Contactează-ne

Actualitate

Greu de asigurat gărzile în spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în condițile în care medicii sunt suprasolicitați, nu mai vor să facă gărzi ■ există situații în care se apelează la colaborări cu doctori din alte orașe ■ secția cu cei mai puțini medici e Radiologia ■

Marea provocare a conducerilor de spitale este aceea de a acoperi toate gărzile, lucru destul de greu de realizat, în condițiile deficitului de medici și asistenți existent în prezent. Nicoleta Popescu, director medical al Spitalului Municipal de Urgență Roman, a oferit detalii despre ceea ce se face pentru a acoperi toate cele 13 linii de gardă.

„Ne-am străduit să acoperim toate gărzile. La Neurologie, de exemplu, sunt 4 medici care fac de gardă. Cel mai greu de asigurat gărzile e în perioada concediilor de odihnă. La Radiologie, secție extrem de solicitantă, am rămas doar cu doi medici angajați: Oana Onu și Lazăr, de la Târgu Neamț.

Unul din medici, doctorul, Banu se află în concediu medical, de mai mult timp. La Secția de Radiologie există două linii de gardă: una la CT, unde am fost obligați să angajăm colaboratori externi, în sensul în care acum radiografiile pot fi interpretate de la distanță. Noi am scos la concurs 3 posturi de medici radiologi și așteptăm să vedem dacă vor fi candidați.

Am făcut adrese către toate universitățile de medicină din țară. Medicii nu mai sunt tentați să facă gărzi, pentru că ele sunt foarte solicitante și prost plătite, la nivelul anului 2018 și fără sporuri, exceptând cel de noapte și de weekend, chiar dacă gărzile sunt făcute în secții grele ca ATI, CPU. În timpul programului normal retribuția este făcută în raport cu salariul actualizat”, a precizat dr. Nicoleta Popescu.

A mai spus că unitatea sanitară romașcană are deficit de medici în mai multe secții. La Maternitate există două linii de gradă, impuse de gradul Maternității, doi la Roman. „În secția OG serviciile sunt asigurate printr-o linie de gardă continuă și prin una la domiciliu, la care participă și medici externi.

Este adevărat că medicii nu prea mai doresc să facă de gardă, din cauza modului deficitar de plată. Un medic e mai prost plătit în timpul gărzii chiar și în raport cu o asistentă, ale cărei ore sunt remunerate în gardă, ca în timpul programului normal. O asistentă după o gardă are liber, lucrând în program de 12 cu 24, în timp ce medicul după o noapte de gardă are a doua zi program normal.

Să ne imaginăm gradul de suprasolicitare și uzură al unui chirurg, la vârsta de 60 de ani! La fel se întâmplă și la ATI și la CPU și la toate secțiile cu suprasolicitare nervoasă. În chirurgie, de exemplu e nevoie de manualitate. De aceea de la o anumită vârstă o parte din medici refuză să mai facă gărzi”, a declarat sursa citată. Directorul spune că, din păcate, nici medicii tineri nu sunt dispuși să facă gărzi, din aceeași cauză.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending