Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Gripa aviarã „invadeazã“ orele de dirigintie

Știre publicată în urmă cu

în data de

• elevii si profesorii vor afla cum sã se pãzeascã de temuta boalã

Orele de dirigintie vor avea, în acest semestru scolar, o nouã menire, si anume, sã-i familiarizeze pe elevi si cadrele didactice cu mãsurile de prevenire a gripei aviare. Campania este coordonatã de Comandamentul Central Antiepizootic, iar Ministerul Educatiei asigurã sprijinul prin programarea instruirilor în timpul orelor de dirigintie, ocazie cu care elevii si personalul din scoli vor afla mai multe cu privire la efectele, modul de rãspîndire, mãsurile de protectie personalã si de prevenire a gripei aviare. „Noi le-am transmis profesorilor cã, la orele de dirigintie, vor fi programate întîlniri cu reprezentanti ai Directiei de Sãnãtate Publicã în vederea obtinerii de informatii în legãturã cu gripa aviarã. Noi nu mai avem cabinet medical, deoarece asistenta noastrã s-a pensionat, dar am luat legãtura si cu Directia de Sãnãtate Publicã si cu cei de la Colegiul „Gheorghe Cartianu“. Dacã sîntem mai informati, sîntem mai pregãtiti sã ne ferim de aceastã boalã cumplitã. Deocamdatã, stim cîte ceva din ceea ce am auzit la televizor, dar e nevoie ca oamenii sã fie informati, mai ales în mediul rural. Noi nu avem copii care provin din mediul rural, doar de la Vînãtori sau Speranta, dar mai sînt care merg, în vacantã, la bunici, la tarã si e bine sã stie cum pot sã previnã rãspîndirea bolii“, a declarat profesor Doina Popescu, director al Scolii 1 Piatra Neamt. Specialistii recomandã evitarea contactului cu pãsãrile din gospodãrii, piete sau ferme sau cu pãsãrile sãlbatice, ultimele fiind sursa gripei aviare si cele mai rezistente la infectie. Cazurile de îmbolnãviri la om s-au înregistrat, dar nu în România, în special la lucrãtorii din fermele avicole în urma contactului cu pãsãrile bolnave, situatie în care virusul a suferit anumite modificãri genetice. Pentru a preveni contactarea bolii, se recomandã vaccinarea antigripalã, dat fiind cã virusul se transmite, cu precãdere, la persoanele care au gripã. Spãlatul frecvent si atent al mîinilor, cu apã si sãpun sau dezinfectarea acestora cu alcool îndepãrteazã potentialele surse de infectie de pe piele si împiedicã transmiterea bolii. Nu se va consuma carne de pasãre neprelucratã termic. Ouãle se spalã cu apã si sãpun înainte de depozitare si se fierb, deoarece virusii gripali nu rezistã la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius. Dupã transarea pãsãrilor sau prepararea ouãlelor crude trebuie spãlate toate suprafetele si instrumentele folosite, precum si mîinile, ori de cîte ori este nevoie. Persoanele expuse trebuie sã-si urmãreascã starea de sãnãtate timp de zece zile. În caz de febrã, tuse, dureri în gît, respiratie dificilã, dureri musculare, stare generalã alteratã trebuie consultat medicul. În prezent, în România existã 23 de focare în Ilfov, Tulcea, Buzãu, Brãila, Cãlãrasi si Ialomita.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending