avarii apărute la Roman în ultima vreme, începînd cu cea de pe strada Tineretului. Am fost asiguraţi de conducerea companiei că, la momentul reluării furnizării cu apă, după remedierea avariilor, s-a ţinut cont de presiunea graduală, cerută de normele tehnice şi cu toate acestea reţeaua a cedat, ducînd la acele avarii, în lanţ.

La discuţiile avute reprezentanţii companiei au venit cu o listă de 8 priorităţi, asumate de ei. E vorba de: partea de captare pe tronsoanele 1 şi 2, reabilitarea tronsonului din zona Autogării, înlocuirea conductelor de transport din zona Anton Pann, înlocuirea reţelei din zona Libertăţii( Femina n.r), unde a avut loc una din avariile grele de săptămîna anterioară şi înlocuirea căminelor cu vană de la staţia de repompare 1 şi 2, cele două rezervoare avînd nevoie de vane şi debitmetre, precum şi efectuarea sectorizării în patru puncte.

În urma discuţiilor avute am constatat, însă că priorităţile lor diferă de ale noastre, pentru că, în timp ce compania e interesată de reţeaua de aducţiune, pe partea de rezervă, noi sîntem interesaţi de partea de sectorizare şi înlocuire a reţelelor pentru a se putea izola partea cu avarii şi pentru ca debitmetrele să indice zonele cu pierderi. În urma discuţiilor am reuşit, însă, să convenim modul de lucru al fiecărei părţi în perioada următoare.

Astfel s-a stabilit ca ApaServ să intervină în zona de captare de la Pildeştri, unde am fost informaţi că s-a demarat deja procedura de achiziţie a materialelor. Apoi se va înlocui conducta de pe strada Libertăţii, unde există, aşa cum s-a văzut, o problemă majoră” a declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Romanul discriminat, pe criterii politice

Primăria Roman şi-a asumat investiţii în partea de sectorizare, unde deja a făcut această operaţie în câteva zone, respectiv în Cartierul Muncitoresc, în cartierele Favorit, Lipovenesc, Nicolae Bălcescu, Danubiana şi Dedeman -Gară. „Viitoarele lucrări de sectorizare se vor realiza din fonduri ale bugetului local.

Compania ne-a informat că va face anul acesta proiectul de înlocuire a reţelelor din strada Anton Pann, urmînd ca în 2022 să se treacă la efectuarea lucrării propriu-zise. La Staţia de repompare 1 şi 2 însă există probleme în sensul că nu există fonduri pentru realizarea investiţiei anul acesta.

Noi am solicitat întrunirea CA al companiei şi luarea unor decizii care să fie supuse aprobării conducerii Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află ApaServ, pentru ca cele 8 priorităţi asumate de companie să şi poată fi rezolvate. în cel mai scurt timp posibil” , a declarat primarul Leonard Achiriloaei. Acesta a reamintit şi faptul că Primăria Roman ar urma să primească o redevenţă de 1, 9 milioane lei, sumă pe care doreşte să o investească în totalitate în înlocuirea de reţele.

Primarul a spus că ApaServ a realizat lucrări în Roman de doar 830 mii lei, în zona Toma Stelian, Favorit, Roman-Muşat, Ştefan cel Mare. „Noi am insistat să se găsească resurse pentru că am reamintit faptul că Primăria a reuşit înlocuirea a 35% din aceste reţele în zonele: Petru Rareş, cartier Nicolae Bălcescu, Cuza Vodă şi zonele adiacente, în valoare de 2,8 milioane lei, cofinanţare a proiectului european, prin PID. Şi prin Administraţia Fondului de Mediu s-au realizat investiţii de 1,3 milioane în cartierul Nicolae Bălcescu, tot prin cofinanţare. Compania a realizat investiţii la Roman la Staţia de Epurare şi pe zona de canalizare. Am atras atenţia că nimeni nu stă pe roze cu fondurile şi e de datoria lor să meargă la conducerea CJ să prezinte situaţia.

Am arătat faptul că la ultima rectificare bugetară Romanul a primit zero lei, în timp ce la Tîrgu Neam s-a alocat suma de 1,2 milioane, din cota 6% care ar fi trebuit distribuită echitabil. De altfel, încă de la începutul anului am solicitat CJ fonduri pentru Spitalul Municipal, în vederea reabilitării Policlinicii, ştiut fiind că Romanul a dus greul în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest spital asigură, în mod curent, de ani de zile îngrijirea a peste 200.000 de nemţeni, care locuiesc în Zona Metropolitană”, a mai precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Citește știrea

Trending