Contactează-ne

Prima pagină

Grevă la Poșta Română. Directorul a cerut ca angajații să protesteze în afara programului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost în grevă o parte din sindicaliștii de la oficiile din Roman și Târgu Neamț ■ la Roman, liderul de sindicat nu s-a aflat în mijlocul protestatarilor ■ de la cabinetul directorului companiei s-a emis o decizie aberantă ■ în caz de grevă generală, acesta ar afecta distribuirea drepturilor bănești pentru 4-5 milioane de români, dar și activitatea instanțelor de judecată prin blocarea distribuirii citațiilor ■

Valul revendicărilor salariale a ajuns și la Poșta Română, o companie de stat care de câțiva ani se confruntă cu probleme. În cursul dimineții de miercuri, 20 martie 2024, de la ora 08.00 la 10.00, la Roman (mai puțin liderul de sindicat – n.r) și Târgu Neamț, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poștali (SLP) din România au participat la o grevă de avertisment.

Liderul județean al SLP, Constantin Atomei, de la Târgu Neamț, ne-a explicat motivele conflictului. „Greva de avertisment s-a declanșat ca urmare a epuizării soluțiilor și negocierilor de a ajunge la un acord de semnare a unui nou contract Colectiv de Muncă (CCM), în condițiile în care vechiul a expirat din 31 ianuarie 2024. Până la 1 martie nu am reușit să ajungem la un consens cu angajatorul privind semnarea unui nou contract.

Principalele puncte din revendicările noastre țin de problemele de natură salarială. Ne dorim o creștere salarială imediată de 400 lei, pentru fiecare angajat, o creștere a sporului de loialitate între 5 și 10%, precum și menținerea prevederilor din vechiul document, referitoare la salariile compensatorii, în situația unor disponibilizări colective, menținerea gratificațiilor pentru cei ajunși la vârsta pensionării, dreptul la ajutor de deces. Toate acestea sunt drepturi stabilite prin lege, dar e necesar a fi stipulate în noul contract.

La greva de avertisment de 2 ore au participat o parte din angajații oficiilor poștale de la Roman și Târgu Neamț. La Piatra Neam nu a fost grevă, ceea ce spune multe despre atmosfera din instituție și presiunile care se fac asupra oamenilor, care sunt timorați. De altfel, în ultima perioadă se tot sugerează angajaților să-și dea demisia din sindicat, după cunosutul dicton latin «Divide et impera!»  Dezbină și stăpânește! -n.r)”, a declarat Constantin Atomei.

O decizie aberantă, care încalcă prevederile art.43, aliniat 1 și 2 din Constituția României, dar și prevederile Legii 367/2022 ( articolul 122) referitor la dreptul angajaților de a declanșa conflicte de muncă, legate de negocierea condițiilor salariale, o reprezintă primirea în teritoriu a unei decizii de la cabinetul directorului general al companiei Poșta Română, Florin Valentin Ștefan, purtând nr.218 din 15 martie, în care la art.1 se precizează:

„Se aduce la cunoștința tuturor salariaților că activitatea sindicală precum și orice activități legate de orice conflict de muncă, declanșat în condițiile Legii dialogului social, se desfășoară exlusiv în afara programului de lucru al salariaților și în afara spaților aparținând companiei”, decizia continuând cu avertizarea angajaților că nerespectarea dispoziților sale ar constitui „abatere disciplinară”, în accepțiunea dispozițiilor art.247, alin 2, din Codul Muncii, ceea ce ar atrage răspunderea juridică a salariatului vinovat, în condițiile legislații în vigoare, nepomeindu-se nimic, în schimb de încălcarea  art.26 din Constituție – dreptul la grevă.

Contactat telefonic, liderul național al singurului sindicat reprezentativ din Poșta Română, Ionel Oțelea, a făcut câteva precizări referitoare la conflictul de muncă, care dacă nu va fi mediat, ar putea afecta întrega activitate a companiei, în cazul în care s-ar declanșa grevă generală. „Este de notorietate faptul că în Poșta Română salariile se învârt în jurul minimului pe economie și mai bine de jumătate din angajați primesc salarii între 3.300 – 3.500 lei.

Avem o solicitare pentru negocierea unui nou contract de muncă. Angajatorul a venit cu oferta de majorare a salariilor de la 1 ianuarie 2025, un lucru de neacceptat în condițiile acestei inflații galopante pe care o traversăm. Am înregistrat legal conflictul de muncă, cu această grevă de avertisment de două ore, grevă care s-a desfășurat în 33 de județe ale țării. Sindicatul nostru, singurul cu reprezentativitate juridică are 12 mii membri, din cei 21 de mii de angajați ai Poștei Române.

Până acum nu am fost invitați de conducerea companiei la negocieri, dar trebuie spus că a fost trimisă în teritoriu o adresă, prin care se atrage atenția angajaților că protestul trebuie organizat în afara programului de lucru, ceea ce este aberant. Vom avea în cursul zilei de astăzi (20 martie – n.r) o video-conferință cu liderii din țară pentru a vedea cum s-a desfășurat mișcarea de protest și dacă există oficii poștale unde s-au făcut presiuni asupra sindicaliștilor, ceea ce este ilegal și vom acționa în consecință”, a precizat Ionel Oțelea.

A mai adăugat faptul că o eventuală declanșare a unei greve generale ar afecta activitatea companiei, care distribuie pentru 4-5 milioane de români drepturile bănești (pensii, ajutoare de șomaj, indemnizații de handicap, indemnizații ale veteranilor de război, etc). Greva generală ar duce la întreruperea distribuirii tuturor corespondențelor, a coletelor și în  plus ar paraliza activitatea instanțelor de judecată, prin blocarea trimiterii citațiilor.

„Nu se ține cont de faptul că Poșta Română este o companie a statului, cu un portofoliu important de servicii”, a mai spus Ionel Oțelea. De menționat și faptul că Oficiul Poștal Piatra Neamț are 105 salariați, din care 50 membri de sindicat, Romanul lucrează cu 40 salariați, din care 28 sunt membri de sindicat, iar Oficiul Poștal Târgu Neamț are 20 de salariați, toți membri de sindicat.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending