Contactează-ne

Actualitate

Greu cu proiectele de dotare a cabinetelor medicilor de familie. Mail-uri care nu mai vin de la minister

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doctorii se plîng că, din cauza unui e-mail, ar putea pierde finanţarea prin PNRR a unui proiect de modernizare a cabinetelor ■ e vorba de fonduri de 45.000 de euro pentru aparatură şi 15.000 de euro pentru renovare ■ sînt înscrişi în proiect 64 de medici de familie din Neamţ ■

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se află în curs de implementare a unui proiect pentru obţinerea de fonduri necesare dotării cabinetelor medicilor de familie, a cărui valoare este de 45.000 de euro pentru dotări în aparatură medicală şi 15.000 de euro pentru renovări.

Dar, în buna tradiţie românescă, la fel ca în nenumărate alte situaţii de prin ţară, un proiect nu se poate derula la noi fără mici inadvertenţe. Doctorul Angela Bica, vicepreşedintă a Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, ea însăşi candidată pentru a obţine o finanţare, a detaliat despre despre birocraţia din sistemul sanitar.

„Există în curs de implementare un proiect prin PNRR pentru domeniul sanitar, prin care se finanţează 3.000 de cabinete ale medicilor de familie în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură şi renovare. 225 cabinete se află pe o listă de preselecţie, realizată de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări.

Sînt cabinete din mediul rural şi oraşele mici de pînă în 10.000 de locuitori. 750 cabinete sînt incluse prin apel necompetitiv, pe principiul «Primul venit, primul servit». Eu mă aflu pe lista de proiecte preselectate şi aştept doar un e-mail de confirmare a înregistrării dosarului, de la minister. În Monitorul Oficial a apărut lista cu iniţialele medicului şi cu localitatea unde funcţionează cabinetul.

Trebuia să primesc mesajul de confirmare în urmă cu două săptămîni, dar judeţul Neamţ nu a transmis la minister adresele de contact ale celor 64 medici de familie incluşi în program. Astă noapte (10 august – n.r.) m-a contactat o colegă care mi-a confirmat şi ea că nu găseşte adresa de e-mail pe site-ul ministerului şi nici o altă adresă a colegilor din Neamţ.

Cineva încearcă să bage beţe în roate şi acestui proiect, aşa cum se întîmplă în România cu toate proiectele majore, ca apoi să dea vina pe medicii de familie şi să-i acuze că n-au fost în stare să acceseze banii“, a declarat doctorul Angela Bica. Acesta spune că o lună a alergat pentru a avea toate hîrtiile în regulă.

A găsit şiconstructor, în condiţiile în care se ştie criza de forţă de muncă şi apreciază că blocarea unui asemenea proiect, din cauza sistemului birocratic, e o mare problemă. Purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ, Elena Sterpu, apreciază că lucrurile stau cu totul altfel, în condiţiile în care reprezentanţii ministerului au pus mare accent pe acest subiect:

„Medicii de familie vor primi înştiinţări cu privire la PNRR şi depunerea documentelor, prin e-mail. Au fost trimise o serie de mesaje de către minister încă de săptămîna trecută şi vor mai fi trimise şi săptămîna aceasta. Adresele de e-mail ale medicilor de familie au fost preluate de la CNAS şi actulizate de către noi, la DSP. În cazul în care vor mai apărea erori acestea vor fi corectate, din mers, pentru a ajunge la cabinetele beneficiarilor, fără a exista probleme majore. Toate instituţiile implicate în proiect vor avea grijă ca medicii să fie în cunoştinţă de cauză şi să poată trimite, la timp, documentaţia“.

Toate documentele privind PNRR se găsesc pe site-ul ministerului, iar în ceea ce priveşte termenele de implementare ale proiectului există două referiri: una legată de depunerea documentelor, care trebuie făcută în termen de o lună de la data înştinţării candidatului, prin acel e-mail, iar dacă se face referire la termenul de finalizare a proiectului, acesta este anul 2026.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending