Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Grupul scolar economic-administrativ salvat de rezerva de cadre de la Ilva Mare

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Liceul Economic are un nou director adjunct • Diana Scumpu s-a titularizat în aceastã varã la o scoalã din Ilva Mare pe catedra de agriculturã-horticulturã • a ajuns în aceastã toamnã director la Economic • directorul de la scoala din Ilva Mare a declarat cã detasarea s-a fãcut în interesul învãtãmîntului, prin întelegere între cei doi inspectori generali de la Neamt si Bistrita, cu acordul ministerului •

La numirea doamnei Dorina Luminita Drexler ca „general“ peste învãtãmîntul nemtean, domnia sa promitea respectarea legii învãtãmîntului si a statutului „la sînge“, precum si o luptã crîncenã, dusã la extrem, împotriva coruptiei, a sistemului putred mostenit de la fostul „general“. Lupta a început-o, rezultatele le mai discutãm cu altã ocazie. Cu respectarea statutului s-a stat ceva mai prost sau, cel putin, asa rezultã din joaca de-a demiterea a unor directori. La Palatul Copiilor, la Colegiul „Miron Costin“ Roman si la „Stefan cel Mare“ Tîrgu Neamt s-a demonstrat cã datul cu stîngu-n dreptu nu e doar apanajul fotbalistilor. Lupta cu coruptia a devenit atît de crîncenã, încît s-a ajuns la „controlul la buzunare“ al cadrelor didactice implicate la examene. Pentru cã vrem sã scriem si despre lucruri bune, despre cum noua echipã de conducere promoveazã unii oameni pe functii, am luat si un caz de succes profesional. Este vorba de profesoara Laura Diana Scumpu, titularã pe catedra de agriculturã – horticulturã de la… Scoala Generalã Ilva Mare, judetul Bistrita Nãsãud.

Din Ilva Mare, director adjunct de liceu pietrean Doamna profesoarã Laura Scumpu a ales munca în învãtãmînt în Neamt de acum 4 ani. La vremea aceeea, dînsa nu se gîndea la postul de director adjunct la vreun liceu si era multumitã cu unul de suplinitor. An de an, suplinirea a mers înainte. A existat si o tentativã de titularizare, ratatã. Anul acesta, la examenul din varã, a reusit sã obtinã o notã bunã si sã obtinã un post la scoala din Ilva Mare, judetul Bistrita Nãsãud. Pe o catedrã de agriculturã-horticulturã. Dupã dorinta de titularizare a doamnei, ne-am fi asteptat ca Ilva Mare sã se mîndreascã la începutul anului scolar cu noul cadru didactic, doctor în specialitatea sa, de care avea nevoie, cã doar de-aia s-a scos postul. N-a fost asa. Directorul de la scoala din Ilva Mare ne-a declarat cã doamna Scumpu „a fost detasatã în interesul învãtãmîntului prin întelegere între cei doi inspectori generali de la Neamt si Bistrita“. La Inspectoratul Scolar Bistrita Nãsãud, inspectorul general adjunct Andrei Moldovan ne-a spus cã detasarea s-a fãcut numai cu acordul ministerului „noi nu am dat decît un aviz, nu avem voie sã facem detasãri“. Cu avizul ministerului si pe baza unei decizii a Dorinei Drexler, inspector scolar general, bazatã pe toate legile si regulamentele în vigoare, se decide: „Începînd cu data de 02.09.2005 doamna profesor Scumpu I. Laura Diana, cadru didactic titular pe catedra de agriculturã, horticulturã de la Scoala Generalã Centru Ilva Mare, judetul Bistrita Nãsãud, se detaseazã în interesul învãtãmîntului de la Scoala Generalã Ilva Mare, jud. Bistrita Nãsãud la Grupul Scolar Economic – Administrativ Piatra Neamt si se numeste în functia de director adjunct al acestei unitãti de învãtãmînt, cu delegatie, pînã la organizarea concursului pentru ocuparea acestei functii de conducere“. Trebuie sã recunoasteti cã este o realizare ca, imediat dupã titularizare, sã ajungi la un grup scolar ca director adjunct. Probabil cã s-au schimbat prioritãtile de dezvoltare ale grupului scolar si pe viitor experienta de agricultor a doamnei Scumpu va fi valorificatã la adevãrata valoare. Poate au fost luate în calcul rezultatele ca suplinitoare ale persoanei în cauzã si experienta dobînditã la catedrã. Poate. Evident, surprinde faptul cã nici un profesor din Piatra Neamt nu a fost numit director adjunct la un asemenea grup scolar. Probabil s-a considerat cã doamna Scumpu nu a fost atinsã de „morbul coruptiei de tip Creangã“, chiar dacã anii de suplinire i-a obtinut pe vremea mandatului acestuia, chiar în „vizuina diavolului“, la Colegiul Tehnic Ion Creangã din Tîrgu Neamt. Cum restul profesorilor din liceu, oras sau judet nu par sã merite încredere, e foarte bine cã s-a apelat la rezerva de cadre de la Ilva Mare.

„Nu sînt pusã aici sã ofer consultatii juridice!“ Pentru subiectul de mai sus documentarea a fost extrem de interesantã. Practic, este un exemplu de colaborare între o institutie publicã si un ziar. Potrivit regulilor, am sunat-o pe Maria Rosanu, purtãtoarea de cuvînt a Inspectoratului. Am nimerit rãu, nu era zi de post, cînd dînsa furnizeazã informatii presei. Am fost îndrumati spre doamna Dorina Luminita Drexler, de data aceasta în calitate de purtãtor de cuvînt. La întrebãrile noastre legate de procesul de detasare al doamnei Scumpu am primit urmãtorul rãspuns bine documentat: „Nu sînt pusã aici sã ofer consultatii juridice. Nu aveti decît sã consultati Legea Învãtãmîntului si Statutul Cadrului Didactic“. Dupã aceea, cum alte lucruri nu mai erau de spus, telefonul a fost pus în furcã. Evident cã am luat în serios sfatul doamnei inspector general. Partea a doua a documentãrii s-a desfãsurat în biroul doamnei Scumpu. Dupã formulele de prezentare dînsa a spus: „Am auzit ceva cã veniti. Este vorba de concursul de azi?“ Nu, nu era vorba de concursul de ieri. Usurarea doamnei a fost evidentã. Mai retinem doar o replicã la întrebarea adresatã de noi, de ce nu a rãmas sã predea la Ilva Mare: „Cum sã stau acolo, m-am dus pentru cã trebuia sã mã titularizez, am o tezã de doctorat luatã, nu puteam sã stau acolo!“ Cît despre „amerizarea“ în curtea Grupului Scolar Economic – Administrativ Piatra Neamt sîntem convinsi cã nu are nici o legãturã cu vreo vreo pilã sau relatie. Nu de alta, dar s-ar încãlca principiile, Legea Învãtãmîntului si Statutul Cadrului Didactic. Acum nu a fost încãlcat nimic. E OK!

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending