Contactează-ne

Prima pagină

Greva în Educație a fost suspendată. Ce se întâmplă cu orele neefectuate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după trei săptămâni de grevă generală, cadrele diodactice își reiau activitatea la clasă ■ de comun acord cu inspectoratele și în funcție de situația particulară din fiecare școală se vor întocmi programe de recuperare a orelor pierdute ■

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale. Liderul FSLI Neamț, Gabriel Ploscă, a precizat condițiile în care s-a luat decizia, după trei săptămâni și o zi de grevă.

„Urmare a consultării colegilor noștri s-a decis suspendarea grevei generale, declanșate pe bază de semnături, în ziua de 22 mai. Această decizie s-a luat și ca urmare a asigurărilor pe care le-am primit din partea Executivului  că în ultima sa ședință, din 12 mai, se va aproba o ordonanță, în care va apărea ca articol distinct.

Potrivit acestuia, salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public.

Se va avea în vedere și  acordarea primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 1 ianurie 2024. În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată în condițile prevăzute de Legea dialogului social”, a declarat Gabriel Ploscă, lider FSLI Neamț și vicelider național.

Acesta a mai spus că la luarea deciziei de suspendare a grevei generale s-a ținut cont și de ceea ce se întâmplă pe scena politică românească, la Palatul Victoria având loc schimbarea de premier, între Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat, așa numita „rotație” dintre principalele formațiuni ale coaliției de guvernare.

„Este clar pentru noi că în aceste condiții nu mai aveam cu cine discuta până la instalarea noului Guvern. Pe de altă parte, a fost clar că s-a ținut cont, în primul rând, de soarta milioanelor de copii bulversați de această grevă generală prelungită.  După publicarea în Monitorul Oficial a noului text al ordonanței, ca o garanție a îndeplinirii  ultimelor revendicări salariale se va trece la încheierea mediilor și la finalizarea anului școlar.

Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că greva va putea fi reluată dacă nu ne vor mulțumi prevederile noului act normative”, a adăugat Gabriel Ploscă, care recunoaște că atmosfera în școli e tensionată.  Liderul mai spune că un alt aspect discutat cu reprezentanții Ministerului Educației a fost acela de întocmire, în regim de urgență, a unor planuri de recuperare a materiei nepredate în timpul mișcărilor revendicative cu plata orelor recuperate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending