Contactează-ne

Educatie

Gura nu doare: Ministrul Sănătăţii, promisiuni pentru spitalele din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ „Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Sorina Pintea, referindu-se la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean ■ s-a discutat de noul bloc chirurgical, extinderea şi dotarea UPU şi realizarea unui Centru de Radioterapie şi Oncologie ■ ministrului i-a plăcut ce a găsit la Spitalul Roman şi a făcut unele promisiuni de finanţare ■

Aflată în vizită în Neamţ joi, 2 august, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a făcut unele promisiuni pe unde a trecut, anunţînd finanţări pentru proiecte începute, dar şi pentru altele viitoare, plus dotări cu aparatură medicală. La Spitalul Judeţean, însoţit de conducerea CJ, oficialul a participat la o şedinţă cu managerul Codruţ Munteanu şi şefii de secţie, a vizitat cîteva secţii şi lucrările de reabilitare. Ministrul a afirmat că lucrările la Secţia Pediatrie trebuie continuate, la fel cele neterminate de la noul bloc chirurgical, Alte subiecte de discuţie au fost extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură a Unităţii de Primiri Urgenţe şi realizarea unui Centru de Excelenţă de Radioterapie şi Oncologie. „Este nevoie de finalizarea acestui obiectiv. Secţiile de pediatrie au nişte condiţii speciale: împărţirea pacienţilor pe saloane se face pe grupă de vîrstă, pe patologii. Sînt lucruri mai delicate, de aceea este obligatoriu să finanţăm această investiţie ca să se finalizeze cît mai repede. Cînd ai şantier şi ai şi activitate medicală, nimeni nu te scuză vizavi de igienă, de infecţiile asociate actului medical! Eu îmi asum continuarea finanţării, deşi nu este o sumă mică“, a declarat ministrul Pintea. Aceasta, însoţită de preşedintele CJ, Ionel Arsene şi de primarul Lucian Micu, a vizitat în aceeaşi zi şi Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, trecînd prin principalele secţii, concluzia a ceea ce a văzut fiind una favorabilă unităţii. „Pentru mine, ca ministru, acest spital a fost o surpriză plăcută. Am avut discuţii punctuale cu cei din conducere, cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean. De comun acord, am stabilit nişte linii de acţiune pe care ministerul să le sprijine. Am primit un memoriu din partea conducerii. După cum se ştie, Programul Regional Operaţional finanţează doar unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor judeţene. Nici eu şi nici mangerul spitalului n-am înţeles de ce spitalul municipal de urgenţă nu poate fi finanţat la fel ca unul judeţean, cînd ambele sînt de urgenţă. Am primit de la Roman nişte solicitări legate de dotarea cu aparatură medicală la Secţia ATI şi la blocul operator. Avem posibilitatea să facem aceste dotări printr-o finanţare a Băncii Mondiale; am achiziţionat şi vom livra aparatură pentru terapie intensivă, iar licitaţia pentru blocul operator este aproape de final, astfel încît vom putea sprijini şi dotarea de aici. Este foarte important că putem şi vrem să facem acest lucru“, a declarat Sorina Pintea.

Planuri

În acest sens, demnitarul a mai afirmat că va merge, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru că la viitoarea finanţare pentru unităţile de primiri urgenţe să fie prinse şi spitalele municipale de urgenţă: „ Au fost bugetate 44 de proiecte, fiecare avînd o valoare de 1,5 milioane euro, fiind deja semnate 37 de contracte. La ora la care vorbim ar mai fi şapte locuri libere, în care am include şi reabilitarea Centrului de Primiri Urgenţe Roman“. Ministrul a salutat finanţarea din fonduri locale, judeţene şi ale Primăriei Roman a unor proiecte de dotare a spitalului. Există posibilitarea finanţării cu fonduri europene a 150 de proiecte, pînă la 29 octombrie, pînă la această oră fiind depuse 17 asemenea documentaţii. Ministrul a mai spus că un alt gen de discuţii a fost acela legat de structura de paturi a spitalului, legată de o analiză pe care o face Uniunea Europeană în spitalele din România, după indicatori stabiliţi de aceasta. „Această analiză s-a materializat în opt master-planuri, pe regiuni de dezvoltare, după care se analizează alocările bugetare. Este necesară o flexibilizare a structurii de paturi din spitale şi îndreptarea acesteia spre nevoile pacienţilor“, a mai spus oficialul. Vizita în Neamţ face parte dintr-o serie de acţiuni prin care ministrul doreşte să cunoască realităţile din sistemul medical, pentru a vedea cu ce poate Guvernul contribui la dotarea cu aparatură a spitalelor, fie din fonduri proprii, fie din fonduri europene sau împrumuturi de la Banca Mondială. „Ministrul Sorina Pintea a făcut o vizită în Spitalul Roman. Mă bucur cînd persoanele cu decizie ies din birouri pentru a vedea realitatea din sistemul de sănătate din fiecare localitate. Nu vreau să par naiv şi să cred că după această vizită toate lipsurile din spitalul nostru vor dispărea, dar am încredere că măcar cîteva lucruri se pot îmbunătăţi. Eforturile noastre de a moderniza saloanele, de a achiziţiona aparatură cît mai modernă, de a atrage medici specialişti trebuie să fie continuate de dorinţa celor din minister de a îndrepta parte din banii din Sănătate şi către Spitalul din Roman. Spitalul nostru deserveşte şi populaţia din toate comunele din jur. Nu e deloc uşor, de aceea cred că aparatura nouă şi schimbarea legislaţiei în interesul sănătăţii cetăţenilor pot îmbunătăţi mult situaţia de acum. Mai rămîne calitatea umană, dar, încet încet, vom schimba mentalităţi, pentru că atunci cînd ai tot ce îţi trebuie munca e mai uşoară şi stresul mai mic“, a declarat primarul Lucian Micu.

Actualitate

Grevă în învăţămînt

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ s-a majorat numărul participanţilor la greva de avertisment din învăţămînt, ajungîndu-se la 3.588 sindicalişti ■ revendicările sînt de ordin salarial şi se mai cere alocarea a 6% din PIB pentru finanţarea Educaţiei ■ există şi unităţi şcolare cu un procent nesemnificativ de grevişti ■

Urmare a referendumului desfăşurat în şcolile din judeţ, de către FSLI Neamţ, 59,70% dintre membrii de sindicat au decis intrarea miercuri, 19 ianuarie, în grevă de avertisment.

Conform declaraţiei liderului Gabriel Ploscă, vicepreşedinte al FSLI la nivel naţional şi lider în judeţul Neamţ, procentul de 59,70% membri de sindicat care au decis intarea în grevă, reprezintă un număr covîrşitor de participanţi.

„În preziua grevei de avertisement, aşa cum era de prevăzut, s-au alăturat formelor  noastre de protest un procent semnificativ de colegi, respectiv  3.588 de cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, faţă de 3.385 cît semnaseră iniţial. Acum procentul celor care doresc să participle la grevă a ajuns la 59,70%.

Sperăm ca pînă mîine să mai vină alături de noi şi alţi colegi. Vreau să vă spun că există unităţi şcolare în care procentul de participanţi este chiar peste aşteptările noastre,  lucru care spune multe despre nemulţumirile oamenilor. Aş vrea să menţionez doar o parte dintre acestea şcoli, care reprezintă ca arie geografică toate colţurile judeţului, deopotrivă din mediul urban, cît şi din cel rural.

Printre unităţile cu numărul cel mai mare de personal care au semnat pentru grevă pot enumera: Colegiul Naţional Petru Rareş, Liceul Economic, Liceul de Informatică, Liceul Dimitrie Leonida, Şcoala Gimnazială Nr.3, Colegiul Spiru Haret, Şcoala Nr.2, Şcoala Nicu Albu, din Piatra Neamţ, dar şi LPS Roman, unde au semnat 118 membri de sindicat, din 120. Tot la Roman, au semnat în masă pentru grevă colegii de la Liceul Teologic Melchisedec Ştefănesu, cei de la Colegiul Petru Poni, Liceul Tehnologic Vasile Sav, Şcoala Nr. 1, Şcoala Nr. 5, Şcoala Mihai Eminescu. Spre dezamăgirea noastră, la Colegiul Naţional Roman Vodă au fost consultate doar 33 de cadre didactice din 70 membri de sindicat.

Aici au semnat pentru grevă de avertisment 32 şi un coleg vrea direct grevă generală, ceea ce nu e posibil. De semnalat că nu există semnătura niciunui membru de sindicat din restul categoriilor de personal, care, probabil, nu au reuşit a fi consultaţi“, a precizat Gabriel Ploscă.

Acesta mai declară că în rîndul şcolilor cu un număr mare de semnatari pro grevă se numără şi cei din zona Tîrgu Neamţ, respectiv sindicaliştii de la Colegiul Ştefan cel Mare, cei de la Colegiul Ion Creangă şi cei de la Ţcoala Nr. 2. Există şi şcoli cu mulţi semnatarii în zona rurală: Scoala Profesională Adjudeni, Şcoala Horia, Şcoala Oniceni, Şcoala Tămăşeni.

„Din păcate, mai există încă foarte mulţi colegi care nu au încă o cultură sindicală, aceea a protestelor. Este regretabil acest lucru cu atît mai mult cu cît atunci cînd reuşim să obţinem majorări salariale se bucură, ceea ceea ce înseamnă «La plăcinte înainte, la război înapoi»“ a mai menţionat Gabriel Ploscă, care a recomadat greviştilor, şi în scris, să intre în sălile de clasă, să scrie pe tablă „GREVĂ“, să explice elevilor de ce protestează şi să-i supravegheze pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire.

Lista doleanţelor sindicale cuprinde şase revendicări: acordarea încă de la începutul anului 2022 a salariilor de bază prevăzute în anexele la Legea cadru 153/2017 pentru întreg personalul din învăţămîntul preuniversitar; acordarea procentului de 6% din PIB pentru finaţarea Educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie pentru întreg personalul din învăţămînt; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, prevăzută de Legea 153/2017; plata orelor suplimentare pentru personalul nedidactic şi didactic auxiliar şi suplimentarea numărului de posturi didactic auxiliare şi nedidactice, pentru asigurarea unui climat de muncă adecvat  situaţiei actuale din unităţile şcolar.

Citește știrea

Actualitate

Elevii în bănci în toate şcolile

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Ministerul Educaţiei în colaborare cu cel al Sănătăţii au revizuit regulile după care vor funcţiona şcolile, criteriul de bază constituindu-l cel legat de ocuparea numărului de paturi din spitale.

“În judeţul Neamţ începînd de luni, 17 ianuarie, toate şcolile vor funcţiona cu elevi în bănci pentru că se aplică noul ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al celui al Sănătăţii, act normativ care stabileşte drept criteriu de funcţionare doar rata de ocupare a paturilor din spitale. Nu se mai ia în calcul rata de vaccinare a personalului.

În baza acestui criteriu pînă la 75% grad de ocupare a paturilor din spitale, şcolile vor studia în format fizic.  Dacă s-a depăşit procentul amintit şcolile trec în on-line. Deci din acest punct de vedere stăm bine în Neamţ. Am transmis colegilor directori să ia legătura cu DSP şi să revină asupra deciziei dacă săptămîna trecută au avut clase în on-line.

În situaţia în care nu au mai mult de două cazuri de îmbolnăviri într-o clasă cursurile se reiau de luni, 17 ianuarie, cu elevii în bănci. În tabelul publicat pe site-ul Inspectoratului Şcolar se regăseşte procentul de vaccinare a personalului, aşa cum l-am raportat la MEN. Există acolo, e drept,  cîteva unităţi cu zero procent de imunizare a personalului. E vorba de cîteva grădiniţe sau şcolli în care funcţionează o singură grupă şi unde educatoarea sau învăţătorul, din diverse motive,  nu s-au vaccinat”, a declarat Mihai Obreja, inspector şcolar general al ISJ Neamţ.

Conform tabelului amintit în acestă situaţie se află Grădiniţa Podoleni, cu 0% rată de vaccinare personal. Cu acelaşi procent se înscriu şi: Grădiniţa Munteni (Văleni), Şcoala Bistricioara (Ceahlău), Şcoala Huisurez (Dămuc), Grădiniţa Frumosu (Farcaşa), Şcoala Buhalniţa (Hangu) Şcoala Irineşti (Mărgineni), Şcoala Gorun (Oniceni), Grădiniţa Podoleni şi Grădiniţa Plăeşu (Timişeşti).

 

Citește știrea

Actualitate

Sistemul judiciar românesc, analizat de o studentă din Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o studentă la Facultatea de Poliţie din Luton, originară din Roman, şi-a ales ca temă la lucrarea de licenţă infracţionalitatea juvenilă ■ au fost analizate bunele şi relele sistemelor judiciare din 70 ţări ale lumii, inclusiv România ■

Delicvenţa juvenilă este una dintre cele mai complexe şi controversate chestiuni juridice ale societăţii contemporane, tratată diferit, în funcţie de ţară şi continent.

Această temă a fost abordată în lucrarea de licenţă a nemţencei Mădălina Ştefana Oprina, studentă la Facultatea de Poliţie din Luton, Anglia, (Policing and Criminal Investigation, din cadrul University of Bedfordshire). Lucrarea, intitulată “Influenţa grupului de prieteni asupra comportamentului delicvent al minorilor”, analizează, pe larg, modul în care diferite sisteme juridice din lume tratează această problemă gravă a societăţii contemporane, în care criminalitatea la vîrsta minoratului este un flagel din ce în ce mai greu de stăpînit.

Un lucru comun tuturor sistemelor judiciare este faptul că sistemul de justiţie penală tratează copiii şi tinerii în mod diferit faţă de adulţi şi se acordă o pondere semnificativă vîrstei suspectului, dacă acesta este un copil sau un tînăr sub 18 ani.

Vîrsta răspunderii penale este însă diferită. În Anglia şi Ţara Galilor este de la 10 ani, copiii sub această vîrstă neputînd fi arestaţi sau acuzaţi de o infracţiune. În schimb în Scoţia această vîrstă este de 8 ani, dar în prezent se află pe masa parlamentului din această ţară o propunere de ridicare a vîrstei la 12 ani. Aici copiii între 10 şi 17 ani pot fi arestaţi şi trimişi în judecată în situaţia în care comit o infracţiune, însă identitatea acestor minori nu este dezvăluită în afara instanţei de judecată.

În toată această perioadă în Anglia a existat o adevărată dispută pe marginea acestui subiect între conservatori şi laburişti, fiecare susţinîndu-şi punctul de vedere. Ca atare în cele două ţări minorii sînt judecaţi doar în Tribunale pentru Tineret, cu 3 magistraţi şi doar în anumite cazuri, de infraţiuni mai uşoare în instanţe cu un singur magistrat. E vorba de infracţiuni de furt, efracţie, comportament antisocial şi consum de droguri, Infracţiunile mai grave de tipul omorului sînt deferite “Curţii Coroanei”, care judecă minorii în cadrul Tribunalului pentru Tineret, unde magistraţii pentru a nu speria minorii îşi scot robele şi tradiţionalele peruci.

În disputa judiciară din interiorului sistemului celor două ţări, adepţii menţinerii vîrstei răspunderii penale la 10-14 ani au venit cu exemplul unei crime îngrozitoare săvîrşite în 1993, cînd un copil în vîrstă de 2 ani, Jemes Bulger, a fost ucis cu sadism şi abandonat pe calea ferată.

Crima a fost săvîrşită de doi minori în vîrstă de 10 ani: Jhon Vanabler şi Robert Thompson, eliberaţi între timp. Adepţii menţinerii vîrstei fragede de răspundere penală vin cu argumentul că anii grei de “închisoare” nu l-au liniştit pe Jhon Vanabler, condamnat recent la alte 40 luni de detenţie pentru deţinere de imagini cu abuzuri săvîrşite împotriva copiilor.

Exces de zel sau indiferenţă…

Adversarii condamnării minorilor la 10-14 ani îşi justifică poziţia prin abuzurile care se fac asupra acestor minori, din exces de zel, în cadrul controlului judiciar, cînd un minor ajunge din nou în puşcărie, dacă a întîrziat şi 5 minute la control. Se mai pune problema supraglomerării centrelor de detenţie pentru minori, din cauza fondurilor insuficiente alocate sistemului.

Studenta a analizat apoi, rînd pe rînd, sistemele judiciare din 70 de ţări ale lumii, inclusiv din ţara natală, România, ajungînd la concluzia că, din păcate, în toate sistemele judiciare, inclusiv din SUA, Canada şi în ţările nordice ale Europei, toţi aceşti minori infractori rămîn nişte cifre statistice, în nişte dosare. Societatea nu a făcut mai nimic pentru a găsi factorii predictibili care ar putea combate delicvenţa juvenilă. La nivel global s-a ajuns la concluzia că preponderenţa cazurilor de infracţionalitate juvenilă vine din rîndul păturilor sociale defavorizate dar nu numai. S-a constatat lipsa de consistenţă, în absolut toate sistemele judiciare, a programelor de reabilitare.

S-a mai constatat şi apariţia delcvenţei juvenile şi în rîndul minorelor (hoţie, prostituţie, etc.) neluată în seamă, pînă acum, din raţiuni sexiste. Şi nu în ultimul rînd a fost analizată predispoziţia minorilor spre criminalitatea informatică. Analizînd cauzele delicvenţei juvenile de acest tip, studenta a ajuns la concluzia că există o cauză principală referitoare la mimetismul copiilor care vor să epateze mediul în care se învîrt, atît prin faptele lor, cît şi prin ţinută vestimentară şi tentaţia de a trăi din bani uşor făcuţi. Pe de altă parte s-a constatat că un comportament agresiv, uluitor şi la minori, vine şi din specificitatea instinctului uman agresiv, dar şi din cauza apetitului mijloacelor mass-media de a face rating pe seama descrierii unor asemenea cazuri.

Ajungînd la analiza infracţionalităţii juvenile în România, studenta de origine nemţeană a prezentat situaţia din ţara natală, în care sistemul judiciar este “legat de mîini” de prevederea că infractorii minori nu pot fi reţinuţi decît de la o zi la alta, în felul acesta luînd-o, imediat, de la capăt cu infracţiunile.

În măsura în care celebrul caz al comisarului Filip din Neamţ, care a fost sancţionat disciplinar pentru aplicarea unor pedepse corporale celebrelor infractoare minore din Piatra Neamţ, care terorizau oraşul prin jefuirea unor persoane în vîrstă şi nu numai, apare în studiile de caz din România, subiectul va putea fi abordat şi el, ca studiu de caz, la fel cum ar putea fi pomenită şi recenta decizie de înfiinţare a Poliţiei Şcolare, structură cu rol mai mult de “sfătuitor” al copiilor, care sînt avertizaţi de pericolele ce-i pot paşte ” în caz de…” .

Citește știrea

Trending