Contactează-ne

Prima pagină

Greva dascălilor, molipsitoare. Și polițiștii, și cadrele sanitare pregătesc acțiuni revendicative

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ membrii sindicatelor din Poliție, Sănătate și Penitenciare se pregătesc să iasă și ei în stradă ■ greva din Educație continuă ■ în ultima zi a lunii mai, erau în grevă tot 72% dintre sindicaliști nemțeni ■

Greva din sistemul de învățământ, care de mai bine de opt zile paralizează aproape tot sistemul educațional a „molipsit” și alte categorii de bugetari, din ce în ce mai nemulțumiți de salarizare și condițiile de muncă. Comisarul Vitalie Josanu, lider al Sindicatului „Diamant” din Poliția Neamț, descrie atmosafera, una tensionată.

„Suntem al doilea sindicat ca număr de membri la nivelul județului Neamț, care numără 200 de polițiști operativi. În situația în care lucrurile continuă să degenereze, în felul în care apar acum în spațiul public, vom fi și noi determinați la acțiuni mult mai radicale, care vor presupune blocarea întregului sistem polițienesc.

Există multe modalități legale de a face acest lucru, unele ținând de procedura birocratică. Nu este o noutate faptul că în Poliția Neamț există un deficit de 25% de personal. Pe de altă parte, există și funcțiile ocupate prin împuternicire, ceea ce înseamnă și faptul că un om lucrează pentru doi. Avem structuri unde funcționează 2 oameni în loc de 6, ca la Biroul de Siguranță Școlară.

Aici suntem 3 polițiști în loc de 6, în condițiile creșterii infracționalității juvenile. Aș vrea să spun că la Poliția animalelor există 11 posturi, toate ocupate, de unde rezultă că sunt mai importante animalele decât copiii. Se fac multe ore peste program și de la «centru» vine o presiune fantastică, în raport cu realitățile sociale existente. Nu înțeleg atitudinea pasivă a bugetarilor față de intenția de pensionare la 65 de ani.

Asta în condițiile în care statisticile arată că speranța de viață a românilor e de 62 de ani, mai ales la polițiștii operativi. Explicațiile care vin de la Guvern sunt mereu aceleași: inexistența fondurilor, în timp este de notorietate că în România se părăduiesc fondurile publice în toate instituțiile statului”, a declarat, pentru „Monitorul” comisarul șef Josanu, care vorbește și despre probabilitatea depopulării sistemului în următorii ani.

Revendicări și în spitale, și penitenciare

La Spitalul Municipal de Urgență Roman există trei sindicate: unul al medicilor SINMED, Solidaritatea și Sanitas. Liderul de la Solidaritatea, Adrian Pruteanu, din care fac parte 36 de membri, a declarat că a început stângerea de semnături pentru declanșarea grevei generale. Potrivit calendarului, în 8 iunie o parte din membri vor participa la un miting de protest în Piața Victoriei.

Va urma un marș către Ministerul Muncii și Palatul Parlamentului. În 15 iunie vor fi pichetate toate unitățile sanitare din țară și se va depune preavizul pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare. În  27 iunie, între orele 10 și 12,  va avea loc o grevă de avertisment, iar în 1 iulie se va declanșa greva generală.

„Solicitarea noastră este aceea de reașezare a grilelor de salarizare a tuturor angajaților din sistemul public de sănătate, actualizarea valorii indemnizației de hrană, deblocare posturilor și creșterea alocărilor pentru sănătate”, a declarat Adrian Pruteanu, liderul de la sindicatul Solidaritatea din Spitalul Municipal de Urgență Roman.

La Penitenciarul de Maximă Siguranță Bacău, la care sunt încarcerați majoritatea deținuților din Neamț, lider de sindicat este romașcanul Florin Sima, care declară că în cursul dimineții de 31 mai, între ora 07.00 și 09.00, a avut loc o mișcare de protest, la care au participat mare parte din cei 150 de angajați.

„Calendarul acțiunilor noastre de protest e stâns legat de ceea ce se va decide în privința Legii pensiilor militare și a Legii salarizării bugetarilor, aflată în lucru. Vom continua acțiunile de protest printr-o nouă acțiune tip «exces de zel». Este cunoscut faptul că un polițist de penitenciar lucrează cât pentru 3 persoane, din cauza lipsei cronice de personal. Birocrația a atins apogeul, condițiile de muncă sunt aproape inexistente.

Nu avem autoutilitare, nu avem mijloace de comunicare între noi, nu avem armament. Ne-a ajuns cuțitul la os. La toate celelate categorii s-au aplicat prevederile Legii 153/din 2017. În penitenciare aveam aceleași sporuri ca în 2009, norma de hrană și echipare nu a  mai fost actualizată de câțiva ani. Problema ieșirii la pensie la 65 de ani e și ea serioasă. Cum poate cineva la 65 de ani să facă față unor deținuți periculoși, așa cum sunt cei încarcerați al Bacău? Zilnic avem polițiști ultragiați, insultați, batjocoriți”, a declarat Florin Sima.

Secretarul general al FSLI Neamț, Gabriela Grigore, a precizat, pentru „Monitorul”, că în învățământ greva generală continuă. „Nu avem semnale semnificative despre faptul că oamenii ar dori să renunțe la grevă. Toată lumea e decisă să meargă până la capăt”. În ultima zi a lunii, erau în grevă tot 72% dintre sindicaliștii nemțeni, adică aproximativ 4.500 de persoane.

 

.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending