Contactează-ne

Prima pagină

Greva din Educație continuă. Ce ofertă salarială a Guvernului au refuzat dascălii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ dascălii resping și ultima ofertă guvernamentală ■ prin ordonanță, Guvernul a decis ca, de la 1 iunie, cadrele didactice să primească o majorare salarială de 585 lei net și 250 lei net personalului nedidactic ■ liderii de sindicat nu acceptă oferta și cred că greva generală va continua ■

Guvernul și sindicatele a un răgaz pentru a continua negocierile referitoare la condițiile în care greva generală din Educație încetează sau nu. El este prilejuit de minivacanța legată de Ziua Copilului, care a început joi, 1 iunie. Elevii și profesorii au zi liberă și vineri, 2 iunie, pentru că Guvernul a făcut o „punte” cu weekendul.

Zi liberă legală este și luni, 5 iunie, pentru că este a doua zi de Rusalii, nelucrătoare prin Codul Muncii. Practic cadrele didactice ar trebui să se întoarcă în clase abia marți, 6 iunie, dacă greva generală va înceta. Liderul FSLI Neamț, Gabriel Ploscă (foto), a declarat că, urmare a noii întâlniri de la Guvern, a stat de vorbă cu toți liderii de sindicat din școli pentru a se lua decizia continuării sau încetării grevei generale.

„Am stat de vorbă, din nou, cu o parte din liderii de sindicat din școli și am convenit să transmitem opinia sindicaliștilor care spun că nu este suficientă oferta guvernamentală, cuprinsă în proiectul de OUG prin care salariile cadrelor didactice se vor majora, de la 1 iunie,  cu 585 lei net, pentru cadrele didactuice și 250 lei, pentru personalul nedidactic.

Pe de altă parte, solicitările noastre sunt clare: dorim ca acea creștere pe grila de salarizare, ce urmează a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, să fie acordată într-o singură tranșă ca și la Sănătate. Nu putem accepta oferta Guvernului, care a fost inclusă în Ordonanța de Urgență. Numai după ce vom discuta cu toți colegii noștri, aflați în grevă,  vom hotărî dacă greva generală va înceta.

La ora aceasta nu putem accepta oferta guvernamentală decât cu suma cerută de noi, 2.000 lei brut pentru personalul didactic și 500 lei brut pentru personalul nedidactic și aplicarea integrală a anexei 8 din Legea 153/2017. Dorim ca de la 1 ianuarie 2024, salarizarea din noua lege să se aplice într-o singură etapă. În școli, după 9 zile de grevă, s-a instalat haosul. În unele, o parte dintre colegi au încheiat mediile la clasele terminale, alții nu. Cert este că majoritatea colegilor noștri se află în  grevă și numai de ei depinde întreruperea acesteia”, a declarat Gabriel Ploscă.

Reamintim faptul că Guvernul României, prin purtătorul său de cuvânt, Dan Cărbunaru, a anunțat faptul că „negocierile cu liderii sindicatelor din Educație s-au încheiat și din dispoziția premierului ministrul Muncii, Marius Budăi, va intensifica dialogul cu reprezentanții sindicatelor pe viitoarea lege a salarizării, iar ministrul Educației, Ligia Deca, va continua discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă.

Liderii sindicali rămân pe poziții. Vor ca grila de salarizare să intre în vigoare, integral, încă de anul acesta. Profesorii cer în continuare o majorare cu 25% a salariilor și nu se mulțumesc cu majorarea de 1000 de lei brut, deja adoptată de Executiv, în ciuda nemulțumirii dascălilor. În ședința extarordinară de Guvern, primul ministru Nicolae Ciucă a transmis elevilor mesajul că „fără școală evoluția nu este permisă” și a făcut apel la cadrele didactice să respecte dreptul la educație al elevilor.

Greva generală din Educație afectează situația celor peste 3.000.000 elevi, din care 300.000 trebuie să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul. De reaminitit și faptul că membrii Consiliului Legislativ au anunțat, la ora 12.40, că proiectul de OUG prin care Guvernul îi forțează pe profesori să accepte majorările salariale de 585 lei net pentru c.d și 250 lei net pentru personalul nedicatic este neconstituțional. Impactul bugetar pentru majorările salariale ale angajaților din Educație este de 2,16 miliarde lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Mosh Cacadâr (Trandafir)

    2 iunie 2023 at 2:42 PM

    OK ! Pentru profesori e neconstituțională, dar pentru polițiști e?
    Pentru functionarii guvernamentali a fost? Dar pentru primari, cum fu?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending