Contactează-ne

Actualitate

Guvernul revine la teza comunistă „Partidul este în toţi şi-n toate“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Din proiectul preşedintelui Klaus Iohannis „România educată“, care zace prăfuit prin sertarele Cotroceniului, actuala coaliţie de guvernare nu dă dovadă că rezolvă vreo problemă care vizează interesul general.

Pentru că interesul general însumează interesele tuturor românilor, cu problemele lor nerezolvate. Ori, preşedintele Iohannis, liderul de facto al coaliţiei guvernamentale, a limitat interesul general doar la interesele celor care au votat PNL, USR – PLUS şi UDMR.

Restul votanţilor nu sunt consideraţi decât nişte rătăciţi, din punct de vedere politic, care trebuie supuşi unui proces intens de reeducare. Aceştia trebuie resetaţi ideologic, pentru a se alinia în acelaşi rând şi pas cu aleşii neamului, care se găsesc abia pe locurile doi, trei şi cinci, în preferinţele electoratului. Recentele sondaje de opinie arată că 73% dintre cetăţenii României cred că ţara merge într-o direcţie greşită.

Soluţia de îndreptare spre direcţia cea bună, după mintea guvernanţilor, ar fi mărirea influenţei politicului asupra unor domenii cheie, cum ar fi Justiţia şi instituţia prefectului. În aceste circumstanţe, coaliţia de guvernare a muncit pe brânci 30 de zile, de la instalare, timp în care s-au realizat temeinic trei lucruri. În primul rând, s-au împărţit funcţiile. În al doilea rând, s-au scris lozinci despre cât de bine o să trăim după „epoca PSD“, de o să ne invidieze întreaga Europă. În al treilea rând, a continuat alert opera de îndatorare a României, împrumutându-se de la băncile care ne mai bagă în seamă, pentru ca cea mai mare realizare a Guvernului să fie doar datoria publică.

Ministrul Ion Stelian vrea reinstalarea „Republicii procurorilor, desfiinţând SIIJ

Dacă Klaus Iohannis a declarat că vrea o „republică normală“, ministrul Justiţiei, Ion Stelian, a înţeles că aceasta nu poate fi decât o „republică a procurorilor“, pe care se grăbeşte a o reinstala până nu i se termină mandatul.

Autoapreciatul ministru, după ce a fost cocoţat în scaun, a promis că nu se dă jos de acolo decât după ce desfiinţează Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). SIIJ a fost înfiinţată în octombrie 2018, ca secţie independentă, urmare a valurilor de contestaţii publice la adresa practicilor de lucru ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care instrumenta dosare penale după ghidul protocoalelor încheiate cu SRI.

DNA promova actul de justiţie în spaţiul public, practicând ani de zile „telejustiţia“, pentru a mări artificial cota de convingere că România este cea mai coruptă ţară. Pe soclul acestor convingeri s- a ridicat statuia Laurei Codruţa Kovesi. S-a ajuns la situaţii aberante, în care judecătorii au fost cercetaţi penal şi trimişi în judecată pentru soluţiile pronunţate de aceştia. Au fost deschise multe dosare penale, pentru care ulterior s-a stabilit că „fapta nu există“.

De la înfiinţare şi până în octombrie 2018, DNA a deschis 2.902 dosare penale pentru magistraţi, dintre care 1.962 dosare pentru judecători şi 845 pentru procurori. Pentru toate aceste dosare, DNA a aplicat 5.935 de măsuri de supraveghere a magistraţilor respectivi. Toate aceste practici au distrus cariera multor magistraţi, dovediţi ulterior nevinovaţi, de prin judecătorii, curţi de apel ICCJ, CCR sau procuraturi.

Foarte multe dosare au fost ţinute ani întregi la sertar, ajungându-se până la perioade de 12 ani. Majoritatea acestor dosare au fost clasate de DNA , înainte de înfiinţarea SIIJ, dar carierele distruse nu au mai putut fi reabilitate. Imediat după înscăunarea sa, pe 31 decembrie 2020, ca Ministru al Justiţiei, Ion Stelian a depus un proiect de lege, pe care l-a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, prin care propune desfiinţarea SIIJ. În data de 18 ianuarie 2021, mai multe asociaţii profesionale de prestigiu ale magistraţilor din România, au căzut de acord că „Independenţa Justiţiei“ a fost grav afectată de DNA, atât prin procedurile aplicate sub conducerea, tip „mână de fier“, a Laurei Codruţa Kovesi, cât şi prin crearea binomului DNA-SRI.

Asociaţia Magistraţilor din România ( AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România ( UNJR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au cerut public DNA- ului să-şi asume responsabilitatea pentru „măsurile şi metodele abuzive pe care le-a folosit în anchetarea judecătorilor şi procurorilor“. Asociaţiile respective nu consideră oportună desfiinţarea SIIJ, ci doar corectarea legislaţiei de organizare şi funcţionare a acestei secţii. Toate aceste aspecte nu au avut nici o relevanţă în faţa cerbiciei lui Ion Stelian, care contesta SIIJ încă înainte de înfiinţarea acesteia, pentru faptul că era o iniţiativă PSD şi pentru că asigura independenţa justiţiei faţă de factorul politic.

Principiul USR „Ce nu funcţionează eficient trebuie desfiinţat“ este periculos

Întrebat care este rostul şi urgenţa desfiinţării SIIJ, ministrul Justiţiei, acest menestrel al circului parlamentar din anii 2016-2020, a răspuns că are o căruţă de motive. Principalul motiv, care a declarat că l-a scos din pepeni, este că în cei doi ani de existenţă, SIIJ nu a pus pe altarul luptei anticorupţie decât şase rechizitorii la adresa unor magistraţi.

După Ion Stelian, SIIJ este departe de performanţele DNA-ului lui Kovesi, dar ignoră că dosarele DNA au fost clasate pe bandă rulantă şi a nenorocit nevinovaţi. Chemat la ascultare, într-o emisiune televizată, înaltul şi vremelnicul dregător Ion Stelian, întrebat de ce existenţa SIIJ îi provoacă insomnii, a dat un răspuns menit să lase posteritatea cu gura căscată. A motivat că SIIJ a fost ineficientă şi că „avea posibilitatea să ne demonstreze tuturor, care am contestat înfiinţarea ei, că am greşit“. În concluzie, SIIJ-ului nu i se pot imputa porcăriile pe care le-a făcut DNA, dar i se impută că face puţine dosare şi pe cale de consecinţă este ineficientă.

Prin proiectul său, ministrul Stelian nu urmăreşte să corecteze ce nu funcţionează bine în SIIJ, ci urmăreşte să redea procurorilor DNA şi DIICOT competenţele pierdute în octombrie 2018, acelea de a ancheta magistraţii, sub presiunea comenzilor politice. După spusele ministrului Stelian „SIIJ nu a avut rezultate deosebite în combaterea corupţiei“. Dar în România sunt mai multe autorităţi care „nu au rezultate deosebite în combaterea corupţiei“ şi nu i-a trecut nimănui prin cap să le desfiinţeze, ci doar să le corecteze reglementările de organizare şi funcţionare sau să schimbe incompetenţii.

Procurorii DNA şi DIICOT- subordonaţi politic, procurorii SIIJ – independenţi politic

Diferenţa dintre procurorii DNA sau DIICOT şi procurorii SIIJ este că primii fiind numiţi pe filieră politică sunt dependenţi de factorul politic. Reglementările UE susţin independenţa justiţiei, atât faţă de factorul politic, cât şi faţă de serviciile secrete, dar intenţiile ministrului Ion Stelian sunt paralele cu aceste deziderate. Procurorii SIIJ sunt numiţi de CSM, care este un organism neutru politic, asigurându-se astfel independenţa politică a justiţiei.

Acum, puterea discreţionară a procurorilor asupra magistraţilor, pe care aceştia o aveau în DNA, pierdută prin înfiinţarea SIIJ , este pe cale să le fie redată de către Ion Stelian, exponentul stradal al susţinerii Laurei Codruţa Kovesi. În prezent, marea preocupare a coaliţiei de guvernare este să schimbe prefecţii, dovediţi toţi ineficienţi. De asemenea, să opereze schimbări la nivelul tuturor structurilor din Poliţie, tot pe motive de ineficienţă. După principiul lui Ion Stelian, Prefectura şi Poliţia ar trebui desfiinţate.

Sub competenţa investigării magistraţilor de către procurorii DNA şi DIICOT, ministrul Ion Stelian îi include şi pe membrii CSM, care astfel se pricopsesc cu prima zgardă politică. Este mai mult decât necesar ca independenţa magistraţilor să fie apărată, dat totodată este necesar ca aceştia să răspundă atunci când greşesc.

Pentru echilibrul dintre independenţa şi responsabilitatea magistraţilor, ar trebui să militeze acest ministru imberb al Justiţiei, dar să o facă astfel, încât să îl înţeleagă şi baba Rada din Văşcăuţi, fără a fi nevoie să fie resetată prin programul „România educată“. Sperăm ca vremurile în care DNA practica „justiţia televizată“ sub bagheta lui Kovesi, Portocală şi Onea să nu se mai repete, ceea ce useristul Ion Stelian nu ne promite.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. GARCEA

    4 februarie 2021 at 8:03 AM

    Partidul e-n tonti si-n toante…….era la PSD !

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 110 cazuri noi. Naţional – 4.271 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este de 1,3 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese ■

Până pe 4 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 816.589 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

749.673 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.271 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 832 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 20.684 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 03.03.2021 (10:00) – 04.03.2021 (10:00) au fost raportate 98 de decese (58 bărbați și 40 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani.

94 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.035. Dintre acestea, 1.070 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.105.686 de teste RT-PCR și 334.027 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.410 teste RT-PCR (16.885 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.525 la cerere) și 9.539 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 44.712 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.011 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.327 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 120 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.667 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 589 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 3 martie, 5.389 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 980.985 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmit, ieri, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.469 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.539 în Italia, 16.772 în Spania, 195 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.116 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  137 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 43 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 13 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 2 în Singapore, 3 în Tunisia  și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 186 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 4 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

Citește știrea

Actualitate

We have… architect. Şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamț ■ el a trecut o probă de... limba engleză ■

Andrei Ciubotaru este noul arhitect şef al municipiului Piatra-Neamţ. Aşa ar suna o banală ştire, scrisă după un banal comunicat de presă emis de Primăria Piatra Neamţ pe tema menţionată.

Ce nu mai e banal e că, după cum citim în comunicatul pe care îl vom prezenta integral, noul arhitect şef a avut de trecut o probă de… limba engleză. Bravo lui ca a trecut de ea, despre cei care au gândit o astfel de probă pentru un astfel de post… ne abţinem să comentăm.

Probabil Piatra-Neamţ se va transforma din Perla Moldovei în Perla… Albionului. Noroc că nu s-au gândit noii edili să construiască… zigurate la Piatra-Neamţ că ar fi trebuit săracii candidaţi la postul de arhitect şef să facă declinări şi conjugări în… limba persană. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul primăriei şi mai precizăm doar că pe 2 martie a fost organizat concursul pe post:În vârstă de 52 de ani, Andrei Ciubotaru este absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a profesat în mediul privat timp de 25 de ani. Este membru al Registrului Urbaniștilor din România.

„Această mutare reprezintă pentru mine o ieșire din zona de confort, respectiv partea de proiectare în care am profesat 25 de ani și, în același timp, o încercare de a aduce un suflu nou în ceea ce privește relația proiectant – administrație locală, dar și cetățean – primărie.  Pornesc cu foarte mult entuziasm pe acest drum și îmi doresc să eficientizez activitatea Direcției de Urbanism” a declarat arh. Andrei Ciubotaru.

„Am încredere în arhitectul Andrei Ciubotaru pentru că este genul care știe să îmbine arhitectura modernă cu cea clasică. Cred că este omul potrivit să pună pe planșă și în aplicare conceptul de =nouaPiatra. Aici, de cealaltă parte a baricadei, va avea ocazia să vină cu soluții, să le implementeze, alături de provocarea de îmbunățire a colaborării dintre municipalitate și proiectanți. Îl felicit și îi doresc mult succes și multă putere de muncă. Pornește la acest drum cu o mare responsabilitate, în condițiile în care pietrenii au așteptări mari de la noua noastră echipă” a declarat primarul Andrei Carabelea.

Concursul pentru ocuparea acestei poziții a constat în patru probe, respectiv probă de limba engleză, probă de competențe în aplicații grafice pentru module de arhitectură, proba teoretică și interviul. Andrei Ciubotaru își va începe activitatea la Primăria Piatra-Neamț la sfârșitul lunii martie”.

Understood?

Citește știrea

Actualitate

Prefectul a fost numit… prefect

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ George Lazăr este “noul” prefect de Neamţ ■ subprefecţii sunt de la USR ■ plus sau minus ■

Odată cu transformarea prefecţilor şi subprefecţilor din înalţi funcţionari publici în demnitari, care pot avea culoare politică, era necesară “reconfirmarea” pe post a celor care ocupau aceste “dregătorii”. Sau nu. În funcţie de cromatica politică.

Oricum, la Neamţ reconfirmarea s-a produs în ceea ce priveşte prefectul, căruia îi stă bine în galbenul liberal. Aşa că prefectul George Lazăr a fost numit prefect, începând cu data de 4 martie, printr-o hotărâre de guvern pe care nici nu s-a uscat bine cerneala. Conform noilor modificări la Codul Administrativ, care vin mănuşă, evident întâmplător, după ce alianţa de guvernare “a trebuit” să-şi împartă inclusiv prefecturile, la Neamţ vom avea doi subprefecţi. “Algoritmul” politic a zis că de la USR – PLUS. Sau minus.

Deci e clar că fostul subprefect nu se încadra în nuanţa politică necesară, aşa că noii subprefecţi sunt Florin Zaharia – dacă n-a fost să fie “vice” la CJ, măcar “sub” la Prefectură – şi Ioan Meraru, care n-a fost să fie decât… “sub”. De la colegii din presă am aflat că numirea subprefecţilor a fost anunţată de USR, plus sau minus, printr-un comunicat de presă. În condiţiile în care acest comunicat nu a fost transmis subsemnatului sau pe e-mailul redacţiei Monitorul, l-am citit de la colegi. Comunicatul.

Şi am reţinut că domnul Meraru zice ceva de genul: “Numirile politice, acolo unde avem nevoie de oameni profesionişti, trebuie să înceteze şi să fie înlocuite cu un proces transparent de selecţie a resursei umane”. Mi-au dat lacrimile când am citit această declaraţie venită tocmai din partea unuia numit subprefect după ce a fost modificată legea tocmai pentru ca subprefecţii să poată fi… oameni politici. În rest, am mai reţinut că domnul Meraru vrea să colaboreze bine cu toate organele. Administraţiei publice locale, evident, ceea ce e de bine.

Am sărit apoi la declaraţia domnului Zaharia: “Ca cetăţean…” atât am citit şi m-am oprit înainte de a mai asista complice la vreo altă “violentare” a limbii române. Oricum sunt convins că restul nu era doar o “cacofonie” de declaraţie, ci una plină de bune intenţii.

Şi mi-am amintit că domnul preşedinte Arsene, Ionel, făcea furori la începuturile carierei sale politice cu celebrul său “că când”. Şi a ajuns preşedinte. Dacă îl imită măcar la exprimare şi domnul Zaharia are şanse să iasă din postura de “sub”. Subprefect.

Citește știrea

Trending