Contactează-ne

Politica

Guvernul PSD a luat primăriilor fondurile de cofinanţare a proiectelor europene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Prin intermediul Ministerului de Finanţe şi al Direcţiilor Judeţene de Finanţe Publice, Guvernul de iresponsabili condus de Mihai Tudose a lăsat majoritatea primăriilor din ţară fără banii destinaţi cofinanţării proiectelor europene.

UAT-urile care la finele anului 2017 aveau excedent bugetar cu destinaţie pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene au rămas fără aceşti bani, punând în pericol implementarea proiectelor.

Multe din primăriile din ţară au deja contractele de finanţare semnate, au fost emise ordinele de începere a lucrărilor, iar conturile din trezorerie au fost golite de administraţiile financiare fără să se ţină seama de amendamentul făcut la Legea bugetului pe 2018, care prevede expres că aceşti bani nu pot fi luaţi din cont la sfârşitul anului 2017.

În această situaţie se află şi comuna Bicazu Ardelean, din judeţul Neamţ, în mod total injust nu i-au fost alocate sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor şi mai mult decât atât, la sfârşitul anului 2017 i-a fost luat din cont excedentul bugetar în valoare de 3,1 milioane lei, ce era prevăzut pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Localitatea Bicazu Ardelean are depuse 4 proiecte finanţate din fonduri europene în valoare totală de 20,2 milioane lei, care cuprind modernizarea infrastructurii rutiere, construire de grădiniţe, înfiinţarea unei staţii de epurare şi modernizarea căminului cultural. Dorinţa Guvernului PSD de a aduna cât mai mulţi bani la început de an nu are limite şi nu ţine cont de nimic, situaţii similare fiind în toată ţara, iar aceste proiecte sunt în pericol de a nu fi implementate.

Solicit premierului Mihai Tudose intervenţia de urgenţă pe acest subiect şi găsirea unei soluţii prin care primăriile să-şi primească înapoi excedentul bugetar cu destinaţia cofinanţării proiectelor europene.

Senator PNL, Eugen ŢAPU-NAZARE

Actualitate

Mascarada demisiei lui Orban din singura funcţie rămasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pavilionul Romexpo este martorul creşterii şi descreşterii rolului lui Ludovic Orban în viaţa Partidului Naţional Liberal, după cum a fost pentru Ceauşescu în perioada comunistă. La Congresul al 20-lea al PNL, din 17 iunie 2017, Ludovic Orban, în uralele de sub cupola Romexpo, prelua funcţia de preşedinte al acestui partid. La Congresul al 21-lea, din 25 septembrie 2021, tot în vacarmul unor urale, Ludovic Orban pierdea funcţia de preşedinte al PNL.

Încă de pe vremea când mai era preşedinte al PNL şi mustea a principii brătiene, Ludovic Orban declara cu emfază că dacă nu va fi reales la Congresul din 25 septembrie, primul său gest de demnitate va fi să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a o vacanta. Adică, va renunţa la avantajul trocului cu USR-PLUS, în care le-a cedat acestora principalele ministere din Guvern, pentru ca aceştia să îi asigure majoritatea în Parlament, dar şi funcţia de preşedinte al Camerei.

Trocul era menit să mascheze frustrarea liberalilor în legătură cu pierderea alegerilor din 2019, deşi în frunte cu preşedintele Iohannis făcuseră spume la gură cu sloganul „Ciuma roşie”. Nici acum Orban şi liberalii nu înţeleg că în România exista un masiv electorat de stânga care nu se lasă influenţat, intimidat sau manipulat de orice vântuleţ care bate câmpii. Neşansa României şi a românilor este că liberali ca Iohannis sau Orban nu au capacitatea să înţeleagă că stânga va dăinui în politică, atâta timp cât există sărăcia, cu cât românii sunt mai săraci, cu atât stânga politică este mai viguroasă. PSD ca partid de stânga, nu poate fi redus ca pondere nici cu plăcuţe suedeze şi nici cu etichete precum „Ciuma roşie”.

Ponderea PSD-ului poate fi diminuată doar prin combaterea sărăciei. Aceste lucruri, Ludovic Orban nu le-a înţeles şi şi-a axat discursul doar pe demonizarea stângii. Luni 27 septembrie, prima zi după Congresul PNL, Ludovic Orban a saturat toate canalele media cu informaţia că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

O demisie cu valoare de hârtie igienică

Ludovic Orban şi-a trimis demisia olografă la biroul lui Florin Cîţu din Modrogan, sediul PNL. Cu această demisie, Orban se crede monument de virtute liberală şi considerând că şi-a onorat cuvântul dat, aşteaptă felicitările şi admiraţia românilor. Orban îşi face iluzii deşarte, deoarece românii s-au prins că el îi consideră naivi. Demisia sa nu depăşeşte utilitatea unei bucăţi de hârtie înfiptă într-un cui din interiorul unui WC rural. Pierzând şefia PNL, Ludovic Orban s-a trezit într-un impas provocat de demisia promisă, impas din care nu a reuşit să iasă decât printr-un vicleşug ieftin.

Aşa-zisa demisie are valoare juridică ZERO, deoarece nu a fost depusă la Camera Deputaţilor, ci în Spania pe dreapta, adică la sediul PNL, avându-l ca „adrisant” pe Florin Cîţu, preşedintele partidului. Vicleanul Orban, rodat timp de 30 de ani în practica şmecheriilor liberale, a mimat demisia, urmărind un dublu scop. Primul scop a fost să scape formal de obligaţia depunerii unei demisii reale şi a putea ocupa în continuare scaunul funcţiei. În zadar încearcă să ne prostească, declarând public că „demisia lui este irevocabilă”. S-o facă sul şi într-un gest public să şi-o bage undeva. Al doilea scop este ceva mai mascat.

Trimiţând demisia la noul său şef de partid, Florin Cîţu, Orban a urmărit să-l împingă pe acesta pentru a o folosi în trocul cu PSD pentru a-i asigura o nouă majoritate parlamentară, necesară susţinerii Guvernului PNL. De aici a izvorât şi zvonul că lui Marcel Ciolacu i s-a promis preşedinţia Camerei. În felul acesta, Orban îl obligă pe Cîţu să-i calce pe urme şi anume să utilizeze funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor ca monedă de schimb. Singura soluţie onorabilă a lui Florin Cîţu ar fi să trimită lui Orban demisia înapoi cu menţiunea „greşit adrisantul”. Nu este treaba preşedintelui Cîţu să trimită demisia lui Orban la Camera Deputaţilor. Ca să dreagă busuiosul, Orban a motivat că nu a trimis demisia la Cameră, pentru că există riscul să fie ales Marcel Ciolacu ca preşedinte, ceea ce va avantaja PSD-ul.

Lăsându-i demisia lui Cîţu, Orban a urmărit să-l bage pe acesta în impas. Dacă Florin Cîţu trimite demisia la Cameră, este posibil ca în contextul constituirii unei noi majorităţi, funcţia să nu mai revină liberarilor. Aceasta i se va reproşa lui Cîţu, şi nu lui Orban. La un astfel de şantaj, Cîţu nu are decât o soluţie pentru a ieşi din impas. Să-i restituie demisia lui Orban. Degeaba o drege Orban, pretinzând că dacă Cîţu ţine la el demisia mai mult de 15 zile, atunci Orban o va trimite direct la Camera Deputaţilor. Să ne amintim că în plină campanie internă, Cîţu îl avertiza pe Orban că dacă pierde şefia PNL,trebuie să demisioneze din funcţia de la Cameră şi că demisia trebuie s-o depună acolo, pentru a se vacanta funcţia.

Pentru naivi, Orban blufează cu termenul de graţie de 15 zile acordat lui Cîţu, deoarece dacă depune demisia, lui Cîţu i se va reproşa pierderea funcţiei de către PNL, iar dacă n-o depune, o depune Orban şi funcţia tot o pierde PNL-ul.

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”281 voturi PENTRU haos”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu-Nazare a avut o primă reacţie publică după ce Guvernul Cîţu a căzut în urma votării moţiunii de cenzură depusă de PSD.

„În ziua cu record de cazuri noi covid, PSD, AUR şi USR au lăsat România fără guvern, din ură pentru un singur om, premierul Florin Cîţu. Doar ura i-a unit astăzi în alianţa toxică a trei partide care-și aruncau cuvinte grele nu cu multă vreme în urmă.

Nu au propus nimic după ce au demolat. Să faci acest lucru înainte de venirea sezonului rece când se caută soluții pentru problemele deloc puține privind încălzirea pe timp de iarnă înseamnă, fără niciun dubiu, că acestor trei partide nu le pasă de români.

PSD, AUR și USR nu au propunere de premier. Au închis ședința și au plecat acasă.

Prin votarea moțiunii, USR a recunoscut astăzi că miniștrii pe care i-a avut în Cabinetul Cîțu au fost incompetenți. Din păcate, USR a dovedit că nu poate fi mai mult decât un partid de opoziție, care doar contestă fără să fie capabil să construiască.

România va merge înainte, PNL va merge înainte și va guverna. Pentru că am demonstrat că suntem singurul partid capabil să implementeze reformele atât de necesare.

Vom fi însă mult mai atenți ce parteneri vom accepta la masa negocierilor. De oameni duplicitari nu avem nevoie”, a anunţat Eugen Țapu-Nazare, chestor al Senatului României.

Citește știrea

Actualitate

Punct și de la capăt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Congresul PNL a trecut, trecem și noi mai departe și respectăm Programul de guvernare și cuvântul dat românilor în alegeri.

Mă bucur că am pus umărul la evoluția partidului și consider încheiată etapa aceasta, interesul nostru comun fiind guvernarea performantă și soluțiile pentru perioada următoare: facturi mai mari, prețuri în creștere determinate de scumpirea energiei, valul 4 al pandemiei, criza medicamentelor, măsurile de protecție sanitară sau imunizarea populației împotriva coronavirusului.

Dovadă că lucrurile merg conform calendarului, în ciuda tuturor celor care au vociferat împotriva Guvernului, este chiar faptul că astăzi deja vorbim despre semnarea PNRR. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este astăzi la București.

Eu voi susține investițiile pentru Neamț și prioritățile nemțenilor, pentru că avem nevoie să revigorăm zona și să ținem profesioniștii în țară.

Eugen Ţapu –Nazare, senator PNL Neamţ

Citește știrea

Trending